Pratite nas

Politika

Čović i Tihić: Ne želimo da predstavnici jednog naroda biraju predstavnike drugog naroda

Objavljeno

na

Predsjednici SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović dogovorili su danas u Mostaru da će stranački timovi pokušati doći do zajedničkog prijedloga za implementaciju odluke “Sejdić-Finci” do 16. rujna, kada će u Sarajevu biti održan sastanak rukovodstva ovih stranaka.

Nakon sastanka, Čović je na konferenciji za novinare rekao da se ne preferira nijedan model i da su na stolu i direktni i indirektni model s raznim kombinacijama.

– Ako približimo stavove, onda ćemo razgovarati i s ostalima i tek tada ima smisla sazivati sastanke šestorke ili sedmorke – rekao je Čović.

On je naglasio da je krajnje vrijeme da se skine teret koji ima BiH kako bi izbori 2014. godine bili održani u drugačijem ambijentu.

Lider HDZ BiH je napomenuo da su potvrđeni principi da jedan narod ne bira predstavnike drugom.

Tihić je na današnjem sastanku iznio novi prijedlog za rješenje problema “Sejdić-Finci”, prema kome bi izabrani poslanici iz parlamenata BiH, Republike Srpske i federacije BiH nakon izbora zajedno birali članove Predsjedništva.

– I direktni i indirektni izbori imaju nekoliko varijanti. Ja sam danas predložio jednu varijantu, a to je da se nakon izbora 6. listopada pozovu izabrani predstavnici iz Predstavničkog doma BiH, Federacije BiH i Republike Srpske i da to bude ad hoc tijelo koje će izabrati članove Predsjedništva. Formirali bi se klubovi naroda i ostalih koji bi predložili svoje kandidate – naveo je Tihić.

On smatra da se rješenje pitanja “Sejdić–Finci” može uzeti i iz “travanjskog paketa” na način da, kako je rekao, predsjednik BiH bude iz reda jednog naroda, predsjedavajući Savjeta ministara iz drugog, predsjedavajući Predstavničkog doma iz trećeg, a Doma naroda parlamenta BiH iz reda ostalih i da se rotiraju.

Tihić smatra da je za postizanje rješenja veoma bitno “da iz Republike Srpske pokažu fleksibilnost”.

– Mi imamo zajednički stav i ne želimo da predstavnici jednog naroda biraju predstavnike drugog naroda. SDA je protiv asimetričnih rješenja i protiv treće izborne jedinice. Mislim da u okviru tih rješenja možemo iznaći rješenje – dodao je lider SDA.

Tihić i Čović razgovarali su i o drugim pitanjima, među kojima su funkcioniranje izvršne vlasti na nivou BiH i Federacije, ali i u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu, te rješenju problema grada Mostara.

Tihić je naveo da SDA nije zainteresirana da bude dio Savjeta ministara, a što se tiče Federacije da će se čekati odluka Ustavnog suda FBiH o tome je li povrijeđen vitalni nacionalni interes izglasavanjem nepovjerenja Vladi FBiH, a tek nakon toga da će se razgovarati o daljim potezima.

– Ukoliko sud potvrdi odluku o nepovjerenju Vladi, onda će najvjerovatnije i SDA i SDP pokušati praviti svoju parlamentarnu većinu – dodao je Tihić.

On je rekao da je Čoviću iznio i prijedloge za Mostar, ali nije htio otkriti o čemu se radi, dodajući da će stranački timovi razmatrati te prijedloge do 16. rujna.

Čović je dodao da u FBiH nema smisla razgovarati ni o čemu bez odluke Ustavnog suda, te da će se tek nakon nje HDZ odrediti o stvarima u tom entitetu.

Na pitanje je li SDA, umjesto SDP-a, novi partner HDZ-u, Čović je rekao “da sa SDA pravi dugoročno partnerstvo”.

dnevno.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Dragan Čović: Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina.

Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji, istaknuo je.

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni. Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je.

Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati, naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati. Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i trba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku, istaknuo je Čović. Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu, smatra. Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti. Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta, rekao je Čović. Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine, rekao je Čović.

Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti, rekao je Čović.

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Počeo 15. Sabor HNS-a; Ivan Vrdoljak jedini kandidat za predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Bivši predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak jedini je kandidat za predsjednika na 15. Saboru te stranke koji je počeo u nedjelju u Zagrebu.

Na početku zasjedanja Sabora, kojemu nazoči više od tisuću delegata iz cijele Hrvatske, HNS-ovi ministri, čelništvo stranke te predstavnici liberalnih stranaka iz Nizozemske, Češke, Makedonije, BiH i Mađarske, himnu je na saksofonu odsvirao kandidat za potpredsjednika stranke Ivan Gulam.

Vrdoljaka je za predsjednika stranke u studenom predložio Središnji odbor. Središnji odbor je tada prihvatio i prijedlog Predsjedništva da se u najuži tim predlože: za potpredsjednicu Marija Puh, za drugog potpredsjednika Ivan Gulam, a za zamjenika predsjednika sadašnji vršitelj dužnosti predsjednika stranke, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Vrdoljak je novinarima prije početka zasjedanja, upitan hoće li mu javnost vjerovati s obzirom da ga mnogi smatraju nevjerodostojnim političarem, rekao da hoće. “Naravno da će vjerovati, jer rezultat u prvih šest mjeseci ne može biti bolji nego što je,” rekao je i upitao tko je u škole uveo informatiku i nove kurikulume.

Naglasio je da djeca danas škole upisuju sa šansom da će dobiti ista a možda i bolja znanja i kompetencije nego u Engleskoj i Irskoj. “Za to se valja baviti politikom”, poručio je Vrdoljak. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari