Pratite nas

BiH

Čović: Hrvatima pripada pola u Federaciji

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina je naša domovina koju želimo dijeliti s našim  prijateljima  Bošnjacima i Hrvatima. Naše opredjeljenje koje nema alternativu je euroatlanski put, a na unutarnjem planu želimo se izboriti za jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda, i to nije  crtanje novih granica, jer BiH ima svoje granice. Želimo napraviti preinake u  unutarnjoj organizaciji BiH, jer ovako organizirana BiH ne može preživjeti, poručio je predsjednik HDZ BiH na 12. Saboru ove stranke koji se održava u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

[ad id=”68099″]

Podnoseći izviješće o aktivnostima HDZ BiH između dva sabora Čović je kazao kako  danas ne postoji ni jedna općina u BiH u kojoj ne postoji stranačka infrastruktura, kako je stranci pristupilo novih 15.000 članova, te da je HDZ dobio apsolutnu potporu hrvatskog naroda na prošlim općim izborima.

sabor-covic-glavna

-HDZ je danas prisutan na svim razinama vlasti. Kao apsolutni pobjednik među Hrvatima izborili smo se za sve hrvatske pozicije na razini BiH, ali je netko onda htio uvesti još jednog Hrvata u Vijeće ministara. U Vladi Federacije izborili smo se za šest ministarskih pozicija, pet hrvatskih i jednu srpsku. Neki su samtrali da je to puno, šest, od sedamnaes, a ja im odgovaram da je to ispod onog što Hrvatima pripada, a to je pola u Federaciji i mi ćemo transformirati Federaciju po našem viđenju, kazao je Čović.

Govoreći o odnosima s drugim stranakama kazao je kako nema razloga da HDZ  ima korektnu i kolegijalnu suradnju, ali je samo jednu stranku spomenuo kao ključnog partnera.

-Naš ključni partner u Federaciji, pa time i BiH je Stranka demokratske akcije, a mi želio da SDA bude i naš strateški partner, kazao je Čović.

Eronet doveden na rub propasti

Čović je govorio i o nesuglasicama  u Vladi F BiH oko imenovanjima u javnim poduzećima i o financijskom stanju u Aluminiju i Eronetu.

-Neki ovih dana čujem nude određenim ljudima ako priđu određenim političkim opcijama da će biti u upravama i nadzornim odborima. E ja im poručujem da neće. Aluminij je doveden do toga da ima 250 milijuna KM duga, Eronet je također doveden na rub uništenja. I prošle godine su imali gubitak, koji je prikriven, ove godine je taj gubitak još veći. Na čelo Eroneta i Elektroprivrede i u  Aluminij doći će ljudi koji će spriječiti njihovo dalje uništavanje i učiniti će sve za razvoj ovih kompanija, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH je kazao i kako Mostar jeste stolni grad Hrvata.

-Ali to ne znači da Mostar ne može biti i stolni grad Bošnjaka, odnosno grad po mjeri svih koji u njemu žive, kazao je Čović.

Obraćanje Džaferovića, Đape, Crnadaka, predsjednika EPP-a,..

Ispred SDA Sabor HDZ BiH pozdravio je dopredsjednik Šefik Džaferović, ispred SBB Edita Đapo, a u ime PDP-a Igor Crnadak, koji je i ministar vanjskih poslova BiH.

Džaferović je rekao kako su odnosi SDA i HDZ BiH zasnovani na međuusobnom poštovanju i uvažavanju.

SDA razumije duh i prirodu BiH, da se vlast u njoj ne može formirati samo na osnovu izbornog rezulatata već i na ustavnoj poziciji konstitutivnih naroda. Uvjeren sam kako će se naši odnosido datno unaprijediti nakon kongresa SDA, kazao je Džaferović.

Sabor HDZ BiH danas će izabrati novo vodstvo i novog -starog predsjednika Dragana Čovića, koji  je jedini kandidat za ovu funkciju. Također bit će usvojen i Sastut i Programska deklaracija Sabora.

Trenuto se Sabora HDZ BiH putem vidio linka iz Bruxellesa obraća predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daula koji je čestitato Čoviću na impresimvnim izbornim rezultatima koje je ostvario HDZ BiH. On je naglasio da HDZ BiH s drugim članicama Europske pučke stranke SDA i PDP-om sada trebaju povesti BiH prema Europskoj uniji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Marinko Čavara: Komšić je marioneta i najveći licemjer u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Aktualni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mimo volje Hrvata i neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH predstavljaju dva velika problema za formiranje vlasti nakon općih izbora.

Navodeći da je Komšićev izbor organizirala bošnjačka politička elita, Čavara je rekao da to predstavlja čisto oduzimanje prava hrvatskom narodu da bira svog legitimnog predstavnika u tročlano Predsjedništvo BiH.

Kada je riječ o neprovođenju odluke Ustavnog suda u vezi s izborom federalnog Doma naroda, Čavara je konstatirao da od njenog donošenja 2016. godine nije bilo spremnosti druge strane da se ona sprovede, već se samo razmišljalo kako oduzeti pravo Hrvatima da biraju svog predstavnika.

“Ako ne postoji način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, nema izbora predsjednika i potpredsjednika, a samim tim nema izbora Vlade FBiH, to jasno govori u kakvoj smo situaciji”, rekao je Čavara za “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, apsurdno je razgovarati o formiranju vlasti kada postoji totalno narušavanje izbornog sustava, Daytonskog i Washintonskog sporazuma. “Moramo prvo riješiti na koji način ćemo popunjavati mjesta koja su po Ustavu predviđena za legitimne predstavnike svih naroda, pa tek onda možemo govoriti o nečemu trećem”, istaknuo je Čavara.

Komšićevu izjavu da je kandidat HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović svojom kandidaturom prihvatio pravila važećeg Izbornog zakona, Čavara je okarakteriziro kao glupost. “To je glupost kao i ostale izjave najvećeg licemjera u BiH, jer je marioneta u bošnjačkoj krađi izbora hrvatskog člana Predsjedništva hrvatskom narodu u BiH”, smatra Čavara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Aluminiju rok do 14 sati

Objavljeno

na

Objavio

Aluminiju, kojem zbog ogromnih dugovanja prijeti gašenje, Nezavisni operator sistema u BiH dao je rok do 14 sati da pronađe novog, odnosno alternativnog opskrbljivača električnom energijom.

U protivnom će Aluminij s prijenosne mreže isključiti noćas, točno u ponoć.

Skidanje s elektromreže imalo bi za poduzeće pogubne posljedice, s obzirom na to da bi za eventualno ponovno pokretanje ćelija trebalo razdoblje od dvije godine.

Inače, Uprava Aluminija uspjela je u nedjelju kupiti još 24 sata za život Aluminija, odnosno odgoditi ”skidanje” Aluminija s naponske mreže.

Isključenje bi, kako je rekao Direktor korporativnih komunikacija Aluminija, Darko Juka, ”značilo smrt Aluminija u roku od tri sata”.

”Nakon hlađenja tekućeg aluminija došlo bi do nesagledivih havarija, pa čak možda i do eksplozija, a da ne pričamo o ugrožavanju života naših radnika”, rekao je Juka.

Radnici su pak u nedjelju simbolično prosvjedovali kod trafostanice na Čulama te su poručili kako neće dozvoliti gašenje tvrtke.

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža rekao je kako pokušavaju izbjeći na sve moguće načine i našim sredstvima pokušavamo iznaći rješenje.

”Dosta je teško i neizvjesno. Ako smo kupili jedan dan, pokušat ćemo kupiti još jedan dan, ali opet ponavljam bez direktnog uključenja Vlade i nadležnih organa situacija se neće riješiti”, rekao je Pandža.

Povodom situacije u Aluminiju nisu se službeno oglasili s bilo koje razine vlasti, niti su bilo što rekli hrvatski dužnosnici u BiH. Reagirali su drugi sindikalisti poručivši kako su spremni dignuti cijelu Hercegovinu na noge, piše Bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari