Pratite nas

Politika

Čović na završnom skupu: Kolinda, budite naša predsjednica!

Objavljeno

na

Šest tisuća ljudi došlo je podržati Kolindu Grabar Kitarović na posljednjem predizbornom skupu u kampanji za predsjedničke izbore koji se održavaju u nedjelju 11. siječnja. Euforija koja je HDZ zahvatila još nakon što su objavljeni rezultati prvog izbornog kruga nije splasnula. Naprotiv, nastupom Grabar Kitarović u noći nakon izbora i u budućim javnim nastupima još je više rasla.

Buduću predsjednicu, kako ju je nazvao, došao je podržati i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović, član Predsjedništva BiH. Nekoliko puta njegov govor prekidao je pljesak i gromoglasno skandiranje u dvorani, piše Večernji list. – Ja vas želim pozdraviti i kao hrvatski član Predsjedništva BiH i još glasnije kao predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Kad smo pravili izborne stožere napravili smo izborni stožer za sve izbore u BiH i RH. To morate znati, jer neki oko toga spekuliraju ovih dana.

Pa poruka svima njima: Jedan je HDZ– rekao je na početku svog obraćanja Čović. Istaknuo je da će postotak glasova za Kolindu Grabar Kitarović u nedjelju, u BiH biti oko 90 posto, a ustvrdio je i kako je još puno obveza pred HDZ-om. – Imamo obvezu prema našim braniteljima o čemu je govorio i predsjednik Karamarko. Moram posebno pozdraviti sve naše branitelje, sve naše generale, kako Hrvatske vojske tako i Hrvatskog vijeća obrane – jedan je Domovinski rat bio! Bezbroj sam puta na skupovima u BiH, upravo u nazočnosti i predsjednika Karamarka i predsjednice Kolinde, rekao: – Izborimo se za dostojanstvo branitelja HVO-a, izjednačimo ta prava sa braniteljima u Republici Hrvatskoj jer je Domovinski rat  jedna naša sveta obveza – ustvrdio je Čović.

HDZ-ovu kampanju označio je kao jednu svježinu. – Došao sam da pošaljem jasnu poruku u ovoj sveobuhvatnoj kampanji, uspješnoj kampanji, kampanji posebnoj za čitav naš prostor ovdje. To je jedna svježina i ta svježina bi nam trebala omogućiti da i iduće izbore koji će biti u Republici Hrvatskoj opet zajedno dobijemo. A ja apeliram na sve vas da ih dobijemo kao jedan HDZ. Koliko god je duga ova društvena granice Europe prema BiH, neka to bude jedan HDZ. Stoga jedna posebna poruka na kraju: Ako smo sve ovo do sada izdržali, trebamo izdržati do kraja i dati jednu potpuno novu dimenziju. A ja ću vrlo jasno kazati još jednom: – Mi ćemo u Bosni i Hercegovini odraditi svoje. Poruka onima iz BiH koji žive u Hrvatskoj jednako tako, maksimalno izaći na izbore, to je jedini način da se stvari promjene.

Ja vam od srca želim draga Kolinda da pobijedite, da budete naša predsjednica, da se zajedno veselimo našim budućim pobjedama. Svako vam dobro i živjeli – kazao je Čović na kraju obraćanja, još jednom zaradivši gromoglasan pljesak i skandiranje okupljenih.

I govori Tomislava Karamarka, šefa HDZ-a koji je prvi govorio, kao i Elmara Brocka, šefa vanjsko-političkog odbora EU parlamenta, te Josepha Daula, predsjednika Europske pučke stranke prekidani su skandiranjem.

– Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica. Idemo pomoći građanima, idemo zaposliti Hrvatsku, prva stvar koju ću učiniti kao predsjednica bit će da ću sazvati konferenciju na kojoj ćemo predložiti mjere zapošljavanja – istaknula je Kolinda Grabar Kitarović. Naglasila je kako je potrebno sve učiniti kako bi Hrvati u BiH postali jednakopravan narod u toj zemlji.

Pozvala je i birače Milana Kujundžića te Ive Josipovića i Ivana Sinčića da je podrže jer je rekla da ona ne dijeli ljude te da je Hrvatskoj potreban zaokret.

[ad id=”40551″]

>>https://kamenjar.com/brok-cdu-grabar-kitarovic-povesti-ce-hrvatsku-u-bolju-buducnost-prekinuti-stare-veze/

VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Sabor raspravlja o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije

Objavljeno

na

Objavio

Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misija potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru »RESOLUTE SUPPORT» u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije »EU NAVFOR Somalija – ATALANTA«, trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

(VIDEO) Kaos u Saboru – lupanje, vrijeđanje i mahanje Poslovnikom

Objavljeno

na

Objavio

Saborska rasprava o državnom proračunu više je puta prekidana zbog prestanka rada saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Predsjednik Sabora Gordan Jadndroković tomu je odlučio stati na kraj nakon što je HSS-ov Krešo Beljak zatražio stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo radi utvrđivanja štete na saborskom inventaru.

Nakon prepucavanja o Poslovniku, oporbeni zastupnici odlučili su lupanjem  po klupama prisiliti vladajuće na stanku. “Nije ovo ničija prčija”, vikao je Miro Bulj, “Ne radite cirkus od Sabora”, vikao je Nikola Grmoja.

Gordan Jandroković odlučio je nastaviti s raspravom, ali pobuna se nastavila pred cijelom Vladom koja je u Sabor došla na predstavljanje proračuna. I Gordan Maras i Davor Bernardić inzistirali su na stankama tako da je Jandroković u jednom trenutku Bernardiću rekao “Vi ste dosadni, toliko su vam prazne optužbe”. “Bit će stanka kad završimo s replikama, ima ih još šest. Vi biste htjeli da vas izbacim iz sabornice, ali ja to neću”, nastavio je odgovarati Jandroković. Naposlijetku je stanka ipak odobrena.

Nakon povratka u sabornicu, govornicu je zauzeo HSS-ov Krešo Beljak koji je nastavio pet minuta govoriti bez obzira na tijek sjednice.  U međuvremenu je Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom snimao govornike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatim je sazvao sastanak predsjednika klubova kako bi se odlučilo o tome kako nastaviti rad.

Nakon jednosatnih konzultacija ipak je postignut kompromis – predsjednik HSS-a Krešo Beljak dobio je priliku da se obrati po stanci koju je još prijepodne zatražio, što je bio “okidač” za višesatni kaos u sabornici, a nakon Beljaka rasprava je nastavljena replikama na prijedlog državnog proračuna za 2018.

Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama. Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele “zataškati i krivotvoriti povijest”. Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari