Pratite nas

Pregled

Čović o optužbama iz Sarajeva: Žele suspendirati Ustav, bolest nije ostala samo na koronavirusu

Objavljeno

na

Gost prvog dijela emisije „Iz prve ruke – Covid 19“ bio je Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH te predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a. On se u program RTV Herceg Bosne javio putem Skypea jer se nalazi u svome domu, u samoizolaciji. Čović je, između ostaloga, kazao da bošnjački politički predstavnici kroz političke igre žele suspendirati Ustav BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

U drugom dijelu emisije gostovali su, Ivan Vasilj, dekan Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Jelka Milićević, zapovjednica Stožera Civilne zaštite FBiH te zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica financija FBiH.

Na video sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH odbačene su optužbe iz Sarajeva da predstavnici te stranke u Vladi FBiH i Kriznom stožeru blokiraju donošenje odluka. Na poticaj urednika emisije Milana Šutala da konkretnije pojasni poruke iz priopćenja za javnost te na koje su optužbe mislili, Čović kaže da predstavnici političkog Sarajeva političkim igrama žele suspendirati Ustav te odnose unutar Kriznog stožera urediti po mjeri jedne osobe, politike ili stranke.

Izrazio je uvjerenje da će Jelka Milićević kao zamjenica premijera i ministrica financija znati u Kriznom stožeru izaći na kraj s onima koji žele profitirati na ovim kriznim situacijama.

“Aljoše se javljaju”

Ministar unutarnjih poslova FBiH, Aljoša Čampara, izjavio je da su ministri iz HDZ-a BiH u Vladi FBiH blokirali donošenje uredbe sa zakonskom snagom koja bi omogućila da budu uhićivani i pritvarani oni koji prekrše mjere samoizolacije.

Odgovarajući na pitanje je li to točno, i ako je, zašto su ministri iz HDZ-a BiH bili protiv toga, Čović kaže da „ima raznih komentara od Aljoša i sličnih Aljoša koji se javljaju u zadnjih 5-6 dana“.

-Recimo, kada je sličnu ili mnogo drastičniju uredbu donijela Vlada HBŽ svi odreda su govorili da je to brutalno kršenje Ustava ili što već kada je u pitanju političko Sarajevo. Podizali optužnice ili prijetili pripadnicima Kriznog stožera HBŽ, rekao je Čović.

Čović dodaje da Krizni stožer mora biti usklađen, a sve odluke izbalansirane.

„Sve drugo i improvizacije koje unutar sebe ima jedna politička struktura u Sarajevu, a koju dijelom predstavlja i Čampara, s tim se ni na koji način ne želimo baviti, rekao je Čović.

Bolest nije samo koronavirus

U Sarajevu je „na nož“ dočekan i sastanak Stožera civile zaštite ŽZH, HNŽ i HBŽ s predstavnicima SKB Mostar, a prisutne su tvrdnje da se pod krinkom koronavirusa želi uspostaviti treći entitet ili vratiti Herceg Bosna. Odgovarajući na te tvrdnje, predsjednik HNS-a BiH kaže da je očito da ova bolest nije ostala samo na koronavirusu.

Dodaje da se tu radi koordinacijskom sastanku jer te tri županije gravitiraju ka SKB Mostar.

„Pošto u tome netko vidi elemente zavjere, ja ću kazati da nijedna bolest nije zdrava, pa ni ta i neću ih više komentirati“, rekao je Čović dodajući da će se nastaviti s tim sastancima bez obzira što netko govorio, a sve s ciljem suzbijanja širenja pandemije.

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH rekao je da je inicijativa koju je pokrenuo zajedno s predsjedateljem Zastupničkog doma, Denisom Zvizdićem, a posredstvom hrvatskog premijera Plenkovića pozitivan primjer upravljanja krizama. Tu se, podsjećamo, radi o zahtjevu da se BiH ali i druge zemlje Zapadnog Balkana izuzmu iz odluke iz zabrane izvoza medicinske opreme iz EU zbog pandemije koronavirusa.

Ekonomija prvi prioritet

Upitan kako će država reagirati da bi spriječila scenariji da za mjesec ili dva građani ne budu imali dovoljno sredstava za kupnju namirnica neophodnih za život, Čović je kazao da je upravo to pitanje za „sveznalice iz Sarajeva“.

„To je pitanje za sveznalice iz Sarajeva koji pokušavaju nešto usmjeriti u jednom drugom pravcu naglašavanjem nekih blokada. Dok jedni eksperti brinu o našoj zdravstvenoj sigurnosti, drugi moraju stvarati ambijent da imamo solidarnost prema ljudima koji će biti u posebnoj potrebi“ rekao je.

Istaknuo je da osobe koje su i koje će biti ekonomski pogođene pandemijom koronavirusa moraju biti prvi prioritet te predmet vlada svih razina, sukladno nadležnostima.

Okrenuti se sebi

Ponovio je tvrdnju iz jučer objavljenog intervjua za HMS da se BiH mora okrenuti sebi i početi proizvoditi medicinsku opremu jer će većina donacija, kako kaže, biti simbolična ili rezultat ploda da netko nešto izlobira, što će u ovakvim okolnostima biti teže jer su i druge zemlje pogođene koronavirusom pa su okrenute sebi.

Istaknuo je da je bilo logično da Europska unija zatvori svoja vrata (po pitanju izvoza lijekova i medicinske opreme, op.) pa je, kaže, upravo zbog toga išao kod Plenkovića kako bi BiH vrata ostala otvorena.

Na kraju je poručio građanima da slušaju zapovijedi nadležnih te iskažu solidarnost prema onima koji su u potrebi. Posebno se zahvalio svom medicinskom osoblju zbog iznimnih napora kojima su izloženi u zadnje vrijeme./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Letica: Trumpova administracija zaustavila je niz ratova koje su uglavnom vodili ‘lijevi predsjednici’

Objavljeno

na

Objavio

Tema dana: Različiti pogledi Letice i Trkanjca na situaciju u SAD-u

Neviđeni prosvjedi već osmi dan tresu Sjedinjene Američke Države zbog smrti Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je preminuo tijekom privođenja u Minneapolisu nakon brutalne primjene policijske sile.

Zbog prosvjeda u mnogim je američkim gradovima uveden policijski sat, uhićeno je više od pet tisuća ljudi, a ima i poginulih.

Situaciju dodatno rasplamsava prijetnja predsjednika Donalda Trumpa o slanju vojske na ulice.
U Temi dana gostovali su politički analitičar i sociolog Slaven Letica te glavni urednik portala Euroactiv.hr Željko Trkanjec.

Tko bi trebao zaustaviti kaos na američkim ulicama?

– Onaj koji bi trebao ne može. To je Donald Trump. On je išao gasiti požar benzinom, nije pokazao niti razinu empatije, niti je pokazao da može biti graditelj mostova, već cijelo vrijeme produbljuje jaz između snaga sigurnosti te Afroamerikanaca te drugih nezadovoljnika situacijom u SAD-u. Oni koji se sada gledaju su guverneri i lokalna vlast. Ono što se očekuje jest da guverneri i lokalna zajednica pokušavaju smirivati situaciju, a Trump i dalje prijeti vojskom. Ono što sam pročitao prije dolaska u studio jest da je ministar obrane Mark Esper rekao da baš i nije siguran da bi slao vojsku na ulice, kaže Željko Trkanjec.

Trkanjec dodaje da je Trump potpuno izgubljen, da “uopće nije predsjednik” i da nema nikakav leadership.

– On podržava jednu stranu, ne djeluje kao lider. Ovaj njegov odlazak u crkvu je bio prestrašan, rastjerao je mirne prosvjednike. Napali su ga svi, zlouporabio je Bibliju.

Jesu li ovi prosvjedi u SAD-u drugačiji od onih prijašnjih, Amerika ima dugu povijest prosvjedovanja?

– Hrvatska gledanja na američku situaciju su površna, kao i kolege Trkanjca. On to gleda kao problem Donald Trumpa i uzima si za pravo govoriti o njegovim vodstvenim sposobnostima. Američko civilno društvo ima kohezivnu moć, ono će samo od sebe u sljedećih petnaestak dana uspjeti na neki se način smiriti. SAD se i zovu tako jer su “sjedinjene, američke i to su države”. Postoji autonomija manje više svih država. Guverneri manje više sve mogu odrediti. Nije problem u Donaldu Trumpu već u okolnostima. Afroamerička zajednica strašno je pogođena s koronavirusom. Njihove stope smrtnosti su 2,5 puta veće od bjelačkog stanovništva. Oni su prvi na udaru kod gubitka posla, kod osobnih bankrota. Kod nas se iz dana u dan, pa i na nacionalnoj televiziji, govori o najvećoj smrtnosti u SAD-u, no oni su po stopama smrtnosti na 19. mjestu, smatra Slaven Letica.

Donald Trump ima oblik narcističkog poremećaja, dodaje Letica, ističući da mu je ego najviše povrijeđen kada ga je Tajna služba “bacila u bunker”.

– Imali ste situaciju 1970. kada je Richard Nixon bio savjetovan da pod svaku cijenu ne ide među prosvjednike, doduše, to su bili hipiji. On je sam na svoju ruku ipak odlučio ići, bio je tamo šest sati i to je djelovalo smirujuće.

Trump nije doprinio integraciji američkog društva, dodaje Letica, ističući da su oni podijeljeni poput primjerice hrvatskoga društva.

Trkanjec replicira da “gleda iz Zagreba, ali i iz Washingtona”.

– Razlika između ovih prosvjeda od mnogih drugih jest u tome da u ovom prosvjedu sudjeluje jednak broj Afroamerikanaca, Hispanoamerikanaca te bijelaca. Ovo nije prosvjed jedne manjinske zajednice. Digla se Amerika. Uvedeni su policijski satovi u svim velikim gradovima te u nekim malima gdje se nikada ništa nije događalo.

Dodaje da se prosvjedi događaju pet mjeseci uoči predsjedničkim izbora, što smatra dodatnim elementom.

Letica pak kaže da je dobro što je Trumpova administracija napravila to što je zaustavila niz ratova koje su uglavnom vodili “lijevi predsjednici” među kojima je i Barack Obama.

– U ovakvim je prosvjedima neizbježno divljaštvo, razbojništvo, napadi, paljevine itd. Ali ja vjerujem u SAD, ovi sukobi, to će samo ubrzati proces pomirenja u Americi, zaključuje Letica.

Trump: New York su preuzeli pljačkaši, lupeži, radikalna ljevica i sve druge vrste bijednog života i ološa

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Velika Thompsonova pobjeda! SUD ODLUČIO: ‘ZDS’ u pjesmi ‘Bojna Čavoglave’ nije prekršaj

Objavljeno

na

Objavio

Poklič “za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” pjevača Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj, odlučila je većina sudaca Visokog prekršajnog suda na općoj sjednici toga suda u srijedu.

Nakon provedene rasprave, s četiri glasa ‘za’, 15 ‘protiv’ i jednim suzdržanim, odlučeno je da se poklič ”za dom spremni” ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Sud je zaključio da u ovom slučaju prekršaja nema, a detalje je objavio njegov odvjetnik Davorin Karačić:

Pobjeda!

Dana 3. lipnja 2020. održana je sjednica svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u nazočnosti 20 od ukupno 23 suca. S obzirom da se, na temelju čl. 39. st. 3. Zakona o sudovima, odluka na sjednici svih sudaca donosi većinom glasova svih sudaca suda, postojali su uvjeti za održavanje sjednice.

Na sjednici se, između ostalog, pod toč. 4. dnevnog reda, odlučivalo i o nedorečenosti i različitom tumačenju pravne norme u odnosu na primjenu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se činjenični opis prekršaja odnosi na izvođenje pjesme „Bojna Čavoglave“, u izvođenju autora u izvornom obliku koja sadrži izričaj „Za dom spremni“, posebice u kontekstu načela zakonitosti, kao i ujednačenosti sudske prakse s obzirom na stajalište izraženo u usporedivom predmetu.

Imajući na umu dosadašnju jedinstvenu sudsku praksu Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u odnosu na izričaj „Za dom spremni“ kada se koristi u različitim okolnostima, koja nije dovedena u pitanje, pristupilo se glasanju o slijedećem pitanju:

„Može li se postupanje okr. Marka Perkovića, koje je činjenično opisano u optužnim prijedlozima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, PU šibensko-kninska, broj 511-13-10-17-74/2016 od 30. prosinca 2016. i broj 511-13-10-17-46/16 od 8. kolovoza 2016., podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji glasi: “Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir“.

Nakon provedene rasprave, sa 4 glasa za, 15 protiv i 1 suzdržanim, odlučeno je da se opisano postupanje u konkretnom predmetu ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te da je pravilna odluka ovog suda broj Jž-2747/2018 od 2. listopada 2019.
Gordana Korotaj,
glasnogovornica Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske

Marko Perković Thompson: Jesmo li zaboravili gdje je izvor životnih potreba koje čovjeka čine dobrim i pravednim?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari