Connect with us

BiH

Ćović: BiH treba povezanu vlast, od državne, federalne pa sve do županijske razine

Published

on

Siguran sam kako ćemo vlast napraviti u idućih nekoliko mjeseci, odnosno do kraja godine. Ako to uspijemo, onda smo na pravom putu da krenemo rješavati životne probleme naših građana – kazao je Čović

Mislim da danas više nitko ne sumnja da smo dobili novog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, izjavio je danas u Mostaru predsjednik HDZ i HNS-a BiH Dragan Čović i prema prvim neslužbenim rezultatima novi član Predsjedništva BiH. Dodao je kako je uvjeren da će BiH novu vlasti dobiti do nove godine koja će prioritetno raditi na tome da BiH u četiri iduće godine dobije kandidacijski status za članstvo u EU.

 – Siguran sam kako ćemo vlast napraviti u idućih nekoliko mjeseci, odnosno do kraja godine. Ako to uspijemo, onda smo na pravom putu da krenemo rješavati životne probleme naših građana – kazo je Čović, dodavši kako BiH, kada je u pitanju EU mora stići zemlje regije.

 Izrazio je zadovoljstvo što su ga u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva birači podržali u velikoj većini, negdje i do 90 posto, čime je, kako je kazao, ostvario uvjerljivu pobjedu.

 Zbog toga i smatra kako je pred njim i HDZ-om i HNS-om BiH velika obveza  i zadaća te da će raditi na svim ključnim pitanjima za bolji život u BiH (reorganiziranje BiH, pokretanje BiH u jedno normalnom, demokratskom procesu ka EU, socijalna zaštita, zaštita braniteljske populacije…).

 Naglasio je kako je siguran da se vlast u BiH ovaj put neće moći napraviti bez legitimne volje hrvatskog naroda, ali i to da je ovo i jedna velika opomena za sve one koji su se opet željeli poigrati s izbornom voljom hrvatskoga naroda.

Mostar-Arial – Mislim da su ljudi koji su pokušali opet s jedim ogromnim brojem Bošnjaka utjecati na legitiman izbor ili nelegitimnog člana Predsjedništva kod Hrvata neodgovorni prema svom glasačkom tijelu i prema svim dobrim ljudima u BiH, kazao je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, naglasivši kako će to biti jedna odlična ilustracija kada se bude mijenjao izborni zakon, provodila odluka suda u slučaju Sejdić-Finci, te rješavali ostali ključni problemi  u zemlji.

 Dodao je i kako je siguran kako više nikada nećemo ići na izbore na način da netko strahuje hoće li netko usmjeriti 50 ili 100 tisuća glasova od jednog naroda ka drugom da bi upravljao političkim procesima u BiH.

 Što se tiče mogućnih koalicija u formiranju nove vlasti, Čović smatra kako je o tome danas neodgovorno pričati, ali da će se u iduća dva dana, kada dobije preliminarne rezultate, o tome razgovorati.

 Najavio je i sjednicu HNS-a BiH na koju će biti pozvane, bez iznimke, sve stranke s hrvatskim legitimitetom koje žele dobro BiH i hrvatskom narodu.

 Na pitanje tko su poželjni partneri HDZ-a BIH, Čović je kazao kako će se držati vrlo jasnog opredjeljenja, a to je da se legitimni predstavnici i jednog i drugog i trećeg naroda, trebaju dogovoriti, ali da je ključ svega da se dogovaraju svi oni koji žele pokrenuti BiH u pravom smjeru ( pravna, država, ustavne promjene, euroatlantske integracije…).

 Što se tiče ostalih članova Predsjedništva, Čović je kazao kako će sa svima, bez obzira tko dobije povjerenje birača, surađivati na najbolji mogući način.

 Predsjednik HDZ-a BiH, također smatra kako BiH mora imati povezanu vlast, od državne, federalne razine pa sve do županijske kako se partneri u vlasti ne bi međusobno blokirali u svim ključnim odlukama.

 Kada je u pitanju grad Mostar, Čović je naglasio kako će se to pitanje rješavati u paketu kada se bude rješavao i izborni zakon.

 Na koncu je zaključio kako je već razgovarao i analizirao rezultate sa svojim kolegama (Radončić, Izetbegović, Dodik…) i da mu je najvažnija poštivanje legitimne volje birača iz sva tri narodna nakon čega će se moći razgovarati o formiranju nove vlasti.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari