Pratite nas

BiH

ČOVIĆ: Ovo što rade bošnjačke stranke je nastavak etničkog čišćenja

Objavljeno

na

Stranke Hrvatskog narodnog sabora podnijeti će apelaciju Ustavnom sudu BiH vezanu uz nedavnu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva, potvrdio je danas predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa. 

Razlog je činjenica da se odlukom SIP-a ne provodi presuda Ustavnog suda vezana uz legitimno predstavljanje, a Čović je poručio i kako je jedini organ nadležan za promjenu Izbornog zakona Parlamentarna skupština BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz sadržaj apelacije, pojasnio je kako odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ne uvažava odluku Ustavnog suda i to se želi jasno naglasiti, podsjetivši kako je Izborni zakon u jednom dijelu stavljen izvan snage, a Izborni zakon može mijenjati isključivo zakonodavac.

„Neki žele protumačiti kako je HNS profitirao ovom odlukom. Mi vrlo jasno kažemo kako nije, čak što više. Želimo osigurati legitimno predstavljanje, a ne da nam netko mjeri je li to 10, 12, 15 ljudi“, naveo je Čović, kazavši kako treba osigurati legitiman izbor 17 Hrvata, 17 Bošnjaka i 17 Srba te ostalih.

Na pitanje da komentira pokušaje bošnjačkih stranaka da u Dom naroda, odnosno Klub Hrvata izaberu svoje predstavnike, Čović je podsjetio kako se o  legitimnog predstavljanju govori već dugo vremena, a o tomu govore i sve apelacije, pa i ona Borjane Krišto koja još nije na dnevnom redu.

„Ništa drugo ne tražimo već da BiH profunkcionira kao normalna zemlja sukladno Aneksu 4 gdje se mora osigurati legitimnost predstavljanja. To je pojasnio Ustavni sud“, naglasio je Čović.

Pojasnio je kako prijatelje Bošnjake i bošnjačke stranke treba poticati da razumiju da ovo što rade nije nikomu dobro.

„Ovo je nastavak etničkog čišćenja nekim drugim sredstvima“, upozorio je Čović.

Poručio je kako je legitimno predstavljanje osnova te kako BiH mora funkcionirati kao zajednica potpuno jednakopravna tri konstitutivna naroda i na tomu će se do kraja inzistirati.

Na upit o tematici formiranja vlasti, Čović je kazao kako je Vijeće ministara već trebalo biti uspostavljeno, no sada postoje neke igre i nadmudrivanja, ali je naglasio kako ne vidi razloga da se taj posao ne završi do kraja mjeseca.

Kada je riječ o županijama, naveo je kako ne vidi ni jedan razlog da se vlast ne uspostavi, podsjetivši kako su dali primjer ZHŽ koji je prvi dobio novu Vladu.

Tim putem će se i  nastaviti, a Čović je kazao kako vjeruje da se do kraja siječnja može završiti proces uspostave vlasti u svim županijama gdje imaju većinu.

U kontekstu federalne Vlade ponovio je ranije stajalište kako prvo treba riješiti pitanje Izbornog zakona.

Na današnjoj je sjednici postignut dogovor o svim detaljima zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora  počevši od loga i grafike, preko dnevnog reda pa do dokumenata koji će se usvajati. Na zasjedanju se očekuje između 600 i 650 predstavnika, a na idućoj sjednici Predsjedništva HNS-a naći će se prijedlog deklaracije kojom će se poslati snažna poruka./M.P:/HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Politička kriza u BiH poprima nove razmjere

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Politička kriza u BiH poprima nove razmjere nakon što je postalo jasno da uspostava izvršne vlasti sve manje ovisi o dogovoru o tome tko će činiti parlamentarnu većinu, a sve više o različitim uvjetovanjima nekim krupnim političkim pitanjima. Zbog političkih ucjena, blokirano je formiranje vlasti i postavlja se pitanje tko će odgovarati za to.

Uz činjenicu da ne postoji parlamentarna većina na državnoj i federalnoj razini i da postoje pravne nedoumice koje bi zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona mogle zakočiti sam proces uspostave vlasti, sad se otvoreno postavljaju politički uvjeti i rade otvorene opstrukcije. Iz političkog Sarajeva stigla je jasna poruka da Vijeće ministara neće biti uspostavljeno prije nego što srpske stranke pristanu na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana, odnosno aktivacije Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO savezu, poznatijeg kao MAPm piše Večernji List BiH

Srpska strana odgovorila je zaustavljanjem daljnje uspostave i rada Zastupničkog doma Parlamenta BiH, jasno stavljajući do znanja da neće tolerirati situaciju u kojoj se u državnoj vlasti održavaju kadrovi propalog Saveza za promjene. Uvjetovanja se više se i ne kriju, što znači da ova šahovska partija može potrajati i da će se voditi vrlo otvoreno. Uvjetovanje se prenosi i na Predsjedništvo BiH koje se ionako nije proslavilo učinkom u prvih par mjeseci svog mandata. Blokade, uvjetovanja i opstrukcije prenose se lančano i prijete potpuno paralizirati državu. Dio zakonodavne vlasti na državnoj i federalnoj razini još nije uspostavljen, a o izvršnoj se govori samo u kontekstu spomenutih ucjena. Znalo se u povijesti daytonske BiH dogoditi da prva poslijeizborna godina prođe u nadmudrivanjima i pregovorima o uspostavi nove vlasti, ali čini se kako su sadašnje pozicije bošnjačke i srpske politike prilično zakovane na polaznim pozicijama.

Kao i mnogo puta do sada, ispaštat će država i njezini građani. U sjeni uvjetovanja oko imenovanja predsjedatelja Vijeća ministara BiH ostao je problem Federacije BiH, gdje se čeka na uspostavu Doma naroda, kao formalnog preduvjeta za proces imenovanja izvršne vlasti. Nekoliko županija do sada izabralo je izaslanike sukladno odluci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koja je, pak, predmet osporavanja pred Ustavnim sudom. SIP je uputio požurnicu svim županijskim parlamentima koji do sada nisu dostavili liste kandidata za Dom naroda, ali cijela bi priča s popunom ovog doma mogla pasti u vodu ako Ustavni sud prihvati neku od upućenih žalbi.

No, čak i da se Dom naroda brzo popuni, a odluka SIP-a ne bude proglašena neustavnom po bilo kojoj osnovi, to ne jamči brzu uspostavu vlasti u Federaciji. Situaciju ovdje kompliciraju odnosi unutar bošnjačkog političkog spektra jer je jasno da je HDZ, odnosno koalicija oko HNS-a, nezaobilazan čimbenik pri sastavljanju federalne i državne vlasti. Tko će biti partner s bošnjačke strane i koliko će političkih subjekata sudjelovati u toj priči, u ovom trenutku vrlo je teško pretpostaviti.

Večernji List BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Migranti zaustavili vlak i pobjegli, od putnika ukrali novac i hranu

Objavljeno

na

Objavio

Skupina ilegalnih migranata prisilno je zaustavila putnički vlak u okolici Doboja nakon što su pokrali nekoliko putnika, a potom su pobjegli u nepoznatom pravcu, izvijestila je u četvrtak dobojska policija.

Incident se dogodio u srijedu, a migranti su, povlačenjem kočnice za slučaj nesreće, vlak koji je prometovao na redovitoj liniji Bihać-Sarajevo zaustavili kod mjesta Stanari.

Posada vlaka izvijestila je policiju, a očevidom je utvrđeno kako je riječ o skupini od pet migranata koji su prije zaustavljanja vlaka od jednog putnika ukrali torbicu s novcem. Od drugih putnika uzeli su pak punjač za mobitel i hranu.

Istraga o ovom slučaju se nastavlja, priopćeno je iz Policijske uprave Doboj. Prema podacima kojima raspolažu policijske agencije u BiH, od početka prošle godine u tu je zemlju ušlo nešto više od 23 tisuće ilegalnih migranata preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Većina je uspjela nastaviti put ka Zapadu a procjena je kako ih u BiH trenutačno boravi 4 do 5 tisuća.

Najveći broj smješten je u prihvatnim centrima kod Bihaća i Velike Kladuše, a ostatak boravi u okolici Sarajeva, gdje postoje tri prihvatna centra.

(Hina)

 

Migranti opljačkali košarkaše Čapljine

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari