Connect with us

Članovi HSPF-a sudjelovali na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu

Objavljeno

-

U organizaciji Svjetske akademije znanosti i umjetnosti (WAAS), međunarodnog foruma istaknutih znanstvenika za promišljanje najvažnijih problema suvremenog svijeta, te Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld iz Zagreba i Udruge studenata Diplomat u Zagrebu je od 8. listopada do 11. listopada održana međunarodna konferencija “Jugoistočna Europa i budućnost Europske unije – suradnja između visokoškolskih institucija”.
Na konferenciji je, uz domaćine iz Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, sudjelovalo preko 70 studenata iz regije. Svoje predstavnike na spomenutoj konferenciji imali su Fakultet političkih znanosti iz Zagreba, Pravni fakultet iz Zagreba i Veleučilište u Velikoj Gorici iz Hrvatske, Fakultet političkih nauka u Beogradu i Megatrend Univerzitet u Beogradu iz Srbije, crnogorski Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet MIT iz Skopja, te Fakultet političkih nauka iz Sarajeva, dok su Sveučilište u Mostaru predstavljali članovi Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) Ivan Kraljević i Suzana Logara.

Sve je počelo registracijom i upoznavanjem sudionika, te svečanom večerom u poznatoj pivnici i restoranu K Pivovari pri Zagrebačkoj pivovari na kojoj su, uz studente/sudionike, nazočili mnogobrojni eminentni stručnjaci iz područja o kojima se razgovaralo i raspravljalo na konferenciji.

U samoj najavi i pripremi ove međunarodne konferencije, kao cilj iste istaknula se mogućnost da studenti izraze svoje ideje i stavove, kao i mogućnost sudjelovanja u akademskoj manifestaciji ove vrste, te da se promovira tolerantnost i argumentiranim raspravama dođe do zaključaka o pojedinim temama o kojima se govorilo. Sada, nakon završene konferencije može se jasno potvrditi kako je cilj i ostvaren. Studenti iz regije su, nakon predavanja na zadane teme, kroz tri dana argumentirano raspravljali o budućnosti Europske unije i perspektivama zemalja regije u istoj.
Nakon plenarne sjednice koju je otvorio akademik Ivo Šlaus, predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti, krenula su predavanja pozvanih predavača. Prvi je govorio prof. dr. sc. Emil Constantinescu, bivši rumunjski predsjednik (1996.-2000.) i član Svjetske akademije koji je u svome izlaganju govorio o Levantu, mediteranu i budućnosti EU. O ekonomskoj suradnji u Jugoistočnoj Europi na putu prema EU govorio je Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore i član Svjetske akademije, dok je o samoj znanosti, njezinom razvoju i problemima s kojima se suočava u današnjici govorio akademik Ivo Šlaus.

Drugoga dana konferencije uvodno predavanje na temu Jugoistočna Europa i EU u kontekstu svjetskih kretanja održao je ambasador Budimir Lončar, aktualni predsjednik Savjeta Predsjednika Republike Ive Josipovića za vanjsku politiku i međunarodne odnose i predsjednik diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu. O sukobljenim pitanjima zajednice vrijednosti ili geopolitike izlagao je prof. dr. sc. Žarko Puhovski, koji je također član Svjetske akademije. Pozvana predavanja drugog radnog dana konferencije završila su predavanjem mr. sc. Biljane Apostolove, ravnateljice Univerziteta MIT iz Skopja, na temu ”Europska unija: Želja ili prinuda?”.

Završni dan konferencije bio je rezerviran za predavanje Stjepana Mesića, nekadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske (2000.-2010.), koji govorio o Jugoistočnoj Europi i budućnosti EU. Nakon niza pitanja od strane studenata za bivšeg predsjednika, uslijedilo je predavanje Tonina Picule, zastupnika u Europskom parlamentu, koji je na sebi svojstven način secirao velike promjene u Europskom parlamentu, osvrnuvši se i na gorući problem nezaposlenosti mladih koji istinski muči Europu. Posljednje pozvano predavanje održao je prof. dr. sc. Zoran Ilievski, savjetnik Predsjednika Republike Makedonije i član Svjetske akademije, čije je predavanje imalo naglasak na europeizaciji kroz vladavinu prava na Zapadnom Balkanu.
Osim pozvanih predavanja, studenti su svakog dana imali priliku još aktualnije sudjelovati u raspravama kroz više paralelnih sjednica u poslijepodnevnim satima, gdje im je bilo ponuđeno mnoštvo tema povezanih s različitim aspektima međunarodnih odnosa. Tako su o zadanim temama predavali i sa studentima raspravljali, između ostalih, prof. dr. sc. Radovan Vukadinović, prof. dr. sc. Branko Caratan, prof. dr. Mladen Staničić, prof. dr. sc. Dario Matika, prof. dr. sc. Saša Petar, prof. dr. sc. Oliver Andonov, prof. dr. sc. Goran Bandov i dr.sc. Boško Picula.

Ivan Kraljević/Pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari