Pratite nas

BiH

ČOVIĆ: Ovo što rade bošnjačke stranke je nastavak etničkog čišćenja

Objavljeno

na

Stranke Hrvatskog narodnog sabora podnijeti će apelaciju Ustavnom sudu BiH vezanu uz nedavnu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva, potvrdio je danas predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa. 

Razlog je činjenica da se odlukom SIP-a ne provodi presuda Ustavnog suda vezana uz legitimno predstavljanje, a Čović je poručio i kako je jedini organ nadležan za promjenu Izbornog zakona Parlamentarna skupština BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz sadržaj apelacije, pojasnio je kako odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ne uvažava odluku Ustavnog suda i to se želi jasno naglasiti, podsjetivši kako je Izborni zakon u jednom dijelu stavljen izvan snage, a Izborni zakon može mijenjati isključivo zakonodavac.

„Neki žele protumačiti kako je HNS profitirao ovom odlukom. Mi vrlo jasno kažemo kako nije, čak što više. Želimo osigurati legitimno predstavljanje, a ne da nam netko mjeri je li to 10, 12, 15 ljudi“, naveo je Čović, kazavši kako treba osigurati legitiman izbor 17 Hrvata, 17 Bošnjaka i 17 Srba te ostalih.

Na pitanje da komentira pokušaje bošnjačkih stranaka da u Dom naroda, odnosno Klub Hrvata izaberu svoje predstavnike, Čović je podsjetio kako se o  legitimnog predstavljanju govori već dugo vremena, a o tomu govore i sve apelacije, pa i ona Borjane Krišto koja još nije na dnevnom redu.

„Ništa drugo ne tražimo već da BiH profunkcionira kao normalna zemlja sukladno Aneksu 4 gdje se mora osigurati legitimnost predstavljanja. To je pojasnio Ustavni sud“, naglasio je Čović.

Pojasnio je kako prijatelje Bošnjake i bošnjačke stranke treba poticati da razumiju da ovo što rade nije nikomu dobro.

„Ovo je nastavak etničkog čišćenja nekim drugim sredstvima“, upozorio je Čović.

Poručio je kako je legitimno predstavljanje osnova te kako BiH mora funkcionirati kao zajednica potpuno jednakopravna tri konstitutivna naroda i na tomu će se do kraja inzistirati.

Na upit o tematici formiranja vlasti, Čović je kazao kako je Vijeće ministara već trebalo biti uspostavljeno, no sada postoje neke igre i nadmudrivanja, ali je naglasio kako ne vidi razloga da se taj posao ne završi do kraja mjeseca.

Kada je riječ o županijama, naveo je kako ne vidi ni jedan razlog da se vlast ne uspostavi, podsjetivši kako su dali primjer ZHŽ koji je prvi dobio novu Vladu.

Tim putem će se i  nastaviti, a Čović je kazao kako vjeruje da se do kraja siječnja može završiti proces uspostave vlasti u svim županijama gdje imaju većinu.

U kontekstu federalne Vlade ponovio je ranije stajalište kako prvo treba riješiti pitanje Izbornog zakona.

Na današnjoj je sjednici postignut dogovor o svim detaljima zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora  počevši od loga i grafike, preko dnevnog reda pa do dokumenata koji će se usvajati. Na zasjedanju se očekuje između 600 i 650 predstavnika, a na idućoj sjednici Predsjedništva HNS-a naći će se prijedlog deklaracije kojom će se poslati snažna poruka./M.P:/HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Logoraši u Bugojnu traže istinu o 19 nestalih Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Preživjeli logoraši, zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga i obiteljima žrtava, obilježili su u utorak 25. godišnjicu zatvaranja logora koji se nalazio u prostorijama nogometnog stadiona u Bugojnu te su izrazili prosvjed što se još uvijek ništa ne zna o sudbini 19 nekada najviših vojnih i političkih dužnosnika u tome srednjobosanskom gradiću, koji su odvedeni i najvjerojatnije ubijeni, dok za te zločine nositelji vlasti iz toga razdoblja nisu odgovarali.

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća kod nogometnog stadiona u Bugojnu obilježeno je raspuštanje jednoga od najzloglasnijih logora koje su pripadnici Armije BiH organizirali za hrvatske civile i zarobljene vojnike.

Po podacima hrvatske strane, torturu je kroz ovaj logor prošlo 550 Hrvata, od čega su 294 logoraša provela u njemu punih osam mjeseci. Iz toga logora u nepoznato je odvedeno i likvidirano 19 Hrvata Bugojna, među kojima su i nekadašnji zapovjednici lokalnog Hrvatskog vijeća obrane, šefovi civilne vlasti i političkih struktura.

Marijan Knezović: O nekim se stvarima očito ne smije pričati na većim razinama

U priopćenju upućenom tim povodom, udruženje hrvatskih logoraša iz Bugojnu upozorilo je da su uvjete boravka u logoru Stadion predstavnici Međunarodnog crvenog križa ocijenili gorim od stanja kojeg su zatekli u zloglasnom srpskom logoru Manjača. Dodali su kako dužnosnici koje smatraju odgovornim za njihovo stradanje i danas slobodno hodaju Bugojnom. Ponajprije se to odnosi na ratnog načelnika općine Dževada Mlaću i nekadašnjeg zapovjednika Armije BiH Selmu Cikotića.

“Činjenice da je bošnjačka Armija BiH izvršila agresiju na Hrvate Bugojna, otvorila na desetine logora i ubila preko 200 Hrvata te počinila brojne zločine pod zapovjedništvom Selme Cikotića, ratnog zapovjednika Operativne skupine Zapad i predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna Đevada Mlaće, ne dopiru ni do javnosti ni do pravosuđa”, navodi se u priopćenju hrvatskih logoraša.

Također se navodi da Državno odvjetništvo u BiH više od 10 godina vodi istragu u predmetu Dževad Mlaćo, ali da taj predmet, kojeg vodi tužiteljica Slavica Terzić, godinama tapka u mjestu.
U priopćenju se dodaje kako je do sada bilo dosta lažnih dojava o tijelima nestalih Hrvata Bugojna, što udruženja žrtava doživljavaju novim zločinom.

Sud BiH osudio je bivšeg zapovjednika osiguranja logora bošnjačke Armije BiH Musajba Kukavicu u Bugojnu na četverogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim zatočenicima. Uz njega je u odvojenom postupku na sedam godina zatvora osuđen i Senad Dautović, koji je tijekom rata bio zapovjednik logora Iskra u Bugojnu. Još jedan zapovjednik u logoru, Nisvet Gasal, pravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora.

(Hina)

 

Bugojnom se i dalje šetaju odgovorni za nestanak i likvidaciju 19 Hrvata i mučenja u logoru ‘Stadion’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čović, Dodik i Izetbegović usuglasili dokument o koaliranju

Objavljeno

na

Objavio

Lideri tri najveće političke stranke u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su usuglasili dokument koji bi trebao osigurati načela na kojima će djelovati buduća vladajuća koalicija u toj zemlji, no dogovor o konačnom formiranju vlasti još nisu postigli.

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik sastali su se u Sarajevu kako bi raspravili sadržaj dokumenta koji definira plan rada buduće koalicije odnosno djelovanja novog Vijeća ministara BiH.

Sva trojica su nakon sastanka novinarima potvrdili kako im je dokument koji je predložila SDA prihvatljiv ali i da još nema konačnog dogovora o tome kako će izgledati buduće Vijeće ministara što sada ovisi o tome kada će Predsjedništvo BiH formalno imenovati mandatara za premijera.

“Predsjedništvo BiH će zasjedati kada sve dogovorimo”, kazao je novinarima Dodik.

Temelj spora oko uspostave vlasti na državnoj razini do sada su bila različita stajališta SDA i SNSD-a o tome hoće li novo Vijeće ministara preuzeti obvezu provedbe reformi bitnih ne samo za nastavak puta ka članstvu u Europskoj uniji nego i prema NATO-u.

Dodik sada tvrdi kako usuglašeni dokument ne spominje NATO ali tvrdi kako je “SDA uporna” kada je riječ o tom pitanju no Izetbegovićeva je interpretacija nešto drugačija pa nije jasno što su se na kraju dogovorili.

“U dokumentu pišu bitne stvari po pitanju ekonomije i svih integracijskih procesa”, kazao je Izetbegović ustvrdivši kako njegova stranka nije “omekšala” svoje stajalište te kako su NATO integracije za BiH u ovom trenutku samo tehničko a ne političko pitanje no ipak nije pojasnio kako je to zapravo riješeno u pregovorima s Dodikom.

“Nemojte nas tjerati da se dalje sudaramo, pustite nas da tu stvar riješimo”, poručio je Izetbegović novinarima koji su na tome inzistirali.

Iztetbegovć je rekao kako je najbitnije da su usuglašena načela djelovanja buduće koalicije a sada preostaje dogovor o raspodjeli ministarstava.

Razgovori o tome, kako je pojasnio, obavit će se narednog tjedna.

“Što se tiče nas (SDA) tiče to može biti gotovo već sutra”, kazao je Izetbegović dodajući kako vjeruje da će sve ipak biti riješeno do 31. ožujka.

Izvjesno je samo da će devet ministarstava u Vijeću ministara biti podijeljeno po etničkom ključu odnosno kako će ga činiti po tri ministra Hrvata, Srbina i Bošnjaka dok bi predsjedatelj trebao biti Zoran Tegeltija kojega je ranije kao svog kandidata nominirao Dodik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari