Connect with us

Iz Svijeta

CNN-ov Quest intervjuirao Plenkovića: ‘Hrvatska ima problem, a to je da ste previše popularni!’

Objavljeno

-

Osim toga, kazao je i kako je Hrvatska spremna za usporavanje inflacije te da se očekuje rast BDP-a od 6 posto

Premijer Andrej Plenković trenutno sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu gdje je dao intervju za američki medij CNN, a razgovarao je s poznatim novinarom i voditeljem vijesti za CNN International Richardom Questom.

Osvrnuo se i na izjave poljskog premijera Mateusza Morawieckog da zbog rasta cijena u Hrvatskoj, Poljska neće ući u eurozonu, rekavši da se cijene “nisu podigle u nebo”.

“Neki gospodarski akteri su neopravdano povećali svoje cijene, no mislim da će se to smiriti. Pozvali smo ih da ih vrate na (stanje) 31. prosinca i imamo mjere kako bi ih zaista potaknuli da to učine”, dodao je Plenković.

– S mnogo financijske pomoći iz Europske unije tijekom narednih nekoliko godina i s dinamičnim gospodarstvom, naročito u turističkom sektoru, izvozu i graditeljstvu, imamo dovoljno fiskalnog kapaciteta da izdržimo usporavanje gospodarstva koje se najavljuje u svijetu – odgovorio je Plenković.

Osim toga, Quest ga je upitao i koliko bismo trebali biti zabrinuti zbog situacije na Kosovu.

– Kao što ste i sami rekli, proizašli smo iz Jugoslavije, ali sada smo u eurozoni i Schengenu, to je veliko postignuće. Susreo sam se s kosovskim premijerom i sutra se susrećem s srpskim predsjednikom. Želimo riješiti ove probleme koji se odvijaju u posljednjih nekoliko tjedana, ali se ne bojimo nestabilnosti. Međunarodna zajednica je predana tome da dođe do mirnog razrješenja između Srbije i Kosova – odgovorio je premijer.

Hrvatska je primjer integracije, ali kada pogledam vašu industriju turizma, vi imate problem da ste – previše popularni, kazao je Quest.

– Da, postali smo čak i popularniji jer smo osvojili treće mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, i to nakon što smo osvojili drugo mjesto u Rusiji. Imali smo fantastičnu turističku sezonu, ali nismo došli do te točke da imamo previše turista. Hrvatska puno ulaže i sada vrlo lako može nakon ulaska u Schengen primati turiste. Vrlo je lako ući u Hrvatsku – zaključio je te pozvao Questa u Hrvatsku.

– Posjetio sam već Hrvatsku u prošlosti i svojim novcima sam platio taj put, prije nego što netko krene s komentarima! – odgovorio mu je Quest.

Za kraj, Plenković je imao zadatak i zaokružiti probleme koje smatra najvećima, a koji su bili ispisani na ploči iza njega. Upravo to je i učinio – zaokružio svjetsku recesiju i inflaciju te rat u Ukrajini i energetsku krizu. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari