Pratite nas

BiH

Čović: Ako se ne uvaži Dodikova većina, u BiH mogu nastati novi problemi

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da većina koju je u Narodnoj skupštini Republike Srpske osigurao lider SNSD-a Milorad Dodik predstavlja rasplet događaja kakav je očekivao, te da to treba uvažavati i prilikom formiranja vlasti na razini BiH, u suprotnom, u BiH mogu nastati novi problemi i kriza, prenosi hrvatski medijski servis.

“Jednostavno ćemo ići tempom da u ovoj godini imamo vlast. Vjerujem da prije Božića, 25. prosinca, možemo imati imenovane mandatare”, naglasio je Čović, koji je i član Predsjedništva BiH.

Čović je upozorio da bi u slučaju različitih većina u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH moglo biti ozbiljnih problema u BiH i funkcioniranju institucija.

On je za “Dnevni avaz” rekao da pobjednici trebaju formirati vlast u tri naroda, jer oni koji formiraju vlast u Srpskoj i FBiH trebalo bi da to učine i na razini BiH.

Čović očekuje da proces uspostavljanja vlasti u Republici Srpskoj ubrza rasplet i u FBiH, prenosi Srna.

Čović je naveo da je razgovarao sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, te dodao da je sada potrebno formirati vlast u županijama, a u sljedeća dva tjedna konstituirati Dom naroda FBiH, da bi nakon toga imali predsjednika Federacije koji predlaže mandatara za sastav federalne vlade i da se zajedno ide na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Jednostavno ćemo ići tempom da u ovoj godini imamo vlast. Vjerujem da prije Božića, 25. prosinca, možemo imati imenovane mandatare”, naglasio je Čović, koji je i član Predsjedništva BiH.

Čović je rekao da je cilj sporazuma SDA-DF i SDS-a, PDP-a i NDP-a bio da ojača SDS i njegove partnere u borbi za vlast u Republici Srpskoj, ali da taj cilj, očigledno, nije ostvaren.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari