Pratite nas

Komentar

Čović: Nemoguće je zaobići SNSD i SDA

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je u formiranju vlasti nemoguće zaobići SNSD i SDA, i da bi bilo nerazumno i neodgovorno praviti vlast bez te dvije stranke.

“Neke druge kalkulacije su moguće, ali u njima ne želim sudjelovati. Kao što smo mi zagovarali da Hrvati imaju legalne i legitimne predstavnike, to isto pravo imaju predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda”, istakao je Čović.

On je rekao za Glas Srpske da razgovori koji se vode ovih dana idu u pravcu hitnog formiranja vlasti, ali da ona bude homogena na svim nivoima, da bi se onemogućile bilo kakve blokade u provođenju odluka.

Čović je izrazio uvjerenje da će sljedećeg tjedna, nakon susreta sa predstavnicima SDA, biti poznato sa kojim strankama se može krenuti u realizaciju formiranja vlasti.

On je naglasio da ostaje pri izjavi da HDZ traži mjesto ministra vanjskih poslova BiH, “ili u najgorem slučaju zamjenika”.

“O tome ćemo razgovarati kada partneri sjednu za stol. Zna se da Bošnjaci imaju predsjedavajućeg Vijeća ministara, a sve ostalo bit će plod dogovora”, dodao je Čović.

Komentirajući izjavu predsjednika PDP-a Mladena Ivanića prema kojoj će on (Ivanić) odlučivati o srpskim kadrovima u Vijeću ministara BiH, Čović je rekao da Vijeće ministara ne biraju članovi Predsjedništva BiH, dodajući da se zna da je ovog puta mandatar Bošnjak i da je u tome uloga Predsjedništva BiH simbolična.

On je rekao da HDZ ima svog potpredsjednika u Srpskoj Josipa Jerkovića i sasvim je sigurno da će imati jednog ministra u Vladi Srpske.

“SNSD je jedina srpska stranka koja ima svoje predstavnike u Domu naroda Parlamenta FBiH i sasvim je izvjesno da će po tom osnovu biti u vlasti. U kom kapacitetu će to biti, vidjet ćemo, ali me ne bi iznenadilo da to bude u punom, kao što SDA i HDZ očekuju da budu dio vlasti u Srpskoj”, rekao je Čović.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari