Connect with us

BiH

Čović i Nikšić najavili spremnost da usuglase izmjene Izbornog zakona u BiH

Objavljeno

-

Foto: Hina

Čelnici HDZ-a BiH i Socijaldemokratske partije BiH u ponedjeljak su izrazili spremnost da samostalno izmijene Izborni zakon i druge propise potrebne za približavanje zemlje EU, nakon što je visoki međunarodni predstavnik nagovijestio da će intervenirati u slučaju da ne bude domaćeg dogovora.

Nakon nenajavljenog susreta predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i čelnika Socijaldemokratske partije Nermina Nikšića, koji predvodi građansko-probošnjački blok ‘Trojke’, priopćeno je kako su najavljeno “intenziviranje rada na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH”. Pri tome su istaknuli kako se predstavnici ovih stranaka slažu da je potrebno postići domaće rješenje izborne reforme.

Sugovornici su najavili održavanje žurnog sastanka partnera iz Federacije BiH koji čine vlast, HDZ BiH, SDP, Narod i Pravda i Naše stranke, o Izbornom zakonu te ostalih uvjeta nužnih za otvaranje pregovaračkog procesa s EU.

Ranije je čelnik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora izrazio uvjerenost kako s koalicijskim partnerima u državnoj vlasti može do kraja siječnja postići dogovor o cjelovitim izmjenama izbornog zakona BiH. Zbog toga je odbacio potrebu za intervencijom visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je i najavio takvu mogućnost.

Čović je ključnim ocijenio dogovor HDZ BiH i tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok unutar vladajuće koalicije.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt je pak 19. prosinca pozvao vlasti u BiH da brzo usvoje izmjene izbornog zakona, a ukoliko to ne bi bio slučaj najavio je kako će koristiti svoje ovlasti i sam nametnuti potrebna rješenja.

Zastupnički dom parlamenta BiH je na prijedlog oporbene bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) usvojio prijedlog tehničkih izmjena izbornog zakona, s obrazloženjem kako će se time učvrstiti integritet izbornog procesa.

Izmjene se odnose uglavnom na uvođenje novih tehnologija pri glasanju i obradi rezultata, kao i na definiranje uloge Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i lokalnih biračkih odbora.

Za HDZ BiH su takve djelomične izmjene neprihvatljive. Čelnik HDZ-a BiH inzistira da se zajedno s time postigne dogovor o prestanku prakse bošnjačkog preglasavanja Hrvata pri izboru člana Predsjedništva BiH. U četiri navrata je na mjesto hrvatskoga člana državnog Predsjedništva većinskom potporom Bošnjaka biran Željko Komšić.

U međuvremenu su, zbog moguće intervencije visokog međunarodnog predstavnika, predstavnici Republike Srpske, predvođene Miloradom Dodikom, najavili donošenje entitetskog Izbornog zakona koji bi bio temelj da samostalno organiziraju izbore za tu razinu vlasti. Takvim se nakanama protive zapadni diplomati tvrdeći da su protivne Daytonskom mirovnom sporazumu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari