Pratite nas

BiH

Čović: Potreban treći partner za razgovore kako bi izašli iz situacije u kojoj se nalazi BiH

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ Dragan Čović rekao je nakon današnjeg sastanka kako su kako će biti potrebno pronaći trećeg partnera za razgovore kako bi izašli iz ovog “ćorsokaka” u kojem se BiH nalazi proteklih godinu dana. Lider SDA Bakir Izetbegović je kazao da je dogovoreno da će se određeni problemi promptno rješavati u idućem razdoblju, prenosi Klix.ba
Čović je, kao prenosi Avaz, kazao kako su danas željeli unaprijedi funckioniranje vlasti i pojačati taj angažman, te izbjeći situaciju da su određena pitanja na čekanju.

– Jedna od posebnih stvari koju smo danas naglasili dok tragamo za ovim rješenjima, jer nisu dovoljna samo dva partnera kada je u pitanju BiH i ta razina vlasti, da sve one teme koje se tiču ekonomskog i socijalnog karaktera, budu svakodnevnica ljudi koji danas obnašaju, u ime naših stranaka, vlast na određenim razinama gdje se donose odluke oko toga, kako bi izbjegli onu situaciju koju smo imali u proteklih godinu dana da određena pitanja čekaju odluke naših ministara, našeg parlamenta – rekao je Čović.

On je istaknuo i da ih je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upoznao o “jako puno sporazuma koji se tiču financijske problematike uopće”, te dodao:

– Ali, koje nam omogućavaju da baratamo s brojkama od milijardu ili ne znam koliko već, u eurima govorim, koje nismo u stanju realizirati zbog toga što nemamo vlast. Znači, jednostavno sve ono što smo mi, u protekle četiri godine, kao dvije stranke dogovarali kad je u pitanju instrastruktura, i prometna i energetska, pa i tu imamo određen zastoj, ja mislim da tu bez obzira koliko ćemo možda još neke stvari ovdje morati usuglašavati, da taj dio pratimo na razini 24 sata i da pokušavamo otklanjati probleme i rješavati kao takve i time pomalo stvarati malo drugačiji socijalno-ekonomski ambijent – rekao je Čović.

To je, kako je naveo, ono što su stavili na dnevni red i o čemu su razgovarali, dodajući da je bilo “dosta više detalja” o onome što misle raditi u narednom mjesecu.

Izetbegović: Ako smo zapeli na NATO-u ne smijemo na socijalno-ekonomskim pitanjima

Lider SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka s delegacijom HDZ-a rekao da je cilj bila bolja suradnja ove dvije stranke koja će amortizirati nakupljene probleme.

Kako je rekao, u vezi s imenovanjem nove strukture vlasti na koju se čeka od izbora prošle godine, složili su se da da je izlaz u implementaciji Sporazuma koji su potpisali 5. kolovoza.

– S te strane očekujemo od potencijalnog mandatara plan rada, da se usvoji proračun. Također, što prije odblokirati rad parlamentarne skupštine, formirati komisije. Odlivaju se financijski sporazumi gdje BiH već trpi zastoj od nekih milijardu KM, raznovrsnih komunalnih, infrastrukturnih projekata. Otprilike 30 posto toga se odnosi na RS – poručio je Izetbegović.

Upitao se čemu taj zastoj jer je potrebno graditi što otvara i nova radna mjesta.

– Posebno ćemo se fokusirati, a to se odnosi na dnevnoj bazi da se svaki problem koji se odnosi na gospodarstvo i izgradnju promptno rješava. Federalna razina vlasti će biti potpuno funkcionalna s tim da očekujemo i neke bitne zakone koje nismo u prethodnom mandatu uspjeli riješiti, da se ipak u ovih par mjeseci riješi poput Zakona o doprinosima i slično – rekao je on.

Na novinarsko pitanje može li se očekivati u narednih 15 dana rješenje, odgovorio je:

– Osobno ću izbjeći da se igram s danima, jer kad kažem da će nešto biti za 7-8 dana, prođe 7-8 mjeseci. Trebat će treći partner da bi se sve realiziralo – kazao je Izetbegović.

Očekuje da se napravi kompromis za ANP.

– Za nas sa bošnjačke strane je sve prihvatljivo. Svi moraju neki iskorak napraviti – rekao je Izetbegović.

Na konstataciju novinara da je današnji sastanak pokazao tri-četiri stvari gdje se razilaze, ali i isto toliko gdje se slažu, Izetbegović je rekao:

– Što se tiče ekonomije, pokazali smo da smo povećali izvoz za četiri godine 39 posto, 109.000 je zaposleno, obećao sam 100.000. Reformsaka agenda je dala rezultat. Ako smo zapeli smo na NATO-u, ne smijemo na socijalno-ekonomskim pitanjima. Rješenje za izlaz iz ove situacije mora se naći. Očekujemo da Dodik i SNSD malo elastičnije pristupe traženju rješenja.

U izaslanstvu SDA još su sudjelovali Denis Zvizdić, Halid Genjac i Edin Ramić, dok su u izaslanstvu HDZ-a bili Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda te Lidija Bradara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan i Mladenko Marijanović napustili P.E.N. Centar u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Nakon šestorice sada već bivših članova P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Dragan Marijanović i Mladenko Marijanović postupili su kao i njihove kolege te zatražili da se iz članstva P.E.N Centra BiH izbriše i njihovo ime.

”Ovim vas putom molim da izbrištete moje ime s popisa članova P.E.N. Centra u BiH, s današnjim nadnevkom iz razloga koje više ni samome sebi ne mogu i neću prešućivati a koji su, evo, zadnjih dana vidljivi svakomu tko prati ove rasprave, a koje su se od najave mise za stradale tijekom blajburških zbivanja pa do današnjeg dana pretvorile u nešto s čim P.E.N. i nema toliko veze, baš kao ni ta misa, a prostor su, uz neke dobronamjerne intelektualce, dijelom zaposjele i osobe, barem mi se tako čini, željne samopromocije.

Možda će sve biti lakše kada se, i ako se, za fašizam i antifašizam nađu neki noviji pojmovi.

Ideologiziranje će se dotad očito vrtjeti po starim matricama”, poručio je Dragan Marijanović. Istaknuo je kako P.E.N. mora preuzeti dio odgovornosti za mučnu situaciju koja je je uslijedila ”i koja će, nadam se brzo utihnuti. No, javit će se slična sljedeća, pa ćemo valjda opet proživljavati isto. Ja neću”. Podsjetimo, ranije su Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković, Ivica Đikić, Milo Jukić i Mirko Marjanović zatražili su da ih se briše iz članstva P.E.N. Centra u BiH zbog njihovog priopćenja na temu Bleiburga.

Naime, članovi PEN centra BiH objavili su prosvjedno pismo povodom komemorativne mise za Bleiburg.

”Mi, doljepotpisani članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom europskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a. Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže”, navodi s eu pismu.

Pismo potpisuju Adisa Bašić, Aleksandra Čvorović, Amir Brka,Amira Sadiković, Andrea Lešić, Andrej Nikolaidis, Anisa Avdagić, Asmir Kujović, Bjanka Alajbegović, Damir Arsenijević, Darko Cvijetić, Elma Porobić, Elvedin Nezirović, Emina Žuna, Enver Kazaz, Ervin Mujabašić, Fadila Nura Haver, Ferida Duraković, Goran Sarić, Goran Simić, Izet Perviz, Jasmina Husanović, Jasna Šamić, Lejla Kalamujić, Ljubica Ostojić, Mirsad Sijarić, Mustafa Zvizdić, Nedžad Ibrahimović, Nidžara Ahmetašević, Predrag Finci, Sanja Šoštarić, Selvedin Avdić, Senada Kreso, Senadin Musabegović, Senka Marić, Šejla Šehabović, Tanja Miletić Oručević, Tanja Stupar Trifunović, Tarik Haverić, Vladimir Arsenić, Zlatko Dizdarević i Zvonimir Radeljković. 

Nino Raspudić: Jergoviću i drugovi, dobro došli u klub ‘fašista’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Afera ‘Respiratori’ ne može se zataškati – Ugovor u banci krunski dokaz

Objavljeno

na

Objavio

Strategiju koju je u javnost iznio Kadrija Kolić, odvjetnik kompromitiranog direktora Uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, da se najbesprizornija poslijeratna korupcijska afera “Respiratori”, povezana s predstavnicima Stranke demokratske akcije, pokuša fakturirati drugima, počeli su u javnim istupima koristiti svi njezini dužnosnici. Naime, pokušava se “krivnja” sada usmjeriti na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH kako bi se u javnosti stvorio dojam kako je, eto, udružena kriminalna skupina morala nabaviti bilo kakve respiratore jer je to od njih traženo u vremenu krize.

Čak je Kolić u javnome istupu pokušao obmanuti javnost da je “Zavod naručio respiratore, a Fikret (Hodžić) htio ispasti faca!”. 
No, kako je za Večernjak potvrdio izvor iz državnog Tužiteljstva, ovaj pokušaj medijsko-obavještajnog spina neće imati puno utjecaja na daljnji tijek istražnog procesa jer su više nego dovoljni dokazi da se upletene u ovu pljačku javnoga novca pošalje na dulje vrijeme iza rešetaka.

Izvješće koje je uputio Zavod za javno zdravstvo FBiH bio je ustvari popis želja zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, nevažno je li to UKCS kojemu je na čelu Sebija Izetbegović ili pak SKB Mostar na čelu s Antom Kvesićem. No, ništa od toga ne dokazuje niti je bilo kakvo odobrenje za pljačku koja je uslijedila, tvrdi sugovornik.

Istodobno, dokaz koji najviše kompromitira vlasnika “Srebrene maline” Hodžića te Solaka, ali i vladine dužnosnike, a moguće i najviše političke dužnosnike, jest zapravo ugovor koji su njih dvojica potpisala, a zatim deponirala u banci kako bi se mogla prebaciti tranša od 10 milijuna maraka. No, kako se utvrdilo da Hodžićeva kompanija, inače bez ikakvih referencija, nije u stanju nabaviti respiratore koji stoje u ugovoru deponiranom u banci, napravljen je novi antidatiran ugovor s posve novim karakteristikama. Da istražna tijela nisu došla u posjed toga ugovora, gotovo bi bilo nemoguće utvrditi zloporabe. No, ovako je na široka vrata otvorena ova afera.

Još jedan detalj koji je zapeo istražiteljima za oko je činjenica kako je na dan kada je Agencija za lijekove i medicinska sredstva naknadno “Srebrenoj malini” dala odobrenje za uvoz prijepornih respiratora, njezin vlasnik Hodžić podigao 100.000 maraka. 
“Očito se radilo o mitu koji je isplaćen u ovome ‘poslu’ s respiratorima”, tvrdi naš sugovornik. Po njegovim riječima, teško je vjerovati kako je ova pljačka mogla proći bez blagoslova na najvišoj razini. U međuvremenu je ovu aferu komentirao i šef SDA Bakir Izetbegović, stranke čija je većina dužnosnika umiješana u aferu.

“Prije nekih mjesec ili dva dana panično se išlo s nabavama, dajte testove, ne pitajte koliko košta, dajte respiratore, ne pitajte koliko koštaju. Obavještajne službe moćnih zemalja hrvale su se, otimale jedna drugoj respiratore. I onda je prošao vlak svima. Napravili su jedan strašan previd. Nije se pitala struka. I otkud Fadil Novalić zna da se nije pitala struka”, rekao je Izetbegović i nastavio. 
“Događaju se pogreške, i mislim da će se sad utvrditi još pogrešaka. Bez obzira iz koje stranke dolaze kad pustite ljude da nabavljaju kako hoće i od koga hoće…”, rekao je Izetbegović, piše Večernji List BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori