Pratite nas

BiH

ČOVIĆ: Neću sudjelovati u obilježavanju Dana državnosti, Izetbegović je slao pozive samoinicijativno

Objavljeno

na

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je na današnjem druženju s novinarima kako nema nijedne dvojbe da će na Upitnik EK biti odgovoreno do 15. prosinca ove godine.

Kako kaže, postoje još dva uvjeta za kandidatski status, a to su usvajanje seta zakona o povećanju trošarina i usvojeni proračuni na svim razinama u BiH.

Što se tiče MAP-a, on je uvjeren da je, ako se pokaže određena dinamika, MAP izvjestan ako se promjene donose unutar BiH. Podvukao je da BiH nitko neće “gledati kroz prste”, prenosi Klix.ba.

On je rekao da se u državi političari previše bave unutarnjim pitanjima. Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je najavio intenziviranje komunikacije s međunarodnim institucijama kako bi se izbori iduće godine održali nesmetano.

Na pitanje o izjavi Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova, on je kazao da mu ne pada na pamet da ulazi u komentiranje takvih stvari.

Što se tiče Dodikove najave za platformu s hrvatskim političkim strankama, koja se odnosi na referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH, Čović je odgovorio da nema dovoljno informacija i da će u narednim danima obaviti razgovore s liderima stranaka pa i s Dodikom, nakon čega će moći govoriti više.

Čović je upitan i o njegovom potpisu iz 1993. godine, kojim je odobreno da se 10 zarobljenika Heliodroma uključi u prinudni rad. Kako kaže, on je 1993. svoj posao radio časno i pošteno, a predmet je u Tužiteljstvo BiH stavljen u rad kako bi ga se diskreditiralo.

Na pitanje o zastavi Herceg-Bosne koja je danas stajala iza njegovih leđa, on je kazao da je po definiciji hrvatski član Predsjedništva i da ne vidi ništa sporno u tome što ta zastava stoji uz zastavu BiH. Kako kaže, najviše bi volio da je tu još jedna zastava, odnosno zastava EU.

Što se tiče odnosa u FBiH, on je rekao da je istina kako se u tom dijelu BiH ne može donijeti nijedna ozbiljna odluka, ističući kako odnose u koaliciji opterećuju zategnuti odnosi između lidera.

Čović je potvrdio da 25. studenog neće sudjelovati u organizaciji Dana državnosti BiH jer je Bakir Izetbegović samoinicijativno uputio poziv za obilježavanje. On je rekao da je predlagao da se 25. studeni obilježi nekoliko dana prije ili poslije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako vjeruje da će presuda šestorki biti blaža, ali da treba nastaviti živjeti, kakva god da ona bude. Kako kaže, činjenica da se 14 godina čeka presuda dovoljno govori o samoj presudi.

On je kazao da će sve učiniti da HNS izađe zajedno na izbore i da se time pošalje poruka svima onima koji imaju namjeru eliminirati Hrvate iz političkog predstavljanja.

Čović je prokomentirao i utjecaj Rusije na BiH. Za Rusiju je kazao da moramo biti svjesni političkih odnosa i da BiH s pažnjom treba komunicirati i s Njemačkom i s Rusijom i sa SAD-om, ali primarno s EU. Istaknuo je kako je za njega euroatlantski put jedini put budućnosti BiH.

Što se tiče odnosa sa susjedima, on je kazao da BiH mora imati dobre odnose sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Na pitanje o njegovoj posjeti Australiji i Novom Zelandu, on je kazao da posjetu priprema 5-6 godina te da mu je cilj bio obići dijasporu, prije svega Hrvate, a onda i ostale.

Upitan o troškovima puta on je kazao da ne zna tu informaciju i da je imaju članovi njegovog ureda. Kako kaže, Predsjedništvo BiH snosilo je troškove samo za članove izaslanstva.

Najavio je i službenu posjetu članova Predsjedništva BiH Beogradu, na kojoj će biti govora o granici. On se nada da će u narednih 15-ak dana uspjeti usuglasiti sva pitanja i da će članovi Predsjedništva BiH otići u Beograd s jedinstvenim stavom.

Predsjedavajući Parlamenta BiH je upitan i o Prijedlogu zakona o Izbornim jedinicama FBiH, koji su uputili SDP i DF. On je kazao da je čitao neke dijelove tih prijedloga i da uopće to ne želi komentirati.

On je rekao da HDZ ima plan B i C ako ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH. On misli da je suluda politika pokušavati uvoditi građanski koncept u BiH dodajući za sve one koji žele rat, rat im bio u kući.

Čović će sutra održati sastanak s Fahrudinom Radončićem u Mostaru./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Arapi u Lepenici klanjali u dvorištu crkve (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Zašto Arapi “vole” prakticirati vjeru na javnim mjestima dok se istovremeno u vjerskom objektu skuplja na molitvu?

Pitanje je kojim se cijelo ljeto bave brojni mediji u Središnjoj Bosni, prenosi Pogled.ba Više je primjera posljednjih dana gdje su turisti iz istočnih zemalja vjerske obrede prakticirali doslovno gdje stignu, na cesti, kolodvorima pa i tržnim centrima.

Posljednji u nizu primjera stiže nam iz Lepenice gdje je ekipa lokala preko puta crkve snimila klanjanje jednog para upravo u dvorištu crkve. Kako javljaju čitatelji, gospođa iz župnog ureda ih je upozorila međutim, nisu se obazirali.

Radi li se o potrebi, provokaciji ili nećem trećem prosudit sami.

 

Davor Domazet Lošo: Stižu migranti, a ovo je istina o kojoj se šuti

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Predsjedništvo BiH danas je ipak zasjedalo: Ovo su odluke koje su donijeli

Objavljeno

na

Objavio

Nije bilo razgovora o ANP i mandataru, ali usvojeno niz drugih odluka

Iako je otkazana redovita sjednica Predsjedništva BiH na kojoj se danas trebalo raspravljati o Godišnjem nacionalnom planu za NATO, članovi Predsjedništva BiH održali su 5. redovitu sjednicu i usvojili nekoliko odluka.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Platformu za nastup izaslanstva BiH na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda za ciklus zasjedanja 2019/2020, uključujući generalnu debatu Generalne skupštine UN-a, koja se održava od 24. do 30. rujna 2019., prenosi Klix.ba.

Predsjedništvo BiH je upoznato sa usuglašenim Nacrtom rezolucije o obilježavanju 75. godišnjice UN. Predsjedništvo BiH, i ovom prilikom potvrđuje svoju posvećenost ciljevima i principima Povelje UN i svoje opredjeljenje za promoviranje i jačanje multilateralizma.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv generalnog tajnika UN za pridruživanje članova Predsjedništva BiH klubu lidera Circle of Leadership, koji će biti nositelj aktivnosti u sprječavanju seksualne eksploatacije i zlostavljanja.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvјеšće o izvršenju proračuna instituciја BiH i međunarodnih оbvеzа Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2018. gоdinu i on će biti dostavljen u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Zaključak u kojem traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana osigura 3 milijuna KM za dovršenje graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o financiranju i projektu između Bosne i Hercegovine (koju predstavlja Ministarstvo financija i trezora) i Republike Srpske (koju predstavlja Ministarstvo financija) i grada Gradiška („Agencija za izvršenje projekta“), koji predstavlja gradonačelnik i KfW-a, Frankfurt na Majni, u iznosu od 3.800.000,00 eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Amandman broj 2 na Ugovor o financiranju između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Europske investicijske banke, zaključen 13. listopada 2011. godine u Luxembourgu i 27. listopada 2011. godine u Sarajevu, i naknadno izmijenjen Amandmanom broj 1 na Ugovor o financiranju /Hitna pomoć u slučaju poplava i prevencija A-Fi 31.529.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Protokol o suradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u traženju nestalih osoba.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Dodatnog protokola 7 o rješavanju sporova Sporazumu o izmjeni i pristupanju Srednjo europskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006).

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva prometa i veza BiH i Razvojnog programa UN (UNDP).

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari