Pratite nas

BiH

Čović: Na prvom sastanku s bošnjačkim partnerom dogovorili smo šest pozicija za HNS

Objavljeno

na

Izborom predsjednika, Predsjedništva i Suda časti, te usvjanjem Deklaracije kojom se zagovara „simetrična federalizacija BiH u odnosu na tri konstitutivna naroda, večeras je u Mostaru okončana šesta, kostiturajuća sjednice Hrvatskog Narodnaog Sbora BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

14 političkih subjekata

U radu Sabora sudjelovalo je 428 sabornika iz 12 političkih stranaka, odnosno 14 političkih subjekta,čime je Sabor okupio sve hrvatske političke stranke koje imaju svoje vijećnike u općinskim vijećima i(li) zastupnike u skupštinama županija, entiteta i parlamenta BiH.

Za predsjednika HNS BiH ponovo je jednoglasno izabran dosadašnji predsjednika dr Dragan Čović dok će Predsjedništvo činiti 28 članova, od kojih su polovica predstavnici političkih subjekata, koji imaju vijećnike ili zastupnike koji su danas nazočili konstituiranju Sabora. Drugu polovicu članova Predsjedništva HNS BiH izravno su birali sabornici.

hns predsjednistvo

Predsjednik HNS BiH Dragan Čović obrazlažući izmjene načina izbora Predsjedništva Sabora kazao je kako se željela izbijeći dosadašnja situacija u kojoj je zbog statutarnih odredbi o načinu odlučivanja konsenzusom jedan pojedinac u Predsjedništvu mogao blokirati odluku cijelog Predsjedništva zbog osobnih interesa.

-To se u nekoliko navrata i događalo zbog čega Predsjedništvo HNS BiH nije moglo donijeti odluku o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, zbog čega su Hrvati izgubili načelničke pozicije prijerice u Vitezu i Odžaku, kazao je Čović.

Izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva

Osim ustavnog i administrativno- teritoriojalnog preuređenja BiH Deklaracijom HNS Bih se zagovara i „odlučna borba legitimnih predstavnika Hrvata“, svim demokratskim sredstvima za pravo na “našu domovinu BiH“.

Također, se zahtijeva izmijena izbornog zakonodavstva kako bi se omogućilo da drugi narodi Hrvatima biraju člana Predsedništva BiH. Traži se i izmjena načina odlučivanja o izboru čelnika Federacije, za čiji bi izbor uz većinu u Domu naroda bila potrebna i nadpolovična većina u svakom od nacionalnih klubova, te da je za odluke Vlade F BiH potrebna uz potporu većine i podrška najmanje jedne trećine ministara iz svakog konstitutivnog naroda.

Deklaracijom se traži i provedba odluke Ustavnog suda za Mostar u kojem trebaju važiti ista izborna pravila kao i u svim drugim jedinicama lokalne samuprave.

hnsza

Deklaracija zagovara i demokrafsku obnovu, te gospodarske i scojalne reforme kako bi se zaustavio odlazak mladih ljudi. Također, traži se i uspostava kanala na javnom rtv servisu na hrvatskom jeziku. Ističe se i orijentacija prema euroatlanskim integracijama za koje se navodi da nemaju alternativu.

Također je usvojena i posebna izjava o zaštiti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

Novi- stari predsjednik HNS i HDZ BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare održanoj po završetku zasjedanja Hrvatskog Narodnog Sabora izrazio je nadu kako će sljedeće godine doći do razgovora o ustavnom preuređenju BiH. Kazao je da su četiri federalne jedinice samo jedna od opcija, a da formulacija o „simetričnoj federaciji u odnosu na tri konstitutivna naroada“ ostavlja dovoljno prostora da se usvoje i drugačija riješenja, kojima bi se osigurala jednakopravnost Hrvata u odnosu na druga dva naroda.

Šesta može biti i bošnjačka

Odgovarajući na novinarska pitanja o sutrašnjim pregovorima s predstavnicima SDA i DF-a o raspodijeli resora u Vladi F BiH izrazio je nadu da će dogovor biti postignut, ali je ponovio da HDZ neće odustati od zahtijeva za 6 ministarskih pozicija.

-To je trećina, to smo imali i 2006., kada je HDZ uz pet hrvatskih pozicija, predložio i kandidata za srpsku ministarsku poziciju. Na prvom sastanku s našim bošnjačkim partnerom dogovoreno je da HDZ, odnosno kalicija HNS-a, ima 6 mjesta u Vladi Federacije, i mi se držimo tog dogovora, kazao je Čović.

hns gosti

[ad id=”40551″]

Dodao je kako HDZ više nema obvezu prema SNSD-u da njihov kadar bude u Vladi Federacije, jer „nas je SNSD oslobodio te obveze“, ali to ne znači da „mi odustajemo od šest pozicija“.

-Rekao sam našim partnerima, ako ne prihvaćate da HDZ popuni jednu od tri srpske ministarske pozicije, evo neka ta šesta bude bošnjačka pozicija, nemamo ništa protiv, kazao je Čović.

Ponovio je kako je sutra zadnje šansa za dogovor te da će se, ako se sutra dogovor ne postigne, morati tražiti drugi partneri, ali je odbio reći tko bi mogli biti ti drugi partneri za formiranje vlasti.

-Evo, da ne govorimo hipotetički, ja sutra idem u Sarajevu s uvjerenjem da ćemo, ipak, postići dogovor, kazao je Čović.

[document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/02/Deklaracija-HNS-a-Mostar.pdf” width=”740″ height=”600″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari