Connect with us

BiH

Čović najavio razgovore s partnerima o sprječavanju blokade u BiH

Objavljeno

-

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u utorak očekivanje da će tijekom skorih susreta s bošnjačkim i srpskim partnerima uspjeti spriječiti eskalaciju krize i blokadu državnog Vijeća ministara nakon najava vlasti Republike Srpske o toj blokadi i intervencija međunarodne zajednice.

Vlasti Republike Srpske najavile su donošenje entitetskog izbornog zakona te postupnu blokadu državnih institucija reagirajući tako na odluku visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, koji je ranije nametnuo izmjene državnoga Izbornog zakona BiH.

U posljednjih 15 dana državno Vijeće ministara nije donosilo važnije odluke, a izostale su i sjednice državnoga parlamenta.

Čović se u izjavi za medije u Mostaru opetovano usprotivio intervencijama međunarodne zajednice i najavio da će sljedećeg tjedna razgovarati s čelnicima stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnoj razini kako bi se nastavilo s europskim reformama nakon što je zemlja nedavno dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH.

– Moramo izvući ovu situaciju i izbjeći bilo kakvu potrebu dugoročne blokade u koju nas se evidentno želi uvući. Na nama je kao predstavnicima HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora da opet budemo poveznica na europskome putu, a nje nema bez funkcioniranja vlasti na svim razinama, rekao je Čović u izjavi novinarima.

On je ocijenio kako je moguće postići dogovor i spriječiti blokade.

– BiH ima svoju europsku budućnost i hrvatski narod, iako najmalobrojniji, ima odgovornost da predvodi ove procese i to će dalje raditi, rekao je Čović.

Njegova stranka HDZ BiH je na državnoj razini u koaliciji s probošnjačkom Trojkom koju čine SDP BiH, Naša stranka i Narod i pravda te Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas