Pratite nas

BiH

Čović posjetio bh. Hrvate koji u Haagu čekaju presudu

Objavljeno

na

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović sastao se u Haagu s predsjednikom Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) Carmelom Agiusom o suradnji Bosne i Hercegovine i Haaškog suda, piše večernji.ba

[ad id=”93788″]

Predsjednik Haaškog suda je kazao da je informiran o situaciji u BiH, te da prati rad na slučajevima koji se vode i u BiH i u Haagu.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, naglasio je da je potrebno raditi i dalje kako bi BiH i svi njezini narodi postali dijelom Europske unije i obećao pomoć i ovog suda i njegovih institucija na putu BiH prema EU.

Čović je zahvalio Agiusu na susretu i složio se da je prioritet BiH napredak prema euroatlantskim integracijama.

Zajednički je zaključeno da je napredak BiH od ključne važnosti i da treba činiti sve da bi on svakim danom bio sve vidljiviji.

Nakon razgovora s predsjednikom Agiusom, član Predsjedništva BiH posjetio je i Hrvate iz BiH koji se nalaze u pritvoru u Haagu i čekaju presudu, koja bi trebala biti donesena iduće godine.

U priopćenju iz Predsjedništva BiH se navodi da se Čović u razgovoru s Jadrankom Prlićem, Valentinom Čorićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem i Slobodanom Praljkom, zanimao za probleme s kojima se susreću, te ih informirao o situaciji u BiH, priopćeno je iz Predsjedištva BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Željka Komšića ne žele vidjeti ni u Širokom Brijegu

Objavljeno

na

Objavio

”Izbor Komšića je nelegitiman, i to je jasna poruka koju želimo poslati. Također, kao takav nije dobrodošao u naš Široki Brijeg i on je za nas ‘persona non grata”’, objavio je Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega.

U priopćenju u kojem zahvaljuje građanima na podršci na Općim izborima, Kraljević navodi kako trenutna politička situacija u BiH ne donosi nikome dobro. ”Mi Hrvati smo opet prevareni. Bošnjačkim glasovima dirigiranim od političkog Sarajeva Željko Komšić ponovno je izabran na poziciju koja pripada Hrvatima. Ovakva politička situacija nikome na donosi dobro, a najmanje Bosni i Hercegovini”, naveo je Kraljević.

Podsjećamo, Komšića ne žele vidjeti ni u Grudama, Čitluku, Čapljini, Posušju, Livnu, Usori te u 11 općina Središnje Bosne.

 

Država građena na lažima, je kao kuća na pijesku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Zdenko Ćosić: Sve aktivnosti podredit ćemo izmjeni Izbornog zakona

Objavljeno

na

Objavio

Jučer je održana proširena sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj su sudjelovali i predstavnici koalicijskih partnera iz HNS-a.

Naglašeno je da je HDZ BiH i HNS osvojio više mandata na svim razinama vlasti nego na izborima 2014. godine. Stav političkih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor je da je legitimno predstavljanje jedini uvjet i jedini način da Bosna i Hercegovina ima stabilan politički ustroj i stabilno funkcioniranje.

Na tome će, kažu, inzistirati. „Mi smo danas imali proširenu sjednicu Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj smo napravili analizu izbornih rezultata. Konstatirali smo da su birači dali apsolutnu potporu politici HDZ-a i partnera iz HNS-a.

Ono što smo kao program nudili dobilo je potporu birača i sve naše aktivnosti i djelovanja bit će u skladu s tim. Nastavljamo svoju misiju, osigurati hrvatskome narodu jednakopravan status, zaštititi institucionalno konstitutivnost hrvatskoga naroda jer se njegova ravnopravnost ogleda kroz zaštitu konstitutivnosti i prava jednog naroda da ima i bira svoje legitimne predstavnike u institucijama vlasti“, kaže Zdenko Ćosić, član Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjednik Vlade ŽZH u izjavi za Hrvatski Medijski Servis komentirajući zaključke sa spomenute sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Govoreći o eventualnim nametanjima rješenja za izbor izaslanika u Dom naroda FBiH od strane OHR-a i međunarodne zajednice Ćosić kaže da se ne zamaraju time, niti analiziraju apokaliptične opcije. „Mi polazimo od činjenica i stvarnosti te nemamo razloga neke pretpostavljene aktivnosti analizirati i unositi novu nervozu u medije i javnost. Imamo vrlo jasan mandat i njega ćemo, u skladu s izraženom voljom konzumirati u svim daljnjim postupcima“, kaže Ćosić.

Ćosić ističe da izmjene Izbornog zakona ne treba vezati samo za novonastalu situaciju i ove izbore jer se na tome radi dosta dugo i u stanovitom kontinuitetu. „Izmjena Izbornog zakona naš je zahtjev koji već traje te nije usko vezan za ove izbore s tim da nas rezultati izbora obvezuju da naše daljnje aktivnosti podredimo tom cilju, dakle kroz izmjene izbornog zakonodavstva osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH“, zaključuje Ćosić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari