Pratite nas

Čović: Javnosti je ogađena riječ politika i političar, što nije dobro

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je protekla godina u BiH u ekonomskom smislu bila izuzetno zahtjevna, te da lideri i predstavnici vlasti nisu pronašli rješenje za mnoga teška ekonomska i socijalna pitanja.

“Ne možemo biti zadovoljni, jer ključnim pitanjima se u osnovi nismo ni bavili. Teška godina i nadam se da ćemo imati mudrosti da izbjegnemo slične zamke u 2014. godini”, ističe Čović u novogodišnjem intervjuu agenciji Srna.

Predsjednik HDZ-a BiH upozorava da nije postignuta nužna socijalna osjetljivost, upravo zbog onih koji su se najviše pozivali na nju i koji čak u strukturi i osnovi svog stranačkog djelovanja imaju socijalni eleement.

Prema njegovom mišljenju, nijedan parametar ne ukazuje da se na oblast ekonomije u 2014. godini može gledati sa optimizmom, odnosno sa uvjerenjem da će biti bolja od 2013.

On smatra da je u Federaciji BiH propuštena šansa da se zajedničkim koordiniranim radom legitimnih predstavnika parlamentarnih struktura, koje su na proteklim izborima dobile podršku naroda, pokuša uhvatiti u koštac s nekim problemima.

Kad je riječ o političkoj sferi, lider HDZ-a BiH smatra da je u prošloj godini puno toga ostalo u sjeni nadmudrivanja, te pitanja tko je pozicija, a tko opozicija, posebno kada je riječ o Federaciji BiH.

“Kada se krene od kantona, entiteta do nivoa BiH ne zna se koje su stranke u vlasti. U Predsjedništvu BiH sjede predstavnici jednih stranaka, u Savjetu ministara BiH drugih, Vladi Federacije BiH trećih, u kantonima četvrtih… Stvorena je slika da je obezvrijeđen izborni proces”, kaže Čović.

Prema njegovom mišljenju, najlošije od svega je činjenica da je “javnosti ogađena politika i riječ – ‘političar’, što nije dobro, jer se ne smije gledati na to generalno”.

“Svatko treba da odgovara za ono što radi, a cilje je bio obrnut – da se sve stavi u istu baru, a onda su svi isti. Morali bi se i mi u politici potruditi da stvorimo malo drugačiji ambijent”, rekao je Čović.

On naglašava da je dogovoreno da se odmah iza Nove godine pokuša napraviti korektan plan i na nivou BiH i na nivou Federacije BiH o tome šta uraditi u narednih osam ili devet mjeseci da se cijela 2014. ne pretvori u izbornu godinu, ako je to, kako kaže, uopšte moguće napraviti u ovom političkom košmaru.

“Kako stvari stoje, bojim se da će to biti stvarno teško uraditi, jer mnogi su signali da se krenulo u predizbornu kampanju. Moglo bi biti porazno da cijelu 2014. godinu provedemo u izbornom ambijentu što bi značilo međusobna podmetanja, optužbe, prozivanja. Tad će doći do izražaja sve što je loše u BiH, mediji koji su u rukama pojedinih osoba ili stranaka”, ističe Čović.

Prema njegovim riječima, mudri političari bi početkom godine trebalo da naprave ambijent da se, kada budu okončani izbori, može odmah početi sa radom.

“Treba učiniti sve da se prvi ili deseti dan nakon izbora može reći da imamo vlast i da idemo raditi, a ne da nam se desi da opet imamo godinu dana nadmudrivanja kako formirati vlast. Iskustva iz 2013. godine najbolje pokazuju gdje su te prepreke”, ističe Čović.

On je uvjeren da će opći izbori sigurno biti održani u listopadu 2014. godine, iako neki špekuliraju da tobože neko ne želi izbore. “Svi mi želimo izbore, a HDZ BiH apsolutno, jer ne može biti zadovoljan ako nemamo člana Predsjedništva BiH i svoje predstavnike u vlasti Federaciji BiH”, naglašava Čović.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH je za naredne izbore postavio sebi cilj osvajanje dvotrećinske većine unutar hrvatskog naroda.

“Već danas vidimo da je to ostvarivo. HDZ BiH duboko vjeruje da će uvjerljivo dobiti izbore unutar hrvatskog korpusa”, ističe Čović.

On ističe da su svi koji su htjeli da eliminiraju legalnu i legitimnu volju Hrvata na prošlim izborima napravili ogromnu štetu BiH.

“Oni će danas pokušati da na sto načina operu svoje ruke, ali svi koji su u ime Hrvata željeli da dovedu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u dva izborna ciklusa, koji su u ime Hrvata željeli da implementiraju izvršnu vlast rušili su Federaciju BiH i BiH i ne mogu izbjeći svoju odgovornost. Bio bih sretan ako bi to bio nauk za naredne izbore da se više nitko ne pokušava igrati sa građanima BiH”, poručio je Čović.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

HRT se ograđuje od Stankovićevih stajališta iznesenih u Nedjeljom u 2

Objavljeno

na

Objavio

HRT se ograđuje od Stankovićevih izjava u Nedjeljom u dva

U povodu posljednje emisije “Nedjeljom u 2”, u kojoj je gostovao vukovarski branitelj Predrag Mišić Peđa, Hrvatska radiotelevizija izdala je priopćenje za javnost.

“Hrvatska radiotelevizija (HRT), poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje se od stajališta iznesena u emisiji Nedjeljom u dva 19. studenoga u kojoj je voditelj Aleksandar Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s „građanskim ratom”.

Naime, u Deklaraciji o Domovinskome ratu stoji da je “na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj” te se ističe da su “temeljne vrijednosti Domovinskoga rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske”.

Hrvatska radiotelevizija ističe i da su svi novinari i zaposlenici javnoga medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske, a tako i one koji se odnose na Domovinski rat i stvaranje današnje slobodne, suverene i demokratske Republike Hrvatske.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marijan Knezović: U Hrvatskoj se svašta može! Samo ako si ljevičar!

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj možeš biti demokrat i borac za ljudska prava. Ali samo ako si u prošlom režimu bio totalitarist i gazio ljudska prava. Ostalima nije dozvoljeno kititi se demokracijom i ljudskim pravima.

U Hrvatskoj možeš biti tolerantan, ali samo ako si u prošlom režimu slao ljude u zatvor zbog vica ili pjesme. Ostalima nije dozvoljeno da se povezuju s tolerancijom.

U Hrvatskoj možeš biti moderan i zazivati tisuće izbjeglica, tolerirati njihovu vjeru i sve devijacije te vjere, ali samo ako u isto vrijeme pokušavaš deratizirati javnost od katolika i katoličke vjere. To jednostavno nije moderno. Isus očito za Europu nije više trend, ali Muhammed jest.

U Hrvatskoj se možeš borit za prava homoseksualaca, ali samo ako u isto vrijeme hodaš s Titovim transparentom. Da. Onog Tita koji je homoseksualce proganjao, zatvarao i ubijao.
U Hrvatskoj možeš biti aktivist za prava činčila, bogomoljki i roda kao sto su Klepetan i ekipa. Ali samo ako u isto vrijeme zagovaraš sjeckanje djeteta u majčinoj utrobi.

U Hrvatskoj možeš bez problema studentima predavati o slobodnom tržištu i slobodi. Ali samo ako si do jučer propovijedao o socijalizmu i marksizmu.
U Hrvatskoj se uistinu može bit i priznat i medijski popraćen redatelj. Ali ipak, uvjet je da u vašim predstavama prikažete Isusa Krista kako siluje muslimanku.

U Hrvatskoj možeš biti osoba koja je relevantna za komentiranje žrtve Vukovara po dokumentarnim filmovima. Ali samo ako si taj Vukovar osobno granatirao.

U Hrvatskoj možeš svaki dan pljuvat po Hrvatima iz BiH. Ali samo dok zastupaš stav da su svi ljudi jednaki i da ne treba raditi razlike među ljudima.
Svašta se u Hrvatskoj može. Samo je potrebno u CV-u naglasiti da si ljevičar ili još bolje – da ti se nazadna i licemjerna desnica gadi.

P.S. Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu.

Marijan Knezović

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari