Pratite nas

BiH

Čović: Napravit ćemo detaljnu analizu SDP-ovog preusmjeravanja glasova jednom hrvatskom kandidatu

Objavljeno

na

Moramo poručiti vrlo jasno u vezi s ovim igrama koje su neki pravili, kao što je to SDP, da ćemo napravit detaljnu analizu ponovnog pokušaja usmjeravanja znatnog broja pripadnika bošnjačkog naroda na neke hrvatske kandidate. Time su pokušali još jednom napraviti kaos i krizu u BiH. Dao Bog pa nisu uspjeli, izjavio je sarajevskom “Dnevnom avazu”, novoizabrani član Predsjedništva BiH Dragan Čović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.Ali, to će nam, dodao je, dobro poslužiti kada budemo definirali Izborni zakon, kada budemo donosili odluke o presudi „Sejdić – Finci“. Neka nam to bude jedan nauk, i od onih koji su bili spremni nuditi i u taj projekt ući, pa do onih koji su prihvatili takav paket. Ali, ja mislim da će i jedni i drugi dobiti kaznu od glasača već na ovim izborima.

Čović je izrazio iznimno zadovoljstvo uvjerljivom pobjedom HDZ BiH unutar hrvatskog korpusa, koja, kako je rekao, u nekim gradovima, kao što su Mostar i Široku Brijeg, ide preko 80 posto, te brojem glasova koje je osvojio kao kandidat za hrvatskog člana.

– Naš ambiciozni plan bio je da dobijem oko 130.000 glasova. To je tu negdje. Posljednja informacija iz SIP-a je da smo na oko 125.000 glasova.

Komentirajući izborni rezultata SDP-a kazao je: – Kada se igrate narodom duže vrijeme, izigravate i svoje glasače, pa i na ovaj način, preusmjeravajući glasove, kada uvijek nešto lobirate u vezi s foteljama Pa, pogledajte u posljednje tri-četiri godine u Federalnoj vladi, to su samo fotelje, od 100 odluka 50 se vežu uz neka imenovanja. Pred izbore su imali stotine imenovanja, kako bi ti ljudi ostali u foteljama, jer su bili svjesni da gube vlast. Naravno, za to dolazi kazna. Poslije kazne koju su na ovim izborima doživjeli od svojih glasača, mislim da će se teško oporaviti.

Upitan naziru li se već neke koalicije ili partnerstva na osnovu kojih bi se mogla formirati vlast, predsjednik HDZ BiH i novoizabrani hrvatski član Predsjedništva Bih je kazao kako je još rano o tome govoriti, kako treba sačekati izborni rezultat, ali i dodao: -Siguran sam da će se u naredna dva-tri dana vidjeti obrisi mogućih partnera u vlasti. Ja sam već obavio neke razgovore. Evidentno je da će dvije ili tri bošnjačke stranke imati utjecaj na definiranje izvršne vlasti, SDA, SBB i, vjerovatno, DF. Kod Hrvata će tu biti HDZ BiH, a vidjet ćemo kod Srba. Koliko ja vidim, gospodin Milorad Dodik dobiva izbore. Tako da ćemo morati sjesti i dogovoriti se kojom dinamikom što prije načiniti vlast, kako bismo se počeli baviti životnim problemima, kazao je.

Komentirajući rezultate u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Čović kaže kako je izvijesno da će novi- stari bošnjački član Predsjedništva BiH biti Bakir Izetbegović, ali da je Fahrudin Radončić i njegov SBB napravio fantastičan rezultat.

-Bošnjački narod izabrao je svog kandidata, to će biti sutra kolega u Predsjedništvu, s kojim želim korektno surađivati. Kao što ja želim da Hrvati biraju svog kandidata, koga god izabrali, tako je logično da to radi i bošnjački narod. Tako je i kada je u pitanju srpski član Predsjedništva BiH./HMS/

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zašto OESS i druge organizacije ne stanu u obranu hrvatskih medija?

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski zastupnici u Domu naroda FBiH prije i nakon zadnje sjednice nisu željeli davati izjave medijima. Takav stav bio je prosvjed protiv gašenja hrvatskih portala u BiH i njihovih stranica na Facebooku zbog vijesti o generalnu Slobodanu Praljku i ostalim optuženim dužnosnicima Herceg Bosne i HVO-a, piše Večernji list BiH.

– Polazeći od Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima koja, između ostaloga, kaže da svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH osuđuje govor mržnje i selektivno izvještavanje dijela medija u vezi s posljednjom presudom Haaškoga suda, ali i brojnih drugih dnevnopolitičkih tema. Izražavamo punu potporu hrvatskim medijima, uglavnom portalima iz Hercegovine, središnje Bosne i Posavine, koji su, kao i njihovi novinari ili administratori društvenih mreža, već danima izloženi napadima, prijavama, gašenjima servera, profila na FB-u itd., a sve zbog korištenja prava na slobodu izražavanja i kritičkoga promišljanja – poručio je prije nekoliko dana predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH Tomislav Martinović.

Dodao je još kako je razočaran izostankom reakcije organizacija koje se bave zaštitom prava novinara i sloboda izvještavanja.

– Gdje je sada OESS i brojne druge organizacije koje se, navodno, bore za slobodu govora, neovisnost medija i druge floskule koje nam godinama ponavljaju? Nitko od njih nije reagirao na gašenje medija koji su iznijeli svoje stavove oko jedne teme. I to dovoljno govori o njihovoj stvarnoj ulozi na ovim prostorima – rekao nam je Martinović.

Dodao je da je ovotjedni “silenzio stampa” hrvatskih izaslanika bio poruka da se medije ne smiju ugnjetavati na ovakav način te je izrazio nadu kako će oni koji su ih blokirati prekršajno ili kazneno odgovarati. – Ljude koji su prouzročili blokade treba procesuirati i kazniti sukladno zakonu jer su dopustili da se mediji gase samo zato što su izražavali svoje stavove – poručili su hrvatski izaslanici.

Napominjemo kako je i facebook stranica našega portala blokirana! Stoga smo otvorili novu, koju možete podržati lajkom ovdje:

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

FUP pokušava ušutkati Zorana Čegara

Objavljeno

na

Objavio

Federalna uprava policije (FUP) je, zbog intervjua koji je dao Večernjem listu i u kojemu je istaknuo kako Hrvatska nije bila agresor na Bosnu i Hercegovinu, pokrenula istragu protiv ratne legende Sarajeva Zorana Čegara koji se trenutačno nalazi na poziciji načelnika Uniformirane policije FUP-a, piše Večernji list

Kako se doznaje, ne objašnjavaju se u pozivu, koji je uputio načelnik Odjela za internu istragu glavni inspektor Vahidin Munić, razlozi zbog kojih će se Čegara ispitati, ali bi se s njim trebao skoro održati novi “intervju”. Ali s glavnim inspektorom.

U pozivu se pak navodi kako ovoga policijskog službenika zanima “provjera navoda na okolnosti objavljivanja intervjua koji je objavljen u dnevnim novinama ‘Večernji list’ 2. prosinca 2017.”.

Iako je u intervjuu za Večernji list Čegar svjedočio o svom ratnom putu, kao i osobnim iskustvima s hrvatskim dužnosnicima koji su pomagali opkoljenom Sarajevu, očito se njegovo narušavanje idile o Hrvatskoj kao agresoru i bh. Hrvatima nije svidjelo pravim šefovima Federalne uprave policije iz političkog Sarajeva.

Hrvatska nije bila agresor na BiH, Šušak je slao oružje u Sarajevo

Dubravka Šuica upozorila Komisiju: je li ovo gušenje medija ili hibridni rat?

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari