Connect with us

BiH

Čović: Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH

Objavljeno

on

Predsjednik HDZ-a Bih, Dragan Čović, nakon sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu, kazao je da je primarno želio upoznati se s odlukama koje su srpski politički predstavnici donijeli u zadnjih nekoliko dana, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH”, rekao je Čović.

Dodaje da se BiH u takvom položaju nalazi već zadnjih godinu i pol dana te se zbog toga udaljila od integracijskih ambicija, koje je nekada imala. Napomenuo je da je Dodika izvijestio i o dinamici razgovora koje vodi sa bošnjačkim partnerima vezano za izmjene Izbornog zakona BiH kao i održavanja lokalnih izbora u Mostaru u listopadu ove godine kao i da je suglasan s predstavnicima SNSD-a kada je u pitanju potreba izmjene Izbornog zakona BiH.

-Uglavnom oko tih stvari imamo suglasnost i imali smo je do sada. Idući tjedan ću sa Radončićem i Izetbegovićem sjesti kao partner, da vidimo daju li ta partnerstva rezultat ili ne i kako se dalje oko svega ponašati”.

Čović je podsjetio da za njega svako odlučivanje treba počivati na ustavu Daytonu i legitimnom predstavljanju te se osvrnuo na prevelik značaj međunarodnih predstavnika na politička kretanja u BiH.

“Kriza je nagrizla neke druge pore, bit će najvjerojatnije ovo što je gospodin Dodik rekao, ja sam rekao i ranije što mislim o procesima u kojima sudjeluju međunarodni predstavnici. Za mene je osnova naš ustav, Dayton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako tko hoće”, rekao je.

Predsjednik HDZ-a je dodao kako je nužno institucionalno otkloniti mogućnost da jedan narod drugom narodu izabere političke predstavnike te da su legitimnost i konsenzus početak i kraj ustavne stabilnosti BiH.

“Kako možete biti zadovoljni ako nemate svoje predstavnike? Kako možete biti zadovoljni ako su dva bošnjačka člana Predsjedništva brutalno izabrana bošnjačkim glasovima, sa 99 posto bošnjačkih glasova oba? Kako možete biti zadovoljni kada drugi bošnjački član Predsjedništva smijeni 10 veleposlanika koji su poslani u svijet prije mjesec ili dva dana?

Na nama je da sukladno Ustavu, našem kapacitetu sa partnerima tražimo rješenje kako to otkloniti. Za mene ključ svega legitimnost predstavljanja tri konstitutivna naroda i konsenzus oko donošenja odluka, to je početak i kraj ustavne stabilnosti BiH”, poručio je Dragan Čović.

Inače, uz Milorada Dodika, u izaslanstvu SNSD-a bili su Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, Zoran Tegeltija i Slavko Mitrović.

Izaslanstvo HDZ-a BiH, uz Čovića, činili su Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Јosip Јerković./B. G./HMS/

Dodik: Ovo pravna država? Ovo je pravno da ne kažem što

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari