Pratite nas

BiH

Čović: Ohrabrujuća inicijativa premijera i eurozastupnika protiv preglasavanja Hrvata u BiH

Objavljeno

na

Hrvatski član BiH Predsjedništva i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u petak ohrabrujućom inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i svih jedanaest hrvatskih eurozastupnika koji su vodećim europskim dužnosnicima uputili pismo upozoravajući na preglasavanje najmalobrojnijih Hrvata u BiH na posljednjim izborima, čime se po njima narušavaju temelji Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Vidite koliki je angažman zadnjih sedam dana predsjednika Vlade Republike Hrvatske, stranaka EPP-a. Pogledajte pismo 11 zastupnika u Europskom parlamentu iz Republike Hrvatske bez obzira jesu li liberali, jesu li SDP, jesu li HDZ”, rekao je Čović u Orašju.

On je kazao kako su tri vrlo važne političke opcije u Europskom parlamentu upoznate s problemima u Bosni i Hercegovini nakon posljednjih izbora koji prijete destabilizaciji zemlje.

“To su tri političke opcije u Europskom parlamentu i jednoglasno su svi stali iza nas”, dodao je Čović. Po njegovim riječima, za takvu jednoglasnu potporu iz Hrvatske zaslužan je projekt zajedništva ostvaren kroz Hrvatski narodni sabor BiH.

Po njemu jedini izlaz iz aktualne krize u BiH leži u izmjenama izbornog zakonodavstva, koje bi zajamčile legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama. Istaknuo je kako se radi o odredbama odluke Ustavnog suda te predstavlja “ključni uvjet da država BiH ima stabilan ustroj i stabilno političko funkcioniranje”.

Čović je na sastanku sa stranačkim čelništvom u Posavskoj županiji izrazio zadovoljstvo povijesno dobrim izbornim rezultatima stranke te spremnošću svih hrvatskih političkih opcija da se zajednički bore za ostvarenje jednakopravnosti ovoga naroda.

Na posljednjim izborima Čović, za kojega je glasovalo oko 80 posto hrvatskih birača, izgubio je od Željka Komšića kojega je podupro najveći broj četiri puta brojnijih Bošnjaka u Federaciji BiH. Zbog toga je Komšić u svim većinskim hrvatskim sredinama proglašen nepoželjnom osobom, a u Mostaru je organiziran prosvjed na kojemu se okupilo 10.000 prosvjednika.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je zbog preglasavanja Hrvata i izigravanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma na sjednici Vijeća Europske unije upozorio na moguće posljedice narušavanja jednakopravnosti triju naroda, što je sastavna odrednica Daytonskog mirovnog sporazuma za tu zemlju.

Jučer je pismo sličnog sadržaja najvišim dužnosnicima Europske unije uputilo je svih jedanaest hrvatskih europarlamentaraca koji dolaze iz redova HDZ-a, SDP-a, IDS-a, HNS-a, HKS-a i dvoje nezavisnih zastupnika.

(Hina)

 

Zajedničko pismo hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu predsjednicima Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Vandali oskvrnuli katoličko groblje u Tuzli, otvorene i grobnice

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: Fena/Maja Nikolić

Katoličko groblje u naselju Tetima u okolici Tuzle u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna bilo na meti vandala, a nepoznati počinitelji su pritom i otvorili i oskvrnuli neke od grobnica, objavili su u petak lokalni mediji.

Agencija Fena prenijela je izjavu mještanina Nedjeljka Jurkića koji je kazao kako su vandali uz otvaranje grobnica polomili i oštetili nadgrobne spomenike, kipove i pobacali svijeće.

“Ovo nije prvi put. Uznemireni smo”, kazao je Jurkić.

Oskvrnuće groblja osudio je i gvardijan obližnjeg franjevačkog samostana fra Željko Nikolić.

I on je upozorio kako se ovakvi vandalski izgredi ponavljaju, a ovoga puta na meti je bilo groblje koje se nalazi uz važnu filijalnu crkvu.

“Nije prvi put da se ovo događa, ali otvaranje grobnica pokojnika zasigurno govori o mentalnom stanju društva u kojem živimo i ovakav čin nije dobra poruka”, kazao je gvardijan. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Božo Ljubić: Ravnopravnost Hrvata se može postići na dva načina

Objavljeno

na

Objavio

”Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je sinoć za N1 Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a u BiH.

”Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja.

Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta”, pojasnio je gost N1.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom trenutku. ”Mi smatramo da to u ovom momentu nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Da li će nekada doći vrijeme i da li će sazrijeti odnosi…

Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije.

Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”, dodao je on. On je govorio i o ostalim aktualnim političkim temama u BiH, izbornom zakonu i formiranju Federalne vlade.

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari