Connect with us

BiH

Čović: Ne može se zaustaviti približavanje BiH NATO-u, Hrvati će predvoditi taj put

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu da se ne može zaustaviti proces približavanja BiH NATO-u, te da će Hrvati biti predvodnici toga procesa nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dan ranije najavio prekid odnosa s ovim vojnim savezom.

“Svakim danom smo sve bliži NATO-u i taj se put ne može zaustaviti. Bez obzira na to što bi netko htio zaustaviti te procese, da pošalje neku drukčiju poruku oko trenutačnog ambijenta na području Europe, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu, ili pak oko regionalnih razigravanja”, rekao je Čović za medije u Mostaru upitan o najavi srpskih vlasti iz BiH da će inicirati prekid odnosa s NATO savezom.

Dan ranije Dodik je najavio da će svim srpskim dužnosnicima iz BiH zabraniti bilo kakav kontakt s predstavnicima NATO-a s kojim ne želi nikakvu suradnju. Na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci koju je održao zajedno sa svojom bliskom suradnicom, predsjedateljicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, Dodik je najavio da će odlučno nastojati spriječiti pridruživanje BiH članstvu u NATO-u.

Predsjednik HDZ-a BiH, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH, organizacije koja okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, ističe kako su članstvo u NATO savezu i EU njihova ključna odrednica vanjske politike.

“Za nas su ključne euroatlantske integracije. To nema alternative kao rješenje”, rekao je Čović. Pojasnio je kako je svjestan različitih pogleda u BiH prema članstvu u Sjevernoatlantskome savezu, no istodobno je naveo kako ova zemlja svakodnevno napreduje prema tome cilju.
“Sasvim sigurno svakim smo danom bliže, a ne dalje od NATO saveza”, rekao je.

Naveo je kako vojnici i časnici Oružanih snaga BiH sudjeluju u mirovnim misijama NATO-a, te su na izobrazbi i edukacijama unutar struktura ovoga vojnog saveza.
“Mislim da će doći vrijeme kada ćemo ostvariti taj cilj (članstvo u NATO). Ne znam hoće li to dočekati aktualna garnitura političara, ali smo svakim danom sve bliži tome cilju”, istaknuo je.

Upitan o Dodikovoj inicijativi za napuštanje institucija BiH, Čović je rekao kako je BiH domovina Hrvata, te da će oni snažno nastaviti na njezinoj izgradnji i ostvarenju jednakopravnosti ovoga naroda. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari