Pratite nas

Šport

Ćiro: Sada biste mijenjali Čačića?! Evo vam k***c! Njega može promijenit jedino Mamić jer ga je on i postavio

Objavljeno

na

Sve ste vi mediji krivi. Vama je to sve bilo dobro. Jedino ste napadali jadnog Čačića – što ne mijenjaš? Čovjek nije vidio što bi trebalo mijenjat. Il’ bi mijenj’o u sudačkoj nadoknadi kad više nije im’o što zajebat. Eto, sad je mijenj’o kad je najmanje trebalo, izjavio je Miroslav Ćiro Blažević.

– Imali smo igru, imali mašineriju. Al’, on je svojim izmjenama sve razjeb’o. A sada biste vi njega mijenjali. Evo vam kur… Njega može promijenit jedino Zdravko Mamić. Jer ga je on i postavio. A znaš kad će Mamić smijenit Čačića? Nikad! Možda bi ga i promijenili da imaju koga stavit. Nemaju Mamić i Šuker rezervne solucije. Moraju Čačića istrpit do kraja. Kako će to završit?

– Sine, nisam ja Nostradamus. Neka nam je svima Bog na pomoći! Što bih ja napravio? Ma koga boli kur… što bih ja napravio? Ja bih ga ostavio da “umre” stojećki. Sada se svi čudite i tražite Čačićevu smjenu. Jedino sam ja vik’o kada je trebalo. Sada se vi malo derite, pič… vam materina!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Šport

Vratila se ‘zlatna’ Sandra: Da je peto zlato osvojiti lako, osvojio bi ga svatko

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

“Jako sam sretna da sam napokon to peto zlato donijela u Hrvatsku i da smo ispisali povijest zajedno. Bilo je jako teško natjecanje, ali na kraju smo se opet izvukli kao pobjednici. Kako sam ranije rekla, da je peto zlato osvojiti lako, osvojio bi ga svatko”, rekla je u ponedjeljak, po povratku iz Berlina, peterostruka europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković kojoj je u zagrebačkoj zračnoj luci priređen svečani doček.

“Mislim da sam dosta naučila iz ovog natjecanja, iako imam deset godina karijere u vrhu svjetske atletike. Iz godine u godinu možeš nešto naučiti, nešto na sebi promijeniti. Mislim da ovakve situacije, nadam se, ako Bog da, nećemo više gledati”, prokomentirala je apsolutna rekorderka europskih prvenstava sa pet uzastopnih zlata.

“Prvog se ne sjećam, jer je bilo 2010. godine i izblijedile su emocije. Svako zlato ima svoju priču, ali mi je dosta simpatično da je ovo bilo jako teško osvajanje. Ne želim reći da sam pokleknula pod pritiskom, nego se jednostavno stvari nisu odvijale kako su se trebale odviti, ali je simpatična činjenica da sam bacila 67,62, isto kao što sam bacila 2012. godine u Helsinkiju, nakon isto dva ‘iksa’. I onda taj ispravan hitac 67,62 s kojim sam odnijela zlato, isto ispred Nadine Mueller. Povijest se ponovila i to u Njemačkoj”, prisjetila se aktualna europska i svjetska prvakinja te olimpijska pobjednica.

Dramatične trenutke iz Berlina teško je proživljavao i Sandrin trener Edis Elkasević na tribini te se sa sjetom prisjećao njezine dominacije na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

“Mislio sam da će biti lagano kao prošle godine u Londonu, gdje nisam ni vidio ostatak natjecanja. Samo sam gledao i uživao. Ona je navikla zakomplicirati, nažalost. Ne namjerno. To je sport. To je Europsko prvenstvo i mi njega nismo shvatili lagano. Nismo se zafrkavali, ušli smo jako ozbiljno u to. No, prvi put se tako nešto desilo, ali izvukla se kao pobjednik. I to je najvažnije. U petom hicu je Sandra pokazala tko je i zašto je to što je.”

Iako je zaslužila veliko slavlje, za Sandru Perković odmora još nema.

“Moja sezona još nije gotova, ovaj mjesec je najteži mjesec. Očekuje me još 31.8. finale Dijamantne lige u Bruxellesu, nakon toga me očekuje Hanžek i kraj natjecanja je Kup kontinenata u Ostravi, gdje ću predstavljati Europu. Sad slijedi dolazak kući, pakiranje i sutra već odlazak na pripreme za finale Dijamantne lige, jer više nema mogućnosti osvajanja tijekom cijele sezone, nego onaj tko pobijedi u finalu osvojit će Dijamantnu ligu. Svi znamo da su u finale ušle dvije Kubanke, Denia Caballero i Yaime Perez, koje su se, dok sam se ja pripremala za Europsko prvenstvo i dok smo zajedno proživljavali ove stresove, odmarale i pripremale u sportskom kampu. Vjerujem da će one tamo doći spremne i da će to biti veliki ‘fight’ za naslov pobjednice.”

Europski naslov će, ipak imati posebno mjesto.

“Ovaj je uspjeh je kruna moje 2018. sezone. To je bilo najvažnije natjecanje. Donijeli smo kući zlato i prva stanica je prijeđena. Sad se okrećemo novom izazovu, a to je Dijamanta liga. Idemo stanicu po stanicu. Ostale su još te tri etape, uključujući naš Hanžek.”

Sandra je u Berlinu još jednom pokazala da ima srce i glavu šampiona i kad joj ne ide sve onako kako je zamislila, no svjesna je i da je sama prema sebi ostala dužnicom.

“Ovo što sam tamo pokazala, ne pokazuje koliko sam daljinski spremna, jer to nisu hici koje mogu baciti. Ja mogu baciti puno dalje, ali sam pokazala da se u najgoroj situaciji, jer goru situaciju nisam imala, isključujući Olimpijske igre u Rio de Janeiru, mogu vratiti. Pročitala sam intervju Nadine Mueller u kojem je rekla: ‘Bila sam jako sretna sa svojim hicem od 63 metra, ali sam znala da će Sandra kad-tad baciti hitac za zlato.’ To je već dovoljan znak da znamo koji smo im, recimo, strah utjerali u kosti”, zaključila je ‘zlatna’ Sandra.

(Hina)

Sandra Perković: Čini mi se da sam sve naslove osvojila na isti način, sa puno drame

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pouka Sandre Perković – Kontinuitet izvrsnosti

Objavljeno

na

Objavio

sandra perković
Getty images

Do dana današnjeg nitko nije osvojio 5 zlatnih medalja na 5 uzastopnih Europskih prvenstava u atletici u istoj disciplini. Istina, sad su Europska prvenstva svake 2, a ne svake 4 godine kao prije.

Nakon 2010., 2012., 2014. i 2016. ove 2018. godine Sandra Perković osvojila je svoje peto uzastopno europsko zlato. Time je ispisala povijest svjetskog diska, svjetske atletike i svjetskog sporta. Teško da će to netko brzo dostići, a još manje prestići. Najvažnija pouka ovog rezultata, sličnog rezultatima Kostelića među novijim hrvatskim sportašima, a ima puno primjera starijih sportaša, pouka ostalim atletičarima, ostalim hrvatskim sportašima i djelatnicima pa čak i svima ostalima, napose gospodarstvenicima, političarima i sličnima je samo jedna riječ – kontinuitet – u ovom slučaju kontinuitet u izvrsnosti, jer Perković je doslovno izvan vrste (već samim hitcima, ali i tehnikom i stilom bacanja), piše Izv. prof. dr. Kristijan Krkač.

Uz 5 europskih zlata osvojila je i 1 mediteransko, 6 zlata u Dijamantnoj ligi, 2 svjetska i 2 olimpijska zlata u istoj disciplini. Njezin je osmogodišnji kontinuitet na pragu da postane toliko dugotrajan da će se dogoditi ne samo da će ispratiti sve stare konkurentice od prije 8 godina, nego i dočekati mlade koje u nju gledaju kao u neko mitsko biće, jer otkad se bave tom disciplinom Sandra je prvakinja. Ona nije samo uspješna bacačica, ona je razdoblje u toj disciplini. Nama u mnogim sportovima pa i u cijelom društvu nedostaje kontinuitet, inače vrlo neprimjetan element sporta i društva, ali neshvatljivo važan. Kontinuitet je presudan za trenerski rad, za rad s mladima, za odnos među uzrastima i prelaske iz jednog u drugi, za unapređenje igre, tehnike itd. Bez kontinuiteta sve je to skupa stvar slučaja i krajnje neizvjesno. Za stvari često treba vremena, a za to je nužan kontinuitet.

Trenerski rad može se preslikati na obiteljski, kvartovski i školski odgoj, rad s mladima na rad u klubovima, školama i na sveučilištima, a kontinuitet rezultata, ne nužno samo najboljih nego bilo kakav pozitivan kontinuitet na kontinuitet rada u obavljanju bilo kojeg posla. Sve to skupa nedostaje hrvatskom društvu i ovaj je povijesni rezultat na neki način pouka o kontinuitetu. A što vlada u hrvatskom društvu? Diskontinuitet. Svaki provincijski seljačić bez obrazovanja, stručnosti, iskustva, rezultata i najgore od svega bez duha misli si kako je primio Boga za bradu. Duboko je uvjeren kako je prije njega vladao mrak ma štogod se zbilo i kako s njime dolazi svjetlo koje će on ili ona obasjati jednako nad svima.

Najčešće se radi o dubokim lažnim vjerovanjima o sebi i o javnim i privatnim promašajima koje trpe generacije. I tako već 28 godina gledamo smjenjivanje takvih i njima sličnih. U cijeloj stvari dobro je samo to što sad i službeno znamo gdje smo. Na dnu. A pouka ovog sportskog rezultata ostalima, simbolično i prigodno u bazičnom sportu (u atletici uz gimnastiku i plivanje), je kako je diskontinuitet poguban i kako može dati rezultate samo slučajno, povremeno i u mnogome zahvaljujući okolnostima podjednako kao i vlastitom naporu.

Svaki sportaš koji ima kontinuitet, a još više kontinuitet u izvrsnosti jako dobro zna predviđati, nadzirati, usmjeravati, analizirati vlastite nastupe, priznavati pogreške i popravljati ih i mjerljivo napredovati koliko mu je moguće. Nema tu puno mjesta za preseravanje. Metar i štoperica ne lažu. To je najvažnija pouka ovog povijesnog rezultata Sandre Perković. Dakako da će tu pouku malo tko shvatiti, još manje shvatiti ozbiljno, a na koncu malo njih razumije kako je ovime ispisana povijest europskog i svjetskog diska. Štoviše, više se neće moći govoriti o toj atletskoj disciplini a da se ne spomene ime i prezime Sandre Perković.

I na koncu pouka o poniznosti. Znate li tko je ravnao pijesak skakačima u dalj na ovom prvenstvu? Ni manje ni više nego Heike Drechsler. Ako ne znate tko je ta gospođa, informirajte se. Istina, kao sutkinja, ali ipak to pokazuje veličinu sportaša, a možda i čovjeka. Nešto što tuzemni politikanti nisu naučili u 28 godina, a sportaši u mnogim sportovima u svjetskim mjerilima pokazuju svih tih 28 godina. I ništa od toga neće se preliti na ostatak društva, a najmanje na trećerazredne selske politikante. Kako god bilo, čestitke Sandri Perković na svjetski povijesnom rezultatu.

Izv. prof. dr. Kristijan Krkač

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari