Connect with us

BiH

Čović i Plenković suglasni: Bošnjačke stranke pokazuju svoje pravo lice

Objavljeno

-

RTV HB

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je danas u Mostaru da smatra da smjer koji je naumio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je dobar i koristan za BiH.

“Vidim da su dosta razotkrivajuće rekacije stranaka, posebno onih bošnjačkih, na inicijativu visokog predstavnika, što po meni dosta govori. Smjer je dobar, prilično uravnotežen koji vodi računa o svim konstitutivnim narodima i građanima u BiH. Vjerujem da bi jedan takav potez doveo do kvalitetnijeg funkcioniranja i formiranja predstavničkih tijela i kasnije izvršne vlasti nakon izbora u BIH”, istaknuo je Plenković.

Hrvatskoj je u interesu, dodao je, stabilna, demokratska, uključiva i BiH, gdje će Hrvati biti ravnopravni.

“Na tome radimo kontinuirano i na tome se zalažemo, ali i ukazujemo i partnerima u međunarodnoj zajednici”, rekao je.

“Bošnjačka strana je željela status quo i djelimično u tome uspjela da se do izbora u listopadu ne mijenja Izborni zakon. Mi možemo razumjeti da je ovo minimalni pokšaj ispavljanja grešaka prema hrvatskom narodu u BiH. Ne znam što će Schmidt uraditi, ali ako je ono što smo vidjeli u prijedlogu kada smo pregovarali o izmjenama Izbornog zakona, onda je prihvatljivo”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BIH nakon sastanka sa hrvatskim kolegom.

Kaže da je uvjeren da će te odluke omogućiti funkcioniranje BiH.

“Da formirmo izvršnu i zakonodavnu vlast kako bi dobili kandidatski status za EU i tako da sa te strane nadam se da ćemo doživjeti kraj tog procesa i onda da ćemo nastaviti našu kampanju kako bi izbjegli krizu koju smo imali zadnjih godina. Mi možemo razumjeti da je ovo minimalni pokšaj ispravljanja grešaka prema hrvatskom narodu u BiH”.

Ističe da “političko Sarajevo, želi unitarnu BiH i da ovakva zapaljiva retorika iz Sarajeva na moguće nametnutne odluke Schmidta samo šteti odnosima u BiH”.

“Neprihvatljiv izričaj ima “političko Sarajevo”, moramo slati civilizirane poruke, da izradimo državu ka euroatlanskom putu. Začuđuje izliv nezadovoljstva, a i ja ne znam što on želi nametnuti.

Razgovarali smo o tom paketu i dao sam potporu. “Političko Sarajevo” razotkriva svoju stranu kakvu BiH želi pod plaštom građanskog ka unitarnoj BiH kako bi Hrvate izbacili iz vlasti u FBiH i bili potpuna većina. Trebamo mir i zaštiti se onih koji žele anarhiju. Želimo dobre odnose sa Bošnjacima, ovo je naša domovina i bez Hrvata ove zemlje nema, kazao je Čović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari