Connect with us

Vijesti

Čović: Pokušaj da nam se stavi ‘križ odgovornosti’ neće dati rezultate

Objavljeno

on

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je optužbe da je odgovoran za neuspjeh posljednjih pregovora o provođenju odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, navodeći da nije “podizao ljestvicu zahtjeva”, kako su ga optužili predstavnici bošnjačkih stranaka.

“Nismo podizali ljestvicu, kako se pokušava stvoriti slika u medijima. Pokušaj da nam se stavi ‘križ odgovornosti’ neće dati rezultate. Ni u svim prethodnim razgovorima nikada nije bilo pokazivanja bilo kakvog hira predstavnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990”, rekao je Čović.

Obraćajući se na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj se razmatraju prijedlozi amandmana na Ustav BiH u vezi s provođenjem odluke “Sejdić-Finci”, Čović je rekao da se pokušava stvoriti osjećaj da se nešto poklanja hrvatskom narodu, kroz ovu odluku.

[quote]”Spajanje županija u izborna područja je bio prijedlog, prvo, bošnjačkih stranaka. Kroz taj prijedlog nema novih podjela, niti stvaranja trećeg eniteta – to je podvala svima nama. Bošnjaci su to prvo tražili, ali tada su to nazvali samo ‘zbrajanje županija”, rekao je Čović.[/quote]

On je podsjetio da sporazum iz Bruxellesa od 1. listopada 2013. predviđa da se u Ustavu BiH definiraju dva izborna područja u Federaciji BiH za izbor dva člana Predsjedništva BiH, kao i prinicip da jedan narod ne bira drugom narodu legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH.

“Uvjerili smo se do sada i da u BiH princip ‘dva protiv jednog’ ne daje rezultate i da od toga nema ništa”, istaknuo je Čović, dodajući da HDZ BiH uvažava ineterese Republike Srpske u vezi s provođenjem odluke “Sejdić-Finci”.

Naglasivši da je do sada dao sve od sebe da dođe do dogovora, Čović je ocijenio da bi bilo poražavajuće “inzistiranje međunarodne zajednice na rješenju koje neće zadovoljiti bilo koji od naroda u BiH”.

Srna

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari