Connect with us

BiH

Čović: Povlačenje vitalnog nacionalnog interesa je u suštini ‘kupovina vremena’

Objavljeno

-

Nakon što je Klub Bošnjaka povukao vitalni nacionalni interes na HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je da se u stvari radi o “kupovini vremena”.

Čović ističe da su dogovoreni predstavnici tri kluba naroda koji čine povjerenstvo za usuglašavanje prijedloga. Na prvoj sjednici tog povjerenstva Sredoje Nović uime srpskog naroda i Bariša Čolak uime hrvatskog naroda su se izjasnili da prijedlog nije štetan i takav će stav zauzeti, dok je Izetbegović uzeo poslovničko vrijeme koje mu daje pet dana da se izjasni.

– Ako se povjerenstvo ne usuglasi, procedura ide ka Ustavnom sudu. Kada dobijemo odluku Suda, nastavit ćemo rad – kazao je Čović.

Naglašava da je njegova dužnost zaštititi interese Hrvata, te da sve ovo nije predstava za javnost, već zaštita jednog naroda kojem treba osigurati legitimno predstavljanje.

-Pokušali smo izbjeći nelegitiman način izbora predstavnika u institucijama gdje se bira po elementima konstitutivnosti. Sve se uklopilo u Ustav koji nismo ni na koji način mijenjali – kazao je Čović.

Ističe da je očekivano povučen vitalni nacionalni interes, što je nakon bojkota taktika za kupovinu vremena s ciljem da se ništa ne desi.

– Krajnji cilj je da Federacija BiH postane dominantno bošnjačka, čemu jedan dio Bošnjaka teži već neko vrijeme – ustvrdio je Čović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari