Pratite nas

BiH

ČOVIĆ: Ovo što rade bošnjačke stranke je nastavak etničkog čišćenja

Objavljeno

na

Stranke Hrvatskog narodnog sabora podnijeti će apelaciju Ustavnom sudu BiH vezanu uz nedavnu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva, potvrdio je danas predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa. 

Razlog je činjenica da se odlukom SIP-a ne provodi presuda Ustavnog suda vezana uz legitimno predstavljanje, a Čović je poručio i kako je jedini organ nadležan za promjenu Izbornog zakona Parlamentarna skupština BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz sadržaj apelacije, pojasnio je kako odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ne uvažava odluku Ustavnog suda i to se želi jasno naglasiti, podsjetivši kako je Izborni zakon u jednom dijelu stavljen izvan snage, a Izborni zakon može mijenjati isključivo zakonodavac.

„Neki žele protumačiti kako je HNS profitirao ovom odlukom. Mi vrlo jasno kažemo kako nije, čak što više. Želimo osigurati legitimno predstavljanje, a ne da nam netko mjeri je li to 10, 12, 15 ljudi“, naveo je Čović, kazavši kako treba osigurati legitiman izbor 17 Hrvata, 17 Bošnjaka i 17 Srba te ostalih.

Na pitanje da komentira pokušaje bošnjačkih stranaka da u Dom naroda, odnosno Klub Hrvata izaberu svoje predstavnike, Čović je podsjetio kako se o  legitimnog predstavljanju govori već dugo vremena, a o tomu govore i sve apelacije, pa i ona Borjane Krišto koja još nije na dnevnom redu.

„Ništa drugo ne tražimo već da BiH profunkcionira kao normalna zemlja sukladno Aneksu 4 gdje se mora osigurati legitimnost predstavljanja. To je pojasnio Ustavni sud“, naglasio je Čović.

Pojasnio je kako prijatelje Bošnjake i bošnjačke stranke treba poticati da razumiju da ovo što rade nije nikomu dobro.

„Ovo je nastavak etničkog čišćenja nekim drugim sredstvima“, upozorio je Čović.

Poručio je kako je legitimno predstavljanje osnova te kako BiH mora funkcionirati kao zajednica potpuno jednakopravna tri konstitutivna naroda i na tomu će se do kraja inzistirati.

Na upit o tematici formiranja vlasti, Čović je kazao kako je Vijeće ministara već trebalo biti uspostavljeno, no sada postoje neke igre i nadmudrivanja, ali je naglasio kako ne vidi razloga da se taj posao ne završi do kraja mjeseca.

Kada je riječ o županijama, naveo je kako ne vidi ni jedan razlog da se vlast ne uspostavi, podsjetivši kako su dali primjer ZHŽ koji je prvi dobio novu Vladu.

Tim putem će se i  nastaviti, a Čović je kazao kako vjeruje da se do kraja siječnja može završiti proces uspostave vlasti u svim županijama gdje imaju većinu.

U kontekstu federalne Vlade ponovio je ranije stajalište kako prvo treba riješiti pitanje Izbornog zakona.

Na današnjoj je sjednici postignut dogovor o svim detaljima zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora  počevši od loga i grafike, preko dnevnog reda pa do dokumenata koji će se usvajati. Na zasjedanju se očekuje između 600 i 650 predstavnika, a na idućoj sjednici Predsjedništva HNS-a naći će se prijedlog deklaracije kojom će se poslati snažna poruka./M.P:/HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović i Plenković položili kamen temeljac za buduću tvornicu Podravke kod Mostara

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer i predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH položili su u petak temeljni kamen za buduću tvornicu Podravke kod Mostara koja bi trebala prerađivati voće i povrće koje se tamo već nekoliko godina uzgaja uz potporu te vodeće hrvatske kompanije.

Andrej Plenković, koji je postavio kapsulu u temeljni kamen buduće tvornice Podravke, pohvalio je ovu investiciju.

“Ovo je sjajan projekt koji će okupiti brojne poljoprivrednike te braniteljske zadruge koje će se uključiti u ovu proizvodnju u interesu vlastitih obitelji i zajednice”, istaknuo je hrvatski premijer.

Dragan Čović istaknuo je na ceremoniji kako je Podravka pokrenula testno razdoblje uzgoja rajčice na području Mostarskog blata, Ljubuškog, Ravnog I Čapljine.

“Ovo je važan projekt i nova budućnost za mlađe ljude kako bi Hrvati ostali svoji na svome”, dodao je Čović.

Na rubovima Mostarskog blata, plodnog polja smještenog između Mostara i Širokog Brijega, već nekoliko godina probno se uzgaja rajčica koju otkupljuje Podravka.

Započelo se uzgojem 300 tona rajčice, a sljedeće godine kada bi tvornica trebala biti izgrađena očekuje se urod od 10.000 tona ovoga povrća.

“Nastojimo se na ovome području organizirati kako bismo zaustavili odlazak mladih ljudi. To nas najviše motivira na ovo sve”, rekao je za medije Krunoslav Čović, jedan od inicijatora iz braniteljske zadruge koja djeluje pri Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Širokom Brijegu.

Po njegovim riječima postoje golemi potencijali za uzgoj rajčice, paprika i drugih poljoprivrednih kultura u ovome dijelu Hercegovine.

“Vjerujemo da ćemo uspjeti. Mislim da potencijalima nema kraja”, dodao je Krunoslav Čović.

Direktor Podravke Marin Pucar istaknuo je kako je ove godine posađeno 1,2 milijuna stabljika rajčice na području Mostarskog blata.

“Očekujemo da ćemo sljedeće godine proizvesti 10.000 tona rajčice koje Podravka izvozi u preko 60 zemalja svijeta. Na taj način ćemo osigurati prihode ljudima ovdje i zaposlenost te ostanak”, istaknuo je direktor Podravke.

Dodao je kako je važno bilo okupiti branitelje iz zadruga i poljoprivrednike za koje očekuje da će biti “ključni čimbenik razvoja ovoga kraja”.

“Želimo da hrvatski narod ostane ovdje i pokrene poljoprivrednu proizvodnju. Ne želimo da sirovine više uvozimo iz inozemstva, nego s domaćih polja. Razvijamo na sličan način proizvodnju u Istri, u Hercegovini, Slavoniji, Podravini i u cijeloj RH s drugim poljoprivrednim kulturama”, dodao je Pucar. (Hina)

Plenković se protivi podizanju žice između Hrvatske i BiH nakon ponovne eskalacije migrantske krize

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju se relaksirati

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je da se odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju relaksirati te da nema razloga za stalno izazivanje napetosti i kriza.

U intervjuu za Večernji list, a u povodu 15 godina na čelu stranke, Čović je istaknuo kako sva tri naroda u BiH moraju surađivati, odbacujući optužbe da je više na strani Srba nego Bošnjaka.

Bošnjačkoj politici, kaže, zamjera, što želi upravljati svim procesima u BiH i šalje loše poruke Hrvatima, a kao očit primjer naveo je izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

-To je za mene jača afera od svih drugih afera ako znamo što je uloga te institucije. Ako se netko drzne da bez dogovora s bilo kim, od partnera s kojima čini vlast, zanemari posve proceduru natječaja koja je provedena, prekine sve i  imenuje pet članova SIP-a, šalje se jasna poruka, kazao je Čović, dodajući kako je krajnji cilj stvoriti uvjete za preglasavanje Hrvata u izboru člana Predsjedništva BiH i nametanje Doma naroda.

Kritizirao je predstavnike međunarodne zajednice što, kako kaže, šute i saginju glavu, na kršenje ustava i zakona u BiH, kao što je slučaj pri izboru članova SIP-a.

Govoreći o potencijalnom nasljedniku na mjestu predsjednika HDZ-a BiH Čović je ustvrdio da unutar stranke ima značajan broj onih koji „udovoljavaju svim standardima koje danas mladi čovjek treba imati ako se želi baviti politikom“. Ne želi govoriti o imenima kandidata koji bi za dvije-tri godine mogli doći na čelo HDZ-a, jer bi se prema njima usmjerila, smatra on, paljba i pritisak.

-Posve sam, međutim, siguran da im zavidan broj mladih ljudi koji će biti u stanju nositi ovaj projekt. Prije toga moja je snažna želja riješiti ova ključna pitanja kako bi se tim mladim ljudima ostavio čist prostor. Da ih ne dovedemo u situaciju da se moraju baviti poslovima izmjene Izbornog zakona ili Ustava BiH. Čini mi se da smo na sredini tih događanja, jer smo u proteklih 15 godina imali jedan maraton- ustvrdio je Čović. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari