Connect with us

BiH

Čović nakon sastanka s Palmerom: Izmjene Izbornog zakona moraju biti završene do srpnja

Objavljeno

on

Sastanak izaslanstava HDZ BiH i SDA na teme izmjena Izbornog zakona

Posebni predstavnik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer razgovarao je danas s predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i prvim zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem o ustavnim reformama, implementaciji odluka Europskog suda za ljudska prava, kao i izmjenama izbornog zakonodavstva, potvrđeno je iz Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Palmer je, između ostalog, podvukao podršku SAD-a za ograničene ustavne promjene kako bi se implementirale odluke ECHR-a kao i za izmjene izbornog zakonodavstva koje bi riješile integritet i odluke Ustavnog suda BiH, te za institucionalni proces koji bi uveo ova pitanja u državni Parlament.

“Palmer je podvukao kako bh. civilno društvo i Središnje izborno povjerenstvo moraju biti uključeni kako bi IAWG proces bio kredibilan. Kao institucija koja je odgovorna za provođenje izbornog zakona, uključenje SIP-a u proces nije nešto oko čega se pregovara i ne bi trebalo služiti kao izgovor za izbjegavanje rezultata u neophodnim reformama”, poručili su iz Veleposlanstva.

IAWG radna grupa je nastala na osnovu OESS/ODIHR standarda, a okuplja bh. lidere, institucije kao što je SIP i druge sudionike koji će napraviti prijedlog izborne reforme i uputiti ga u Parlament, što je ključno za progress na europskom putu i za izborni integritet, pojašnjeno je u priopćenju, prenosi N1.

Razgovor s Palmerom potvrdio je i Čović.

“Eliminacija svih vrsta diskriminacije je od ključne važnosti”, istaknuo je Čović, dodavši kako izmjene Izbornog zakona moraju biti završene do srpnja ove godine kao važan uvjet za put BiH ka EU članstvu.

Također je naglasio kako je neophodno nastaviti rad na potpunom provođenju Mostarskog dogovora.

“Dok radimo na postizanju kandidatskog statusa Europske unije, EU i NATO ostaju najvažniji prioriteti za Bosnu i Hercegovinu”, zaključuje Čović.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari