Pratite nas

BiH

Čović: Hrvatima pripada pola u Federaciji

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina je naša domovina koju želimo dijeliti s našim  prijateljima  Bošnjacima i Hrvatima. Naše opredjeljenje koje nema alternativu je euroatlanski put, a na unutarnjem planu želimo se izboriti za jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda, i to nije  crtanje novih granica, jer BiH ima svoje granice. Želimo napraviti preinake u  unutarnjoj organizaciji BiH, jer ovako organizirana BiH ne može preživjeti, poručio je predsjednik HDZ BiH na 12. Saboru ove stranke koji se održava u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

[ad id=”68099″]

Podnoseći izviješće o aktivnostima HDZ BiH između dva sabora Čović je kazao kako  danas ne postoji ni jedna općina u BiH u kojoj ne postoji stranačka infrastruktura, kako je stranci pristupilo novih 15.000 članova, te da je HDZ dobio apsolutnu potporu hrvatskog naroda na prošlim općim izborima.

sabor-covic-glavna

-HDZ je danas prisutan na svim razinama vlasti. Kao apsolutni pobjednik među Hrvatima izborili smo se za sve hrvatske pozicije na razini BiH, ali je netko onda htio uvesti još jednog Hrvata u Vijeće ministara. U Vladi Federacije izborili smo se za šest ministarskih pozicija, pet hrvatskih i jednu srpsku. Neki su samtrali da je to puno, šest, od sedamnaes, a ja im odgovaram da je to ispod onog što Hrvatima pripada, a to je pola u Federaciji i mi ćemo transformirati Federaciju po našem viđenju, kazao je Čović.

Govoreći o odnosima s drugim stranakama kazao je kako nema razloga da HDZ  ima korektnu i kolegijalnu suradnju, ali je samo jednu stranku spomenuo kao ključnog partnera.

-Naš ključni partner u Federaciji, pa time i BiH je Stranka demokratske akcije, a mi želio da SDA bude i naš strateški partner, kazao je Čović.

Eronet doveden na rub propasti

Čović je govorio i o nesuglasicama  u Vladi F BiH oko imenovanjima u javnim poduzećima i o financijskom stanju u Aluminiju i Eronetu.

-Neki ovih dana čujem nude određenim ljudima ako priđu određenim političkim opcijama da će biti u upravama i nadzornim odborima. E ja im poručujem da neće. Aluminij je doveden do toga da ima 250 milijuna KM duga, Eronet je također doveden na rub uništenja. I prošle godine su imali gubitak, koji je prikriven, ove godine je taj gubitak još veći. Na čelo Eroneta i Elektroprivrede i u  Aluminij doći će ljudi koji će spriječiti njihovo dalje uništavanje i učiniti će sve za razvoj ovih kompanija, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH je kazao i kako Mostar jeste stolni grad Hrvata.

-Ali to ne znači da Mostar ne može biti i stolni grad Bošnjaka, odnosno grad po mjeri svih koji u njemu žive, kazao je Čović.

Obraćanje Džaferovića, Đape, Crnadaka, predsjednika EPP-a,..

Ispred SDA Sabor HDZ BiH pozdravio je dopredsjednik Šefik Džaferović, ispred SBB Edita Đapo, a u ime PDP-a Igor Crnadak, koji je i ministar vanjskih poslova BiH.

Džaferović je rekao kako su odnosi SDA i HDZ BiH zasnovani na međuusobnom poštovanju i uvažavanju.

SDA razumije duh i prirodu BiH, da se vlast u njoj ne može formirati samo na osnovu izbornog rezulatata već i na ustavnoj poziciji konstitutivnih naroda. Uvjeren sam kako će se naši odnosido datno unaprijediti nakon kongresa SDA, kazao je Džaferović.

Sabor HDZ BiH danas će izabrati novo vodstvo i novog -starog predsjednika Dragana Čovića, koji  je jedini kandidat za ovu funkciju. Također bit će usvojen i Sastut i Programska deklaracija Sabora.

Trenuto se Sabora HDZ BiH putem vidio linka iz Bruxellesa obraća predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daula koji je čestitato Čoviću na impresimvnim izbornim rezultatima koje je ostvario HDZ BiH. On je naglasio da HDZ BiH s drugim članicama Europske pučke stranke SDA i PDP-om sada trebaju povesti BiH prema Europskoj uniji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

HVO je očuvao BiH, zaustavio rat i dio je bh. oružanih snaga

Objavljeno

na

Objavio

Ministar branitelja Federacije BiH Salko Bukvarević upozorio je tijekom susreta s predstavnicima bošnjačkih vlasti Unsko-sanske županije kako se u posljednje vrijeme podiže sve veći broj optužnica protiv zapovjednika Petoga korpusa i drugih zapovjednika Armije RBiH te pripadnika ovih postrojbi, zbog čega je najavio snažniju potporu za njihovu obranu.

Istaknuo je da su četiri udruge osnovale Zakladu za pružanje pravne pomoći pripadnicima Armije BiH, ali da trenutačna sredstva nisu dovoljna da se pomogne svim pripadnicima i njihovim obiteljima.

Tijekom susreta je bez ikakva utemeljenja iznio krajnje uvredljive tvrdnje kako vlasti Federacije BiH imaju trajnu obvezu “pružanja svih vidova pomoći i potpore braniteljima i članovima njihovih obitelji jer je Armija RBiH bila jedina legalna i legitimna vojna formacija u državi BiH”, piše Večernji list BiH.

Laž je da HVO napadao Muslimane bilo gdje pa i u Mostaru

Mit umjesto istine

Posebno je sramna takva tvrdnja ministra Bukvarevića izgovorena u županiji gdje su pripadnici Armije likvidirali generala HVO-a Vladu Šantića.

Da je realnost, međutim, drukčija, a ne mitovi u koje vjeruje, govori najbolje podatak da je samo dva dana kasnije u svome uredu u Sarajevu pozvao te održao redovite konzultacije s predstavnicima udruga Armije BiH, ali i Domovinskog rata HVO-a, čime je praktički potvrdio kako ne vjeruje čak ni u ono što je prethodno izrekao. I ne samo to. Da je istina posve drukčija, svjedoče današnji nasljednici nekadašnjih postrojba.

Tako bogatu tradiciju HVO-a baštini hrvatski puk Oružanih snaga BiH, a prije toga Vojska Federacije BiH utemeljena je potpisivanjem sporazuma između predstavnika HVO-a i Armije BiH. A najvažniji dio ispričali su pripadnici HVO-a tijekom Domovinskog rata.

Koliko je bila značajna njihova uloga, vidi se puno prije samoga početka rata u Bosni i Hercegovini i obrani naroda koji su živjeli na području pod njihovim nadzorom, ali i na samome kraju sukoba kada su kontrolirali trećinu zemlje.

Naime, prvi hrvatski domoljubi počeli su dulje od godinu dana prije početka rata u BiH motriti snage JNA i dojavljivati njihove pokrete. Na području Mostara svaki uzlet zrakoplova se motrio i dojavljivao u Hrvatsku gdje je već bjesnio rat.

Glasnović: U Hrvatskoj još vlada velika neinformiranost o važnosti i ulozi HVO-a u obrani Hrvatske

Došli do Banje Luke

Na napad na selo Ravno, koje je uništeno u divljačkome pohodu, nije uslijedila nikakva reakcija službenog Sarajeva, ali ni na dolazak rezervista na područje Hercegovine.

Tek se predsjedatelj Predsjedništva Alija Izetbegović nakon krize sa zaustavljanjem tenkova pojavio nedaleko od Mostara i spriječio izbijanje sukoba. Obrana bošnjačke strane, čak i za vrijeme najtežeg rata s Hrvatima, odvijala se preko područja koje je nadzirao HVO.

Završni čin rata praktički se dogodio zahvaljujući združenim Hrvatskim snagama koje je, uz HVO, činila i Hrvatska vojska, te su uspjele stići nadomak Banje Luke, piše Zoran Krešić / Večernji list

 

El-Mudžahed – U BiH su došli nakon ratovanja u Afganistanu. Išli su u džihad po cijelom svijetu

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čović: Vjerujem da će BiH dobiti mandatara za Vijeće ministara u sljedećih sedam dana

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako očekuje da BiH u sljedećih tjedan dana dobije mandatara novog državnog Vijeća ministara dok će se na uspostavu nove vlade Federacije BiH pričekati dok se ne postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona kojim bi se izbjegla mogućnost preglasavanja Hrvata.

”Vjerujem da će BiH dobiti mandatara za Vijeće ministara u sljedećih sedam dana. A da bi se to dogodilo morat će još jednom sjesti zajedno svi oni koji pretendiraju biti dio vlasti jer je to previše osjetljivo pitanje”, rekao je Čović u Mostaru nakon stranačkoga predsjedništva.

Po svemu sudeći okosnicu u novog saziva Vijeća ministara BiH činit će vodeće hrvatska, srpska i bošnjačka stranka HDZ BiH, SNSD i SDA, s čijim je čelnicima je Čović razgovarao proteklih dana, dok su sudjelovanje u vlasti odbili predstavnici stranaka s bošnjačke političke ljevice.

Ranije je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika najavio kako će mandatar za novi sastav Vijeća ministara biti Zoran Tegeltija nakon čega su njegovo imenovanje uvjetovali dva člana BiH Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović tražeći da prije toga srpska strana podupre Nacionalni godišnji program (ANP) koji je ključan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO-om.

Čović je rekao kako će se izvršna vlast u entitetu Federaciji BiH ustrojiti onoga trenutka kada se postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH kako bi se ubuduće izbjegla mogućnost da brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate u državnom Predsjedništvu BiH te nacionalnom Domu naroda.

Na zadnjim izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran je Željko Komšić glasovima Bošnjaka.

Čović je pojasnio kako se ne radi o uvjetovanju uspostave izvršne vlasti, nego ispunjavanju programskih načela koje su postavile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora kojega predvodi HDZ BiH i čiji je on predsjednik.

“Mi hoćemo program, i njega smo predstavili u ime HNS-a, a znači da nam treba izborno zakonodavstvo kako nikada više ne bi došli u situaciju da Bošnjaci biraju dva člana predsjedništva kao što sad imamo dva bošnjačka člana predsjedništva”, rekao je Čović aludirajući na izbor Komšića.

Dodao je kako izmjenama izbornog zakona BiH treba donijeti i nova izborna pravila za Mostar kako bi se lokalni izbori u ovome gradu održali nakon 11 godina.

“Izmjena Izbornog zakona BiH je i preduvjet za stjecanje kandidacijskog statusa s Europskom unijom kojeg BiH želi ove godine”, dodao je Čović. Čović je najavio kako će se u srijedu okončati procedura izbora čelništva u Domu naroda Federacije BiH, nakon čega će se pristupiti izboru izaslanika za državni Dom naroda BiH.

Izrazio je očekivanje kako će stranke okupljene oko HNS-a BiH imati najmanje četiri, a nije isključeno i svih pet izaslanika u gornjem domu državnog parlamenta.

(Hina)

Izetbegović i Čović potvrdili da će SDA i HDZ BiH biti koalicijski partneri

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari