Pratite nas

BiH

Čović: Hrvatima pripada pola u Federaciji

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina je naša domovina koju želimo dijeliti s našim  prijateljima  Bošnjacima i Hrvatima. Naše opredjeljenje koje nema alternativu je euroatlanski put, a na unutarnjem planu želimo se izboriti za jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda, i to nije  crtanje novih granica, jer BiH ima svoje granice. Želimo napraviti preinake u  unutarnjoj organizaciji BiH, jer ovako organizirana BiH ne može preživjeti, poručio je predsjednik HDZ BiH na 12. Saboru ove stranke koji se održava u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

[ad id=”68099″]

Podnoseći izviješće o aktivnostima HDZ BiH između dva sabora Čović je kazao kako  danas ne postoji ni jedna općina u BiH u kojoj ne postoji stranačka infrastruktura, kako je stranci pristupilo novih 15.000 članova, te da je HDZ dobio apsolutnu potporu hrvatskog naroda na prošlim općim izborima.

sabor-covic-glavna

-HDZ je danas prisutan na svim razinama vlasti. Kao apsolutni pobjednik među Hrvatima izborili smo se za sve hrvatske pozicije na razini BiH, ali je netko onda htio uvesti još jednog Hrvata u Vijeće ministara. U Vladi Federacije izborili smo se za šest ministarskih pozicija, pet hrvatskih i jednu srpsku. Neki su samtrali da je to puno, šest, od sedamnaes, a ja im odgovaram da je to ispod onog što Hrvatima pripada, a to je pola u Federaciji i mi ćemo transformirati Federaciju po našem viđenju, kazao je Čović.

Govoreći o odnosima s drugim stranakama kazao je kako nema razloga da HDZ  ima korektnu i kolegijalnu suradnju, ali je samo jednu stranku spomenuo kao ključnog partnera.

-Naš ključni partner u Federaciji, pa time i BiH je Stranka demokratske akcije, a mi želio da SDA bude i naš strateški partner, kazao je Čović.

Eronet doveden na rub propasti

Čović je govorio i o nesuglasicama  u Vladi F BiH oko imenovanjima u javnim poduzećima i o financijskom stanju u Aluminiju i Eronetu.

-Neki ovih dana čujem nude određenim ljudima ako priđu određenim političkim opcijama da će biti u upravama i nadzornim odborima. E ja im poručujem da neće. Aluminij je doveden do toga da ima 250 milijuna KM duga, Eronet je također doveden na rub uništenja. I prošle godine su imali gubitak, koji je prikriven, ove godine je taj gubitak još veći. Na čelo Eroneta i Elektroprivrede i u  Aluminij doći će ljudi koji će spriječiti njihovo dalje uništavanje i učiniti će sve za razvoj ovih kompanija, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH je kazao i kako Mostar jeste stolni grad Hrvata.

-Ali to ne znači da Mostar ne može biti i stolni grad Bošnjaka, odnosno grad po mjeri svih koji u njemu žive, kazao je Čović.

Obraćanje Džaferovića, Đape, Crnadaka, predsjednika EPP-a,..

Ispred SDA Sabor HDZ BiH pozdravio je dopredsjednik Šefik Džaferović, ispred SBB Edita Đapo, a u ime PDP-a Igor Crnadak, koji je i ministar vanjskih poslova BiH.

Džaferović je rekao kako su odnosi SDA i HDZ BiH zasnovani na međuusobnom poštovanju i uvažavanju.

SDA razumije duh i prirodu BiH, da se vlast u njoj ne može formirati samo na osnovu izbornog rezulatata već i na ustavnoj poziciji konstitutivnih naroda. Uvjeren sam kako će se naši odnosido datno unaprijediti nakon kongresa SDA, kazao je Džaferović.

Sabor HDZ BiH danas će izabrati novo vodstvo i novog -starog predsjednika Dragana Čovića, koji  je jedini kandidat za ovu funkciju. Također bit će usvojen i Sastut i Programska deklaracija Sabora.

Trenuto se Sabora HDZ BiH putem vidio linka iz Bruxellesa obraća predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daula koji je čestitato Čoviću na impresimvnim izbornim rezultatima koje je ostvario HDZ BiH. On je naglasio da HDZ BiH s drugim članicama Europske pučke stranke SDA i PDP-om sada trebaju povesti BiH prema Europskoj uniji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kardinal Puljić: Politika u BiH koja se vodi na štetu drugoga mora prestati

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Viko Puljić kazao je u srijedu kako je u Bosni i Hercegovini nužno pokazati više zalaganja za opće dobro i da je to jedini način da se prevladaju sadašnje političke napetosti u toj zemlji upozorivši kako mora prestati vođenje politike na štetu drugoga.

“Dobro pobjeđuje sve. Ako u ovom društvu zavlada dobro, onda će ono zračiti dobrotom, a ono razbija ledenu masu nepovjerenja i mržnje”, kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu komentirajući trenutačno stanje u BiH opterećeno sve većim nepovjerenjem i jačanjem političkih sukoba.

Kardinal Puljić je upozorio kako to nije samo politički nego i društveni problem koji truje međuljudske odnose.

“Previše je negativnoga, ono ubija”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Njegova je poruka kako je u bosanskohercegovačkom društvu važno naći pozitivnu energiju koja će poštivati čovjeka, dostojanstvo i njegova prava, a postavio je pitanje koliko se itko u BiH doista brine da ljudska prava zažive u različitosti.

Kardinalova je poruka kako se u slučaju BiH svi ponašaju koristoljubivo i to na račun drugoga.

“Prevažna je jednakopravnost u tim relacijama, samo treba imati dobru volju. Ne možemo graditi sreću na tuđoj nesreći”, kazao je kardinal Puljić.

On je ove poruke iznio u povodu obilježavanja 16. prosinca kao nedjelje Caritasa u BiH, dodajući kako je to povod za zajedničko zauzimanje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva u kojemu će svaka osoba moći živjeti u dostojanstvu, slobodi savjesti i odgovornosti.

U nedjelji Caritasa Crkva želi probuditi svijest i odgovornost prema daru vjere, a kardinal Puljić je kazao kako je to poticaj svakom kršteniku da djelima pokaže svoju vjeru koje nema bez duha solidarnosti.

(Hina)

 

Božo Petrov: Krajnje je vrijeme da preuzmemo odgovornost za Hrvate u BiH!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u BiH donosi veliki zaokret Zagreba

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor danas započinje raspravu o Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u BiH koja dolazi nakon listopadskih izbora na kojima su brojniji Bošnjaci ponovno Hrvatima nametnuli člana bh. Predsjedništva i u uvjetima kada dio tih stranaka pokušava isključiti ključne hrvatske stranke iz vlasti.

Ova deklaracija prigoda je da se podvuče crta i vrlo principijelno zauzmu stajališta o procesima koji se zbivaju u BiH, čime se narušava slovo i duh mirovnih sporazuma za ovu zemlju, kojih je i RH potpisnica. Deklaracija će u svome suštinskome dijelu navesti opće stvari te u popratnom obrazloženju sadržaja nešto stidljivije pozvati na izmjene Ustava i Izbornog zakona i upozoriti na puzajuće promjene Daytonskog i Washingtonskog sporazuma koje su provođene isključivo na štetu najmalobrojnijih Hrvata, piše Zoran Krešić/VečernjiList BiH.

Mrkva i batina

Za razliku od prvoga prijedloga Deklaracije, druga iščišćenija izostavila je i grijehe, ali i zasluge struktura za stanje sunarodnjaka u BiH. Početna točka ovih odnosa je organiziranje otpora pred nastupajućom agresijom koja se događala s raspadom Jugoslavije. Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je zajedno s ministrom Gojkom Šuškom poticao i pomogao političko organiziranje Hrvata u BiH koji su potkraj 1991. godine organizirali tri regionalne zajednice – Posavsku, Srednjobosansku i Hercegovačku, a zatim i Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu. Hrvatski je predsjednik imao golem utjecaj na rad ovdašnjeg HDZ-a i svih struktura prije, za vrijeme rata, sve do 1998. godine. Unatoč tome što su pregovori o referendumskome pitanju između Hrvata i Bošnjaka u BiH zapeli oko toga hoće li se odmah država definirati kao zajednica triju republika, što na kraju nije prihvaćeno, Hrvati su izašli i presudno utjecali da BiH bude neovisna država.

Ključnu ulogu u tome imale su tri osobe: Franjo Tuđman te dvojica kardinala, sarajevski Vinko Puljić i zagrebački Franjo Kuharić. Službeni Zagreb je za vrijeme rata financijski, materijalno i logistički potpomagao Hrvate u BiH i njihove institucije te modelirao i mnoge odluke. Tuđman je sugerirao vodstvu HB da prihvati sve odreda mirovne sporazume o zaustavljanju rata, ali i, kako to sugerira Haaški sud presudom šestorici dužnosnika HB, i podjelu zemlje te progon Bošnjaka. Tuđman je u dogovoru s Ankarom u Washingtonu naložio gašenje Herceg Bosne, zaustavljanje hrvatsko-bošnjačkog rata i uspostavu FBiH. To je bila jedna od najbolnijih i najtežih odluka za Hrvate u BiH, a cijena toga je bio ulazak hrvatskih postrojba u zapadnu Bosnu, oslobađanje Krajine i RH. Daytonski sporazum i podjela zemlje na dva dijela je pak s hrvatske strane bio zalog za mirnu reintegraciju istočne Slavonije. Odlazak Tuđmana s političke pozornice označio je dolazak vlasti Stipe Mesića i trećesiječanjske koalicije koje su očito hrvatsko pitanje pristale prekrižiti zajedno s krajnje nesklonom međunarodnom administracijom. U tom su vremenu u BiH izmijenjeni izborni propisi, očito uz prešutni blagoslov Zagreba, a nakon toga se izbacilo legitimne predstavnike Hrvata u vlasti. Ustavne promjene koje su uslijedile 2002., a nametnula ih je međunarodna uprava, ne bi imale nikakve šanse biti provedene da u Zagrebu nije bila ista garnitura ljudi. Uz odobrenje Zagreba uništen je i sustav hrvatskog javnog informiranja, doslovno odobren upad u Hercegovačku banku…

Haaška šestorka

Povratak HDZ-a na vlast 2003. samo je na simboličkoj ravni popravio poziciju Hrvata u BiH, a u određenim dijelovima i otežao. Zagreb je imao ambiciju preuzeti nadzor nad najvećom hrvatskom strankom u BiH, a najveći grijeh bilo je potpuno ignoriranje procesa hercegbosanskoj šestorki u Haagu. Dolazak Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a i Vlade te Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak iz temelja je promijenio odnos. Rezultat toga je i donošenje Deklaracije, čiji je cilj pokazati da i Hrvati u BiH, kao Srbi iz Moskve ili Bošnjaci iz Ankare, imaju zaštitnika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari