Pratite nas

BiH

ČOVIĆ: Ovo što rade bošnjačke stranke je nastavak etničkog čišćenja

Objavljeno

na

Stranke Hrvatskog narodnog sabora podnijeti će apelaciju Ustavnom sudu BiH vezanu uz nedavnu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva, potvrdio je danas predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa. 

Razlog je činjenica da se odlukom SIP-a ne provodi presuda Ustavnog suda vezana uz legitimno predstavljanje, a Čović je poručio i kako je jedini organ nadležan za promjenu Izbornog zakona Parlamentarna skupština BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz sadržaj apelacije, pojasnio je kako odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ne uvažava odluku Ustavnog suda i to se želi jasno naglasiti, podsjetivši kako je Izborni zakon u jednom dijelu stavljen izvan snage, a Izborni zakon može mijenjati isključivo zakonodavac.

„Neki žele protumačiti kako je HNS profitirao ovom odlukom. Mi vrlo jasno kažemo kako nije, čak što više. Želimo osigurati legitimno predstavljanje, a ne da nam netko mjeri je li to 10, 12, 15 ljudi“, naveo je Čović, kazavši kako treba osigurati legitiman izbor 17 Hrvata, 17 Bošnjaka i 17 Srba te ostalih.

Na pitanje da komentira pokušaje bošnjačkih stranaka da u Dom naroda, odnosno Klub Hrvata izaberu svoje predstavnike, Čović je podsjetio kako se o  legitimnog predstavljanju govori već dugo vremena, a o tomu govore i sve apelacije, pa i ona Borjane Krišto koja još nije na dnevnom redu.

„Ništa drugo ne tražimo već da BiH profunkcionira kao normalna zemlja sukladno Aneksu 4 gdje se mora osigurati legitimnost predstavljanja. To je pojasnio Ustavni sud“, naglasio je Čović.

Pojasnio je kako prijatelje Bošnjake i bošnjačke stranke treba poticati da razumiju da ovo što rade nije nikomu dobro.

„Ovo je nastavak etničkog čišćenja nekim drugim sredstvima“, upozorio je Čović.

Poručio je kako je legitimno predstavljanje osnova te kako BiH mora funkcionirati kao zajednica potpuno jednakopravna tri konstitutivna naroda i na tomu će se do kraja inzistirati.

Na upit o tematici formiranja vlasti, Čović je kazao kako je Vijeće ministara već trebalo biti uspostavljeno, no sada postoje neke igre i nadmudrivanja, ali je naglasio kako ne vidi razloga da se taj posao ne završi do kraja mjeseca.

Kada je riječ o županijama, naveo je kako ne vidi ni jedan razlog da se vlast ne uspostavi, podsjetivši kako su dali primjer ZHŽ koji je prvi dobio novu Vladu.

Tim putem će se i  nastaviti, a Čović je kazao kako vjeruje da se do kraja siječnja može završiti proces uspostave vlasti u svim županijama gdje imaju većinu.

U kontekstu federalne Vlade ponovio je ranije stajalište kako prvo treba riješiti pitanje Izbornog zakona.

Na današnjoj je sjednici postignut dogovor o svim detaljima zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora  počevši od loga i grafike, preko dnevnog reda pa do dokumenata koji će se usvajati. Na zasjedanju se očekuje između 600 i 650 predstavnika, a na idućoj sjednici Predsjedništva HNS-a naći će se prijedlog deklaracije kojom će se poslati snažna poruka./M.P:/HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bišćani i migranti se potukli u kladionici

Objavljeno

na

Objavio

U ulici “Petog korpusa” u Bihaću jučer oko 13 sati došlo je do nereda i fizičkog obračuna u kladionici. Obračun se dogodio između jednog Bišćanina i nekoliko migranata.

Nedugo nakon obračuna na mjesto događaja stigla je Hitna pomoć. Ako je suditi po komentarima na Facebooku, do tučnjave je došlo zbog listića?!

Jedna osoba je lakše ozlijeđena, te je prevezena u bolnicu, prenosi Dnevni avaz.

“Veliki broj migranata svakodnevno dolazi u ovu kladionicu, te je već nekoliko puta dolazilo do sličnih i gorih obračuna”, kazali su stanari okolnih zgrada za USN portal. Zanimljivo je da se ova kladionica nalazi nekoliko desetina metara od zgrade MUP-a USK.

 

Migranti prave kaos u Bihaću: Jednog napali sjekirom, drugi teško ozlijeđen

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

UO I NO Aluminija pisali Čoviću: Odluke ćemo morati donositi samostalno, ali računamo na nastavak vaše potpore

Objavljeno

na

Objavio

Aktivnosti na saniranju stanja u Aluminiju intenzivno se provode, a iako je konačan ishod još neizvjestan, Uprava i Nadzorni odbor poduzeća i jučer su razmatrali nužne mjere.

Usvojeno je i pismo koje je zajednički upućeno predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću, a koji je bio inicijator uspostave “kriznog vijeća” kao privremenog tijela koje je trebalo sagledati problematiku društva Aluminij d.d. Mostar, zaštititi sve njegove zaposlenike i pokušati ponovno pokrenuti proces rada na tržišnim osnovama.

U pismu, o čijem sadržaju su jučer informirani i predstavnici Sindikata, navodi se da se nakon nekoliko zajedničkih sastanaka i svih do sada načinjenih projekcija za ponovno pokretanje pojedinačnih proizvodnih procesa, “nadamo se da se naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama”.

– Kako Nadzorni odbor i Uprava društva, uz suglasnost Sindikata, trebaju uskoro donijeti odluke kojima bi se, uz potporu Vlade FBiH, dugoročno pružila prilika jednom novom Aluminiju da može poslovati u dobrom tržišnom okruženju, članovi Nadzornog odbora i Uprave društva Aluminij smatraju potrebnim zahvaliti vam za cjelokupan doprinos i zalaganje koje ste učinili u proteklom razdoblju – navodi se u pismu koje su Uprava i NO Aluminija uputili Čoviću.

Također se ističe da nakon prosvjeda djelatnika Aluminija ispred središnjice HDZ BiH te “orkestriranih medijskih napada na vas i na stranku koju vodite, potrebno je istaknuti da ste Vi, unatoč težini situacije koja nas je sve pogodila, konkretno i nedvosmisleno stali iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom, prvo zaštititi prava zaposlenika, dati punu potporu mjerodavnim institucijama u cilju utvrđivanja odgovornosti za utvrđene nezakonitosti bez obzira na počinitelje i pronaći investitore za novi početak proizvodnje”.

-Aktivnim djelovanjem kroz “krizno vijeće” i uz pomoć svih članova ovog vijeća, doprinijeli ste da sada svi zajedno drugačije promišljamo budućnost Aluminija.

Kroz dugotrajne rasprave i razmjene mišljenja na sjednicama ovog privremenog tijela, uspjeli ste iskristalizirati i jasno prenijeti svim članovima namjere onih koji su kroz lažne vijesti i ciljano ubačene krive informacije željeli i još uvijek žele manipulirati sudbinom zaposlenika Aluminija.

Posebno nas žalosti činjenica da ste i osobno morali doživjeti neugodnosti prouzročene željom nekih da kroz politiziranje procesa gašenja jednog poduzeća izazovu čak i socijalne nerede u Mostaru i Hercegovini – ističe se u pismu.

Članovi Nadzornog odbora i Uprave Aluminija sa svoje će strane, kako navode, učiniti sve što je moguće, u okviru njihovih zakonskih ovlasti, da se preko mjerodavnih institucija istraži zakonitost poslovanja Aluminija u posljednjih desetak ili više godina i o tome transparentno i objektivno informira javnost.

– Nadamo se da i Sindikat zaposlenika Aluminija dijeli naše mišljenje i da ćemo svi zajedno, kao aktivni sudionici ovog procesa oživljavanja poslovnih procesa Aluminija, doći do zacrtanog cilja, a to je pravna zaštita i zbrinjavanje svih zaposlenika te pronalazak strateškog partnera za daljnji razvoj.

Svjesni smo da odluke iz naše nadležnosti sukladno važećim propisima moramo donositi samostalno, ili one najbitnije predlagati vlasnicima, ali isto tako vjerujemo kako ćete se i ubuduće, kada god bude potrebno, spremno odazvati, da kao partner, svojim iskustvom, znanjem i političkom pozicijom pomognete Aluminiju i njegovim zaposlenicima. Uz želje da svi zajedno uspijemo u našim nakanama, primite izraze našeg poštovanja – zaključuje se u pismu koje su Uprava i Nadzorni odbor Aluminija uputili Draganu Čoviću, predsjedniku HNS-a i HDZ-a. /HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari