Connect with us

Herceg Bosna

ČOVIĆ: Hrvatska zajednica Herceg Bosna je zaštitila hrvatski narod u BiH

Objavljeno

-

Da nije bilo Herceg Bosne ovdje ne bi bilo ni hrvatskog naroda ni države BiH, a ni Hrvatska ne bi bila ista

Ovih dana obilježava se 30. godišnjica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Tim povodom u Mostaru se održava okrugli stol čije je sudionike pozdravio predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Danas moramo svima čestitati 30. obljetnicu osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, moramo čestitati onima koji znaju što je ona značila za hrvatski narod. Danas je dan da slavimo, rekao je Čović govoreći o stvaranju i povijesnoj ulozi Herceg Bosne.

“Istovremeno obilježavamo i sve krvave tragove od Vukovara i Škabrnje koji su se kasnije prenijeli i na BiH. Tad su djelovali ljudi koji nisu bili uvježbavani za to, ali su imali mudrost. Uz Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu poslalo se jasnu poruku – nakon stoljeća hrvatski narod je dobio svoju državu Republiku Hrvatsku, koja danas predvodi sve pozitivne procese na ovom prostoru”, izjavio je Čović govoreći o onomu što se događalo u studenom 1991. godine, prenosi Dnevnik.ba.

Hrvatska zajednica Herceg Bosna je, naglasio je Čović, u BiH zaštitila hrvatski narod.

“Da nije bilo HZHB i organiziranog djelovanja hrvatskog naroda, mi danas ne bismo bili ovdje i ne bismo se borili za svoja politička prava, niti bismo gledali ovakvu današnju Hrvatsku. Bez obzira na to što je užas rata pratio HZHB, ponosno možemo kazati da danas ne bi bilo ni naše domovine BiH da nije bilo HB. Zato sam danas ponosan što tražimo rješenja za europsku BiH u kojoj ćemo mi kao narod biti do kraja ravnopravni”, rekao je predsjednik HNS-a BiH.

Politika koju predvodi HNS u ime hrvatskog naroda, objasnio je, je takva da ćemo osigurati elemente pune ravnopravnosti s drugima u BiH.

“Pregovarat ćemo dok god je to potrebno da se naš narod od Posavine do Hercegovine osjeća homogeno u BiH. Mi ćemo u tom uspjeti bez potrebe da palimo nove svijeće. Mi smo politički trebali biti izbrisani s ovih prostora, no to nisu uspjeli. Danas imamo puno više partnera nego ikad ranije. U Hrvatskoj imamo cjelokupnu vlast kao partnera. Nema ni jednog razloga da nemamo još više optimizma da ćemo kroz reformu Izbornoga zakona moći nesmetano birati svoje političke predstavnike ali i graditi ovo društvo”, rekao je Čović i pri tom osudio sve one koji danas prizivaju rat.

“Ovaj datum nas obvezuje na odgovornost prema našem narodu. Hvala svima onima koji su bili organizatori ovog političkog projekta. Gradimo svoju domovinu BiH po svojoj mjeri. Ovo je naš dom za naš narod”, rekao je Čović./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas