Čović: Naravno da je ministarstvo financija HDZ-ovo (Video)

0

Predsjednik HDZ-a je za FACE TV rekao kako šesto ministarstvo HDZ-ovo i da je današnji dogovor ono što su u HDZ-u oduvijek i tražili i predlagali.

“Sutra u tijeku dana će mo tražiti rješenja koja smo dobili. Ja ću sutra osobno predložiti šest imena za ministarstva koja smo dobili, uključujući i ministarstvo financija. Imam osjećaj da su svi zadovoljni nakon današnjih pregovora. Mislim da je napravljen jedan kompromis u kojem ne vidim razloga da nijedna strana ne bude ne zadovoljna”, rekao je Čović za FACE TV.

Na dodatno novinara FACE TV kome tačno pripada ministarstvo financija, Čović je odgovorio kako ta pozicija pripada HDZ-u i da to dosada nije ni bilo sporno.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, gostujući večeras u Dnevniku na Federalnoj televiziji, kazao je da je SDA u Vladi Federacije solidno prošla, a u Vijeću ministara nikad bolje od Daytona do danas.

Predstavnici SDA, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bakirBiH i Demokratske fronte na današnjim razgovorima dogovorili su podjelu resora u Federalnoj vladi.

”Zajedničko je ministarstvo financija. HDZ će predložiti ministra, koji treba biti prilagodljiv SDA i DF-u”, kazao je Izetbegović, dodajući da je i Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata zajedničko, ali samo između SDA i DF-a.

Kaže da će premijer Federacije biti iz SDA, kao i ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, razvoja poduzetništva i obrta, unutarnjih poslova, raseljenih osoba i izbjeglica, te obrazovanja i znanosti.

HDZ-u BiH još će pripasti Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo kulture i sporta, a DF-u Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo trgovine i Ministarstvo rada i socijalne politike.

Pri ovakvoj podjeli ministarstava Izetbegović je naglasio da su sve tri stranke morale napraviti jedan korak unazad.

”Ne može se reći da je neko prošao bolje. To je bio dobar kompromis. Sad smo vidjeli šta jednu i drugu stranu provocira. Ne bih danas nastavio s analizama”, kazao je Izetbegović.

Tijekom današnjih razgovora rekao je da je sugovornicima posebno istaknuo kako nije dovoljno samo podijeliti pozicije već i odgovornost, koju po njegovim riječima, trebaju imati svi oni koji će u naredne četiri godine obavljati ministarske funkcije.

Potcrtao je da će trebati truda i rada da se zemlja izvuče iz krize.

Pred sutrašnju sjednicu Predsjedništva SDA smatra da će ostali članovi stranke podržati ono što je danas dogovorio u vezi formiranja vlasti.

”Tom prilikom ćemo utvrditi imena ministara. Trudit ćemo se da to budu referentne i obrazovane osobe, koje mogu dati svoj doprinos”, kazao je Izetbegović.

Navodeći da unutar stranke stvari sada dobro funkcioniraju izrazio je nadu da će biti izabran za predsjednika stranke na predstojećem Kongresu.

[ad id=”40551″]

>>Dragan Čović: Dogovorena je Vlada FBiH!

facebook komentari