Connect with us

BiH

Čović: Priču o Vijeću ministara i Vladi F BiH završit ćemo sljedeći tjedan

Objavljeno

-

Sasvim je izvijesno da bi mi idućeg tjedna trebali završiti priču oko Vijeća ministara, i vlade Federacije BiH, to je jedan paket, izjavio je predsjednik HDZ BiH i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Dodao je kako su razgovori o Vijeću ministara već vođeni u dva navrata, te da će se nastaviti utorak, a sljedećih dana, kako je kazao, razgovar će se i o Vladi Federacije BiH

– Vjeruje da je vrijeme da dogovorimo i federalnu vladu i da koncept kojeg smo izetbegović i ja u startu dogovorili kad smo definirali naše partnerstvo oko izvršne vlasti provedemo do kraja u praksu, kazao je Čović. Izrazio je uvjerenje kako će i formiranje izvršne vlasti u županijama, bar onim gdje HDZ ima zastupnike, Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjebosanskoj, Hercegbosanskoj, Zeničko-dobojskoj i Posavskoj, biti završeno do kraja veljače.

Govoreći o raspodijeli pozicija u Vijeću ministara Čović je, kako javlja HMS,  kazao kako će HDZ dobiti tri ministarske i četiri zamjeničke pozicije, otkrivajući kako je jedna pozicija već dogovorena.

Bevanda- ministar financija

-Sasvim je izvijesno da je to pozicija ministra financija, to bi trebao biti gospodin Bevanda, da oko toga ne špekuliramo, a druga dva ministarstva, tu postoji više varijanti. U svakom slučaju dva jača, zahtijevnija ministarstva bi trebala pripasti svakoj od tri strane, kazao je Čović.

Ponovio je kako HDZ BiH ostaje pri zahtijevu da ovoj stranci treba pripasti šest ministarstava u Vladi federacije BiH, među kojima je i ministarstvo financija.

Podsjetimo HDZ BiH traži da u šest pozicija u Vladi F BiH bude pet hrvatskih i jedna od tri srpske, dok Demokratska fronta željka Komšića traži sve tri srpske i jednu poziciju rezeriranu za ostale. -Mi možemo dobiti 6 ministarstava po raznim kombinacijama, ponovio je Čović dodajuži kako srpske pozicije u Vladi F BiH za njega nisu sporne.

Odnos s SNSD-om nepromijenjen

Zamoljen da prokomentira tvrdnje kako nije stao na stranu SNSD-a, pri izboru dopredsjednika Federacije, te je li se odnos s SNSD-om zbog toga promijenio Čović je kazao kako taj odnos nije ništa drugačiji nego prije mjesec dana.

Podsjetimo izaslanici SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH ustvrdili su da dopredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, za kojeg je glasala koalicija HDZ BiH, SDA- DF u Zastupničkom i Domu naroda federalnog parlamenta, nema srpski legitimitet, jer za njega nije glasala većina izaslanika u srpskom klubu Doma naroda.

– Ja ću i sada kazati nema razloga da jedan narod drugome bira predstavnike i apsolutno je nekorktno da bilo tko bira srpske predstavnike na federalnoj razini, kazao je Čović.

Na svakoj razini- jedna, dvije dame

Najavio je veće prisustvo žena na državnim funkcijama, – Na svakoj od razina vlasti moraju biti jedna ili dvije dame i moraju biti zadovoljena sva područja BiH gdje žive Hrvati, kazao je.

Predsjednik HDZ BiH komentirao je i pismo koje je SDP BiH uputio čelnicima Hrvatskog narodnog Sabora, povodom poziva upućenog zastupnicima Hrvatima, članovima te stranke da sudjeluju na konstituirajućoj sjednici HNS-a BiH zakazanoj za 28. veljače.

Čudni komentari SDP-a

“Bilo je čudnih komentara na naše pozive svim Hrvatima, koji se predstavljaju kao Hrvati ako žele da se priključe. Duboko sam uvjeren da će HNS BiH dobiti jednu potpuno novu dimenziju u funkcioniranju koju najavljujemo već godinu dvije dana. Sad, evo imamo novi saziv kojeg će činiti zastupnici županijske, entitetske i državne razine i stari saziv općinske razine, kazao je. Čović

Po njegovim riječima novi saziv Hrvatskog narodnog sabora, kojeg će činiti oko 500 zastupnika i vjećnika će donijeti za Hrvatski narod i za BiH neke vrlo bitne odluke.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari