Connect with us

BiH

Čović protiv američkog prijedloga izborne reforme: Nema pregovora o etnicitetu

Objavljeno

-

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u četvrtak je rekao da se o “etničkim prefiksima” pri izboru vlasti u Bosni i Hercegovini ne treba pregovarati, dva dana nakon što je američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer predložio njihovo uklanjanje.

Čović je u četvrtak u Odžaku, gdje se susreo s premijerom Andrejem Plenkovićem uoči ceremonije otvaranja mosta kod Svilaja, rekao da se može raspravljati o racionalnoj organizaciji BiH, ali ne i o “pitanju zadovoljenja potrebe osiguranja jednakopravnosti triju naroda”.

To je „minimumim” određen ustavom i Daytonsko-pariškim sporazumom, naglasio je.

Posebni izaslanik američkog State Departmenta zadužen za reformu izbornog sustava u BiH Matthew Palmer doputovao je u četvrtak u Sarajevo gdje je započeo novu seriju razgovora čiji je cilj potaknuti pregovore kako bi se došlo do rješenja za izmjene izbornog zakona, potvrdili su iz veleposlanstva SAD u BiH.

Palmer je uoči dolaska u BiH kazao kako je SAD smatra da bi problem mogao biti riješen ukidanjem etničkih prefiksa kod članova državnog vrha.

Palmer: Problem izbornog zakona u BiH riješiti uklanjanjem etničkih odrednica

Takva naznaka na tragu je potrebe da se riješi pitanje provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava koji je u pet slučajeva utvrdio kako je dio građana BiH diskriminiran u izbornom procesu jer se u državni vrh i Dom naroda parlamenta BiH mogu birati samo pripadnici konstitutivnih naroda.

Građanski model prevladava

„Etničkih predznaka, odnosno svega što se tiče konstitutivnih naroda u ustavu BiH i u svim našim zakonima, u izbornom kapacitetu ima negdje oko tri posto u svim izbornim jedinicama”, rekao je Čović.

“A u 97 posto se radi o klasičnom građanskom modelu”, rekao je Čović, predsjednik najveće stranke Hrvata u BiH, pa dodao da „treba naći mjeru između građanskog i etničkog”.

Plenković je u Odžaku ponovio stav Hrvatske koja insistira da se uoči izbora koji se u BiH trebaju održati u listopadu iduće godine treba postići „konsenzus između političkih stranaka i institucija, uz podršku međunarodne zajednice”.

Time se želi izbjeći situacija gdje bošnjački glasači izaberu hrvatskog predstavnika u tijelima vlasti, „što se nije događalo prije 2006. godine”, naglasio je hrvatski premijer.

On je to nazvao „dezavuiranjem slova, duha i političkog dogovora” postignutog u Daytonu i Parizu te praksom „koja je loša za odnose između Hrvata i Bošnjaka”.

„Sve što radimo je za unaprjeđenje povjerenja i dijaloga i da zajednički nađemo rješenje gdje će se svi narodi dobro osjećati i biti zastupljeni onako kako je zamišljeno na konceptu jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

„To je hrvatska pozicija i na tom tragu razgovaramo s predstavnicima Europske unije i SAD-a”, rekao je Plenković uoči ceremonije otvaranja mosta između Hrvatske i BiH na kojoj sudjeluje i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na kraju svoje turneje zemljama zapadnog Balkana.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari