Connect with us

Vijesti

Ćorić: Ni na koji način nisam pogodovao investitorima vjetroparka

Objavljeno

-

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić izjavio je da 2019. kao ministar zaštite okoliša i energetike ni na koji način nije pogodovao investitorima vjetroparka Krš-Pađene koje istražuje Uskok, a za što ga je, prema pisanju medija, optužio njegov bivši pomoćnik Domagoj Validžić.

”Predmet Krš-Pađene naslijedio sam 2017. godine kada sam preuzeo dužnost ministra zaštite okoliša i energetike i taj predmet smo u ministarstvu, nakon višekratnih konzultacija s Državnim odvjetništvom, riješili 2017. godine”, rekao je u utorak Ćorić.

Dodao je da su rješenje Ministarstva zaštite okoliša i održivog razvoja potvrdili Upravni sud i Visoki upravni sud. “Što se tiče tog predmeta to rješenje je bilo i posljednje rješenje koje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo, a da je imalo pravne učinke”, kazao je Ćorić.

Ministar je istaknuo da na mišljenje, koje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo u listopadu 2019. ni na koji način nije utjecao.

Ćorić: Bit ću na raspolaganju tijelima RH u bilo kojem trenutku

”U kontekstu predmeta Krš-Pađene bio sam i bit ću na raspolaganju tijelima RH u bilo kojem trenutku i odgovoriti na sva ona pitanja na koja trebam odgovoriti ukoliko za to bude potrebe. S obzirom da je predmet Krš-Pađene u fazi istrage, na potencijalne objave, iskaze ili eventualne obrambene strategije nemam namjere niti smijem dalje govoriti”, naglasio je.

Ćorić je zaključio kako ”svima onima koji budu smatrali da za to bude potrebe, stoji na raspolaganju”.

Prema pisanju portala Telegram, Validžić, kojeg Uskok zajedno s ostalim suosumnjičenicima sumnjiči za pogodovanje investitorima u vjetropark, tvrdi da je to od njega tražio ministar Ćorić te da je ministarstvo, koje je tada vodio Ćorić, izdalo pozitivno mišljenje za vjetropark, iako, prema sumnjama Uskoka, investitori nisu zadovoljili sve uvjete.

Mediji preciziraju da je Validžić ispričao Uskokovim istražiteljima kako ga je Ćorić pozvao u svoj ured i tražio od njega da udovolji zahtjevima investitora.

Telegram piše kako je Validžić ispričao istražiteljima da ga je Ćorić izravno pitao za dopis investitora iz čega je shvatio da je i Ćorić dobio ”neku informaciju s druge strane te da taj dopis uopće postoji i da će biti poslan u ministarstvo”.

Uz to, Ćorića je, prema pisanju medija, zanimalo tko se u ministarstvu bavi dokumentom kojeg je trebalo izraditi za investitore, a na Validžićev odgovor da se s dokumentacijom bavi šef Uprave za energetiku Zoran Pačandi, Ćorić mu je poručio da Pačandija ”malo oslobodi poslova kako bi požurio s tim rješenjem” i da ”odgovor ministarstva u konačnici bude u pozitivnom kontekstu za investitore”.

Mediji ističu da je Ćorić zatražio od Validžića da mu prije slanja pošalje odgovor ministarstva putem elektroničke pošte i da je Validžić taj mail priložio istražiteljima. Također, mediji pišu da je Validžić potvrdio istražiteljima kako je od Ćorića dobio odgovor prema kojem ministarstvo može izdati rješenje, nakon čega je dopis investitorima poslan s potpisom državnog tajnika.

Uz Validžića osumnjičen niz državnih dužnosnika 

Mediji tvrde kako je Validžić prenio Pačandiju sadržaj razgovora sa Ćorićem i da nije bilo uobičajeno da se ministru dostavljaju nacrti mišljenja.

Validžića je vlada smijenila nakon što je u travnju 2021. obuhvaćen istragom Uskoka koji ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u korist tvrtke C.E.M.P. u vlasništvu Milenka Bašića. Prema tvrdnjama Uskoka, mišljenje kojim su ispunjeni zahtjevi investitora sastavljeno je samo na temelju Zakona o obnovljivim izvorima energije, dok su ispuštene odredbe Pravilnika o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije.

Uskok sumnja da je Validžić namjerno izostavio odredbe tog pravilnika kako bi u dogovoru s nekadašnjom državnom tajnicom Ministarstva uprave i bivšom kninskom gradonačelnicom Josipom Rimac pogodovao C.E.M.P.-u.

Uz Validžića, Rimac i Bašića, Uskokovom istragom obuhvaćeni su bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, izvršni direktor Bašićeve tvrtke Lager Dragan Stipić, nekadašnji šef ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan i bivši direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković.

Među prijavljenima su i bivša HDZ-ova gradonačelnica Gračaca Nataša Turbić, nekadašnji kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija, bivša pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, bivša tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro te poduzetnici Josip Ravlić, Ante Sladić i Nikola Lapčić.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u jednom od proširenja, među ostalima, došla i do bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu ‘sredi’ državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari