Pratite nas

BiH

Čović: Izborni zakon destruktivan, potreban preustroj Federacije BiH

Objavljeno

na

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović upozorio je kako hrvatski narod ne može zaštiti ravnopravnost u ovako organiziranoj Federaciji BiH i najavljuje prijedloge izmjene koncepta izbornih jedinica za razne nivoe vlasti.

“Posljednji opći izbori vrlo jasno ukazuju kako je Izborni zakon neustavan i destruktivan i treba ga brzo mijenjati. Te izmjene moraju biti prije narednih lokalnih izbora”, poručio je u intervjuu Srni hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović je istaknuo kako je hrvatski narod “potpuno nestao na jednom značajnom dijelu Federacije BiH i Republike Srpske” te kako se ti migracijski procesi vežu za ratna događanja, ali i za ono što se događalo nakon Daytonskog sporazuma.

“Tražimo rješenje kako bi reorganizirali Federaciju BiH i omogućili normalno funkcioniranje. Želimo osigurati racionalnost u strukturi vlasti, kao i elemente ravnopravnosti hrvatskoga s druga dva naroda”, pojašnjava Čović.

On ukazuje kako se etnička slika potpuno promijenila u zadnjih 25 godine te kako se broj, kako hrvatskog, tako i druge strukture stanovništva, vidno izmijenio, posebno u pojedinim dijelovima BiH.

Čović je najavio kako će se zalagati za pokretanje televizijskog kanala na hrvatskom jeziku, jer se “ravnopravnost konstitutivnog naroda ogleda u pravu na informiranje i obrazovanju na svom jeziku, kao i još puno drugih stvari koje ga definiraju kao konstitutivni narod”.

“Zalagat ćemo se da u okviru Javnog RTV sustava BiH imamo kanal na hrvatskom jeziku, što je standard demokratskog svijeta, čak i za nacionalne manjine koje tamo žive”, ističe Čović u intervjuu Srni i podsjeća kako se o tom pitanju razgovara već desetak godina.

Čović naglašava kako nijedno rješenje na putu približavanja EU ne može biti prihvaćeno ni od njega, niti od drugih članova Predsjedništva BiH, ako nisu sugledani interesi sva tri konstitutivna naroda i svih onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici tih naroda, a žive u BiH.

“Siguran sam kako će inicijativa EU, kao i izjava koju bi Predsjedništvo BiH trebalo usvojiti, odražavati duh razmišljanja predstavnika i Republike Srpske i svih drugih političkih stranaka koji su bili dio konsultacija s predstavnicima međunarodne zajednice u proteklih nekoliko mjeseci”, precizirao je Čović.

Reagujući na oštre poruke dijela političara iz Sarajeva zbog nastupa nove predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Čović je istaknuo kako Hrvatska, kao i svi drugi supotpisnici Daytonskog sporazuma, ima obvezu analizirati i prati sve aktivnosti u BiH koje se odnose na Opći okvirni sporazum za mir.

“Hrvatska ima ustavnu obvezu da se stara o Hrvatima van Hrvatske, a samim tim i o Hrvatima u BiH. Kitarović je, koristeći upravo te osnove, uvela standard ponašanja koji, istinski vjerujem, ne bi trebalo nikoga iritirati”, poručio je Čović.

Prema njegovoj ocjeni, zaštita interesa hrvatskog naroda kao konstitutivnog, uz podršku volji legitimnih i legalnih predstavnika hrvatskog naroda, ne može se ni u kom slučaju nazvati – miješanjem u unutrnje stvari BiH.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Čović je istaknu kako kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda, traži tri ministarska i četiri mjesta zamjenika u Vijeću ministara BiH te da je jedan od zahtjeva, potencijalno, i Ministarstvo inozemsnih poslova, a u najgorem slučaju mjesto zamjenika.

“Naravno, to je naš zahtjev o kojem moramo napraviti uravnotežen dogovor s predstavnicima druga dva naroda kako bi Vijeće ministara što prije profunkcionisao i kako bi u njemu sjedili najkvalitetniji kadrovi koje imamo”, precizirao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović smatra kako u BiH postoji različit pristup koji nije zasnovan na “principijelnosti” kada se provode istražne radnje, bez obzira radi li se o kriminalu, korupciji, ratnim zločinima ili drugim kaznenim djelima.

Kada je riječ o slučaju predsjedavajućeg Zastupničkoga doma BiH Šefika Džaferovića, koji se, prema dokumentaciji koju je Tužiteljstvao BiH dostavio potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, dovodi u vezu s ratnim zločinima nad Srbima u Vozući, Čović je istaknu kako treba zagovarati jasnu primjenu zakona, kao i da je potreban jednak princip u njegovom provođenju te kako to treba biti osnova za ponašanje u ostalim sličnim slučajevima.

On smatra kako Tužiteljstvo BiH mora “krajnje profesionalno i brzo dati ključne odgovore na indicije koje su iskazane u javnosti, kako bi rasteretili Džaferovića, ali i funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti” i precizira kako “nitko nije kriv, dok se to kroz pravosudne institucije ne dokaže”.

Hrvatski član Predsjedništva BiH poručuje kako se sve nadležne institucije moraju maksimalno uozbiljiti i mobillizirati kako bi izbjegli  jačanje ekstremističkih grupa i njihov utjecaj na životnu svakodnevicu, prvenstveno u BiH , ali i šire.

“Činjenica je da BiH nije imuna na aktivnosti ekstremističkih grupa. Na to upućuje broj ljudi koji su s teritorije BiH sudjelovali  u ratnim dogažanjima, kao i broj nastradalih, kako u Siriji tako i u drugim kriznim područjima. Za odnose u BiH – to je ogroman broj”, zaključuje Čović u intervjuu Srni.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari