Connect with us

BiH

Čović i Dodik sastaju se Vučićem, Izetbegović izostavljen

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Bosanskohercegovački tronožac ne može stajati na dvije noge, rekao je prvi čovjek bošnjačke stranke Bakir Izetbegović pošto je predsjednik Srbije pozvao na sastanak u ponedjeljak čelnike hrvatske i srpske stranke, a njega izostavio.

Dragan Čović i Milorad Dodik, čelnici vladajuće hrvatske i srpske stanke u Bosni i Hercegovini dogovorili su za ponedjeljak navečer zajednički sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što je oštro kritizirao Izetbegović kao predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

Riječ je o neprihvatljivoj praksi ignoriranja Bošnjaka, rekao je Izetbegović.

“Vidimo srpsko-hrvatsko udruživanje. Dodik i Čović su kod Vučića, nije pozvao trojicu. Tako ne bi trebali raditi Beograd i Zagreb. Nisu to dobre poruke Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotima”, kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu komentirajući iznenadno najavljeni susret u Beogradu.

Prema dostupnim informacijama predsjednik HDZ BiH Čović, te Dodik koji vodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), trebali bi se sastati sa srbijanskim predsjednikom na radnoj večeri kako bi razgovarali o stanju u BiH.

Izetbegović je kazao da njega nitko nije pozvao, a da je pozivnicu primio on bi se odazvao.

Istaknuo je da je to za njega neprihvatljiva praksa početa Dodikovim sastancima s predsjednikom i premijerom Hrvatske u Zagrebu.

“Mora se znati da bosanskohercegovački tronožac ne može stajati na dvije noge”, kazao je čelnik SDA.

Izetbegović je pozvao HDZ BiH da pokaže spremnost na kompromis kako bi se riješila sadašnja politička kriza u BiH, a prije svega u Federaciji koja nije dobila novu vladu ni dvije godine nakon izbora.

HDZ BiH uspostavu nove vlade uvjetuje izmjenama izbornog zakona kojima bi se osiguralo da se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bira glasovima Hrvata kao i da se ista vrsta političkog predstavljanja zajamči i u izboru zastupnika u domove naroda entitetskog odnosno državnog parlamenta.

SDA na takva uvjetovanja ne pristaje i traži da se izmjene izbornog zakona provedu tako što će se osigurati balans etničkog i građanskog političkog zastupanja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas