Connect with us

Lifestyle

Čini li odijelo čovjeka?

Objavljeno

on

Koliko puta smo se sreli s ovom uzrečicom koja nas je pratila kroz veći dio našeg života. Je li baš tako?

Odijelo pokriva više od 80% našeg tijela, što jer ostalo nepokriveno? Glava i ruke. Malo, zaista malo. Stoga, koliko god nam je ispod razine svijesti ostala formulacija da odijelo ne čini čovjeka, da li je zaista tako?

Odjeća je, bili mi toga svjesni ili ne, jedan od najsnažnijih neverbalnih komunikatora. Slika vrijedi više od tisuću riječi. Ne zanemarimo ono što poručujemo drugima, osvijestimo jezik odjeće.

Biti dobro odjeven znači: odabrati odjeću koja odgovara našem stasu, dobi i statusu, nositi je pravilno i na kraju začiniti je jednom osobnom notom. Dobro odijevanje nije sinonim modernog odijevanja. Ono unosi elemente modernog odijevanja, ali ih slijepo ne slijedi te teži ka izgradnji vlastitog stila.

Odijevanje je kao i svaka druga vještina. Da bi ju savladali potrebno nam je znanje i određena količina vježbe.

Zato započnimo priču s muškim odijelom koje je etimološki povezano sa izrazom odijevanje kao sinonimom je za sve odjevne predmete koje smo ukomponirali u jednu cjelinu.

Odijelo postoji kao poslovna odjeća gotovo već dvjesto godina. Koja je tajna njegove dugovječnosti? Odgovor je vjerojatno u privatnosti. Odijelo nam osigurava privatnost toliko potrebnu prilikom svih poslovnih aktivnosti.227778985462585

Znači li to izgledati ukalupljeno? Ne, poslovni izričaj treba biti i odraz osobnosti. Osobama koje rade u državnim institucijama i bankama primjereniji je konzervativniji „ look“ dok osobe u marketinškim agencijama ili arhitektonskim studijima mogu odabrati kreativniju varijantu.

Odijelo je to koje određuje opći dojam, a modni detalji i ostali odjevni predmeti su ti koje je potrebno uskladiti s odijelom, kao što je namještaj potrebno uskladiti sa stanom.

Bez obzira kojim se poslom bavili svatko od nas ima nešto važno za prodati, to smo mi sami. Jedan od koraka, ka uspješnosti, na tom putu je izgraditi vlastiti stil odijevanja.Odijelo ne čini čovjeka! Ova izreka je vrijedna jer nas podsjeća da netko tko je možda skromno odjeven krije u sebi mnogo vrlina, ali i obrnuto – netko tko se odijeva raskošno možda je pun mana. Ipak, čvrsto se držati tog drevnog upozorenja danas, kad je odjeća dostupnija nego ikad, možda (više) nije pravi put! Danas se često i ne pitamo kakve stvari nosimo – nove ili stare, pohabane ili ispeglane, nego kako to radimo.Mislim da je izreka odijelo ne čini čovjeka točna.
Čovjek može biti siromašan,bogat,
neuredan ,čist ,ružan …
to ne znači da je dobar ni da je loš.
Ne možemo po tome procijenjivat čovjeka kao što ne možemo procijenjivat knjigu po koricama.
Potrudimo se da upoznamo čovjeka prije nego što ga procijenimo.
Ne sudimo čovjeku po onome što vidimo izvana već
po onome što nosi u duši.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari