Pratite nas

BiH

Čović: Ohrabrujuća inicijativa premijera i eurozastupnika protiv preglasavanja Hrvata u BiH

Objavljeno

na

Hrvatski član BiH Predsjedništva i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u petak ohrabrujućom inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i svih jedanaest hrvatskih eurozastupnika koji su vodećim europskim dužnosnicima uputili pismo upozoravajući na preglasavanje najmalobrojnijih Hrvata u BiH na posljednjim izborima, čime se po njima narušavaju temelji Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Vidite koliki je angažman zadnjih sedam dana predsjednika Vlade Republike Hrvatske, stranaka EPP-a. Pogledajte pismo 11 zastupnika u Europskom parlamentu iz Republike Hrvatske bez obzira jesu li liberali, jesu li SDP, jesu li HDZ”, rekao je Čović u Orašju.

On je kazao kako su tri vrlo važne političke opcije u Europskom parlamentu upoznate s problemima u Bosni i Hercegovini nakon posljednjih izbora koji prijete destabilizaciji zemlje.

“To su tri političke opcije u Europskom parlamentu i jednoglasno su svi stali iza nas”, dodao je Čović. Po njegovim riječima, za takvu jednoglasnu potporu iz Hrvatske zaslužan je projekt zajedništva ostvaren kroz Hrvatski narodni sabor BiH.

Po njemu jedini izlaz iz aktualne krize u BiH leži u izmjenama izbornog zakonodavstva, koje bi zajamčile legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama. Istaknuo je kako se radi o odredbama odluke Ustavnog suda te predstavlja “ključni uvjet da država BiH ima stabilan ustroj i stabilno političko funkcioniranje”.

Čović je na sastanku sa stranačkim čelništvom u Posavskoj županiji izrazio zadovoljstvo povijesno dobrim izbornim rezultatima stranke te spremnošću svih hrvatskih političkih opcija da se zajednički bore za ostvarenje jednakopravnosti ovoga naroda.

Na posljednjim izborima Čović, za kojega je glasovalo oko 80 posto hrvatskih birača, izgubio je od Željka Komšića kojega je podupro najveći broj četiri puta brojnijih Bošnjaka u Federaciji BiH. Zbog toga je Komšić u svim većinskim hrvatskim sredinama proglašen nepoželjnom osobom, a u Mostaru je organiziran prosvjed na kojemu se okupilo 10.000 prosvjednika.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je zbog preglasavanja Hrvata i izigravanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma na sjednici Vijeća Europske unije upozorio na moguće posljedice narušavanja jednakopravnosti triju naroda, što je sastavna odrednica Daytonskog mirovnog sporazuma za tu zemlju.

Jučer je pismo sličnog sadržaja najvišim dužnosnicima Europske unije uputilo je svih jedanaest hrvatskih europarlamentaraca koji dolaze iz redova HDZ-a, SDP-a, IDS-a, HNS-a, HKS-a i dvoje nezavisnih zastupnika.

(Hina)

 

Zajedničko pismo hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu predsjednicima Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegović i Čović bez suglasnosti o izmjenama izbornog zakona, proces uspostave vlasti opet blokiran

Objavljeno

na

Objavio

Proces uspostave nove vlasti u Bosni i Hercegovini ponovo je blokiran jer Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH ne mogu postići suglasnost da se to istodobno provede na državnoj i na razini Federacije BiH, potvrdili su u četvrtak predsjednici tih stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

“HDZ i SDA ne uspijevaju naći rješenja za probleme koje imamo što ne znači da ih nećemo naći”, kazao je novinarima Izetbegović nakon sastanka kojega je u Sarajevu održao s Čovićem.

Potvrdio je kako SDA želi da uporedo s uspostavom novog vijeća ministara bude formirana i nova izvršna vlast na razini Federacije BiH gdje dvije stranke odavno imaju osiguranu većinu u entitetskom parlamentu i načelno su se suglasile kako će nastaviti koalirati i u ovom mandatu.

Izetbegović je pojasnio kako je moguće da zbog toga što HDZ BiH inzistira da se prije uspostave nove vlade Federacije BiH postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona, SDA jednostavno ne kandidira svoje kadrove za novo Vijeće ministara pa onda ni to tijelo neće biti imenovano.

Zastupnički dom parlamenta BiH prošlog je tjedna potvrdio imenovanje Zorana Tegeltije iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za novog predsjedatelja vijeća ministara no on ne može preuzeti tu dužnost sve dok parlament ne potvrdi sve nove ministre.

Prema koalicijskom sporazumu kojega su ranije postigli Izetbegović, Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, za bošnjačku su kvotu ostavljena ministarstva vanjskih poslova, obrane i sigurnosti.

SDA će te resore podijeliti sa svojim koalicijskim partnerima odnosno s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića pa je izvjesno da ni te dvije stranke neće predložiti kandidate za ministre ukoliko se na takav potez odluči Izetbegovićeva stranka.

Čović je pak nakon neuspjelih razgovora u četvrtak s Izetbegovićem rekao kako nije ni bilo ambicije da se postigne konačni dogovor “nego da se nastavi razgovarati o otvorenim pitanjima”.

“Posao s vijećem ministara treba privesti kraju i mi smo imena svojih kandidata predali a svemu ostalom će tri partnera i dalje razgovarati”, kazao je Čović dodajući kako će ono o čemu se ne uspiju dogovoriti “ostati kako jest”.

Potvrdio je kako se HDZ i SDA i dalje spore oko toga kako izmijeniti izborni zakon no obećao je kako će se u Mostaru naredne godine sigurno održati lokalni izbori kojih nije bilo još od 2008.

Sada je najveći problem dogovoriti neki novi model izbora za članove Predsjedništva BiH kao i za zastupnike u Domu naroda parlamenta Federacije BiH a Čović je kazao kako HDZ ne odustaje od zahtjeva da to budu rješenja koja će osigurati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u tim tijelima vlasti, a ne da im ih biraju Bošnjaci.

“Minimum je da Hrvati mogu birati svog predstavnika”, kazao je Čović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

U BiH će biti otvorena 44 biračka mjesta za hrvatske predsjedničke izbore

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske moći će glasati na ukupno 44 biračka mjesta, potvrdilo je u četvrtak hrvatsko veleposlanstvo u Sarajevu.

U obavijesti dostavljenoj Hini stoji kako će sva biračka mjesta biti otvorena u mjestima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Najviše biračkih mjesta odnosno njih 19 bit će otvoreno u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske. Po brojnosti slijedi Vitez u središnjoj Bosni, u kojemu je planirano otvaranje 10 biračkih mjesta, dok će u Sarajevu biti otvoreno 6 biračkih mjesta.

Četiri biračka mjesta bit će otvorena u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.

Glasati na području BiH mogu oni hrvatski državljani koji tamo imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske e-osobne iskaznice u kojima je upisano prebivalište u BiH na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje.

No i oni hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu moći će glasati na predsjedničkim izborima 22. prosinca uz odgovarajuću potvrdu, koju na sam dan izbora mogu dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

U BiH će moći glasati i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ukoliko se na dan izbora zateknu u susjednoj zemlji, no oni za to moraju imati potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta.(Hina)

Upute bh. Hrvatima: Kako glasovati na predsjedničkim izborima?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari