Pratite nas

BiH

Čović: Formirati vlast bez SDA bilo bi neprincipijelno

Objavljeno

na

Formirati vlast bez SDA bilo bi neprincipijelno i to nije nešto što zagovara HDZ BiH, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH je uvjeren kako legitimni predstavnici triju naroda moraju funkcionirati u vlasti i nitko nema pravo u ime drugog naroda odlučivati i birati im predstavnike.

Simetrija po vertikali
Istaknuo je i kako vjeruje da je će se odluka Suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci riješiti do kraja sljedeće godine.

-Gospodin Izetbegović i ja smo bili konkretno angažirani na tom problemu i ukazivali smo na način na koji taj problem trebamo riješiti. Ovi izbori su poslužili kao odlična ilustracija zamki koje su postavljene na prethodnim izborima. I ovog puta je 50 ili 60 tisuća bošnjačkih glasova jasno bilo usmjereno ka kandidatu iz reda drugog naroda. To je ono što ćemo eliminirati i mislim da ćemo bez problema, ukoliko napravimo vlast u planiranom roku, riješiti pitanje odluke u Strasbourgu već u prvih pola godine, rekao je Čović.

U ovom ciklusu, kazao je, mora se izbjeći nesimetričnost koalicija po vertikali – od županija, preko entiteta do državne vlasti. Moramo imati homogenu vlast od iste stranačke strukture na svim razinama.
-Bez toga bismo opet imali blokade. Ustavne nadležnosti su tako postavljene da se, ako se na jednoj razini dogovorimo da će neki zakon proći, taj isti zakon mora se provesti na svim razinama vlasti. Preduvjet za to su iste stranke i na razini Bosne i Hercegovine i entiteta, odnosno županija, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Govoreći o ustavnim reformama, izjavio je kako je BiH potrebno urediti u skladu s potrebama njenih građana. Sadašnja organizacija je, veli, preskupa, neučinkovita i apsolutno ne može zaživjeti u punom kapacitetu. Zbog toga HDZ predlaže federalizaciju.

-To u biti svi predlažu, samo je pitanje kako tko doživljava federalizaciju. Naša ideja je da pojednostavimo infrastrukturu na način da imamo nove četiri federalne jedinice. To nije nikakvo crtanje novih granica. Pa sad smo podijeljeni na deset županija, dva entiteta i distrikt Brčko. Gdje su te granice? Mi i njih nastojimo poništiti. Jedno od rješenja je da hrvatski narod kao konstitutivan narod ima većinu u jednoj od tih cjelina, kazaoi je Čović te dodao kako Sarajevo treba biti posebno organizirano kao glavni grad.

Riješiti Mostar
-Bitno je ostvariti jednakopravnost triju naroda. Mi nudimo jasan i konkretan model koji je do kraja okrenut interesima cijele zemlje, kazao je Čović.

Provedba odluke Ustavnoga suda BiH za Mostar kojom je naloženo izjednačavanje vrijednosti glasa svakog Mostarca bez obzira na dio grada u kojem stanuje, za Čovića je prioritet. Ukoliko želimo, naglasio je, to možemo riješiti za tri do šest mjeseci. Ako ne želimo onda to može stajati u mjestu i naredne četiri godine.

-Ja sam opredijeljen da to riješimo. Jedan od prioriteta kada sjednemo u širem sastavu treba biti pitanje Mostara. Želimo to pitanje staviti ”ad acta” i konačno urediti Mostar, izjavio je.
Rekao je i kako mu ne pada na pamet biti ”bilo kakav moderator onog što se dešava u Republici Srpskoj ili unutar bošnjačkog naroda u Federaciji BiH”.

-Ja samo štitim interese hrvatskog naroda i tako ću i dalje nastaviti raditi. Kroz hrvatske interese štitit ću interese cijele BiH. Da je neka treća stranka pobijedila u Republici Srpskoj, mi bismo sjedili s njom, a ne sa Miloradom Dodikom. Da je neka treća stranka pobijedila u bošnjačkom korpusu, također bismo razgovarali sa njom, a ne sa gospodinom Izetbegovićem i SDA. Da mi nismo pobijedili, tko bi razgovarao sa nama? To sam rekao i Bakiru i Mili, poručio j Čović u intervjuu za Oslobođenje.

To, dalje dodaje, nisu klasične koalicije, već partnerstva na osnovu izbornih rezultata, jer se ne može raditi bez predstavnika jednog, drugog i trećeg naroda.
-Niti tražim, niti želim, niti mogu biti promotor politike kada su u pitanju predstavnici drugih naroda. Od bošnjačkog naroda ne očekujem da mi nešto daju ili ne daju, samo koristim ono što je moje ustavno pravo. Već dugo smo svi u politici i dobro poznajemo stavove jedni drugih, izjavio je Čović.
Dnevnik.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zašto OESS i druge organizacije ne stanu u obranu hrvatskih medija?

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski zastupnici u Domu naroda FBiH prije i nakon zadnje sjednice nisu željeli davati izjave medijima. Takav stav bio je prosvjed protiv gašenja hrvatskih portala u BiH i njihovih stranica na Facebooku zbog vijesti o generalnu Slobodanu Praljku i ostalim optuženim dužnosnicima Herceg Bosne i HVO-a, piše Večernji list BiH.

– Polazeći od Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima koja, između ostaloga, kaže da svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH osuđuje govor mržnje i selektivno izvještavanje dijela medija u vezi s posljednjom presudom Haaškoga suda, ali i brojnih drugih dnevnopolitičkih tema. Izražavamo punu potporu hrvatskim medijima, uglavnom portalima iz Hercegovine, središnje Bosne i Posavine, koji su, kao i njihovi novinari ili administratori društvenih mreža, već danima izloženi napadima, prijavama, gašenjima servera, profila na FB-u itd., a sve zbog korištenja prava na slobodu izražavanja i kritičkoga promišljanja – poručio je prije nekoliko dana predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH Tomislav Martinović.

Dodao je još kako je razočaran izostankom reakcije organizacija koje se bave zaštitom prava novinara i sloboda izvještavanja.

– Gdje je sada OESS i brojne druge organizacije koje se, navodno, bore za slobodu govora, neovisnost medija i druge floskule koje nam godinama ponavljaju? Nitko od njih nije reagirao na gašenje medija koji su iznijeli svoje stavove oko jedne teme. I to dovoljno govori o njihovoj stvarnoj ulozi na ovim prostorima – rekao nam je Martinović.

Dodao je da je ovotjedni “silenzio stampa” hrvatskih izaslanika bio poruka da se medije ne smiju ugnjetavati na ovakav način te je izrazio nadu kako će oni koji su ih blokirati prekršajno ili kazneno odgovarati. – Ljude koji su prouzročili blokade treba procesuirati i kazniti sukladno zakonu jer su dopustili da se mediji gase samo zato što su izražavali svoje stavove – poručili su hrvatski izaslanici.

Napominjemo kako je i facebook stranica našega portala blokirana! Stoga smo otvorili novu, koju možete podržati lajkom ovdje:

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

FUP pokušava ušutkati Zorana Čegara

Objavljeno

na

Objavio

Federalna uprava policije (FUP) je, zbog intervjua koji je dao Večernjem listu i u kojemu je istaknuo kako Hrvatska nije bila agresor na Bosnu i Hercegovinu, pokrenula istragu protiv ratne legende Sarajeva Zorana Čegara koji se trenutačno nalazi na poziciji načelnika Uniformirane policije FUP-a, piše Večernji list

Kako se doznaje, ne objašnjavaju se u pozivu, koji je uputio načelnik Odjela za internu istragu glavni inspektor Vahidin Munić, razlozi zbog kojih će se Čegara ispitati, ali bi se s njim trebao skoro održati novi “intervju”. Ali s glavnim inspektorom.

U pozivu se pak navodi kako ovoga policijskog službenika zanima “provjera navoda na okolnosti objavljivanja intervjua koji je objavljen u dnevnim novinama ‘Večernji list’ 2. prosinca 2017.”.

Iako je u intervjuu za Večernji list Čegar svjedočio o svom ratnom putu, kao i osobnim iskustvima s hrvatskim dužnosnicima koji su pomagali opkoljenom Sarajevu, očito se njegovo narušavanje idile o Hrvatskoj kao agresoru i bh. Hrvatima nije svidjelo pravim šefovima Federalne uprave policije iz političkog Sarajeva.

Hrvatska nije bila agresor na BiH, Šušak je slao oružje u Sarajevo

Dubravka Šuica upozorila Komisiju: je li ovo gušenje medija ili hibridni rat?

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari