Pratite nas

Civili su bili planirana meta u agresiji na Hrvatsku što je karakteristika genocida

Objavljeno

na

Andrija Hebrang je od samog stvaranja hrvatske države i Domovinskog rata bio je ministar zdravstva u Vladi Republike Hrvatske: od 1990. do 1992., te ponovno od 1993. do 1998. Od 1993.-1994. obnaša dužnost koordinatora Saniteta oružanih snaga Republike Hrvatske. U Hrvatskom saboru bio je zastupnik 1993., pa 1995. Nakon smrti ministra obrane Gojka Šuška 1998. bio je i ministar obrane. U novom broju Hrvatskog slova prof. Hebrang govori o zločinima nad hrvatskim narodom, kao i o pokušajima zataškavanja tih zločina.

andrija hebrang kamenjar-Bili ste ratni ministar hrvatskoga zdravstva, a nedavno ste objavili iznimno vrijednu knjigu prepunu podataka o karakteru hrvatskoga osloboditeljskoga Domovinskog rata, u kojoj su prvi put sintetično izneseni posljedci srbocrnogorske agresije na Republiku Hrvatsku. Obradili ste podatke Sanitetskoga stožera o hrvatskim ratnim žrtvama. Možete li nam navesti ukupan broj obrađenih i poznatih žrtava te njihovu dobnu I spolnu strukturu?

– Knjigu pod naslovom „Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku“ u izdanju Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-91. i Matice hrvatske ogranak Zadar objavio sam prije tri mjeseca, a već je rasprodana u dvije tisuće primjeraka. No unatoč tome o njoj u režimskim medijima vlada potpuni muk. Iako se na predstavljanjima okuplja mnogo zainteresiranih za argumentiranu I dokumentiranu istinu o Domovinskom ratu, lijevi mediji imaju nalog prešutjeti ju jer im se ne uklapa u politiku „obje strane su jednake“ i „pomirba s agresorom pod svaku cijenu“. Jedan visoko tiražni list je čak namjeravao napisati najavu knjige, ali kada sam im poslao rukopis, odustali su!

Nalogodavac bi se mogao naljutiti pa možda čak i zaprijetiti nekakvim inspekcijama, a onda je sve moguće. Zarada im je ipak važnija od istine. Njihova šutnja meni je najbolji dokaz da je knjiga pogodila srž problema hrvatskoga društva, a to je pitanje tko je usred Europe pod kraj dvadesetog stoljeća napravio najteži zločin nad Hrvatima nakon onog komunističkog poslije Drugog svjetskog rata i to ponovno bez isprike, katarze i kazne počinitelja. Današnji vlastodršci žele opet zatajiti hrvatske žrtve i pri tome su suglasni s nekim inozemnim centrima moći, koji na taj način žele iskupiti svoje nedjelovanje za vrijeme genocida nad hrvatskim narodom. Poučeni poviješću nakon Drugog svjetskog rata kada su komunisti pobili na desetke tisuća razoružanih vojnika i civila bez suda, a mjesta pokopa njihovih tijela kao i njihov broj i danas su nepoznanica, u Glavnom sanitetskom stožeru odlučili smo na samom početku rata organizirati Odjel za informiranje čiji je glavni zadatak bio identificirati i registrirati svaku civilnu žrtvu na hrvatskoj strani obrane. Na 23 mjesta u državi bili su centri s educiranim kadrovima koji su iskoristili podatke obdukcija, nalaza mrtvozornika i iskaze svjedoka. Tako imamo popis ubijenih civila koji su po međunarodnoj klasifi kaciji bili doista civili jer nisu nosili oružje, niti su pripadali bilo kakvim oružanim formacijama, a što potvrđuje identifi kacija svake osobe.

Iste podatke imamo i za ranjenike. Razlika prema podatcima srpske strane je u tome, što za njihove civile nije vođena identifi kacija i evidencija, kako bi se kasnije mogli u žrtve ubrojiti i naoružani civili. U knjizi su i takve laži razobličene. U evidenciji Glavnog sanitetskog stožera u razdoblju od početka srpsko-crnogorske agresije do mirne reintegracije Podunavlja imena su 7 263 ubijena civila. Tu nisu ubrojeni još uvijek neotkriveni I neekshumirani civili kojih ima oko tisuću, tako da će konačna brojka ubijenih civila biti preko osam tisuća. Analiza podataka o ubijenim civilima dokazuje genocidnu strategiju agresora. Kao prvo, ubijeno je više civila nego vojnika jer su topovske cijevi agresora bile uperene na naselja a ne na vojne objekte.

Struktura ubijenih civila po dobi i spolu pokazuje pravu težinu zločina. Među 7 263 ubijena civila, osoba starijih od 60 godina, bilo je 3 381 ili 46,6%! Golema većina tih starijih osoba ubijena je u svojim domovima dalekometnim oružjem. Jednako je strašan podatak da su među ubijenim civilima bile 3 182 žene ili 43,8% ubijenih. Bešćutnost agresora ogleda se i u broju ubijene djece. Njih 345 ubijeno je direktno projektilima, a kasnije od zaostalih eksplozivnih sredstava još oko 50. Zastrašujući i u ratovima  nezabilježeni je podatak da su žene i djeca zajedno činili 50 posto svih ubijenih! Struktura ubijenih, posebice udio starijih osoba, žena i djece, odstupaju od velike većine ratova i karakteristični su za genocid istrebljenja jednog naroda s nekog područja. Sve je to prošlo bez reakcije svjetskih centara moći koji su štitili svoje uske strateške interese na Balkanu umjesto živote nevinih staraca, žene I djece. U knjizi obrađujem i reakcije vodećih svjetskih medijskih kuća koje su se sramotno stavile na stranu svjetskih moćnika.

-Zašto je u agresiji na Hrvatsku bilo toliko civilnih žrtava, a poglavito začuđuje veliki broj smrtno stradale i ranjene djece?

– Osim ubijene djece, knjiga obrađuje i teško ranjenu djecu. U ukupnom broju teških hospitaliziranih civilnih ranjenika djeca zauzimaju visoki udio od 12 posto! Među njima 108 djece ostalo je s teškim invaliditetom. Dodamo li k tome da je 4285 djece ostalo bez jednog a 54 bez oba roditelja, dolazimo do istine koja zahtijeva postavljanje nekih pitanja. Kako to da u zemlji koja opravdano brine brigu o zlostavljanoj djeci u miru, nema ni jednog kaznenog postupka nad počiniteljima ratnog zločina nad tolikom djecom? Kakva je to politika koja skriva dječje žrtve i ne traži za njih kažnjavanje? Jednako kao što nema kaznenog gonjenja na tisuće ubojica civila, ni jednog postupka protiv onih koji su razorili 14 hrvatskih bolnica, stotinu ambulanta, silovali oko tri tisuće žena…

Jasno je da je toliki broj civilnih žrtava posljedica strategije agresora, koji je ubijanjem civila želio zastrašiti stanovnike I natjerati ih u bijeg. Što strašniji zločin, to više protjeranih. To je razlog smrti tako velikog broja djece. Agresor je znao da gađajući stambene objekte, škole, bolnice i crkve ugrožava djecu. Gađali su civilne ciljeve iznenada, bez najave, tako da žrtve nisu imale priliku za odlazak u skloništa ili podrume. O tome svjedoče i ozljede civila, koje su puno teže od ozljeda vojnika.

Registrirali smo više teških fraktura lubanje, amputacija okrajina i opsežnih ozljeda mekih tkiva u civila nego u vojnika. Rat u kojemu su primarni ciljevi stanovi i kuće civila je genocidni rat, a svi koji to žele zatajiti i ne kazniti počinitelje izlažu buduće generacije opasnosti od ponavljanja nekažnjenog zločina. Zagovaranje pomirbe bez istine i kažnjavanja počinitelja je guranje glave u pijesak. Svakodnevno slušamo od današnje vlasti da treba gledati naprijed, graditi budućnost a ne vraćati se u prošlost.

Lako je tako govoriti njima, kada u ratu nisu sudjelovali, nisu gledali u oči smrti, nisu vidjeli muke ranjenih i umirućih, nisu doživjeli najteži mogući gubitak kao što je smrt djeteta. Zato oni ne mogu krojiti hrvatsku sudbinu, jer nas bez emocija za nju vode u političko rasulo, gospodarsku propast i moralno ništavilo.

Predsjednik Josipović i ministrica Pusić prednjače u ljubljenju sa srbijanskim političarima

-Pozamašan je broj stradalih civila, a javnosti se gotovo prešućuju odvođenje zarobljenih Hrvata u logore u Srbiji? Koliko su vam poznate činjenice o sustavu zlostavljanja zatočenika u srbijanskim logorima te postoje li egzaktni podatci o broju logora, zatočenicima i žrtvama.

– Za zatočene Hrvate nemamo u Stožeru pouzdanih podataka. Prema podatcima Hrvatskog društva logoraša bilo ih je oko 30 000 svih dobnih skupina uključujući i djecu, a oko tisuću logoraša je ubijeno. Radi se o tipičnim koncentracijskim logorima o kojima govore dokumenti agresora I zapovijedi o njihovim osnivanjima. Na području Republike Srbije bilo je tridesetak takvih logora, ali naši političari pomirbu ne uvjetuju otkrivanjem logora i kažnjavanjem počinitelja zločina zlostavljanja, niti traže tijela ubijenih logoraša. Predsjednik Josipović i ministrica Pusić prednjače u ljubljenju sa srbijanskim političarima, ali im ne pada na pamet tražiti istinu o zločinima, a slijedom istine i kazne, odštetu i ispriku agresora. Sa stajališta poštivanja dostojanstva svakog života nedopustivo je njihovo ponašanje, jer svakom čovjeku ljudski život mora biti svetinja. Posebice se to odnosi na političare, koji samom svojom pozicijom postaju uzor ostalima.

Kakvu poruku odašilju mladima predstavnici današnje vladajuće ljevice, od Vlade do Pantovčaka, kada olako brišu istinu o ljudskim patnjama i stradanjima? Nije li sramota da protiv počinitelja zločina nad logorašima optužnicu nije podigla država nego Udruga pravnika Vukovar 1991., jednako kao što je jedinu optužnicu protiv rušitelja jedne bolnice podigla Udruga liječnika dragovoljaca 1990.-91. a ne nadležna državna tijela? Kakva je to politika zatvaranja očiju pred najtežim zločinima i kakvu poruku ti političari daju ljudskome rodu? Svaki rat u kojemu agresor nije kažnjen poticaj je novim agresijama i zločinima. Zato su ljudi izmislili konvencije, zakone, sudove a nakon kazne i kajanja pružanje oprosta počiniteljima.

-U javnost, barem u onaj dio službenih medija, gotovo da i ne mogu prodrijeti pitanja zlostavljanih i silovanih žena? Zašto javni mediji tako sramno tretiraju tu temu dok istodobno reagiraju i na najmanje obiteljsko nasilje?

– Prema podatcima Udruge Žene u Domovinskom ratu pripadnici JNA i srpskih naoružanih civilnih formacija silovali su oko 3 000 žena. Taj najstrašniji zločin protiv ljudskog dostojanstva osuđen je u svim međunarodnim sporazumima, ali Republika Hrvatska nije ni započela ozbiljno istraživanje. Osuđena su do sada samo dva počinitelja od kojih je jedan pobjegao od izdržavanja kazne. Ostale tisuće silovatelja šeću slobodnom Hrvatskom i smiju se svojim žrtvama. Glavnim hrvatskim medijima prešućivanje ovih zločina je metoda provođenja terora nad istinom. U tim medijima nema ni riječi ni o jednoj kategoriji stravičnih zločina koje je počinio srpsko-crnogorski agresor, jer su oni dio bezočnog medijskog jednoumlja koje promiče politiku pomirbe bez istine. Vlasnici, urednici i većina glavnih novinara tih medija nisu osjetili rat jer su živjeli za ciljeve opstanka Jugoslavije, ili barem vraćanja Hrvatske u nekakve regionalne okvire. Pisanje o zločinima bilo bi njihovo priznanje praktično nikakvog angažmana u obrani Hrvatske, po uzoru na zastupnike SDP-a koji su napustili sabornicu u vrijeme izglasavanja odcjepljenja Hrvaske od zlogalsne Jugoslavije.

Partija i danas koristi svoju poziciju i čini sve da zataška zločine. To im lako polazi za rukom, jer ne suosjećaju sa žrtvama budući da političari koji danas zauzimaju vodeće pozicije nisu bili dragovoljci Domovinskog rata. Kategoriju dragovoljaca izbrisali su iz tzv. Registra hrvatskih branitelja, jer među dragovoljcima nije bilo Josipovića, Milanovića, Pusićke, Stazića i da dalje ne nabrajam stotinu danas vodećih ljudi u državi. Sliku stanja morala u državi najbolje oslikava stav današnje ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. Na primjedbu Udruge Žene u Domovinskom ratu da ih nije primila na njihov pismeni zahtjev, Vesna Pusić im preko medija odgovara: „Njihov zahtjev nije došao do mene. Međutim očekivala sam od njih, da one, kao žrtve nasilja imaju solidarnost sa svim drugim žrtvama nasilja te očekujem da budu u prvim redovima na Split Prideu“. Ona dakle izjednačava prosvjed protiv marginalizacije jedne manjinske skupine drugačije seksualno orijentiranih građana s najtežim ratnim zločinom! Takva izjava ponajprije govori o bezosjećajnosti Pusićke na najteže patnje silovanih žena, što nas ne čudi jer njezinih izljeva gnjeva prema svemu što je plemenito bilo je puno. Sjetimo se samo izjava protiv crkve, zatim sramotnu trgovinu tužbe za genocid u zamjenu za otkrivanje grobova žrtava što je zakonska obveza agresora. Proslavila se i izjavom koju su pozdravili srpski mediji, da političari ne trebaju govoriti o prošlosti, kao da se povijest bremenita ratnim zločinima može preskočti. Svoju mržnju prema činjenici da pobjednici trebaju pisati povijest pokazala je kritizirajući gospodina Tomislava Karamarka koji je rekao da ne će dopustiti da se naši udžbenici šalju na pregled u Beograd, što je strasno zagovarao ministar Jovanović a brzo je pohrlio s time se pohvaliti i bivši ministar Dragan Primorac. Da su bili dragovoljci Domovinskog rata drukčije bi govorili, jer bi bili svjedoci najstrašnijih ratnih zločina agresora. Ipak, najteža optužba hrvatske države je Pusićkina izjava da je Hrvatska izvela agresiju na Bosnu i Hercegovinu iako i mala djeca znadu da je Hrvatska vojska oslobodila tada strateški najvažniji dio te zemlje i spriječila genocid u Bihaću. Dakle, Vesni Pusić sprječavanje nove Srebrenice ne znači ništa, ona pripada sada vladajućem miljeu kojemu je obrana ideologije jugokomunizma važnija od obrane temeljnog ljudskog prava na život. I to je taj duboki ponor koji dijeli glavne političke smjernice hrvatske ljevice prema hrvatskoj desnici. U ostvarenju svojih ciljeva lijevi nostalgičari jugokomunizma ne prezaju niti od gaženja istine o žrtvama najprije komunističkog, a sada i srpsko-crnogorskog zločina. Velika Europejka ne poštuje ni preporuku europske Rezolucije da nema pomirbe bez istine!

-Smatrate li da je u ovom slučaju riječ o medijsko-političkom licemjerju, nepoznavanju problema, odnosno nepostojanju senzibilizirana odnosa prema hrvatskim žrtvama ili je možda riječ o tankoćutnoj politici, koja ponižavanjem silovanih žrtava nastoji slomiti svaki otpor novim jugokomunističkim projekcijama?

– Prešućivanje hrvatskih žrtava iz Domovinskog rata po svemu je nalik prešućivanju žrtava komunističkog terora. Obje bitke za sakrivanje istine vodi ista partija, danas nešto drukčijeg naziva. I tadašnja i današnja partija kriju hrvatske žrtve s ciljem slabljenja hrvatskog nacionalnog identiteta i poticanja njegova uklapanja u balkanske okvire. Izađe li istina na vidjelo, ne će biti moguće reintegrirati Hrvate ni Hrvatsku u nekavu regiju, u početku športskom i kulturnom a kasnije svekolikom integracijom. Toga se oni boje i misle da će i ovaj put uspjeti skriti istinu. Njma ne smeta ni Rezolucija o komunističkim zločinima Europskog parlamenta koja je jasno rekla da nema pomirbe bez istine. Isto vrijedi i za srpsko-crnogorsku agresiju čije rane se ne mogu premostiti bez istine, kazne za teške ratne zločine, odštete i isprike. Toliko smo dužni tisućama pobijenih staraca, žena i djece, zatočenima, silovanima, onima koji su ostali bez domova ili svojih najmilijih. Još više smo dužni to učiniti generacijama koje dolaze, kako više ne bi svaka generacija na ovim prostorima vodila novi rat. Nova generacija partije skriva svoje protuhrvatstvo u novi termin „regija“, ili „region“ kako kaže bivši predsjednik Mesić u želji zatiranja nacionalnog jezika. Srž njihove politike je da Hrvatima ne treba dopustiti razvoj nacionalnog identiteta, kakvog susrećemo u svim razvijenim državama, jer bi to bio temelj za očuvanje nacionalnih interesa kakav pažljivo njeguju sve napredne zemlje. Logičan slijed nakon uspostave nacionalnog ponosa i dostojanstva bio bi duhovni, gospodarski i socijalni uzlet, a to bi Hrvatsku jako udaljilo od balkanskih država. To ne smiju dopustiti članovi i pristaše partije jer u bivšim jugoslavenskim okvirima je ostalo srce njihove mladosti i njihovih uzora. Riječ je, dakle, o pomno planiranoj politici osovine Pantovčak – Banski dvori, koja je zbog višedesetljetnog iskustva njihovih prethodnika vrlo vješto umotana u laži i obmane. Naravno da u tome ključnu ulogu imaju mediji koji su uglavnom u njihovim rukama. Usporedno sa svojom politikom zaborava žrtava rade na razbijanju desnice jer povremeno u njoj nalaze one potkupljive kojima je osobni materijalni status ili položaj važniji od stanja države. Velika hrvatska pobjeda nad agresorom mora biti zalog trajnog i iskrenog mira temeljenog na istini jer bez toga nema ni duhovnog niti gospodarskog napretka.

