Connect with us

BiH

Čović: Potrebno je da do kraja godine Parlament usvoji izjavu

Objavljeno

-

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović kazao je danas u Sarajevu da je zadovoljan sastankom s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i povjerenikomza europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom s predstavnicima političkih stranaka u BiH.

Istakao je da su svi okupljeni lideri vrlo jasno istakli da žele svoje mjesto na putu ka EU dodajući da je to neupitno.

– Potrebno je da napravimo izjavu do kraja godine koja će proći parlamentarnu proceduru, nakon čega bi se sve posmatralo s više optimizma – naglasio je.

Smatra da nema velikih razlika u načelima političkih lidera, ali da će razlike biti vidljive nakon što se dođe do suštinskih pitanja koja su politički lideri davali kao odgovore u predizbornoj kampanji.

– Da bi zaživjelo sve ovo o čemu smo razgovarali, potrebno je to sve staviti na dnevni red, a to su izborni zakoni, presude domaćih i stranih sudova i mnoga druga pitanja – poručio je.

Također je naglasio da je optimističan te da je vrijeme da se lideri počnu baviti realnim životom u BiH, dodajući da je potrebno napraviti i nužnu reorganizaciju, odnosno izbjeći zamke izbornog zakona u BiH.

– To su aktivnosti koje će uslijediti nakon nekog vremena. U ovoj fazi smo kazali da trebamo ubrzano uspostaviti vlast i pokrenuti sve procese u BiH, a vidjet ćemo koliko ima realnosti u mom optimizmu – zaključio je.

Mogherini i Hahn doputovali su danas u službenu posjetu BiH u okviru koje su razgovarali s čelnicima institucija BiH, stranaka i članovima organizacija civilnog društva s kojima su razgovarali o reformama i procesu europskih integracija BiH.

Mogherini je uoči posjete Sarajevu kazala da BiH, nakon nedavno održanih izbora, ima priliku ponovo nastaviti proces reformi da bi odgovorila na očekivanja građana i nastavila svoj put ka EU.

[ad id=”40501″]

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari