Pratite nas

BiH

Čović i Dodik potvrdili savezništvo

Objavljeno

na

Kao pobjednici u srpskom i hrvatskim narodu cilj nam je što prije uspostaviti vlast. Naše partnerstvo koje smo njegovali godinama i rezultati izbora su takvi da nastavimo s tim projektom, rekao je Čović nakon ovoga sastanka

Izborni pobjednici unutar hrvatskog i srpskog biračkog tijela na posljednjim izborima HDZ BiH i SNSD činit će okosnicu vlasti na svim razinama, rekli su u četvrtak nakon sastanka u Mostaru predsjednici Dragan Čović i Milorad Dodik ističući kako se nastavlja partnerski odnos ovih stranaka i snažno zauzimanje za provedbom reformi i europskim putom zemlje.
– Kao pobjednici u srpskom i hrvatskim narodu cilj nam je što prije uspostaviti vlast. Naše partnerstvo koje smo njegovali godinama i rezultati izbora su takvi da nastavimo s tim projektom, rekao je Čović nakon ovoga sastanka. Pri tome je Čović naveo kako je sinoć razgovarao i s čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem čiju stranku vidi kao osnovicu za uspostavu vlasti na državnoj razini, Federaciji BiH i županijama.

U Mostaru je pak Dodik pojasnio kako je HDZ BiH za SNSD jedini sugovornik oko uspostave vlasti budući se radi o izbornom pobjedeniku među Hrvatima, te da očekuje brzu uspostavu vlasti u zemlji, objavio je Vecernji.ba. “Osovina vlasti je na razini BiH je uspostavljena ovdje u Mostaru”, rekao je Dodik. Pri tome je izrazio uvjerenje da će se među bošnjačkim političkim strankama uskoro iskristalizirati tko će biti u vlasti kako bi se napravile koalicije koje imaju stabilnu većinu.

>>Dodik: ‘Proglasit ću koaliciju s Čovićem’

Lideri HDZ BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik potvrdili su danas u Mostaru kako nastavljaju dugogodišnju suradnju i partnerstvo, te da će ove dvije stranke, kao pobjedničke unutar hrvatskog i srpskog naroda biti nezaobilzne u vladajućoj koaliciji prije svega na razini BiH, a onda i na razini entiteta i HercegBosanske županije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Uz Dodika na sastanak održanom u Mostaru bili su visoki dužnosnici SNSD-a Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Željka Cvijanović premijerka RS, dok su u izaslanstvu HDZ BiH koje je prevodio Čović bili predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, dopredsjednici stranke Marinko Čavara i Borjana Krišto, kao i ministar za raseljene i izbjegle u Vladi RS Davor Čordaš.

Čović je na konferenciji za novinare potvrdio i da se sinoć u Konjicu susreo s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegović te da je njihov sastanak trajao oko sat i pol.
Dvojica čelnika kazali su kako sada očekuje da se na bošnjačkoj političkoj sceni pofilira, kako su rekli politički subjekt koji će s SNSD-om i HDZ BiH činiti vladajuću koaliciju na razini BiH.

-Važno je da imamo isto struktuiranu koaliciju na svim razinama, kazao je Čović te dodao kako je već za utorak i srijedu dogovoren sastanak s Izetbegovićem, kada bi se trebala znati nova vladajuća koalicija u BiH.

Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović jučer je izjavio kako uz HDZ BiH partner u Federaciji BiH može biti samo DF Željka Komšića.

Na upit o Izetbegovićevoj izjavi BHRT-u kako bi on u vlasti na razini BiH volio vidjeti Savez za promijene , Čović je kazao kako je taj intervju snimljen ranije prije njegovog jučerašnjeg sastanaka s Izetbegovićem, dodavši kako je s liderom SDA i prije jučerašnjeg sastanka imao na desetke razgovora.

BakirIzetbegovic15Čović je izrazio uvjerenje kako će se do kraja 11. mjeseca formirati vlast u Republici Srpskoj, kako će do tada biti formirana vladajuća koalicija u županijama s hrvatskom većinom i izabrani delegati u Dom naroda Federalnog parlamenta iz tih županija, te kako vjeruje da će „naši partneri iz Sarajeva to isto učiniti u kantonima s bošnjačkom većinom“.

– Tako da ja očekujem da imamo kompaletnu vlast u BiH do Nove godine, kazao je Čović.

Dodik je potvrdio kako će skupštinska većina od 42 zastupnika u republici Srpskoj biti potvrđena na njegovom sutrašnjem sastanaku s čelnicima koalicijskih partnera SNSD-a Markom Pavićem ( DNS) i Petrom Đokićem ( SP) u Zvorniku. Pri tom je nazvao lažima tvrdnje iz Savezza promijene kako ta koalicija ima većinu od 43 ili 44 zastupnika, te da će oni formirati vlast u RS-u.-Te njihove tvrdnje kako oni pregovaraju s nekim prebjezima iz naše koalicije su čista laž, kazao je Dodik.

Rekao je i kako su izaslanstva dviju stranaka postigli dogovor o recipročnoj zastupljenosti u entitetskim vladama; HDZ BiH u Vladi RS, a SNSD-a u Vladi Federacije.

Govoreći o prioritetima HDZ BiH u budućoj vladajućoj koaliciji Čović je rakao kako je to riješevanje presude u predmetu Sejdić- Finci, kroz izmjene Izbornog zakona, na način da se osigura da „nikada više jedan narod drugom ne može birati predstavnike“.

– Tu imamo tri četiri modela i uvjeravam vas da ćemo mi brzo nakon formiranja vlasti riješiti to pitanje, kako se ne bi ponovilo i ovo što smo imali na ovim izborima gdje sam ja kao kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva dobio 128.000 glasova, ili tri četvrtine glasova hrvatskih birača, a da onda netko može usmjeriti 60.000 nehrvatskih glasova mom protukandidatu kako bi se Hrvate ponovo majoriziralo.

Čović je kazao kako je u programu HDZ BiH ipitanje federalizacije BiH, rjševanje pitanje mehanizma kordinacije s EU, kako bi se u ovom mandatu, ukolonile glavne prepreke na europskom putu i podnijela aplikacija za članstvo BiH u EU..- Zlagat ćemo se, naravno, i za jačanje gospodarstva i pravne države i o tome imamo suglasnost s partnerima u budućoj vladajućoj koaliciji, kazao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako je SNSD-u jedini partner među Hrvatima HDZ BiH, te da će, kao i dosada i u buduće podržati rijšenja koje je predlagao HDZ BiH oko izmjene izbornog zakona i riješenja presude Sejdić- Finci, kako bi se osiguralo da Hrvati mogu izabrati svoje političke predstavnike.
Čović je kazao kako se uskoro namjerava sastati i s Radončićem, Komšićem i Ivanićem. Zamoljen da prokomentira Ivanićevu izjavu da on ne određuje tko je legitimni predstavnik Srba, Čović je kazao kako oni to niti čini niti namjerava činiti.

-Pa nisam ja birao gospodina Dodika i SNSD, ja sam samo poštovao izbor srpskog naroda i građana Reublike Srpske , kazao je Čović.
Na upit Hrvatskog Medijskog Servisa hoće li podržati zahtijev HDZ BiH da toj stranci pripadne mjesto ministra vanjskih poslova Bih, Dodik je odgovorio.

– Imamo i mi pretenzije na to mjesto, ali neće tu biti problema, dogovorit ćemo se.(ZK/VL/HMS/)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Uhićenja osumnjičenih muslimana – Kazalište u režiji Bakira Izetbegovića

Objavljeno

na

Objavio

Bakir Izetbegović ne samo da je vrlo loš čovjek i još gori političar, nego dokazuje kako nema ni redateljskog dara, jer ovako naivne predstave pod radnim naslovom: „lov na potencijalne ratne zločince – bošnjake“ teško bi mogle proći kod djece predškolskog uzrasta, kamo li kod odraslih ljudi.

Tobožnje pompozno uhićenje 13-orice bivših pripadnika „Armije B i H“ zbog sumnji počinjenja ratnih zločina u Konjicu, kao i ovo zadnje vezano za „progon“ potencijalnih ubojica generala HVO-a Vlade Šantića (Hamdija Abdić zvani Tigar, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović – svi bivši pripadnici „Armije BiH“ koji su – kako javljaju mediji – već pušteni na slobodu nepunih 24 sata nakon privođenja!), trebali bi valjda amortizirati opravdano ogorčenje Hrvata u B i H sramotnom haškom presudom, pri čemu su muslimanski zločinci i islamske glavosječe ostali netaknuti, neoptuženi i neosuđeni. Naravno i svijetu treba pokazati kako sarajevska vlast njeguje „pravnu državu“, iako je očito na svakom koraku da od nje ni zametka nema.

Prozirna medijska kampanja koja sve to prati po diktatu Sarajeva, još otužnije djeluje promatra li se u kontekstu pojave brojnih dokumenata koji svjedoče o planskom etničkom čišćenju područja Žepča, Jablanice, Konjica i drugih, što ih je vrh „Armije B i H“ planirao i dogovarao međusobno, što potvrđuju njihovi telefonski razgovori i prepiska. Dakle, tamo gdje je očito kako su poznati nalogodavci (Sefer Halilović, Zulfikar Ališpaga Zuka i drugi) ne reagira se, nego se uhićuje one koji su bili obični vojnici i eventualno izvršitelji ponekog zločina.

Bosna i Hercegovina je samostalna i neovisna država (ili bi barem tako trebalo biti) već više od 25 godina, ali u njoj ni „p“ od pravne države. Sudovi pod patronatom Sarajeva (i bošnjačko-muslimanske klike na čelu s Bakirom Izetbegovićem), svojim bošnjacima-muslimanima za ratne zločine sude po Krivičnom zakonu bivše SFRJ (koji je blaži), a Hrvatima po novom, oštrijem (KZ Federacije iz 2003.).

I gdje su tu pravda i pravna država? Kako se u istoj zemlji metodom segregacije mogu usporedo primjenjivati dva zakonodavna instituta od koji jedan pripada nepostojećoj zemlji?

Toga nema nigdje u svijetu!

Sarajevska vladajuća klika predvođena Bakirom Izetbegovićem od B i H nastoji napraviti prvi europski kalifat i sad je dobila vjetar u leđa upravo zahvaljujući mešetarima iz haškog sudišta.

Sva ona lupetanja Alijinog nasljednika o „nepostojećim narodima – Srbima i Hrvatima“, o „fašizmu u Hrvata“, ratne prijetnje koje upućuje susjedima, ali i islamizacija što se u B i H puzajući provodi, sad dobivaju neku vrstu „legitimiteta“ ili se barem tako presuda haškog sudišta herceg-bosanskoj „šestorci“ tumači u Sarajevu.

Ima, doduše i bošnjaka-muslimana koji smatraju da je ta puzajuća islamizacija koja ima za cilj promijeniti mentalitet muslimanskog naroda na području B i H i vratiti ga šerijatskom pravu i džihadu dugoročno opasnija čak i od terorizma i bombaških napada. Jedan od njih poznati je diplomat, novinar (bio dopisnik iz Kaira, Beiruta, Alžira, Sirije, Libije, Jordana, Izraela), publicist, veleposlanik B i H u više islamskih zemalja (Jordan, Irak, Sirija, Libanon) i dobar poznavatelj ove materije Zlatko Dizdarević. On u uvodu jednoga od svojih tekstova s temom islamizacije B i H piše:

 „Novostvoreni ‘duhovni ekstremizam’ na temeljima ciljano krivih tumačenja ima širom otvorena vrata za ulazak i ljudi i ideja čiji su rezultati djelovanja već sada, da ne govorimo dugoročno, razorniji od prijetnji terorista pojedinaca“. (Vidi: https://ba.boell.org/bs/2017/01/26/islamizacija-bosne-na-kojoj-adresi-je-opasnost; istaknuo: Z.P.; stranica posjećena 14.12.2017.)

Kako god bilo, propusti međunarodnih tijela, posebice UN-a – poput ovih vezano za posljednju hašku presudu, objektivno su potpora provođenju agresivne islamizacije ove zemlje, sa svim onim negativnim i štetnim procesima što ih ona sobom donosi.

Od tih silnih „hapšenja“ muslimanskih osumnjičenika za ratne zločine i njihovog „kažnjavanja“, naravno, neće biti ništa, a što se islamskih glavosječa – mudžahedina (koji su, da ne zaboravimo, bili ustrojbenim dijelom „Armije B i H“; primjerice, odred „El Mudžahid“ pripadao je 7. brigadi, 3. korpusu), oni za sarajevskog bega i njegovu kamarilu ne postoje. U svojim krvavim pohodima ubili su stotine Hrvata, a njih 400 tako što su im u svojim opskurnim i barbarskim ritualnim obredima nakon mučenja odsjekli glave.

I to su za vlast u Sarajevu bili „pojedinačni“ zločini i oni „nemaju nikakve veze s regularnim snagama „Armije B i H“ – iako je odred „El Mudžahid“ po nalogu Alije Izetbegovića formirao sam Atif Dudaković i jako se dobro zna kako je ova najzloglasnija zločinačka postrojba sastavljena od „Allahovih mučenika“ bila dijelom te vojske, pa samim time i pod zapovjedništvom spomenutog Dudakovića.

Sramotna kazna od 3 godine zatvora za njega kao ratnog načelnika Glavnog štaba „Armije B i H“, pri čemu mu se niti jedan jedini dokazani zločin prema zapovjednoj odgovornosti nije stavio na teret, najbolji je pokazatelj „pravde“ koja je provođena, kako na haškom, tako i na bosansko-hercegovačkim sudovima.

Slučaj s Konjicem, kao i ovaj s tobožnjim uhićenjem Hamdije Abdića i družine osumnjičenih za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića, zasigurno nisu jedini. Bit će toga još – ovakvih fingiranih predstava koje su bacanje prašine u oči i alibi za one predstojeće akcije hapšenja Hrvata – „zločinaca“ koji su prava meta.

Da je u Sarajevu bilo imalo dobre volje, pitanje presuda za ratne zločine odavno bi već bilo riješeno, a ne bi se čekalo do danas. Ako se zauzme stav da su samo druge strane krive, a vlastiti narod bezgrešan, pomaka nema niti ga može biti.

Atmosfera u bošnjačko-muslimanskom političkom vrhu, njihovoj vodećoj stranci SDA i medijima koji su pod kontrolom Sarajeva sve je više nalik na euforiju uoči linča ili lova na vještice.

Bakir nikako da se okane bizantskih smicalica i šićardžijskog, šarlatanskog vođenja politike. To mu je babo Alija ostavio u amanet jer se i sam slično ponašao poučen taktikom svojih idola Slobodana Miloševića i Dobrice Ćosića s kojima je potajno dijelio Bosnu i nastojao stvoriti etnički čistu muslimansku državu na tlu B i H, dok se službeno cinično „zalagao“ za njezinu cjelovitost.

Zar sarajevski beg doista misli da će ove njegove sapunice (režirane lošije nego one turske u kojima se na groteskan način slavi i glorificira lik i djelo njegovog rahmetli babe Alije) bilo tko od Hrvata progutati?

A Europa?

Ona se bori protiv islamskog terorizma u svijetu, a u vlastitoj kući mu širom otvara vrata, hrabri ga i pothranjuje!? Bosna i Hercegovina je na najboljem putu da postane prva europska baza islamskog radikalizma i to upravo uz pomoć Europe!?

Kakvog li paradoksa!

Kako je moguće voditi tako nepromišljenu i u suštini autodestruktivnu politiku?

Moguće je, jer Europsku uniju vodi skupina diletanata koja donosi ad hoc rješenja od danas do sutra po diktatu vodećih zapadno-europskih država i SAD-a i njima je najvažnija supremacija nad ostalim članicama u skladu s trenutačnim interesima, bez ikakve vizije i predstave o budućnosti. Oni su na koncu tu Uniju i stvorili sebe radi i iz razloga osiguravanja svojih strateških i ekonomskih interesa, a nikako vođeni nekim višim ciljevima „pravde“, „demokracije“, „slobode“ i „napretka“, kako se s vremena na vrijeme znaju prigodničarski i razmetljivo hvaliti. Iza svega kriju se sebični interesi „velikih“. Sve drugo su floskule i tlapnje. Igrokaz.

Europa ima kratku pamet i nije joj prvi put da radi protiv vlastitih interesa. Dugoročno, od ovakvih poteza imat će goleme štete, ali to će kao i obično shvatiti tek kad bude kasno.

Kad im glavosječe i bombaši u još većem broju stignu u Berlin, London, Pariz, Amsterdam, Bruxelles…kad zaredaju novi teriristički napadi i kad njihovi građani više ne budu smjeli nosa promoliti iz svojih stanova i kuća ni u sred dana, tek onda će europskoj gospodi (možda) ponešto od svega biti jasnije.

Kao što je i Angeli Merkel možda poslije svega sinulo u glavu (mada to neće priznati) kako će Njemačku skupo koštati to što je ona osobno i velikodušno pozvala islamske migrante u svoju zemlju po sistemu navali narode.

Svaka škola se plaća.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Na današnji dan prije 22 godine potpisan Daytonski sporazum

Objavljeno

na

Objavio

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum potpisan je na današnji dan 1995. godine u Parizu čime je okončan četverogodišnji rat u BiH.

Prethodno je Daytonski sporazum 21. studenog 1995. godine parafiran u Wright-Patterson bazi kod Daytona, u američkoj državi Ohio.

Ovaj sporazum rezultat je diplomatske inicijative američke vlade koju je otpočeo tadašnji glavni američki posrednik Richard Holbrooke u vrijeme kampanje tadašnjeg predsjednika Billa Clintona.

Konferencija se održala od 1. do 21. studenoga 1995. Glavni su sudionici bili Alija Izetbegović (predsjednik Republike BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Republike Srbije, Srbija i Crna Gora, ondašnja SR Jugoslavija) i Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Najveći uspjeh Daytonskog sporazuma je što je njime okončan rat.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je medijima će nakon izbora 2018. godine u BiH morati doći do političkog dogovora u vezi Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je na današnji dan 1995. godine potpisan u Parizu.

Sporazum je bio kočnica rata, ali kroz sljedećih 22 godine pokazalo se da Daytonski sporazum stvara mnoge probleme. Postao je izvor nesuglasja triju strana. Tumačio se na razne načine. Donio je ustavne i pravne odredbe koje vrijede i danas. U mnogim odredbama postao je kočnica suživota. Daytonski sporazum nije bio stalan, nego ga se mijenjalo tiho i prešutno kroz 22 godina, često na štetu Hrvata.

– Od Daytona je ostao Dayton koliko god je skrnavljen kroz neke faze 2001., 2003. godine… Oko toga mislim da ćemo svi veoma brzo morati sjesti. To će biti jedan politički dogovor koji ćemo uraditi mislim ne do izbora 2018. godine, jer evidentno će to biti jedna drugačija utakmica, nego nakon izbora – kazao je Čović. Uvjeren je da će HDZ BiH biti na vlasti na svim razinama nakon izbora, kada će “oko navedenih stvari precizno zauzeti stav“.

– Naš cilj je osigurati konstitutivnost sva tri naroda i to je minimum da bi država mogla funkcionirati – rekao je Čović nakon sastanka stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a na Jahorini. Tom prilikom, i predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik komentirao je Daytonski sporazum, koji je za njega “srušen voljom međunarodnog faktora“, smatrajući da su uništene i bazične vrijednosti tog sporazuma.

– Eliminirani su entiteti i konstitutivni narodi u značajnim projektima i odlučivanju, a nametale su se i špekulativne prakse koje su recimo u vezi onoga što govorimo u vezi Izbornog zakona – da jedan narod bira svoje predstavnike i da drugi narod ne može izabrati. Srbima uporno u Federaciji drugi odnosno druge političke stranke biraju predstavnike. Zato ne vidimo da je to doprinos stabilizaciji BiH – smatra Dodik.

Kazao je da je sasvim logično što HDZ BiH, “koji predstavlja političku volju Hrvata u BiH i zagledan u matičnu zemlju Hrvatsku”, podržava ulazak BiH u NATO. SNSD razumije što HDZ promovira tu vrstu integracija isto kao što, navodi Dodik, HDZ vjerojatno razumije da su “Srbi i srpski narod zagledani u politike globalnih regionalnih integracija u vezi onoga što radi Srbija”.

– Dok god vodimo ove politike, NATO integracije nisu naš cilj i nećemo davati naše suglasnosti na razini BiH o tome – poručio je Dodik novinarima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari