Pratite nas
//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentirajući aferu prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i gospodarstvenika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

– Predsjedništvo i ja osobno imamo značajnu ustavnu obvezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti – poručio je Čović u Mostaru gdje je nazočio manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sustav “ne funkcioniraju do kraja”.

– Ja osobno ne dvojim prisluškuje li mene netko ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu – kazao je Čović, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na svoj nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

– Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg europskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države – istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Europske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te je najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

– Njemačko gospodarstvo, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službeni posjet Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori //pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Komentiraj

BiH

Zločini El-Mudžahidina: Pripadnici odreda su od 11. do 29. rujna 1995. na području Vozuće i Zavidovića ubili 52 ratna zarobljenika

Objavljeno

na

Objavio

Svjedok Obrane bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine Sakiba Mahmuljina kazao je da je tijekom rata Predsjedništvo BiH bilo nadležno u slučaju ”oružane konfrontacije” s jedinicom unutar ABiH, prenio je BIRN.

Ismet Alija posvjedočio je da je, kao tadašnji načelnik Operativnog centra u Generalštabu ABiH, dobijao izvještaje iz potčinjenih jedinica, korpusa i divizija. ”Ti izvještaji su dostavljani Operativnom centru i mi smo obrađivali iste i dostavljali ih zapovjedniku Armije i predsjedniku BiH. (…)

Ono što smatram da je bitno za zapovjednika Armije i predsjednika BiH, to sumiram i šaljem njima”, izjavio je Alija.

Naglasio je da se sustav izvještavanja provodio po načelima rukovođenja i zapovijedanja, ali da je bilo neobučenog kadra. ”To je preovladavalo čitav rat. U sustavu izvještavanja je bilo dosta nepravilnosti. Medicinski tehničar je izvršavao kirurške operacije. Onaj tko nikad nije izvještavao, slao je izvještaje. Jednostavno, napali su nas, morali smo se braniti”, rekao je Alija.

Na pitanje Sakiba Mahmuljina tko bi bio nadležan u slučaju da se ide u oružanu konfrontaciju s nekom jedinicom unutar ABiH, odgovorio je da je nadležno bilo Predsjedništvo BiH. Mahmuljin, bivši zapovjednik Trećeg korpusa ABiH, optužen je da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda El-Mudžahidin na području Vozuće i Zavidovića.

Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. rujna 1995. ubili 52 ratna zarobljenika. Svjedok je kazao da su se, prema njegovom sjećanju, djelovanja u Vozući dogodila u rujnu 1995. godine.

Obrana je svjedoku predstavila naređenje Generalštaba od 26. kolovoza 1995. godine, a Alija je potvrdio da je autor tog dokumenta, te da se prva točka dokumenta odnosi na oslobađanje “Vozućkog džepa”.

Pojasnio je da je uloga Generalštaba u planiranju borbenih djelovanja bila primarna, te da se ne sjeća je li zapovjednik Trećeg korpusa podnio na odobrenje zapovijest o “Vozućkom džepu”.

Svjedok je negativno odgovorio na pitanje Optužbe je li ikada tijekom 1995. godine zaprimio izvještaj da je u zoni zapovijedanja Trećeg korpusa bilo slučajeva ubijanja neprijateljskih vojnika u ofanzivnim djelovanjima.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. prosinca.

 

Davor Marijan: Za rat Hrvata i Muslimana kriv je Alija Izetbegović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Sramna odluka Sarajevske županije

Objavljeno

na

Objavio

U žurbi da izbace Stranku demokratske akcije iz Vlade Sarajevske županije, otpadnici iz ove stranke, te “građanske” stranke koje vjeruju da ih je upravo SDA na izborima masovno pokrala, zaboravile su jednu stvar – Hrvate, piše Večernji list BiH.

U novoj Vladi, koja bi trebala biti potvrđena rekordno brzo, i to 26. prosinca, predložen je samo jedan Hrvat, ali koji je, po tvrdnjama SDP-ovca Damira Nikšića, odustao od te kandidature. Sjednica se “simbolično” održava na drugi dan Božića, odnosno na Svetog Stjepana koji je također neradni dan.

Raspodjela plijena

Većina katolika su Hrvati u BiH. No, to za tvorce nove Vlade – građane i SDA otpadnike, i nije važno. Kako su službeno potvrdili, Našoj stranci je, prema ranijem dogovoru, pripala premijerska dužnost koju će obnašati Edin Forto.

Ovoj stranci će, uz to, pripasti i Ministarstvo komunalnog gospodarstva i infrastrukture gdje će dužnost ministra vršiti Srđan Mandić i Ministarstvo pravosuđa i uprave na čijem čelu će biti Lejla Brčić. Stranka bivšeg SDA-ova pulena Elmedina Konakovića Narod i pravda dobila je četiri ministarstva. Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, na čijem čelu će biti Zineta Bogunić, Ministarstvo gospodarstva u kojem će dužnost ministra obavljati Haris Bašić, dok je povjerenje za ministarsku poziciju u Ministarstvu unutarnjih poslova dobio Admir Katica. Amel Kovačević je ministar financija iz stranke Naroda i pravde.

SDP-u BiH su pripala tri ministarstva. Na čelu Ministarstva prostornog uređenja bit će Damir Filipović. SDP-ov Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva rada i socijalne politike, dok će Adnan Šteta biti ministar prometa. Savez za bolju budućnost BiH (SBB) dobit će dva ministarstva – Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za braniteljska pitanja.

U prvom će ministarsku dužnost obavljati poznati glumac Mirvad Kurić, dok će donedavni državni ministar prometa i veza Ismir Jusko biti na čelu resora branitelja. Istodobno Amela Sofić iz Demokratske fronte bit će nova ministrica zdravstva.

Kažimo i to da Nezavisna bh. lista nije pokazala previše zanimanja za dužnost u izvršnoj vlasti, tako da je jedina politička stranka iz “šestorke” koja u novoj Vladi SŽ-a neće imati ministarsku dužnost. U gradu, odnosno Sarajevskoj županiji, posljednju direktorsku poziciju na nekoj od dužnosti Hrvati su imali samo u pogrebnom društvu i to 2010. godine.

Nijedan vijećnik

U posljednjih 15 godina u Sarajevu nije bilo ni jednog jedinog općinskog vijećnika u svih pet općina Sarajevske županije ili zastupnika u Skupštini iz reda Hrvata. Brojne kritike zbog toga su im upućivali i ugledni dužnosnici upozoravajući kako se na ovaj način šalje vrlo ružna poruka sunarodnjacima, piše Večernji list BiH

Čak je i Senad Avdić, glavni urednik tjednika Slobodne Bosne, koji je sada internetski portal, uputio ozbiljne kritike na račun bošnjačke političke koalicije koja se predstavlja ljevicom, odnosno građanskim strankama.

Ismijavajući aktualni saziv Vlade, odnosno skupštinske većine, krajnje je neprincipijelnim ocijenio činjenicu o malom broju Hrvata i Srba čime i Deklaracija hrvatskoga Sabora o položaju Hrvata u BiH dobiva svoju punu potvrdu u glavnom gradu BiH.

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Aktualno