Lončar i Račan protiv Hrvatske

-Kako objašnjavate tako veliki nerazmjer između civilnih i vojnih žrtava?

Odgovor na ovo pitanje moguć je nakon analize slijeda događaja ranih devedesetih. Bile su to godine realizacije dugo pripremane srpske ekspanzije sažete u Memorandumu SANU. Realizacija plana je počela 18. kolovoza 1990. godine kada su srpski civili naoružani oružjem JNA zapriječili hrvatske ceste balvanima. Odmah smo na hitnoj sjednici Vlade uputili policiju da uspostavi zakonom zajamčenu prohodnost puteva, ali su policijske helikoptere presreli borbeni zrakoplovi s crvenom petokrakom na krilima. Odmah nam je bilo jasno da slijedi krvavi rat u kojem će agresori biti naoružani srpski civili u sprezi s moćnom JNA, a glavni simbol agresora bit će nekada slavna a zatim nevinom krvlju zauvijek uprljana crvena zvijezda petokraka. O naravi agresije govori nam podatak da je devedeset posto civila pobijeno u prvih nekoliko mjeseci rata. Izneseni podatci dokazuju da su civili bili planirana meta, a djelovanje protiv njih trebalo je biti brzo dok Hrvatska nije imala oružja da ih obrani. Razoružanje Hrvatske bila je važna poluga u tom naumu. Provedeno je u režiji KOS-a, a glavni protagonisti su bila dvojica dugogodišnjih partijaca. Najprije je Ivica Račan u svojstvu zapovjednika Teritorijalne obrane izručio oružje Beogradu. To oružje bilo je vlasništvo hrvatskih građana i moglo je naoružati do 250 tisuća ljudi. U naoružanju Teritorijalne obrane bilo je osobnog, ali i dalekometnog oružja. Prema podatcima u literaturi, KOS nije uspio u razoružanju Slovenije pa je i to bio jedan od razloga obustave napada JNA na tu zemlju. Njihova je sreća da nisu imali svojega Račana. Drugi zadatak politike razoružavanja Hrvatske bila je potpora odluci Vijeća sigurnosti o zabrani kupovine oružja napadnutim republikama bivše Jugoslavije. Iz engleskih podataka čitamo, da veto na tu odluku, za što smo lobirali kod predstavnika Kine, nije mogao biti uložen jer je za zabranu glasovao i tražio ju tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije Budimir Lončar. Smatram da je to napravio zato što se je davanje prednosti JNA uklapalo u njegovu politiku koju je vodio dok je još bio pripadnik zloglasne OZNE.

Nerazmjer velikog broja civilnih žrtava prema vojnima bio je direktna posljedica razoružanja Hrvatske. Kada smo, ponajviše zahvaljujući Franji Tuđmanu i Gojku Šušku, uspjeli ilegalno naoružati hrvatsku obranu, mogli smo zaštititi civile i njhova tragedija je najvećim dijelom prekinuta.

-U posljednje vrijeme se na nekim mrežnim stranicama pojavljuju dokumenti, koje su potpisivali visoki dužnosnici JNA, u kojima jasno stoje poruke hrvatskom stanovništvu da mora napustiti područje koje su zaposjele velikosrpske snage. Mogu li se ti dokumentirani slučajevi objasniti i kao dio organiziranoga sustava za progon i uništenje cjelokupnoga hrvatskog pučanstva s prostora zamišljene velike Srbije?

– Postoji niz dokumenata koji dokazuju namjeru osvajanja hrvatskog teritorija do linije Virovitica – Karlovac – Karlobag. Realizacija projekta počela je reorganizacijom vojnih operativnih zona potkraj osamdesetih godina i uklanjanjem ono malo hrvatskih kadrova iz važnijih zapovjednih struktura JNA. Paralelno s time politika je lažima, pretjerivanjima i raznim smicalicama nastojala prikazati hrvatski narod negativnim, čak opasnim. Sjetimo se da je tada organiziran terenski obilazak izložbe o Jasenovcu sa svim stravičnim podatcima koji ni danas nisu dokazani. Posebna dimenzija priprema za agresiju odvijala se u obavještajnim službama u kojima je KOS premrežio sve društvene strukture, što smo i te kako osjetili tijekom rata. Ubijanje hrvatskih civila bila je važna karika u lancu ostvarenja velike Srbije. Dokaz tvrdnji da se i danas odvija snažan proces u smjeru poništavanja rezultata velike pobjede u Domovinskom ratu je širenje laži o hrvatskim zločinima. Najsnažnija poluga u vraćanju onoga što je u ratu izgubljeno je bacanje krivnje za ratne zločine na hrvatsku obranu. Neprestano nam se podmeću laži o tome, da su i Hrvati u obrani počinili ratne zločine. To su nam naglasili i predsjednik države i premijer u govorima nakon oslobađajuće haaške presude našim herojima Gotovini i Markaču, koja je otklonila izmišljene optužbe prema Tuđmanovoj Hrvatskoj. Josipović i Milanović višekratno su istakli da je ratnih zločina bilo i na našoj strani. To je obična laž. Bilo je s naše strane zločina u ratu, ali ne planiranog ratnog zločina koji je glavno obilježje srpsko-crnogorskog agresora. Ratni zločin, koji je planiran, i sporadični zločini u ratu oštro su odijeljeni u međunarodnom pravu ali i u politici. Zato u knjizi analiziram i srpske civilne žrtve i to iz tri postojeća izvora podataka.

Prvi izvor je poznati falsifikator Savo Štrbac koji govori o dvije i pol tisuće ubijenih civila. U analizi njegova teksta lako je zaključiti da se radi o naoružanim civilima, ili kako ih on zove „uvjetno civlima“. U međunarodnim defi ncijama nema takve skupine civila, jer su naoružani civili teroristi i imaju status vojnika. Kada se iz Štrpčeva popisa isključe naoružane civilne skupine (seoske straže, neuniformirani rezervisti i pripadnici tzv. Teritorijalne obrane, civili u službi u JNA, brojne neregularne jedinice itd.) a i po samom njegovom izrijekom napisanom priznanju bilo je 80 stvarnih civila među srpskim žrtvama. Drugi izvor su istrage DORH-a koje se temelje na identifikaciji žrtava, a srpskih civila je među njima bilo 47 uz još neke postupke dokazivanja koji nisu dovršeni. Treći izvor je document HHO-a koji je tvrdio da je u akciji Oluja ubijeno 677 srpskih civila. Takvu lažnu optužbu protiv Hrvatske, prema podatcima na mreži, u Haagu je branio Žarko Puhovski. Čitamo u raspravi na sudu kako ga je sudac ismijao jer se podatci o navodnim srpskim civlima nisu temeljili na jedinstvenoj metodologiji objektivnog prikupljanja podataka, pa čak nije bilo ni jedinstvenog popisa navodnih žrtava. Zato je sud s tog popisa priznao 42 civilne srpske žrtve, a za svoj lažima potkrijepljen istup Puhovski je po povratku umjesto prijezira dobio dodatne minute ne HRT-u i prostor u drugim režimskim medijima. Jasno je da je svaki ubijeni civil nesreća za cijelo čovječanstvo, ali jednak je zločin manipuliranje žrtvama i tajenje nekoliko tisuća puta većeg broja hrvatskih civilnih žrtava. Prikrivanje hrvatskih žrtava, o kojima se ne javlja u našim medijima niti se piše u udžbenicima, znak je da je Memorandum SANU broj 2 već na djelu.

-Kad se pogledaju civilne žrtve Domovinskoga rata, njihova struktura, odvođenje u logore, sustavni progoni, čišćenje terena od preostaloga pučanstva te razaranje katoličkih crkava, škola, dječjih ustanova i bolnica, ali i razaranje stambenoga fonda, ne može se izbjeći dojam kako je velikosrpska agresija zapravo bila proračunati plan osvajanja hrvatskoga državn područja s kojeg je genocidom trebalo pripremiti njegovo priključenje tzv. velikoj Srbiji?

– Svi zločini koje ste nabrojili imali su samo jedan cilj, a to je protjerati Hrvate sa zacrtanog područja koje je trebalo pripasti velikoj Srbiji. S tog područja protjerano je 260 tisuća Hrvata i drugih nesrpskih naroda. Najbolji dokaz da je cilj bio i ostvaren je podatak da smo u Oluji na okupiranom području zatekli isključivio jednonacionalni srpski sastav cijele tzv. SAO Krajine. Veći dokaz za genocid nad Hrvatima nikome tko je objektivan i ne treba.

Bivšem udbašu povjereno otkrivanje grobova žrtava iste te Udbe

-Vi, kao i vaša obitelj bili ste žrtva jugokomunističkoga terora. Budući da postoje određeni otpori sadašnjega režima oko istraživanja žrtava jugokomunističkoga režima, a jednako tako se prešućuju ili omalovažavaju žrtve srbo-crnogorske agresije, smatrate li da postoji određena poveznica između relativiziranja žrtava Domovinskoga rata i prešućivanja, odnosno prikrivanja žrtava Titova režima?

-Tajenje žrtava Titova režima i onih iz Domovinskog rata jednako su sredstvo političke borbe protiv hrvatskih nacionalnih interesa. To najbolje vidimo po snažnoj politici ubijanja svakog pokušaja da se dozna istina o žrtvama. Danas nigdje u medijima ne ćete vidjeti argumentirano iznošenje istine o žrtvama u Domovinskom ratu jer se to ne uklapa u politiku zajedništva s jučerašnjim agresorom i to bez kazne koja bi bila lijek protiv ponavljanja zločina. Iste se metode već sedamdesetak godina uspješno primjenjuju i a Titove žrtve, a primjer je I moja obitelj čija sudbina nije iznimka, već pravilo za stotine tisuća hrvatskih obitelji. Mojega su oca komunisti ubili kada sam imao dvije godine, dakle prije 66 godina, a ni danas ne znamo mjesto pokopa njegovih posmrtnih ostataka. Sve te godine pokušavali smo doznati gdje je pokopan, ali uzalud jer kada komunisti ubijaju, onda temeljito čiste svoje tragove. Moju majku su zatvorili kao političkog zatvorenika I bez suda ju držali devet godina u zatvoru, cijelo vrijeme u uvjerenju da su joj djeca mrtva, kao i nas da više nemamo majku.

Prema kasnijem pričanju jednog udbaša, htjeli su ubiti i nas djecu u improviziranoj nesreći nekog broda, ali nas je jedan od njih koji je poznavao mog oca spasio. Komunistima ni uništenje obitelji nije bilo dovoljno, pa su nam još promijenili i prezime!

To je meni osobno bilo bolnije od siromaštva, gladi i spoznaje da više nemam roditelje. Promjenom prezimena htjeli su ubiti i uspomenu na obitelj. U najranijoj mladosti sam naučio da je jedino što mogu ne dopustiti da mi komunizam ubije ponos i dostojanstvo i to mi je davalo neizmjernu životnu energiju. Jednaka tragedija ovoj koju su nanijeli mojoj obitelji je I ubojstvo dvije stotine tisuća civila nakon Drugog svjetskog rata, bez suda i obilježenog groba. Bitka koju za zataškavanje te istine vode današnji sljednici zločinačkog komunističkog poretka nije ništa manja ni bezbolnija od one koju su vodili njihovi predci. Primjer je Ured za otkrivanje grobova žrtava komunizma, kojega sam osnovao uz potporu velikog dijela moje stranke.

Čim smo otkopali prva tri lokaliteta u kojima su bile kosti maloljetnika jedne škole i bolesnika obližnje bolnice, svi vezani žicom i prostrijeljenih glava, osovina Josipović – Milanović je ukinula Ured a daljnje istraživanje udbaških zločina povjerila Ivanu Grujiću. Taj gospodin, prema mrežnim podatcima, u svojem predstavljanju na haaškom sudu ističe: „Bio sam od 1972. do 1990. godine član SDS-a (sljednica Udbe) i prošao sam sve položaje, od najnižeg do može se reći najvišeg“. Dakle, sada je jasno zašto su daljnja istraživanja preko devet stotina grobova usporena tako da iskapanja ne završe u sljedećih nekoliko godina, već da dinamikom od jednog do dva otkapanja godišnje potpuno onemoguće završetak toga posla dok još ima živih primarnih svjedoka.

Najsigurniji put ubijanja istine je bivšem udbašu povjeriti otkrivanje grobova žrtava iste te Udbe. Danas smo svjedoci skrivanja hrvatskih žrtava u Domovinskom ratu i uveličavanja žrtava agresora. Metode su potpuno jednake onima iz komunističkih zločina. Temelje se na postavljanju u medije, u ministarstva, na čelne pozicije u vladi I na savjetnička mjesta predsjednika države kao i u tzv. nevladine udruge onih ljudi čiji svjetonazor jamči da istina nikada ne će izaći na vidjelo. Jedina borba protiv takve zloupotrebe politike je iznošenje argumentirane istine i demokratizacija države. Za mene Hrvatska nije demokratska država dok nema ni jedan dnevni list desne političke orijentacije i barem jednu javnu TV kuću koja zastupa takvu politiku ili barem vodi politiku objektivnog informiranja. Današnja cenzura dnevnih medija jača je i strašnija od one potkraj komunističkog razdoblja. Od svih europskih naroda jedino hrvatski narod nema pravo na objektivno informiranje.

-Nedavno su otkopani posmrtni ostatci hrvatske obitelji Ivezić, koje su smaknuli Srbi u ljeto 1941., no povjerenstvo koje vodi sadašnju ekshumaciju, kao da nastoji prešutjeti razmjere hrvatske nacionalne tragedije. Možemo li se u bliskoj budućnosti nadati sustavnijem pristupu oko istraživanja ratnih i poratnih hrvatskih žrtava?

– Predrag Matić i bivši udbaš Ivan Grujić vode stratešku bitku za zataškavanje poslijeratnih zločina komunista. Sada iskapaju žrtve ratnih zločina, da opravdaju svoje postojanje u Ministarstvu koje je preuzelo funkciju ukinutog Ureda za otkrivanje grobova žrtava komunizma.

Poslijeratne komunističke žrtve istražuju jednim otkapanjem godišnje. Zločin nad obitelji Ivezić jedan je u nizu pokolja Hrvata u Drugom svjetskom ratu i nacionalna je sramota da ti zločini nisu istraženi a počinitelji procesuirani. Očito se čekalo da počinitelji pomru. U tim pokoljima, kao što vidimo iz posmrtnih ostataka, nisu se štedjela ni djeca, jednako kao i u srpsko-crnogorskoj agresiji. Otkopavanje žrtava u Dabinoj jami bio bi korak naprijed u istraživanju hrvatskih žrtava, da nije izveden po nalogu DORH-a nego po odluci Ministarstva branitelja. Nažalost, Matić – Grujić tandem pristao je igrati za nalogodavce kojima je cilj zatajiti poslijeratne komunističke zločine i za to ih čeka osuda povijesti.

-Koliko u tom poslu može pomoći neka buduća hrvatska vlast?

– Nadajmo se uskoro povratku na vlast reformirane državotvorne stranke koja će vratiti Hrvatskoj ponos i dostojanstvo. Sada u njoj više nema bivših komunista s visokih partijskih položaja, koji su bez katarze promijenili kapute. Nema više ni bivših udbaša, pa sam siguran da na putu povratka hrvatskog dostojanstva i istine o žrtvama više nema prepreka. Nova vlast mora angažirati velik broj stručnjaka, vratiti ukinuti Ured i prenijeti otkopavanja na razinu županija. Pomoć za to može se dobiti iz EU fondova, jer smo zasigurno jedina europska država koja ima tako veliki broj nepoznatih grobišta.

Zadatak je nove vlasti da u nekoliko godina otkopa preostalih devet stotina lokaliteta kako bi se posljednja počivališta žrtava mogla dostojanstveno označiti. Najveća je sramota nove hrvatske države što zbog mnogih kočničara istine u redovima svih stranaka to još nije obavljeno. Nova vlast mora vratiti Hrvatskoj dostojanstvo živućima, stvarajući uvjete za bolji život, ali i pokojnicima pružajući im ono što zaslužuju – dostojanstvo uz molitvu, iskrenu zahvalu i obilježeni grob.

hrvatsko slovo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Tuđman opet među nama

Objavljeno

na

Objavio

Eto, vidiš, govorio mi je nekakav unutarnji glas, budi da su „virni krivovirna pravca“, podigoše mu spomenik. „Najveći i najljepši“, upravo onako kako je obećavao zagrebački gradonačelnik. Dobro, ne voliš gradonačelnika, ali danas, na Dan ljudskih prava, srce bi ti ipak trebalo biti na mjestu, ako ni zbog koga i ni zbog čega, onda zbog Kuzme Kovačića i njegove umjetnine.

Da, tako i jest: srce mi je zbog njih na mjestu. Ali ovdje i sada nije riječ o umjetniku i umjetnini. O njima su u svom jadu i čemeru neumjesno i nepristojno u javnim priopćivalima cviljeli jugani (jarmoljubci) staroga kova teško pogođeni postavljanjem spomenika. Razumijem njihovu neuljuđenu tugu. Razumijem i stanovitu uljuđenu suzdržanost jugana novoga kova. Ipak, lagao bih kad bih rekao da suosjećam s njima, i jednima i drugima. To je možda krivo? Možda. Ali što mogu, ne zapovijedam svomu osjećaju, a hinjena mi se sućut gadi. Možda je krivo samo to reći? Ako je tako, ni tu mi nema pomoći. Kakav sam, takav sam.

Srce mi je dakle na mjestu, ali uznosan bi izraz zadovoljstva bio posve neumjestan. Zašto? Zbog okolnosti u kojima je spomenik otkriven. Kakve sad okolnosti? Razmotrimo to.

Nikada nisam dvojio da će Tuđman i u Zagrebu dobiti spomenik. Stoga nisam ni iznenađen. Nikad mi, kao ni kiparu Kovačiću, nije bio dvojben ni politički smjer ni državnički format Franje Tuđmana. Svi spomenici podignuti prvomu hrvatskom predsjedniku diljem domovine spomenici su – hrvatskomu suverenizmu. U tomu se svi politički Hrvati slažu.

Domoljubcima je to razlog štovanja, a domomrzcima razlog zatiranja Tuđmanove uspomene.

Tuđmanova se uspomena zatirala okrutno: ocrnjivanjem i blago: reinterpretacijom. Ocrnjivačima – juganima staroga kova – Tuđman je bio i ostao samo zločinac bez premca. Reinterpretima – juganima novoga kova – Tuđman je prikriveni globalist.

Ocrnjivanje je u velezločinca sažeo Zoran Erceg izgredom na svečanosti otkrivanja zagrebačkog spomenika Tuđmanu. Reinterpretaciju Tuđmanova suverenizma osmislio je Zdravko Tomac na jednoj od komemoracija u povodu Tuđmanove smrti u zagrebačkom Povijesnom institutu. „Vjerodostojni“ je profesor nazočnicima priopćio da mu je pokojni Tuđman „u četiri oka“ rekao: Borba za samostalnost i suverenost Hrvatske samo je prvo poluvrijeme; drugo je poluvrijeme borba za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji [tj. za odbacivanje samostalnosti i suverenosti]. To je humus iz kojega je niknula ideologija Sanaderova „novog“ HDZ-a. Tako su novi hrvatski jarmoljubci, Sanaderovi eurohrvati, god. 2003. od starih jarmoljubaca, Račanovih jugohrvata, preuzeli vlast i nastavili proeuropski „detuđmanizirati“ Hrvatsku.

Najžešće razdoblje „detuđmanizacije“ označila je HDZ-ova idila s Carlom del Ponte, glavnom tužiteljicom haaškoga Međunarodnog kaznenog sudišta za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY). U to je vrijeme HDZ-ova vlast bjesomučno progonila hrvatsko „plemstvo mača“. Junaci Domovinskoga rata degradirani su u hulje i ništarije, zatvarani i osuđivani, a njihovu mrtvom vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu vlast je šutke, a oporba glasno priznavala status vođe i organizatora „udruženoga zločinačkog pothvata“. Kako je svršilo to protuhrvatsko mahnitanje? Haaško je sudište nepostojeći „Udruženi zločinački pothvat“, koji je maknulo s Republike Hrvatske, lani konačno pripisalo vojnomu i civilnomu vodstvu ratne Hrvatske Republike Herceg-Bosne i drastično ga kaznilo. A kada je general Slobodan Praljak, za čitanja presude, u sudnici počinio samoubojstvo odbijajući živjeti nedužan sa stigmom ratnoga zločinca, Hrvatski je generalski zbor u povodu toga tragičnog događaja organizirao svomu ratnom drugu komemoraciju u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga. Nitko se iz vrha državne vlasti nije usudio nazočiti komemoraciji.

Doda li se tomu da je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ove godine 19. obljetnicu Tuđmanove smrti i Dan ljudskih prava obilježila javnim druženjem s nekadašnjim neslužbenim glasnogovornikom Carle del Ponte Ivanom Zvonimirom Puhovskim te da je u isto vrijeme ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Marakešu prihvatio u ime Republike Hrvatske nekakav neobvezujući sporazum o migracijama koji redom odbijaju suverenistričke vlade u Srednjoj i Istočnoj Europi, što se o svemu tomu može misliti?

Ali vratimo se na polazište. Nakon punih 19 godina detuđmanizacije neprispodobivi je „Palmin burazer“ okupio cijeli trovrh državne vlasti i mnoštvo iskrenih štovatelja Tuđmanove uspomene podno veličanstvenoga spomenika hrvatskomu suverenizmu. Samo on, stjecajem nesretnih okolnosti, nije došao. Što mislite, je li to suverenističko pokajništvo hrvatskih globalista ili samo visoka himba? Što god bilo, dobro je da ih div podsjeća na njihovu neznatnost.

Benjamin Tolić/Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Silvana Oruč Ivoš: Pupovcu smeta privođenje osumnjičenih za zločine jer su Srbi.

Objavljeno

na

Objavio

AFP

“Već godinama javno pričam svoju priču i priču svog napaćenog naroda koji je doživio veliko zlo i nepravdu. Počiniteljima seksualnog nasilja nad nama, ženama i djevojkama, još se ne sudi za te stravične zločine. A ako pravda nije zadovoljena, ovaj genocid će se jednom opet ponoviti.”

Pravda je jedini način da se postigne mir i suživot između različitih sastavnica u našoj zemlji. Ako ne želimo ponoviti slučajeve silovanja i zatočeništva žena, moramo kazniti one koji su seksualno nasilje, zločine nad zločinima nad ženama i djevojčicama koristili kao oružje za ostvarenje svojih genocidnih ciljeva.“ (…) „Do sada počinitelji zločina koji su doveli do tog genocida nisu dovedeni pred lice pravde.“ (…) „Trebamo ujediniti sve snage da se istraže zločini, te progoniti one koji su ih podržali, pomogli im i pružili im priliku da tako kontroliraju određena područja. Jer, jedini način zbog kojeg su počinjeni ovi zločini jesu naša različita uvjerenja i običaji.“ (…) „Njihov je cilj da iskorijene našu religiju i to će postići će se ako nam se ne osigura odgovarajuća zaštita. Unatoč našim svakodnevnim upozorenjima i molbama koje traju godinama sudbina tisuće ljudi još uvijek nije poznata.“

Ove potresne rečenice, izvađene su iz konteksta, no njihov je smisao jasan. Ako se ne kazne oni koji su počinili genocid nad nekim narodom ili skupinom zbog vjerskih ili nacionalnih uvjerenja, a zbog osvajanja teritorija i to na najbrutalniji način – silovanjem žena – pravda nikad ne će biti zadovoljena. Iako tako zvuče, nije izgovorio netko od brojnih žrtava velikosrpskog divljanja tijekom Domovinskog rata, posebice masovnog silovanja nakon pada Vukovara već ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir – Nadia Murad.

Murad je pripadnica iračkih Jezida, zbog čega je s tisućama drugih žena i djevojčica mjesecima, bila seksualna ropkinja džihadistima tzv. islamske države, a danas se bori za prava žrtava nasilja. Imala je 21 godinu kada je ISIL zauzeo njezino selo na sjeveru Iraka. Ubili su joj majku i šestero braće. Iz zarobljeništva je uspjela pobjeći uz pomoć jedne sunitske obitelji, a danas je glasna zagovornica prava Jezida i žena u svijetu.

Njena misao: „Zatvarati oči i okretati glavu od ove tragedije znači da si sudionik. Nisu samo počinitelji nasilja odgovorni za svoje zločine, već i oni koji ih ne žele zaustaviti ili osuditi“, univerzalna je i može se bez razmišljanja preslikati na situaciju vezanu uz brojne nevine žrtve velikosrpske i četničke agresije na Hrvatsku i BiH kada nisu birana sredstva koja su za cilj imala protjerati Hrvate i drugo nesrpsko stanovništvo sa svojih ognjišta.

Brutalna ubojstva djece, ranjenika, žena, trudnica, staraca, zvjerska silovanja, prokazivanje ljudi čime ih se automatski osudilo na smrt, utamničenja, protjerivanja, mučenja, razaranja, bacanja ljudi u neobilježene jame u Vukovaru, Škabrnji i cijeloj Hrvatskoj imaju potpuno isti princip i cilj i isti nazivnik kao i zločini ISIL-ovaca počinjeni nad nedužnim Jezidima, koji su uz iste metode protjerani sa svojih ognjišta.

No, razlike ipak ima. Zločine tzv. islamske države osuđuje cijeli svijet. Nikome kulturnom i uljuđenom ne bi palo na pamet pravdati ih ili osuđivati one koji kažnjavaju teroriste koji su ih počinili. U Hrvatskoj je, pak, druga priča.

Nisu samo u pitanju osobni snimatelji zločinca Ratka Mladića koji prosvjeduju zbog postavljanja spomenika utemeljitelju hrvatske države i čovjeku koji je uveo višestranačje, već i pojedini političari koji na ovaj ili onaj način participiraju u vlasti.

Recimo Milorad Pupovac. Nakon prošlomjesečnog prosvjeda u Vukovaru tijekom kojeg je traženo kažnjavanje velikosrpskih zločinaca, a što ga je inicirao i unatoč pritiscima održao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, privedeno je nekoliko osumnjičenih.

Da se razumijemo, za stotine počinitelja najgorih zločina postoje brojni materijalni dokazi (poput snimaka) i živi svjedoci, no oni do danas nisu sankcionirani. Kao što sam jednom napisala, zbog straha od moćnog Pupovca koji godinama vedri i oblači u hrvatskoj politici, odnosno drži vladajuću većinu. A oni ga pokorno slušaju.

I ovaj se put oglasio. Smeta mu privođenje osumnjičenih za zločine jer su Srbi. Što bi tek bilo da su privođeni u lisičinama kako je propisano za takve zločine, a ne s rukama u džepovima kao da idu na piće. A možda i idu!?

Kako bilo, Pupovac je zapjevao svoju staru mantru kako je privođenje osumnjičenih i podizanje optužnica za ratne zločine pritisak na građane srpske nacionalnosti, da te pritiske toleriraju vlada i lokalne vlasti, da to traje deset, pa čak i trideset godina. Ipak, najdrskija je Pupovčeva tvrdnja da je korištenje pravosuđa u ovu svrhu (dakle privođenja ratnih zločinaca) – protuustavno i protuzakonito.

Ovakve teze ne samo da su još jedno ubojstvo i ismijavanje nedužnih žrtava divljačke velikosrpske politike – a koju Pupovac uporno zagovara i promiče sudjelujući na četničkim okupljanjima kao što je onaj u Bačkoj Palanci – već i izrugivanje s Republikom Hrvatskom u kojoj proračunski obveznici već godinama obilato plaćaju Pupovca i njemu slične. Dobitnici Nobelove nagrade za mir traže pravdu i kažnjavanje počinitelja zločina, a Pupovac „svoje“ uporno i pod svaku cijenu štiti.

Silvana Oruč Ivoš/Hrvatsko Slovo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari