Connect with us

Kolumne

Civiliziranje Srbije i Čačka

Objavljeno

-

Ima ona jedna grupa iz Rijeke, bivši pankeri ili tako nešto, koja je snimila album pod naslovom Bombardiranje Srbije i Čačka.

Bili su svojedobno gosti kod Stankovića u NU2, izvodili svoj performans – ispucavanje čepa iz analnog otvora. Ne zna se je li lansiranje bilo uspješno jer je, tobože unezvjereni, Aca, sakoom sakrio Mrletovu ili Prljinu sramotu.

Let 3 (1)Tako se naime zovu dva veseljaka iz Rijeke, koji u javnosti uglavnom predstavljaju grupu Let 3. Koji je pucao, ne pamtim. Bombardirao Prlja ili Mrle, naslov njihova albuma uznemirio je neke srpske domoljube pa su ih na jednom svom forumu prozvali ustašama. Balkan je oduvijek bio plodno tlo za tragikomične nesporazume. Naime, troletaši su barem dijelom glazbena skupina hrvatskih Srba i zakleti protivnici i najbenignijeg hrvatovanja, a kamoli ustaštva.

Zapravo, njihova poetika zasniva se infantilnom avangardizmu, to jest negaciji svih uvriježenih vrjednota. Ili kao što lijepo veli glazbeni kritičar: ”Zato odmah da pojasnimo: ovakav naslov nije zluradi izraz predrasuda koje su dobile na snazi razbucavanjem SFRJ, već su same predrasude, nacionalna opijenost, frustracije, ksenofobija, dominantni kič realizam i recentna retardiranost južnoslovenskih plemena ono što je Let 3 uzeo za temu na BSiČ.” Prevedeno na običan jezik: još jedna jadikovka zbog raspada Jugoslavije. Ipak ni srpski forumaši nisu potpuno u krivu, oni instinktivno osjećaju da je tu riječ o sumnjivoj raboti. Jer Srbija i Čačak jesu bombardirani. Doduše, relativno nježno, ali ipak bombardirani.

S tim bombardiranjem otpočelo je ono što bismo mogli nazvati svojevrsnim civiliziranjem Srbije. Pa i Čačka, razumije se. Proces je to koji se odvija u više etapa. Prva je bila samo bombardiranje, a najnovija je uhodavanje gay parada u narogušenoj beogradskoj sredini. Završna će biti ulazak u EU i parada u Čačku. Po mogućnosti s Borom Čorbom na čelu. Tek tada će i Srbijanci od zapadnih centara moći dobiti tapiju da su uljuđena europska sredina. Kod nas je to prošlo i bez bombardiranja, ipak smo još od stoljeća sedmog dio zapadne uljudbe. Doduše, bombardirali su nas Srbi, ali to se ne računa kao ”civiliziranje”. Jer ”civilizatori” nisu u tomu sudjelovali, samo su malo zažmirili.

I kao što je Prlji (ili Mrletu?) nužno bilo ispucati čep iz analnog otvora kako bi otvorio naprednu rokersku dušu, tako je i iz zatucanih balkanskih glava nužno istisnuti čep koji ne da naprednim sadržajima da pokuljaju unutra. Zanemariva je pri tomu šteta što koji put za to treba i razbiti poneku tvrđu glavu. Tako mediji javljaju da je čak i brat premijera Aleksandra Vučića dobio po glavi na beogradskim ulicama dok je trajala parada. Bilo kako bilo, parada u Beogradu je uspjela, Index.hr tako javlja: ”Organizatori Povorke ponosa kazali su da su sretni što je Pride prošao bez problema, istaknuli su da je u pitanju velika pobjeda, ali i izrazili žaljenje zato što se nije okupilo više ljudi.” Srbija je svladala još jednu prepreku na putu prema EU.

Zanimljiv je u svemu tomu diferenciran pristup civilizatora prema različitim objektima civiliziranja. Što samo pokazuje da civilizatori nisu bezosjećajni jer objektima svoga interesa pridaju i neke subjektivne značajke. Ili je samo otpor materijala u pitanju? Nama je dovoljno bilo mahati zastavicom sa zvjezdicama mrkvine boje pred nosom, Srbe je trebalo bombardirati, zatim i ”gejparadizirati”, dok u arapskom svijetu demokratizacija tako sporo napreduje da je bombardiranje potrebno ponavljati i ponavljati. Sve u svemu, očito je da su Hrvati u tranziciju dospjeli gotovo u potpunosti civilizirani, trebao je tek mali napor civilizatora da se posao dovrši, dok su se naši istočni susjedi pokazali kao prilično tvrd orah za civiliziranje, a oni još istočnije kao  još tvrđi. Samo, ja više ne znam da li da se zbog toga veselim ili ne veselim.

Damir Pešorda/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari