Pratite nas

BiH

Čović: Kardinal Puljić izložen javnom linču, nevini imaju pravo na pijetet

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u srijedu je izrazio zabrinutost zbog osporavanja mise za blajburške žrtve u Sarajevu uz ocjenu da se zbog toga vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću prijeti linčom te dovode u pitanje pravo na vjerske slobode u toj zemlji.

U Čovićevoj izjavi, kako je priopćeno iz parlamenta BiH gdje je Čović predsjedatelj Doma naroda, stoji kako je osporavanje mise narušavanje vjerskih sloboda i prava naroda na vjerske obrede.

“Civilizirani čin poklanjanja palim žrtvama i molitve za njih narušen je povezivanjem s nečim što ova misa nije. Bez obzira koliko to netko takvim želio prikazati, u misi nema mjesta za mržnju i ekstremizam, to nikada neće biti njezina komponenta”, izjavio je Čović ističući zabrinutost “javnim pozivom na linč kardinala Vinka Puljića te cijelog hrvatskog naroda zbog održavanja mise za nevine žrtve zločina”.

Čovićevo je stajalište da oni koji osporavaju misu dovodeći je u vezu s pokušajima rehabilitiranja ustaštva takvim svojim istupima iznose klevete kojima ugrožavaju i opstanak međusobnog povjerenja koji je ključan za ostvarenje bilo kakvog napretka u BiH.

”Osuđujem sve zločine, bilo tko da ih je počinio i u bilo kojem vremenu. Nužno je sagledati sve povijesne činjenice i dopustiti da svaka nevina žrtva ima prvo na pijetet. Činjenica je da je Bosna i Hercegovina multinacionalna država koja u sebi mora pronaći dovoljno snage i tolerancije za različitosti koje je čine time što jeste. Sviđalo se to nekome ili ne, Sarajevo pripada svima nama koji živimo u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Čović.

Pozvao je da se odnosi među narodima i religijama grade kroz uzajamno uvažavanje i poštivanje različitosti u dijalogu i miru.

Najavu održavanja Svete mise u Sarajevu u sklopu obilježavanja 75. obljetnice bleiburške tragedije osudio je veliki broj političara u BiH ukuljučujući sva tri člana Predsjedništva BiH, gotovo sve veće politike stranke čije je sjedište u Sarajevu a oštro su reagirali i Židovska zajednica BiH, Pravoslavna crkva te veleposlanstvo Izraela u BiH.

Oni smatraju kako je misa zapravo krinka za rehabilitaciju NDH i ustaša koji su tijekom Drugog svjetskog rata počinili brojen zločine u Sarajevu u kojemu je od 1941. do 1945. godine ubijeno više od deset tisuća njegovih građana.

Uprava Franjevačke provincije Bosne Srebrene pridružila se u utorak onima koji iskazuju potporu služenju mise za žrtve blajburške tragedije najavljene u katedrali u Sarajevu za 16. ožujka.

Uprava je istodobno kao neutemeljena odbacila sva osporavanja tog vjerskog obreda kao i optužbe koje su zbog toga uslijedile na račun vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji bi misu trebao voditi.

Članovi uprave bosanskih franjevaca o tome su raspravljali u utorak, a u izjavi koja je nakon toga objavljena stoji kako oni “klevetničke napade na kardinala Puljića doživljavaju kao napade na Katoličku Crkvu u cijelosti”.

“Odlučno odbacujući te huškačke napade kao i pokušaje ugrožavanja vjerskih sloboda i politikantskog zadiranja u isključivo vjerska pitanja, uprava Provincije daje svoju punu potporu kardinalu Puljiću i održavanju toga kršćanskoga molitvenog i vjerničkog čina na kojem će se moliti i za blajburške te tolike druge nevine žrtve jugoslavenskog komunističkog režima 1945. godine i nakon toga”, stoju izjavi.

Istaknuto je i kako je potpuno neprihvatljivo da bilo tko i iz bilo kojih motiva određuje Katoličkoj Crkvi na koji način i na kojemu mjestu ona smije moliti za svoje pokojne i iskazivati im svoj pijetet.

Iz Vrhbosanske nadbiskupije su odbacili optužbe da pokušavaju rehabilitirati ustaški režim poručivši kako je misa isključivo čin molitve za pokojne temeljen na kršćanskom nauku koji poziva i na molitvu za one koji su bili na strani zla da im Bog oprosti grijehe.

Uprava Bosne Srebrene ističe kako se u ovom slučaju radi o sjećanju na žrtve komunizma među kojima je bilo i 57 njezinih pripadnika, uključujući 39 svećenika.

“Bosanski franjevci su uvijek iskreno žalili za svim nevinim žrtvama kako svoga tako i svih drugih naroda u našoj domovini Bosni i Hercegovini kojima su razne ideologije, posebno fašistička i komunistička, oduzele pravo na život i budućnost”, stoji u izjavi.

Uprava Bosne Srebrene također se ogradila od onih bosanskih franjevaca koji misle drugačije odnosno, kako su napisali, “relativiziraju blajburšku tragediju”. Naveli su kako takvi franjevci inače “svojim necrkvenim aktivizmom već dugo godina, kršeći norme crkvenog i redovničkog prava, pridonose rušenju ugleda Provincije Bosne Srebrene i zbunjivanju vjernika”. (Hina/K)

Ovo je stav fratara iz Bosne, pročitajte ga!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

BiH

Postavljen spomenik hrvatskim braniteljima u Kupresu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Fena

U parku na platou ispred Hrvatskog doma u Kupresu u postavljen je središnji spomenik hrvatskim braniteljima poginulim na Kupresu.

V. d. načelnik općine Kupres Zdravko Mioč kazao je Feni da će se datum svečanosti otkrivanja spomenika naknadno odrediti u skladu s epidemiološkom situacijom.

”U razmatranju su dva datuma, a odluku ćemo uskoro donijeti. Želja nam je da se što više Kuprešaka i naših gostiju okupi na tom događaju, stoga pratimo epidemiološku situaciju kod nas i u regiji, te ćemo u skladu s time odrediti datum svečanog otvaranja spomenika”, dodao je Mioč.

Četiri metra visok spomenik pod nazivom “Zahvalnost” djelo je akademskog slikara i kipara Ante Mamuša. Po riječima predsjednice Udruge poginulih i nestalih branitelja općine Kupres Nada Bagarić, spomenik je podignut u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskome ratu i Drugom svjetskom ratu, žrtve komunističkoga terora, kao i u spomen svih onih koji su kroz povijesti umirali za slobodu hrvatskog naroda.

Sredstva za izgradnju spomenika i spomen mjesta osigurao je Hrvatski narodni sabor BiH.

Foto: relax-portal

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Parlament BiH usvojio nova izborna pravila za Mostar

Objavljeno

na

Objavio

Dom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu je podržao izmjene Izbornog zakona te zemlje kojima je predviđen nov način biranja gradskih vlasti u Mostaru, čime su ta pravila i stupila na snagu jer ih je dan ranije podržao Zastupnički dom.

Izmjenama Izbornog zakona predviđeno je kako će se u Mostaru ubuduće 35 gradskih vijećnika birati unutar šest izbornih jedinica te s posebne gradske liste, a u pozadini je osiguranje etničkog balansa kroz zajamčenu razmjernu zastupljenost hrvatskih i bošnjačkih zastupnika te onih iz reda srpskog naroda.

Sporazum o novim izbornim pravilima za Mostar 17. lipnja potpisali su predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i HDZ BiH Dragan Čović, a u postizanju dogovora posredovali su šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i američki veleposlanik u BiH Eric Nelson.

Čović, koji je i zastupnik u Domu naroda, u srijedu je na sjednici tog tijela ustvrdio kako su izmjene izbornih pravila za Mostar temeljene na ustavu koji o BiH, kako on tumači, govori kao o “zajednici tri jednakopravna konstitutivna naroda”, a minimalnim odnosno maksimalnim etničkim kvotama u Gradskom vijeću Mostara štite se prava sva tri naroda.

“Ovime ćemo dobiti mogućnost da se izbore u Mostaru organizira zajedno s lokalnim izborima u BiH”, kazao je Čović dodajući kako Mostar vidi kao svaku drugu jedinicu lokalne samouprave u državi te kako je krajnje vrijeme da se prestanu tražiti različita rješenja za svaku od njih.

Izetbegović, također zastupnik u Domu naroda, kazao je kako za Mostar dugo neće biti savršenog rješenja s obzirom na ratne traume, no da je došlo vrijeme krenuti naprijed na temelju onoga što je moguće dogovoriti u sadašnjoj situaciji.

“Ovo je bilo moguće. Ovo nije savršeno rješenje”, kazao je Izetbegović dodajući kako bi bilo najbolje odrediti “zaštitne” etničke kvote u sredinama gdje je to potrebno.

Međustranački sporazum SDA i HDZ BiH predvidio je da se kroz izmjene gradskog statuta nakon provedenih izbora osigura jača uloga predsjednika Gradskog vijeća Mostara. On bi, prema trenutačnom sastavu stanovništva, bio iz reda bošnjačkog naroda, dok je dužnost gradonačelnika predviđena za osobu hrvatske nacionalnosti, a ta dvojica dužnosnika imala bi gotovo izjednačene ovlasti u donošenju bitnih odluka.

Izmjena izbornih pravila u oba doma državnog parlamenta prihvaćena je glasovima zastupnika SDA, HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, kao i nekih manjih stranaka koje su članice vladajuće koalicije, dok su oporbeni zastupnici bili protiv uz obrazloženje kako se na ovaj način samo učvršćuju crte etničkih podjela unutar Mostara.

“Dogovor SDA i HDZ-a nismo podržali jer umjesto istinske demokracije, on stvara njen privid. Radi se o nastavku politike stvaranja etnički dominantnih sela, gradova, entiteta, a sad i izbornih jedinica”, kazao je Peđa Kojović, zastupnik u Zastupničkom domu i predsjednik oporbene Naše stranke. Članica te stranke je Irma Baralija, na temelju čije tužbe je Europski sud za ljudska prava 2019. presudio kako su desetogodišnjim blokiranjem izbornog procesa u Mostaru prekršena temeljna prava građana tog grada. Pod pritiskom te obvezujuće presude Izetbegović i Čović su i dogovorili rješenja što ih je potvrdio parlament BiH.

Posljednji izbori za lokalna tijela vlasti u Mostaru održani su 2008., a Ustavni sud BiH je dvije godine kasnije stavio izvan snage izborna pravila za taj grad koja su do tada vrijedila procijenivši kako je ustroj biračkih jedinica diskriminatoran s obzirom na broj mandata u Gradskom vijeću i broj birača koji je o njima odlučivao.

Deset godina trebalo je SDA i HDZ-u kako bi postigli dogovor kojim bi se ta presuda provela. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari