Pratite nas

BiH

Čović: Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a Bih, Dragan Čović, nakon sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu, kazao je da je primarno želio upoznati se s odlukama koje su srpski politički predstavnici donijeli u zadnjih nekoliko dana, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH”, rekao je Čović.

Dodaje da se BiH u takvom položaju nalazi već zadnjih godinu i pol dana te se zbog toga udaljila od integracijskih ambicija, koje je nekada imala. Napomenuo je da je Dodika izvijestio i o dinamici razgovora koje vodi sa bošnjačkim partnerima vezano za izmjene Izbornog zakona BiH kao i održavanja lokalnih izbora u Mostaru u listopadu ove godine kao i da je suglasan s predstavnicima SNSD-a kada je u pitanju potreba izmjene Izbornog zakona BiH.

-Uglavnom oko tih stvari imamo suglasnost i imali smo je do sada. Idući tjedan ću sa Radončićem i Izetbegovićem sjesti kao partner, da vidimo daju li ta partnerstva rezultat ili ne i kako se dalje oko svega ponašati”.

Čović je podsjetio da za njega svako odlučivanje treba počivati na ustavu Daytonu i legitimnom predstavljanju te se osvrnuo na prevelik značaj međunarodnih predstavnika na politička kretanja u BiH.

“Kriza je nagrizla neke druge pore, bit će najvjerojatnije ovo što je gospodin Dodik rekao, ja sam rekao i ranije što mislim o procesima u kojima sudjeluju međunarodni predstavnici. Za mene je osnova naš ustav, Dayton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako tko hoće”, rekao je.

Predsjednik HDZ-a je dodao kako je nužno institucionalno otkloniti mogućnost da jedan narod drugom narodu izabere političke predstavnike te da su legitimnost i konsenzus početak i kraj ustavne stabilnosti BiH.

“Kako možete biti zadovoljni ako nemate svoje predstavnike? Kako možete biti zadovoljni ako su dva bošnjačka člana Predsjedništva brutalno izabrana bošnjačkim glasovima, sa 99 posto bošnjačkih glasova oba? Kako možete biti zadovoljni kada drugi bošnjački član Predsjedništva smijeni 10 veleposlanika koji su poslani u svijet prije mjesec ili dva dana?

Na nama je da sukladno Ustavu, našem kapacitetu sa partnerima tražimo rješenje kako to otkloniti. Za mene ključ svega legitimnost predstavljanja tri konstitutivna naroda i konsenzus oko donošenja odluka, to je početak i kraj ustavne stabilnosti BiH”, poručio je Dragan Čović.

Inače, uz Milorada Dodika, u izaslanstvu SNSD-a bili su Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, Zoran Tegeltija i Slavko Mitrović.

Izaslanstvo HDZ-a BiH, uz Čovića, činili su Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Јosip Јerković./B. G./HMS/

Dodik: Ovo pravna država? Ovo je pravno da ne kažem što

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Vlasnik ‘Violete’: Neću da izvozim, BiH mora ima papir, pelene..

Objavljeno

na

Objavio

Vlasnik tvrtke Violeta iz Gruda Petar Ćorluka gostovao je u subotnjem izdanju Centralnog dnevnika na FACE TV-u te se osvrnuo na mjere Vlade tijekom pandemije koronavirusa.

Rekao je kako se u Bosni i Hercegovini mora se znati tko zapovijeda te dodao kako su mjere Vlade loše.

“Mora se znati u BiH tko zapovijeda, hitno vertikalna organizacija! Mjere Vlade – loše! Ne pojavljuju se Izetbegović i Čović, imat ćemo vremena da vidimo koliko je tko doprinio u ovoj situaciji! Dodik stalno nekud šeta.

Novalić nema dobar tim ni potporu, ne snalazi se, treba mu više stručnjaka u timu! Tek će u devetom i desetom mjesecu nastupiti recesija, otpuštanje radnika! Naše banke su najprofitabilnija organizacija u državi! Mjere potpunog moratorija na kredite! Bolje da Vlada ne plaća doprinose, podijelit će svojima”, rekao je Ćorluka, prenosi face.ba

Na pitanje Hadžifejzovića kako je uspio sačuvati bh. tržište, odnosno građane, iako je dobio ponudu iz Velike Britanije, Ćorluka je jednostavno rekao kako to nikada ne bi uradio.

“Nudili su nam iz Britanije veliku cijenu, rekao sam ne, nije sve u novcu! Nebi ja to nikada uradio. Nije sve na prodaju, obraz je vrijedniji od novca! Kupio sam za 400.000 maraka medicinsku opremu u Kini, sada mi traže 200.000 maraka da mi to prebace.

Podijelit ćemo to u 38 bolnica i domova zdravlja kojima je najpotrebnije. Mi, domaći proizvođači ostali smo sami na policama u tržnim centrima, stranci su se povukli sa svojim proizvodima u svoje države! Budimo solidarni, nema nacije, vjere, entiteta, zavičaja u ovoj situaciji!”

Vlasnik ‘Violete’: Kupio sam respiratore, neka se uključi netko da ih dopremimo!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Vlasnik ‘Violete’: Kupio sam respiratore, neka se uključi netko da ih dopremimo!

Objavljeno

na

Objavio

Petar Ćorluka, vlasnik tvrtke Violeta iz Gruda, kazao je za N1 kako je ova tvrtka uplatila 400.000 maraka za medicinsku opremu i tako pomogla zdravstveni sustav u Bosni i Hercegovini u uvjetima borbe protiv korona virusa.

Respiratore i medicinsku opremu Ćorluka je kupio u Kini. Navodi kako je pokušao opremu kupiti i od europskih proizvođača, ali nitko nije mogao jamčiti isporuku prije kolovoza. Čorluka je zatražio intervenciju vlasti i veleposlanstava u BiH kako bi dragocjena oprema što prije bila prevezena iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

”Problem je što je gužva u prijevozu i od nas veći dobavljači traže da vozimo robu koja je spremna, pa sam tražio da se uključe veleposlanstva, Vlada, banke i ne znam tko više. Amerika i Njemačka nemaju opremu i respiratora, a mi smo uspjeli pronaći i uplatiti. Tažim da se izađe u susret i pomogne u organizaciji. U ovoj teškoj situaciji trebamo pomoći zdravstvu Bosne i Hercegovine”, rekao je Ćorluka za N1.

Radi se o značajnim financijskim sredstvima iako je, kako je naglasio Ćorluka, bio rizik ući u ovakav aranžman. ”Mi smo uplatili 400.000 maraka za opremu i izložili se velikom riziku, jer prvi put radimo s tim tvrtkama. Prepoznali smo vrijeme kada zdravstvenom sustavu BiH treba pomoć. Svim bolnicama, odlučili smo se za 38 zdravstvenih ustanova, da podijelimo negdje oko 400 jedinica maski, profesionalnih odijela za bolnice i šest respiratora”, pojasnio je Ćorluka.

Kontakte s vlastima po ovom pitanju već je imao. Konkretnog odgovora – još uvijek nema. Tko će u BiH dopremiti opremu vrijednu blizu pola milijuna maraka? Ćorluka je napomenuo i kako Violeta posluje u otežanim uvjetima, ali uz spremne sirovine i veliku brigu o zdravlju uposlenika.

”Violeta je stabilna i organizirana tvrtka koja se uspješno bori s konkurencijom i raznim nedaćama. Otežano je raditi. Osigurali smo sirovine koje nam u Ploče dolaze brodovima. Ljudi rade pod maskama i u posebnom režimu. Važnije je ostati zdrav nego ostvariti neki profit. Sve je okrenuto očuvanju zdravlja. Valjda će se opet nekad moći normalno razmišljati i raditi”, zaključio je Ćorluka.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari