Pratite nas

Članovi iz Širokog Brijega napustili Županijski odbor ‘Devedesetke’

Objavljeno

na

Nakon što je Županijski odbor HDZ 1990 donio odluku o prekidu koalicije s HDZ BiH te izlasku iz Vlade ŽZH, članovi ŽO HDZ 1990 iz Širokog Brijega napustili su u utorak navečer Županijski odbor te time dali do znanja da ne podupiru odluku o izlasku iz Vlade.

Kako Bljesak.info doznaje od izvora bliskog širokobriješkoj ‘Devedesetki’, najveći zagovornici prekida koalicije s HDZ BiH bili su Ivica Gašpar i Vjekoslav Bakula. Dvojac je vršio pritisak na članove Županijskog odbora te su bili ustrajni u tome da iziđu iz Vlade, no članovi ŽO iz Širokog Brijega nisu htjeli prekid koalicije, i to iz osobnih razloga, a ne političkih jer nisu željeli rušiti zajedničku listu HNS-a na sljedećim izborima na područje ove Županije.

Članovi Županijskog odbora HDZ 1990 iz Širokog Brijega poslali su priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Mi, članovi Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH iz Širokog Brijega, radi pravilnog informiranja javnosti, a u vezi s Odlukom Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH o izlasku iz Vlade u Županiji Zapadnohercegovačkoj, očitujemo se na slijedeći način.

Na sjednici Županijskog odbora HDZ 1990 koja je održana u Grudama dana 13. siječnja 2014. godine, s 13 glasova od ukupno 25 članova Županijskog odbora, donesena je gore navedena Odluka.

Mi, članovi Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH iz Širokog Brijega, nismo pristupili glasovanju iz sljedećih razloga:

Na 2. sjednici Središnjeg odbora HDZ 1990, održanoj dana 12. prosinca 2013. godine u Grabovici, između ostalog, jednoglasno je usvojen zaključak po kojem HDZ1990 dalje nastavlja samostalno boriti se za svoj program i ciljeve koji su jednoglasno usvojeni na Saboru stranke i to na svim razinama vlasti u BiH. Kao navedeni zaključak ne razdvaja razine vlasti niti po hijerarhiji (državna, entitetska, županijska), niti po kapacitetu (zakonodavna, izvršna) podrazumijeva se da HDZ 1990 nastavlja djelovati na svim razinama i u pripadajućim kapacitetima“

Ovakvim postupanjem prekršen je članak 23. Statuta Stranke kojim su propisane nadležnosti i zadaće županijske organizacije, koja nema ovlast donositi odluke ovakve vrste,

Na 9. sjednici Predsjedništva HDZ 1990 koja je održana 8. siječnja 2014. godine u Mostaru, zaključeno je kako svaki županijski odbor treba procijeniti i preuzeti odgovornost za eventualno donošenje odluke o istupanju iz vlasti, te se ova pitanja mogu problematizirati na sjednici Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ1990, što je u skladu s ovlastima i zadaćama navedenih tijela sukladno Statutu Stranke.

Zbog svega gore navedenog, mi članovi Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH iz Širokog Brijega smatramo Odluku Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH o izlasku iz Vlade u Županiji Zapadnohercegovačkoj, neutemeljenom i neobvezujućom, te zbog toga nećemo dalje sudjelovati u radu ovakvog Županijskog odbora.

Bljesak.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari