Pratite nas

BiH

Čović: Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a Bih, Dragan Čović, nakon sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu, kazao je da je primarno želio upoznati se s odlukama koje su srpski politički predstavnici donijeli u zadnjih nekoliko dana, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH”, rekao je Čović.

Dodaje da se BiH u takvom položaju nalazi već zadnjih godinu i pol dana te se zbog toga udaljila od integracijskih ambicija, koje je nekada imala. Napomenuo je da je Dodika izvijestio i o dinamici razgovora koje vodi sa bošnjačkim partnerima vezano za izmjene Izbornog zakona BiH kao i održavanja lokalnih izbora u Mostaru u listopadu ove godine kao i da je suglasan s predstavnicima SNSD-a kada je u pitanju potreba izmjene Izbornog zakona BiH.

-Uglavnom oko tih stvari imamo suglasnost i imali smo je do sada. Idući tjedan ću sa Radončićem i Izetbegovićem sjesti kao partner, da vidimo daju li ta partnerstva rezultat ili ne i kako se dalje oko svega ponašati”.

Čović je podsjetio da za njega svako odlučivanje treba počivati na ustavu Daytonu i legitimnom predstavljanju te se osvrnuo na prevelik značaj međunarodnih predstavnika na politička kretanja u BiH.

“Kriza je nagrizla neke druge pore, bit će najvjerojatnije ovo što je gospodin Dodik rekao, ja sam rekao i ranije što mislim o procesima u kojima sudjeluju međunarodni predstavnici. Za mene je osnova naš ustav, Dayton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako tko hoće”, rekao je.

Predsjednik HDZ-a je dodao kako je nužno institucionalno otkloniti mogućnost da jedan narod drugom narodu izabere političke predstavnike te da su legitimnost i konsenzus početak i kraj ustavne stabilnosti BiH.

“Kako možete biti zadovoljni ako nemate svoje predstavnike? Kako možete biti zadovoljni ako su dva bošnjačka člana Predsjedništva brutalno izabrana bošnjačkim glasovima, sa 99 posto bošnjačkih glasova oba? Kako možete biti zadovoljni kada drugi bošnjački član Predsjedništva smijeni 10 veleposlanika koji su poslani u svijet prije mjesec ili dva dana?

Na nama je da sukladno Ustavu, našem kapacitetu sa partnerima tražimo rješenje kako to otkloniti. Za mene ključ svega legitimnost predstavljanja tri konstitutivna naroda i konsenzus oko donošenja odluka, to je početak i kraj ustavne stabilnosti BiH”, poručio je Dragan Čović.

Inače, uz Milorada Dodika, u izaslanstvu SNSD-a bili su Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, Zoran Tegeltija i Slavko Mitrović.

Izaslanstvo HDZ-a BiH, uz Čovića, činili su Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Јosip Јerković./B. G./HMS/

Dodik: Ovo pravna država? Ovo je pravno da ne kažem što

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

BiH izvezla oružje i streljivo u vrijednosti od 213 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Foto: N1

Izvoz namjenske industrija BiH prošle godine iznosio je 212,93 milijuna KM, što je više za oko četiri posto u odnosu na 2018. godinu, izjavila je za Srnu direktorica Odjela gospodarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović.

Prema njezinim riječima, najviše se izvozilo u Saudijsku Arabiju – 33,89 posto, Egipat 27,10 posto, Afganistan 5,73 posto, Tursku 4,54 posto, te u Maroko 3,95 posto i Ujedinjene Arapske Emirate 3,04 posto.

Lalović je rekla da se kao i do sada najviše izvozi streljivo za vojno oružje, revolvere i pištolje, što čini 90 posto izvoznog programa, dok se preostalih 10 posto odnosi na dijelove za revolvere i pištolje, te artiljerijsko oružje.

“Izvoz cijele namjenske industrije BiH nosi manje od deset tvrtki, što čini ove rezultate izuzetnim. Činjenica da su proizvodi namjenske industrije BiH plasirani u gotovo 50 zemalja i na svim kontinentima, govori kako je ova industrija u velikom stupnju izvozno orijentirana i da je svako tržište važno i zanimljivo”, istaknula je Lalović.

Ona je naglasila da pored povećane potražnje na svjetskom tržištu, dobrim rezultatima ujedno su doprinijeli i poboljšani uvjeti poslovanja na domaćem tržištu, kroz dobru suradnju nadležnih institucija s gospodarstvom. Za ozbiljnu modernizaciju i razvoj namjenske industrije BiH, prema njezinim riječima, potrebne su investicije u istraživanje i razvoj, kao i stručni kadar koji je tehnološki opremljen.

“Bez ozbiljnog ulaganja u znanstveno istraživačke projekte nijedna, a posebno ova tehnološki zahtjevna oblast ne može se učiniti nositeljem ekonomskog razvoja bez obzira na potencijal”, zaključila je direktorica Odjela godspodarstva Vanjskotrgovinske komore Ognjenka Lalović.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Načelnik Stoca odbija rušiti kameni križ u povijesnom gradu

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Stoca na jugu BiH rekao je u nedjelju da će osporiti bošnjačku inicijativu za rušenje križa izgrađenog u okviru povijesnoga grada tvrdeći da je ta inicijativa dio kampanje za podizanje napetosti između Hrvata i Bošnjaka uoči ovogodišnjih lokalnih izbora.

„Ovo rješenje nema nikakvog ni pravnog ni zakonskog uporišta, mi ćemo se na njega žaliti i u konačnici ga oboriti“, rekao je načelnik Stoca Stjepan Bošković.

Pozivajući se na odluku koju je na svojoj Facebook stranici objavio federalni zastupnik Amer Obradović koji je i pokrenuo inicijativu za rušenje, federalni građevinski inspektor naredio je ovoga tjedna načelniku Stoca Stjepanu Boškoviću da ukloni izgrađeni kameni križ i 14 postamenata na lokalitetu Srednjeg grada.

Rješenje o rušenju ne može se izdati općini Stolac jer ona nema nadležnosti nad ostacima srednjovjekovne utvrde koja je proglašena zaštićenim nacionalnim spomenikom, tvrdi Bošković.

Smatra da je inicijativa za rušenje križa, oltara i postaja križnog puta dio političke kampanje podizanja napetosti u Stocu ususret ovogodišnjih lokalnih izbora.

„Jedini način da se podignu napetosti, kao i 2016. godine kada su prekinuli izbore, je preko pokušaja rušenja križeva i vjerskih objekata“, rekao je Bošković koji je član stranke HDZ BiH .

Optužio je lokalnu Islamsku zajednicu da stoji iza te kampanje i podsjetio da je ona nakon rata izgradila više objekata bez ikakvih dozvola, ali da ti objekti nisu predmet inspekcijskog nadzora.

„Jasno je da inspektor za sve ono što je bespravno izgradila Islamska zajednica još do danas nije izašao na teren i to utvrdio“, rekao je Bošković.

U rješenju o rušenju sakralnih objekata načelniku Stoca je ostavljen rok od 30 dana, a ako to ne ispuni federalne vlasti će same angažirati tvrtku za rušenje i trošak naplatiti općini Stolac, precizira se u rješenju.

U Stocu su česte međunacionalne napetosti zbog kojih su 2016. godine bili prekinuti izbori nakon nasilja koje su su izazvali pripadnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije (SDP). Zbog toga je nedavno Općinski sud u Čapljini izrekao nepravomoćne presude od ukupno 4,2 godine zatvora.

Dvije godine zatvora izrečeno je lokalnom čelniku Stranke demokratske akcije Salmiru Kaplanu, Demiru Mahmutćehajiću iz SDP-a godinu i četiri mjeseca, a aktivistu Ahmetu Ljuboviću deset mjeseci zatvora. (Hina)

Općini Stolac naređeno: Mora se ukloniti križ na Starom gradu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari