Connect with us

BiH

Čović, Izetbegović i Komšić postigli dogovor za deblokadu rada Vlade Federacije

Objavljeno

-

Dogovoreno je da već na sljedećoj sjednici Vlade na dnevnom redu bude pet ili šest poduzeća u kojima Vlada FBiH ima svoj kapital, a koja negativno posluju te će se izvršiti smjena upravljačkih struktura.

Na sastanku između zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i lidera Demokratske fronte Željka Komšića postignut dogovor za deblokadu rada Vlade Federacije.

Prema riječima lidera DF-a dogovoreno je da već na sljedećoj sjednici Vlade na dnevnom redu bude pet ili šest poduzeća u kojima Vlada FBiH ima svoj kapital, a koja negativno posluju te će se izvršiti smjena upravljačkih struktura. Usporedo s tim rad ovih poduzeća provjerit će i financijska policija.

Komšić je potvrdio kako je sastanku prisustvovao i lider HDZ-a, Dragan Čović, koji se složio s ovim dogovorom, javlja Avaz. Komšić je dalje kazao novinarima kako cijeli sukob u Vladi Federacije BiH nastao na kolegiju prije održavanja prošle sjednice Vlade.

Tom kolegiju prema njegovim riječima, prisustvovali su ministri HDZ-a i SDA, ali ne i DF-a. Komšić je kazao kako je nakon toga, dobio informaciju “da je negdje puklo i kako ministri HDZ-a neće više dolaziti na sjednice”. Komšić je kazao kako ne zna o čemu je bilo riječ na tom sastanku te zbog toga ne zna ni koji je razlog bio za blokadu vlasti.

Podsjetimo, jučer je održan sastanak između predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i Izetbegovića, koji je bio također, posvećen rješavanju žestoke krize u Vladi FBiH.

Izetbegović je nakon sastanka s Čovićem rekao kako on podržava opravdani Čovićev zahtjev o imenovanju rukovodstava tvrtki gubitaša u FBiH kao što su Aluminij i Elektroprivreda HZHB, ali i svih drugih gubitaša.

Izetbgović, kako je rekao, sutra bi se trebao sastati i s liderom trećeg sudionika Koalicije na federalnoj razini Željkom Komšićem, predsjednikom Demokratske fronte, koji danas boravi u Unsko-sanskoj županiji.

Svi moramo činiti kompromise i dogovarati se ako želimo sačuvati Koaliciju, rekao je, između ostalog, Izetbegović povodom nesuglasica među strankama sudionicima koalicije na razini FBiH.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari