Pratite nas

Civili su bili planirana meta u agresiji na Hrvatsku što je karakteristika genocida

Objavljeno

na

Andrija Hebrang je od samog stvaranja hrvatske države i Domovinskog rata bio je ministar zdravstva u Vladi Republike Hrvatske: od 1990. do 1992., te ponovno od 1993. do 1998. Od 1993.-1994. obnaša dužnost koordinatora Saniteta oružanih snaga Republike Hrvatske. U Hrvatskom saboru bio je zastupnik 1993., pa 1995. Nakon smrti ministra obrane Gojka Šuška 1998. bio je i ministar obrane. U novom broju Hrvatskog slova prof. Hebrang govori o zločinima nad hrvatskim narodom, kao i o pokušajima zataškavanja tih zločina.

andrija hebrang kamenjar-Bili ste ratni ministar hrvatskoga zdravstva, a nedavno ste objavili iznimno vrijednu knjigu prepunu podataka o karakteru hrvatskoga osloboditeljskoga Domovinskog rata, u kojoj su prvi put sintetično izneseni posljedci srbocrnogorske agresije na Republiku Hrvatsku. Obradili ste podatke Sanitetskoga stožera o hrvatskim ratnim žrtvama. Možete li nam navesti ukupan broj obrađenih i poznatih žrtava te njihovu dobnu I spolnu strukturu?

– Knjigu pod naslovom „Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku“ u izdanju Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-91. i Matice hrvatske ogranak Zadar objavio sam prije tri mjeseca, a već je rasprodana u dvije tisuće primjeraka. No unatoč tome o njoj u režimskim medijima vlada potpuni muk. Iako se na predstavljanjima okuplja mnogo zainteresiranih za argumentiranu I dokumentiranu istinu o Domovinskom ratu, lijevi mediji imaju nalog prešutjeti ju jer im se ne uklapa u politiku „obje strane su jednake“ i „pomirba s agresorom pod svaku cijenu“. Jedan visoko tiražni list je čak namjeravao napisati najavu knjige, ali kada sam im poslao rukopis, odustali su!

Nalogodavac bi se mogao naljutiti pa možda čak i zaprijetiti nekakvim inspekcijama, a onda je sve moguće. Zarada im je ipak važnija od istine. Njihova šutnja meni je najbolji dokaz da je knjiga pogodila srž problema hrvatskoga društva, a to je pitanje tko je usred Europe pod kraj dvadesetog stoljeća napravio najteži zločin nad Hrvatima nakon onog komunističkog poslije Drugog svjetskog rata i to ponovno bez isprike, katarze i kazne počinitelja. Današnji vlastodršci žele opet zatajiti hrvatske žrtve i pri tome su suglasni s nekim inozemnim centrima moći, koji na taj način žele iskupiti svoje nedjelovanje za vrijeme genocida nad hrvatskim narodom. Poučeni poviješću nakon Drugog svjetskog rata kada su komunisti pobili na desetke tisuća razoružanih vojnika i civila bez suda, a mjesta pokopa njihovih tijela kao i njihov broj i danas su nepoznanica, u Glavnom sanitetskom stožeru odlučili smo na samom početku rata organizirati Odjel za informiranje čiji je glavni zadatak bio identificirati i registrirati svaku civilnu žrtvu na hrvatskoj strani obrane. Na 23 mjesta u državi bili su centri s educiranim kadrovima koji su iskoristili podatke obdukcija, nalaza mrtvozornika i iskaze svjedoka. Tako imamo popis ubijenih civila koji su po međunarodnoj klasifi kaciji bili doista civili jer nisu nosili oružje, niti su pripadali bilo kakvim oružanim formacijama, a što potvrđuje identifi kacija svake osobe.

Iste podatke imamo i za ranjenike. Razlika prema podatcima srpske strane je u tome, što za njihove civile nije vođena identifi kacija i evidencija, kako bi se kasnije mogli u žrtve ubrojiti i naoružani civili. U knjizi su i takve laži razobličene. U evidenciji Glavnog sanitetskog stožera u razdoblju od početka srpsko-crnogorske agresije do mirne reintegracije Podunavlja imena su 7 263 ubijena civila. Tu nisu ubrojeni još uvijek neotkriveni I neekshumirani civili kojih ima oko tisuću, tako da će konačna brojka ubijenih civila biti preko osam tisuća. Analiza podataka o ubijenim civilima dokazuje genocidnu strategiju agresora. Kao prvo, ubijeno je više civila nego vojnika jer su topovske cijevi agresora bile uperene na naselja a ne na vojne objekte.

Struktura ubijenih civila po dobi i spolu pokazuje pravu težinu zločina. Među 7 263 ubijena civila, osoba starijih od 60 godina, bilo je 3 381 ili 46,6%! Golema većina tih starijih osoba ubijena je u svojim domovima dalekometnim oružjem. Jednako je strašan podatak da su među ubijenim civilima bile 3 182 žene ili 43,8% ubijenih. Bešćutnost agresora ogleda se i u broju ubijene djece. Njih 345 ubijeno je direktno projektilima, a kasnije od zaostalih eksplozivnih sredstava još oko 50. Zastrašujući i u ratovima  nezabilježeni je podatak da su žene i djeca zajedno činili 50 posto svih ubijenih! Struktura ubijenih, posebice udio starijih osoba, žena i djece, odstupaju od velike većine ratova i karakteristični su za genocid istrebljenja jednog naroda s nekog područja. Sve je to prošlo bez reakcije svjetskih centara moći koji su štitili svoje uske strateške interese na Balkanu umjesto živote nevinih staraca, žene I djece. U knjizi obrađujem i reakcije vodećih svjetskih medijskih kuća koje su se sramotno stavile na stranu svjetskih moćnika.

-Zašto je u agresiji na Hrvatsku bilo toliko civilnih žrtava, a poglavito začuđuje veliki broj smrtno stradale i ranjene djece?

– Osim ubijene djece, knjiga obrađuje i teško ranjenu djecu. U ukupnom broju teških hospitaliziranih civilnih ranjenika djeca zauzimaju visoki udio od 12 posto! Među njima 108 djece ostalo je s teškim invaliditetom. Dodamo li k tome da je 4285 djece ostalo bez jednog a 54 bez oba roditelja, dolazimo do istine koja zahtijeva postavljanje nekih pitanja. Kako to da u zemlji koja opravdano brine brigu o zlostavljanoj djeci u miru, nema ni jednog kaznenog postupka nad počiniteljima ratnog zločina nad tolikom djecom? Kakva je to politika koja skriva dječje žrtve i ne traži za njih kažnjavanje? Jednako kao što nema kaznenog gonjenja na tisuće ubojica civila, ni jednog postupka protiv onih koji su razorili 14 hrvatskih bolnica, stotinu ambulanta, silovali oko tri tisuće žena…

Jasno je da je toliki broj civilnih žrtava posljedica strategije agresora, koji je ubijanjem civila želio zastrašiti stanovnike I natjerati ih u bijeg. Što strašniji zločin, to više protjeranih. To je razlog smrti tako velikog broja djece. Agresor je znao da gađajući stambene objekte, škole, bolnice i crkve ugrožava djecu. Gađali su civilne ciljeve iznenada, bez najave, tako da žrtve nisu imale priliku za odlazak u skloništa ili podrume. O tome svjedoče i ozljede civila, koje su puno teže od ozljeda vojnika.

Registrirali smo više teških fraktura lubanje, amputacija okrajina i opsežnih ozljeda mekih tkiva u civila nego u vojnika. Rat u kojemu su primarni ciljevi stanovi i kuće civila je genocidni rat, a svi koji to žele zatajiti i ne kazniti počinitelje izlažu buduće generacije opasnosti od ponavljanja nekažnjenog zločina. Zagovaranje pomirbe bez istine i kažnjavanja počinitelja je guranje glave u pijesak. Svakodnevno slušamo od današnje vlasti da treba gledati naprijed, graditi budućnost a ne vraćati se u prošlost.

Lako je tako govoriti njima, kada u ratu nisu sudjelovali, nisu gledali u oči smrti, nisu vidjeli muke ranjenih i umirućih, nisu doživjeli najteži mogući gubitak kao što je smrt djeteta. Zato oni ne mogu krojiti hrvatsku sudbinu, jer nas bez emocija za nju vode u političko rasulo, gospodarsku propast i moralno ništavilo.

Predsjednik Josipović i ministrica Pusić prednjače u ljubljenju sa srbijanskim političarima

-Pozamašan je broj stradalih civila, a javnosti se gotovo prešućuju odvođenje zarobljenih Hrvata u logore u Srbiji? Koliko su vam poznate činjenice o sustavu zlostavljanja zatočenika u srbijanskim logorima te postoje li egzaktni podatci o broju logora, zatočenicima i žrtvama.

– Za zatočene Hrvate nemamo u Stožeru pouzdanih podataka. Prema podatcima Hrvatskog društva logoraša bilo ih je oko 30 000 svih dobnih skupina uključujući i djecu, a oko tisuću logoraša je ubijeno. Radi se o tipičnim koncentracijskim logorima o kojima govore dokumenti agresora I zapovijedi o njihovim osnivanjima. Na području Republike Srbije bilo je tridesetak takvih logora, ali naši političari pomirbu ne uvjetuju otkrivanjem logora i kažnjavanjem počinitelja zločina zlostavljanja, niti traže tijela ubijenih logoraša. Predsjednik Josipović i ministrica Pusić prednjače u ljubljenju sa srbijanskim političarima, ali im ne pada na pamet tražiti istinu o zločinima, a slijedom istine i kazne, odštetu i ispriku agresora. Sa stajališta poštivanja dostojanstva svakog života nedopustivo je njihovo ponašanje, jer svakom čovjeku ljudski život mora biti svetinja. Posebice se to odnosi na političare, koji samom svojom pozicijom postaju uzor ostalima.

Kakvu poruku odašilju mladima predstavnici današnje vladajuće ljevice, od Vlade do Pantovčaka, kada olako brišu istinu o ljudskim patnjama i stradanjima? Nije li sramota da protiv počinitelja zločina nad logorašima optužnicu nije podigla država nego Udruga pravnika Vukovar 1991., jednako kao što je jedinu optužnicu protiv rušitelja jedne bolnice podigla Udruga liječnika dragovoljaca 1990.-91. a ne nadležna državna tijela? Kakva je to politika zatvaranja očiju pred najtežim zločinima i kakvu poruku ti političari daju ljudskome rodu? Svaki rat u kojemu agresor nije kažnjen poticaj je novim agresijama i zločinima. Zato su ljudi izmislili konvencije, zakone, sudove a nakon kazne i kajanja pružanje oprosta počiniteljima.

-U javnost, barem u onaj dio službenih medija, gotovo da i ne mogu prodrijeti pitanja zlostavljanih i silovanih žena? Zašto javni mediji tako sramno tretiraju tu temu dok istodobno reagiraju i na najmanje obiteljsko nasilje?

– Prema podatcima Udruge Žene u Domovinskom ratu pripadnici JNA i srpskih naoružanih civilnih formacija silovali su oko 3 000 žena. Taj najstrašniji zločin protiv ljudskog dostojanstva osuđen je u svim međunarodnim sporazumima, ali Republika Hrvatska nije ni započela ozbiljno istraživanje. Osuđena su do sada samo dva počinitelja od kojih je jedan pobjegao od izdržavanja kazne. Ostale tisuće silovatelja šeću slobodnom Hrvatskom i smiju se svojim žrtvama. Glavnim hrvatskim medijima prešućivanje ovih zločina je metoda provođenja terora nad istinom. U tim medijima nema ni riječi ni o jednoj kategoriji stravičnih zločina koje je počinio srpsko-crnogorski agresor, jer su oni dio bezočnog medijskog jednoumlja koje promiče politiku pomirbe bez istine. Vlasnici, urednici i većina glavnih novinara tih medija nisu osjetili rat jer su živjeli za ciljeve opstanka Jugoslavije, ili barem vraćanja Hrvatske u nekakve regionalne okvire. Pisanje o zločinima bilo bi njihovo priznanje praktično nikakvog angažmana u obrani Hrvatske, po uzoru na zastupnike SDP-a koji su napustili sabornicu u vrijeme izglasavanja odcjepljenja Hrvaske od zlogalsne Jugoslavije.

Partija i danas koristi svoju poziciju i čini sve da zataška zločine. To im lako polazi za rukom, jer ne suosjećaju sa žrtvama budući da političari koji danas zauzimaju vodeće pozicije nisu bili dragovoljci Domovinskog rata. Kategoriju dragovoljaca izbrisali su iz tzv. Registra hrvatskih branitelja, jer među dragovoljcima nije bilo Josipovića, Milanovića, Pusićke, Stazića i da dalje ne nabrajam stotinu danas vodećih ljudi u državi. Sliku stanja morala u državi najbolje oslikava stav današnje ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. Na primjedbu Udruge Žene u Domovinskom ratu da ih nije primila na njihov pismeni zahtjev, Vesna Pusić im preko medija odgovara: „Njihov zahtjev nije došao do mene. Međutim očekivala sam od njih, da one, kao žrtve nasilja imaju solidarnost sa svim drugim žrtvama nasilja te očekujem da budu u prvim redovima na Split Prideu“. Ona dakle izjednačava prosvjed protiv marginalizacije jedne manjinske skupine drugačije seksualno orijentiranih građana s najtežim ratnim zločinom! Takva izjava ponajprije govori o bezosjećajnosti Pusićke na najteže patnje silovanih žena, što nas ne čudi jer njezinih izljeva gnjeva prema svemu što je plemenito bilo je puno. Sjetimo se samo izjava protiv crkve, zatim sramotnu trgovinu tužbe za genocid u zamjenu za otkrivanje grobova žrtava što je zakonska obveza agresora. Proslavila se i izjavom koju su pozdravili srpski mediji, da političari ne trebaju govoriti o prošlosti, kao da se povijest bremenita ratnim zločinima može preskočti. Svoju mržnju prema činjenici da pobjednici trebaju pisati povijest pokazala je kritizirajući gospodina Tomislava Karamarka koji je rekao da ne će dopustiti da se naši udžbenici šalju na pregled u Beograd, što je strasno zagovarao ministar Jovanović a brzo je pohrlio s time se pohvaliti i bivši ministar Dragan Primorac. Da su bili dragovoljci Domovinskog rata drukčije bi govorili, jer bi bili svjedoci najstrašnijih ratnih zločina agresora. Ipak, najteža optužba hrvatske države je Pusićkina izjava da je Hrvatska izvela agresiju na Bosnu i Hercegovinu iako i mala djeca znadu da je Hrvatska vojska oslobodila tada strateški najvažniji dio te zemlje i spriječila genocid u Bihaću. Dakle, Vesni Pusić sprječavanje nove Srebrenice ne znači ništa, ona pripada sada vladajućem miljeu kojemu je obrana ideologije jugokomunizma važnija od obrane temeljnog ljudskog prava na život. I to je taj duboki ponor koji dijeli glavne političke smjernice hrvatske ljevice prema hrvatskoj desnici. U ostvarenju svojih ciljeva lijevi nostalgičari jugokomunizma ne prezaju niti od gaženja istine o žrtvama najprije komunističkog, a sada i srpsko-crnogorskog zločina. Velika Europejka ne poštuje ni preporuku europske Rezolucije da nema pomirbe bez istine!

-Smatrate li da je u ovom slučaju riječ o medijsko-političkom licemjerju, nepoznavanju problema, odnosno nepostojanju senzibilizirana odnosa prema hrvatskim žrtvama ili je možda riječ o tankoćutnoj politici, koja ponižavanjem silovanih žrtava nastoji slomiti svaki otpor novim jugokomunističkim projekcijama?

– Prešućivanje hrvatskih žrtava iz Domovinskog rata po svemu je nalik prešućivanju žrtava komunističkog terora. Obje bitke za sakrivanje istine vodi ista partija, danas nešto drukčijeg naziva. I tadašnja i današnja partija kriju hrvatske žrtve s ciljem slabljenja hrvatskog nacionalnog identiteta i poticanja njegova uklapanja u balkanske okvire. Izađe li istina na vidjelo, ne će biti moguće reintegrirati Hrvate ni Hrvatsku u nekavu regiju, u početku športskom i kulturnom a kasnije svekolikom integracijom. Toga se oni boje i misle da će i ovaj put uspjeti skriti istinu. Njma ne smeta ni Rezolucija o komunističkim zločinima Europskog parlamenta koja je jasno rekla da nema pomirbe bez istine. Isto vrijedi i za srpsko-crnogorsku agresiju čije rane se ne mogu premostiti bez istine, kazne za teške ratne zločine, odštete i isprike. Toliko smo dužni tisućama pobijenih staraca, žena i djece, zatočenima, silovanima, onima koji su ostali bez domova ili svojih najmilijih. Još više smo dužni to učiniti generacijama koje dolaze, kako više ne bi svaka generacija na ovim prostorima vodila novi rat. Nova generacija partije skriva svoje protuhrvatstvo u novi termin „regija“, ili „region“ kako kaže bivši predsjednik Mesić u želji zatiranja nacionalnog jezika. Srž njihove politike je da Hrvatima ne treba dopustiti razvoj nacionalnog identiteta, kakvog susrećemo u svim razvijenim državama, jer bi to bio temelj za očuvanje nacionalnih interesa kakav pažljivo njeguju sve napredne zemlje. Logičan slijed nakon uspostave nacionalnog ponosa i dostojanstva bio bi duhovni, gospodarski i socijalni uzlet, a to bi Hrvatsku jako udaljilo od balkanskih država. To ne smiju dopustiti članovi i pristaše partije jer u bivšim jugoslavenskim okvirima je ostalo srce njihove mladosti i njihovih uzora. Riječ je, dakle, o pomno planiranoj politici osovine Pantovčak – Banski dvori, koja je zbog višedesetljetnog iskustva njihovih prethodnika vrlo vješto umotana u laži i obmane. Naravno da u tome ključnu ulogu imaju mediji koji su uglavnom u njihovim rukama. Usporedno sa svojom politikom zaborava žrtava rade na razbijanju desnice jer povremeno u njoj nalaze one potkupljive kojima je osobni materijalni status ili položaj važniji od stanja države. Velika hrvatska pobjeda nad agresorom mora biti zalog trajnog i iskrenog mira temeljenog na istini jer bez toga nema ni duhovnog niti gospodarskog napretka.

Lončar i Račan protiv Hrvatske

-Kako objašnjavate tako veliki nerazmjer između civilnih i vojnih žrtava?

Odgovor na ovo pitanje moguć je nakon analize slijeda događaja ranih devedesetih. Bile su to godine realizacije dugo pripremane srpske ekspanzije sažete u Memorandumu SANU. Realizacija plana je počela 18. kolovoza 1990. godine kada su srpski civili naoružani oružjem JNA zapriječili hrvatske ceste balvanima. Odmah smo na hitnoj sjednici Vlade uputili policiju da uspostavi zakonom zajamčenu prohodnost puteva, ali su policijske helikoptere presreli borbeni zrakoplovi s crvenom petokrakom na krilima. Odmah nam je bilo jasno da slijedi krvavi rat u kojem će agresori biti naoružani srpski civili u sprezi s moćnom JNA, a glavni simbol agresora bit će nekada slavna a zatim nevinom krvlju zauvijek uprljana crvena zvijezda petokraka. O naravi agresije govori nam podatak da je devedeset posto civila pobijeno u prvih nekoliko mjeseci rata. Izneseni podatci dokazuju da su civili bili planirana meta, a djelovanje protiv njih trebalo je biti brzo dok Hrvatska nije imala oružja da ih obrani. Razoružanje Hrvatske bila je važna poluga u tom naumu. Provedeno je u režiji KOS-a, a glavni protagonisti su bila dvojica dugogodišnjih partijaca. Najprije je Ivica Račan u svojstvu zapovjednika Teritorijalne obrane izručio oružje Beogradu. To oružje bilo je vlasništvo hrvatskih građana i moglo je naoružati do 250 tisuća ljudi. U naoružanju Teritorijalne obrane bilo je osobnog, ali i dalekometnog oružja. Prema podatcima u literaturi, KOS nije uspio u razoružanju Slovenije pa je i to bio jedan od razloga obustave napada JNA na tu zemlju. Njihova je sreća da nisu imali svojega Račana. Drugi zadatak politike razoružavanja Hrvatske bila je potpora odluci Vijeća sigurnosti o zabrani kupovine oružja napadnutim republikama bivše Jugoslavije. Iz engleskih podataka čitamo, da veto na tu odluku, za što smo lobirali kod predstavnika Kine, nije mogao biti uložen jer je za zabranu glasovao i tražio ju tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije Budimir Lončar. Smatram da je to napravio zato što se je davanje prednosti JNA uklapalo u njegovu politiku koju je vodio dok je još bio pripadnik zloglasne OZNE.

Nerazmjer velikog broja civilnih žrtava prema vojnima bio je direktna posljedica razoružanja Hrvatske. Kada smo, ponajviše zahvaljujući Franji Tuđmanu i Gojku Šušku, uspjeli ilegalno naoružati hrvatsku obranu, mogli smo zaštititi civile i njhova tragedija je najvećim dijelom prekinuta.

-U posljednje vrijeme se na nekim mrežnim stranicama pojavljuju dokumenti, koje su potpisivali visoki dužnosnici JNA, u kojima jasno stoje poruke hrvatskom stanovništvu da mora napustiti područje koje su zaposjele velikosrpske snage. Mogu li se ti dokumentirani slučajevi objasniti i kao dio organiziranoga sustava za progon i uništenje cjelokupnoga hrvatskog pučanstva s prostora zamišljene velike Srbije?

– Postoji niz dokumenata koji dokazuju namjeru osvajanja hrvatskog teritorija do linije Virovitica – Karlovac – Karlobag. Realizacija projekta počela je reorganizacijom vojnih operativnih zona potkraj osamdesetih godina i uklanjanjem ono malo hrvatskih kadrova iz važnijih zapovjednih struktura JNA. Paralelno s time politika je lažima, pretjerivanjima i raznim smicalicama nastojala prikazati hrvatski narod negativnim, čak opasnim. Sjetimo se da je tada organiziran terenski obilazak izložbe o Jasenovcu sa svim stravičnim podatcima koji ni danas nisu dokazani. Posebna dimenzija priprema za agresiju odvijala se u obavještajnim službama u kojima je KOS premrežio sve društvene strukture, što smo i te kako osjetili tijekom rata. Ubijanje hrvatskih civila bila je važna karika u lancu ostvarenja velike Srbije. Dokaz tvrdnji da se i danas odvija snažan proces u smjeru poništavanja rezultata velike pobjede u Domovinskom ratu je širenje laži o hrvatskim zločinima. Najsnažnija poluga u vraćanju onoga što je u ratu izgubljeno je bacanje krivnje za ratne zločine na hrvatsku obranu. Neprestano nam se podmeću laži o tome, da su i Hrvati u obrani počinili ratne zločine. To su nam naglasili i predsjednik države i premijer u govorima nakon oslobađajuće haaške presude našim herojima Gotovini i Markaču, koja je otklonila izmišljene optužbe prema Tuđmanovoj Hrvatskoj. Josipović i Milanović višekratno su istakli da je ratnih zločina bilo i na našoj strani. To je obična laž. Bilo je s naše strane zločina u ratu, ali ne planiranog ratnog zločina koji je glavno obilježje srpsko-crnogorskog agresora. Ratni zločin, koji je planiran, i sporadični zločini u ratu oštro su odijeljeni u međunarodnom pravu ali i u politici. Zato u knjizi analiziram i srpske civilne žrtve i to iz tri postojeća izvora podataka.

Prvi izvor je poznati falsifikator Savo Štrbac koji govori o dvije i pol tisuće ubijenih civila. U analizi njegova teksta lako je zaključiti da se radi o naoružanim civilima, ili kako ih on zove „uvjetno civlima“. U međunarodnim defi ncijama nema takve skupine civila, jer su naoružani civili teroristi i imaju status vojnika. Kada se iz Štrpčeva popisa isključe naoružane civilne skupine (seoske straže, neuniformirani rezervisti i pripadnici tzv. Teritorijalne obrane, civili u službi u JNA, brojne neregularne jedinice itd.) a i po samom njegovom izrijekom napisanom priznanju bilo je 80 stvarnih civila među srpskim žrtvama. Drugi izvor su istrage DORH-a koje se temelje na identifikaciji žrtava, a srpskih civila je među njima bilo 47 uz još neke postupke dokazivanja koji nisu dovršeni. Treći izvor je document HHO-a koji je tvrdio da je u akciji Oluja ubijeno 677 srpskih civila. Takvu lažnu optužbu protiv Hrvatske, prema podatcima na mreži, u Haagu je branio Žarko Puhovski. Čitamo u raspravi na sudu kako ga je sudac ismijao jer se podatci o navodnim srpskim civlima nisu temeljili na jedinstvenoj metodologiji objektivnog prikupljanja podataka, pa čak nije bilo ni jedinstvenog popisa navodnih žrtava. Zato je sud s tog popisa priznao 42 civilne srpske žrtve, a za svoj lažima potkrijepljen istup Puhovski je po povratku umjesto prijezira dobio dodatne minute ne HRT-u i prostor u drugim režimskim medijima. Jasno je da je svaki ubijeni civil nesreća za cijelo čovječanstvo, ali jednak je zločin manipuliranje žrtvama i tajenje nekoliko tisuća puta većeg broja hrvatskih civilnih žrtava. Prikrivanje hrvatskih žrtava, o kojima se ne javlja u našim medijima niti se piše u udžbenicima, znak je da je Memorandum SANU broj 2 već na djelu.

-Kad se pogledaju civilne žrtve Domovinskoga rata, njihova struktura, odvođenje u logore, sustavni progoni, čišćenje terena od preostaloga pučanstva te razaranje katoličkih crkava, škola, dječjih ustanova i bolnica, ali i razaranje stambenoga fonda, ne može se izbjeći dojam kako je velikosrpska agresija zapravo bila proračunati plan osvajanja hrvatskoga državn područja s kojeg je genocidom trebalo pripremiti njegovo priključenje tzv. velikoj Srbiji?

– Svi zločini koje ste nabrojili imali su samo jedan cilj, a to je protjerati Hrvate sa zacrtanog područja koje je trebalo pripasti velikoj Srbiji. S tog područja protjerano je 260 tisuća Hrvata i drugih nesrpskih naroda. Najbolji dokaz da je cilj bio i ostvaren je podatak da smo u Oluji na okupiranom području zatekli isključivio jednonacionalni srpski sastav cijele tzv. SAO Krajine. Veći dokaz za genocid nad Hrvatima nikome tko je objektivan i ne treba.

Bivšem udbašu povjereno otkrivanje grobova žrtava iste te Udbe

-Vi, kao i vaša obitelj bili ste žrtva jugokomunističkoga terora. Budući da postoje određeni otpori sadašnjega režima oko istraživanja žrtava jugokomunističkoga režima, a jednako tako se prešućuju ili omalovažavaju žrtve srbo-crnogorske agresije, smatrate li da postoji određena poveznica između relativiziranja žrtava Domovinskoga rata i prešućivanja, odnosno prikrivanja žrtava Titova režima?

-Tajenje žrtava Titova režima i onih iz Domovinskog rata jednako su sredstvo političke borbe protiv hrvatskih nacionalnih interesa. To najbolje vidimo po snažnoj politici ubijanja svakog pokušaja da se dozna istina o žrtvama. Danas nigdje u medijima ne ćete vidjeti argumentirano iznošenje istine o žrtvama u Domovinskom ratu jer se to ne uklapa u politiku zajedništva s jučerašnjim agresorom i to bez kazne koja bi bila lijek protiv ponavljanja zločina. Iste se metode već sedamdesetak godina uspješno primjenjuju i a Titove žrtve, a primjer je I moja obitelj čija sudbina nije iznimka, već pravilo za stotine tisuća hrvatskih obitelji. Mojega su oca komunisti ubili kada sam imao dvije godine, dakle prije 66 godina, a ni danas ne znamo mjesto pokopa njegovih posmrtnih ostataka. Sve te godine pokušavali smo doznati gdje je pokopan, ali uzalud jer kada komunisti ubijaju, onda temeljito čiste svoje tragove. Moju majku su zatvorili kao političkog zatvorenika I bez suda ju držali devet godina u zatvoru, cijelo vrijeme u uvjerenju da su joj djeca mrtva, kao i nas da više nemamo majku.

Prema kasnijem pričanju jednog udbaša, htjeli su ubiti i nas djecu u improviziranoj nesreći nekog broda, ali nas je jedan od njih koji je poznavao mog oca spasio. Komunistima ni uništenje obitelji nije bilo dovoljno, pa su nam još promijenili i prezime!

To je meni osobno bilo bolnije od siromaštva, gladi i spoznaje da više nemam roditelje. Promjenom prezimena htjeli su ubiti i uspomenu na obitelj. U najranijoj mladosti sam naučio da je jedino što mogu ne dopustiti da mi komunizam ubije ponos i dostojanstvo i to mi je davalo neizmjernu životnu energiju. Jednaka tragedija ovoj koju su nanijeli mojoj obitelji je I ubojstvo dvije stotine tisuća civila nakon Drugog svjetskog rata, bez suda i obilježenog groba. Bitka koju za zataškavanje te istine vode današnji sljednici zločinačkog komunističkog poretka nije ništa manja ni bezbolnija od one koju su vodili njihovi predci. Primjer je Ured za otkrivanje grobova žrtava komunizma, kojega sam osnovao uz potporu velikog dijela moje stranke.

Čim smo otkopali prva tri lokaliteta u kojima su bile kosti maloljetnika jedne škole i bolesnika obližnje bolnice, svi vezani žicom i prostrijeljenih glava, osovina Josipović – Milanović je ukinula Ured a daljnje istraživanje udbaških zločina povjerila Ivanu Grujiću. Taj gospodin, prema mrežnim podatcima, u svojem predstavljanju na haaškom sudu ističe: „Bio sam od 1972. do 1990. godine član SDS-a (sljednica Udbe) i prošao sam sve položaje, od najnižeg do može se reći najvišeg“. Dakle, sada je jasno zašto su daljnja istraživanja preko devet stotina grobova usporena tako da iskapanja ne završe u sljedećih nekoliko godina, već da dinamikom od jednog do dva otkapanja godišnje potpuno onemoguće završetak toga posla dok još ima živih primarnih svjedoka.

Najsigurniji put ubijanja istine je bivšem udbašu povjeriti otkrivanje grobova žrtava iste te Udbe. Danas smo svjedoci skrivanja hrvatskih žrtava u Domovinskom ratu i uveličavanja žrtava agresora. Metode su potpuno jednake onima iz komunističkih zločina. Temelje se na postavljanju u medije, u ministarstva, na čelne pozicije u vladi I na savjetnička mjesta predsjednika države kao i u tzv. nevladine udruge onih ljudi čiji svjetonazor jamči da istina nikada ne će izaći na vidjelo. Jedina borba protiv takve zloupotrebe politike je iznošenje argumentirane istine i demokratizacija države. Za mene Hrvatska nije demokratska država dok nema ni jedan dnevni list desne političke orijentacije i barem jednu javnu TV kuću koja zastupa takvu politiku ili barem vodi politiku objektivnog informiranja. Današnja cenzura dnevnih medija jača je i strašnija od one potkraj komunističkog razdoblja. Od svih europskih naroda jedino hrvatski narod nema pravo na objektivno informiranje.

-Nedavno su otkopani posmrtni ostatci hrvatske obitelji Ivezić, koje su smaknuli Srbi u ljeto 1941., no povjerenstvo koje vodi sadašnju ekshumaciju, kao da nastoji prešutjeti razmjere hrvatske nacionalne tragedije. Možemo li se u bliskoj budućnosti nadati sustavnijem pristupu oko istraživanja ratnih i poratnih hrvatskih žrtava?

– Predrag Matić i bivši udbaš Ivan Grujić vode stratešku bitku za zataškavanje poslijeratnih zločina komunista. Sada iskapaju žrtve ratnih zločina, da opravdaju svoje postojanje u Ministarstvu koje je preuzelo funkciju ukinutog Ureda za otkrivanje grobova žrtava komunizma.

Poslijeratne komunističke žrtve istražuju jednim otkapanjem godišnje. Zločin nad obitelji Ivezić jedan je u nizu pokolja Hrvata u Drugom svjetskom ratu i nacionalna je sramota da ti zločini nisu istraženi a počinitelji procesuirani. Očito se čekalo da počinitelji pomru. U tim pokoljima, kao što vidimo iz posmrtnih ostataka, nisu se štedjela ni djeca, jednako kao i u srpsko-crnogorskoj agresiji. Otkopavanje žrtava u Dabinoj jami bio bi korak naprijed u istraživanju hrvatskih žrtava, da nije izveden po nalogu DORH-a nego po odluci Ministarstva branitelja. Nažalost, Matić – Grujić tandem pristao je igrati za nalogodavce kojima je cilj zatajiti poslijeratne komunističke zločine i za to ih čeka osuda povijesti.

-Koliko u tom poslu može pomoći neka buduća hrvatska vlast?

– Nadajmo se uskoro povratku na vlast reformirane državotvorne stranke koja će vratiti Hrvatskoj ponos i dostojanstvo. Sada u njoj više nema bivših komunista s visokih partijskih položaja, koji su bez katarze promijenili kapute. Nema više ni bivših udbaša, pa sam siguran da na putu povratka hrvatskog dostojanstva i istine o žrtvama više nema prepreka. Nova vlast mora angažirati velik broj stručnjaka, vratiti ukinuti Ured i prenijeti otkopavanja na razinu županija. Pomoć za to može se dobiti iz EU fondova, jer smo zasigurno jedina europska država koja ima tako veliki broj nepoznatih grobišta.

Zadatak je nove vlasti da u nekoliko godina otkopa preostalih devet stotina lokaliteta kako bi se posljednja počivališta žrtava mogla dostojanstveno označiti. Najveća je sramota nove hrvatske države što zbog mnogih kočničara istine u redovima svih stranaka to još nije obavljeno. Nova vlast mora vratiti Hrvatskoj dostojanstvo živućima, stvarajući uvjete za bolji život, ali i pokojnicima pružajući im ono što zaslužuju – dostojanstvo uz molitvu, iskrenu zahvalu i obilježeni grob.

hrvatsko slovo

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Pero Kovačević: PRAVNA ANALIZA KAZNENE PRIJAVE ZA RAKETIRANJE BANSKIH DVORA

Objavljeno

na

Objavio

U uređenim zemljama u kojima funkcionira pravna država i gdje institucije pravne države djeluju u skladu i na temelju zakona i načela vladavine prava minimalne su mogućnosti da Ministarstvu unutarnjih poslova treba 26 godina za podizanje kaznene prijave za raketiranje Banskih dvora 7. listopada 1991.

Zašto? Odgovor je jednostavan pravna država funkcionira,a institucije djeluju u skladu i na temelju zakona.

Vrijeme podnošenja kaznene prijave i teatralno sazivanje tiskovne konferencije u Ministarstvu unutarnjih poslova, odmah bode u oči. PR stručnjaci su očito dobili zadatak skrenuti pozornost javnosti sa haaške presude šestorici.

Bilo je nužno pronaći nešto novo što bi moglo, naravno uz punu medijsku podršku, zainteresirati javnost i svakako skrenuti pozornost javnosti nekim novim događajem. Odabir teme nije bio loš. Zašto to kažem? Bila je aktualna 18.godišnjica smrti prvog predjednika dr Franje Tuđmana,a i činjenica da je prošlo 26 godina od raketiranja Banskih dvora.

Znači, nakon 26 godina policija je podignula kaznenu prijavu protiv šest osoba zbog granatiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. godine, u kojem je jedna osoba poginula, a počinjena je šteta od 35 milijuna kuna.

Kaznena prijava je podnosena protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske, rečeno je u Ravnateljstvu policije na konferenciji za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Riječ je o visokopozicioniranim pripadnicima nekadašnjeg Ratnog vazduhoplovstva (RV i PVO) i obavještajnih službi JNA.

U krim istraživanju sudjelovali su policijski službenici Uprave kriminalističke policije i Službe kriminalističke vojne policije Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove Ministarstva obrane RH su, u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom i Vojno-sigurnosnom obavještajno agencijom te u koordinaciji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu.

‘Istraživanje je trajalo 26 godina te je bilo jako složeno i sustavno. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo kaznenu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedne osobe koja je državljanin RH. Ono što je bitno konstatirati je da je uložen velik napor i da su u ovom dijelu istraživanja sudjelovale i SOA i VSOA.

Konstatiramo da prijavljujemo šest ljudi koji sudjelovali u planiranju i izvršenju napada na Banske dvore 7. listopada 1991. godine pomoću dva zrakoplova koji su izvršili bombardiranje s ciljem destabilizacije Hrvatske’, rekao je na početku presice Ante Gudelj,načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a.

‘Ovih šest osoba prijavljuju se za ubojstvo u pokušaju najviših državnih dužnosnika, a još se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva’, dodao je Gudelj.

U zračnom napadu na Banske dvore korištena su dva zrakoplova tipa Super Galeb G-4 iz 105. lovačko bombarderskog avijacijskog puka RV i PVO, naoružanih avionskim raketama zrak – zemlja i avio bombama.

Izbijanjem agresije na Republiku Hrvatsku, 105. lovački bombarderski avijacijski puk premješten je s aerodroma Zemunik na vojni Aerodrom Udbina s kojeg su izvršili i druga borbena djelovanja po Republici Hrvatskoj.

‘S obzirom na način na koji je napad bio planiran i u konačnici izveden te s obzirom na priklonjenost dijela tadašnje vojne i političke struktura JNA prosrpskoj, odnosno velikosrpskoj politici te izuzetnu konspirativnost, kriminalističko istraživanje ovoga događaja bilo je izuzetno složeno i zahtijevalo duže vrijeme kako bi se finaliziralo’, rekli su u policiji.

U istrazi su sudjelovale SOA, VSOA i sve sastavnice državne vlasti.

Površna analiza ove teatralno podnesene kaznene prijave ukazuje na znatne propuste,nekompetentmnost i neprofesionalnost sudionika koji su sudjelovali u istrazi i podnijeli kaznenu prijavu.

Pokušat ću vam kratko i zorno pokazati zašto je tome tako.

Krenimo redom:

a) Podaci o tome tko su bili neposredni krajnji izvršitelji granatiranja Banskih dvora poznati su Ministarstvu obrane,Glavnom stožeru HV,Upravi vojne policije i tadašnjeg SIS-a još u listopadu 1991. godine i stoga nije točno da je trebalo čekati 26 godina da bi se došlo do neposrednih i krajnjih izvršitelja, a poglavito tvrdnja sa tiskovne: „Tijekom 2016. godine kohezija je oslabila i došli smo do personalnih dokaza. Do tada je bio zid šutnje’, rečeno je na konferenciji za novinare.:;

b) Navedeni podaci o sudionicima odnosno krajnjim izvršiteljima u granatiranju Banskih dvora prikupljeni su od bivših vojnih pilota koji su prebjegli u HV-u,istražitelji očito nisu znali da smo u Ministarstvu obrane imali uređen sustav praćenja svih aerodroma bivše JNA, svih polijetanja i podataka o pilotima

c) Meta zračnog udara je bio predsjednik Hrvatske dr Franjo Tuđman,tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić i predsjednik SIV-a Ante Marković te je stoga neodrživa i netočna činjenica da je naredbu za raketiranje Banskih dvora samostalno izdao general Ljubomir Bajić,bivši zapovjednik 5. zrakoplovnog korpusa RZ iPZO JNA;

d) Istražitelji se očito nisu niti potrudili utvrditi crtu vođenje i zapovjedanja u JNA te do kraja utvrditi odnosno istražiti sve aktere već su se zadovoljili sa generalom Ljubomirom Bajićem koji nas nasmijava sa pričama kako je upravo bio glavni za davanje naredbe. Bajić je očito bio sam jedan u nizu sudionika koji je prenio naredbu o granatiranju Banskih dvora, a sam takvu odluku nije niti ju je mogao donijeti već bi bio spriječen u njezinom izvršavanju ;

e) Zašto istražitelji nisu istragu stručno,kompetentno i profesionalno odradili ili ih je netko o tome onemogućio-to nek sami kažu.

f) Neosporna je činjenica da je naredba o raketiranju Banskih dvora donesena u Beogradu. Sa naredbom je svakako bio upoznat Slobodan Milošević i krnje predsjedništvo SFRJ odano Slobodanu Miloševiću. Naredba je od krnjeg predsjedništva SFRJ i Miloševića ili uz njihovo odobrenje i znanje proslijeđena Veljku Kadijeviću,Blagoji Adžiću,zapovjedniku RT i PZO,a tek tada generalu Bajiću i preko njega ostalim neposrednim izvršiteljima.naravno da u to sve pratili i prikupljali informacije „ljudi“ Aleksandra Vasiljevića,šefa Uprave za sigurnost Generalšaba JNA. Naime,takav je bio zapovjedni lanac u JNA u listopadu 1991 godine.

Umjesto zaključka

Kad se već 26 godina nije ništa poduzelo niti je sustavno istraženo na temu granatiranja Banskih dvora,državnomvrhu i MUP-u nije trebao ovaj slabo izrežiran „igrokaz“. Postavlja se pitanje hoće li DORH u istrazi utvrditi punu istinu??

Pero Kovačević / Kamenjar.com

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Don Damir Stojić: “Rod” je umjetni konstrukt jedne nove ideologije koja nema nikakva utemeljenja u znanosti

Objavljeno

na

Objavio

Studentski kapelan, don Damir Stojić, gostovao je u emisiji laudato televizije, “Život i zdravlje” na temu Istanbulske konvencije. Istaknuo je krucijalni problem lingvističkog inžinjeringa kojim se želi umjetni termin “roda” uvesti u znanost, zakone i sve ostale pore društva: “To su izmišljeni izrazi koji nemaju nikakva značenja, to su konstrukti kako bi odražavali jednu novu ideologiju koja nema nimalo utemeljenja u istini, u znanosti.”

“Mi smo davno izgubili rat vokabulara! To se vidi kad je u pitanju homoseksualnost, gdje je “seks” tabula rasa, ništa, beznačajno.” Tako ispada da bilo tko može dodati bilo koji prefiks ispred riječi seks. “Zato imamo sad”, nastavlja don Damir, “homoseksualaca, heteroseksualaca, biskesualaca, pa aseksualaca, transseksualaca. Nažalost, prihvaćajući taj žargon i vokabular mi smo pali”, rekao je don Damir, prenosi narod.hr

Nadalje, upozorava da smo svi uronjeni u taj vokabular i da ga svi rabimo, što na nas stavlja dio krivnje za današnju situaciju te savjetuje da moramo biti jako oprezni s riječima koje koristimo.

“Dvadeset i četiri puta se pojavljuje riječ “rod” u jednom međunarodnom dokumentu. Jedan međunarodni dokument koristi jednu tako fluidnu i beznačajnu riječ!”, naglasio je.

Obrazlažući u čemu je problem Istanbulske konvencije i s njom usko povezane rodne teorije, don Damir je istaknuo da one nisu znanstveno potkrepljene: “Znanost bi trebala uzeti činjenice, prosuđivati ih i dokazivati, dok oni “rađaju” nove teorije koje apsolutno ne drže vodu”.

“Sjećam se da je 2007./2008., dr. Gordan Bosanac, veliki pobornik ovih stvari, sam rekao da muškarac, ako osjeća da je žensko, da može koristiti ženski wc. To tako zvuči ludo!”, rekao jedon Damir. “Ključ je u osjećaju.”, nastavio je, “Moj nećak kad je bio mali, mislio je da je Spiderman i skakao je od kauča do kauča. Ja sam ga morao zaustaviti i reći mu: prijatelju, nisi Spiderman. Odjedanput misli i osjećaji ulaze na područje znanosti, a koliko znam osjećaji ne bi smjeli biti jedan kriterij znanosti”.

Don Damir je tu ideologiju rodne teorije povezao s prvom pobunom Sotone protiv Boga i čovjeka u Knjizi postanka, gdje vidimo da vrhunac stvaranja jest muško i žensko: “To je zadano u Svetom pismu – da Bog stvori muško i žensko na svoju sliku i priliku. Sotona mrzi Boga i Bogu ne može ništa, međutim može unijeti perverzije u stvorenju. Zato ta prva pobuna ide za tim da razara tu komplementarnost [muškarca i žene] koja je bogomdana”.

“Rodna teorija, kao naziv, je novijeg datuma,” ističe, “ali mislim da to stoji na prvim stranicama Svetog pisma, ta pobuna protiv Adama i Eve. To je dosta znakovito da netko ide za tim da razara i potkopava ovu bogomdanu komplementarnost muškog i ženskog. Dakle, zaista se moramo boriti protiv toga, i mislim da je to opasnije nego što ljudi misle.”

U nastavku razgovora naveo je par primjera iz drugih zemalja gdje se rodna teorija provodi u praksi. U Kanadi muškarci koji se proglašavaju ženama natječu se u ženskim sportovima, idu u ženski wc, itd. Naime, “Kanada ima takozvani “afirmed action”, što znači da bi oni pomogli ugroženim skupinama dozvoljavaju kvotu za zapošljavanje manjinskih grupa i također za žene. Sad imate jedan apsurd da se muškarci javljaju za te poslove i govore da su žene.”

Osim pojave “transrodnih” osoba, tu su, i “trans-age”, “transdobne” osobe. “To znači”, navodi don Damir, “da jedan čovjek od 55 godina misli da ima 6 godina. Dovoljno je guglati i vidjeti; ovo nisu teorije koje se mogu dogoditi, ovo se događa, zato što su implementirali ono što Istanbulska konvencija želi da mi ratificiramo”.

“I sada, po kojim principima”, pita se don Damir, “ako prihvatimo sve ovo što nam Istanbulska konvencija kaže, možemo reći tom čovjeku da je lud? Dapače, on će mene optužiti da ja širim mržnju, ili neznam što već.”

“Imamo trans-vrste,” nastavlja, “trans-species”: u Finskoj je poznata situacija, gdje djevojka misli da je mačka. I ona zaista misli da je mačka. Po kojim principima ću ja toj djevojci reći da je luda, odnosno da nije mačka? I sada opet će meni netko reći da ja izvlačim ekstremne slučajeve, ali u biti to nije ekstremno, to je baš u sklopu ove teorije koju oni šire. Ušli smo u jednu fazu postmodernog razdoblja gdje istina više ne vrijedi”.

“Kanada je ušla u jednu novu fazu.”, ističe don Damir, “Naime, kanadska vlada donijela je da je ilegalno odnosno protuzakonito oslovljavati se prema nekome protiv njihove volje. Drugim riječima, ako muškarac kaže da je žena, ja moram koristiti zamjenice koje on, odnosno ona želi. I sad fabriciraju novi jezik. Klasično u engleskom imamo his, her, he, she; hrvatski -on, ona, moj, tvoj, tvoja, itd. Nove riječi se rađaju kako bi ova ideologija imala svoj vokabular.”

“Dr. Jordan Peterson, koji je profesor psihologije na Sveučilištu u Torontu, je jednostavno rekao: “Ne može nitko mene prisiliti da govorim na način na koji ja ne želim.” Dakle jedna je razina kada država meni kaže da ne smijem nešto reći – to je cenzura, i to je isto kršenje slobode govora.

Druga je pak razina, Kanada je ušla u tu razinu, koja govori: ti moraš tako govoriti! Dakle, Kanada je svesrdno prihvatila rodnu teoriju. Gledatelji u Hrvatskoj moraju znati da je u Kanadi sada protuzakonito ako ne koristiš riječi koje osoba želi da koristiš prema njoj. Jordan Peterson se digao protiv toga i doživljava užasne progone. Ja tvrdim da ako naša Vlada i Sabor ratificiraju ovaj dokumenat da ćemo doći do te razine. Znači, jedna nova diktatura i novi totalitarizam – oni prisiljavaju ljude na njihovu ideologiju”.

Don Damir je upozorio da postoji opasnost da se vratimo u doba komunizma, kada su za vrijeme Jugoslavije djeca učili svoju pseudo-povijest: “U školi učiš jedno, doma učiš drugo, pa su doma djeca morala učiti svoju pravu povijest od svojih djedova i očeva”.

Na pitanje kakve će rodna ideologija imati reperkusije na brak i obitelj don Damir je istaknuo da je sve to povezano, ipak zadnjih par godina svjedočimo napadima koji se vrše na brak, a sad i na definiciju obitelji: “Dakle imamo obiteljski zakon koji ne želi definirati što je obitelj. Mi se ne trebamo bojati reći da je obitelj zajednica muža i žene s djecom. Brak je jedno, obitelj je drugo. Svi to prirodno znamo a sad se odjednom bojimo to reći”, izjavio je don Damir.

Osvrćući se na stav Crkve prema rodnoj teoriji, rekao je: “Dovoljno je uzeti riječi pape Franje. Neznam da ijedan drugi papa, u zadnjih 30 godina govori tako oštro protiv rodne teorije. Sam Papa je skovao nove izraze koji se meni osobno jako sviđaju, najbolji je: ideološka kolonijalizacija. Usporedio je rodnu teoriju sa nacizmom. Papa Franjo je vrlo oštar na ovom području”, naglasio je, “zato što on zna što je to”.

Don Damir je iznio i svoj stav o feminističkim udrugama koje zagovaraju ratifikaciju Istanbulske konvencije: “Ja se čak pomalo čudim feminističkim udrugama u Hrvatskoj koje su dosta dvolične u sebi. Ne mogu nikako ući u njihov način razmišljnja: s jedne strane stalno naglašavaju biološku razliku (ženska ljudska prava), a s druge strane ovdje zagovaraju jednu teoriju koja potkopava ženstvenost”.

Na kraju razgovora don Damir je zaključio: “Ima staro filozofsko pravilo: ono što je očito ne treba dokazivati. Međutim, došli smo u jedno razdoblje povijesti gdje se ono očito mora dokazivati”, prenosi narod.hr

 

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari