Connect with us

BiH

Čović: Stanje u BiH loše, promjene nakon izbora u listopadu

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović upozorio je kako je politička situacija u Bosni i Hercegovini loša, što otežava i proces europskih integracija za kojega se svi verbalno zalažu, no vjeruje kako je to dio uobičajenog ponašanja uoči lokalnih izbora, zakazanih za listopad, pa očekuje da će se nakon toga stanje ipak promijeniti.

“Uvjeren sam da imamo dovoljno osnova da u listopadu krenemo u intenzivan rad vlasti, a da do tada pokušamo ‘spustiti lopticu’ i izbjegavamo podizanje tenzija”, kazao je Čović za agenciju Fena.

Sadašnje političke napetosti u BiH i regiji Čović vidi kao redovite u srpnju te vjeruje da će nakon obilježavanja obljetnice genocida u Srebrenici svi političari i institucije preuzeti odgovornost za reformske i razvojne procese koji stoje pred BiH. Prvi korak bi, smatra, trebalo biti usvajanje proračuna u državnom parlamentu, o čemu je već postignuta suglasnost na Vijeću ministara i u Predsjedništvu BiH.

Nakon toga i listopadskih izbora, Čović očekuje i usvajanje drugih reformskih zakona koji bi trebali osigurati otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom tijekom jeseni, odnosno u razdoblju mađarskog predsjedavanja Vijećem EU.

Podsjetio je kako je previše pitanja koja su i po 20 godina neriješena, a odnose se na zaštitu ustavnog ustroja zemlje, kao i na izmjene Izbornog zakona. S novim izbornim pravilima, kako tvrdi, relaksirali bi se ukupni odnosi u zemlji.

“Moramo se prilagoditi ambijentu Europe, a ne pokušavati sad ostvarivati neke ciljeve koji u ratu nisu ostvareni. BiH je nedjeljiva država koja ima svoje mjesto u europskoj obitelji. S druge strane, oni koji zagovaraju građansku BiH ili potpunu centralizaciju zemlje, moraju razumjeti da jednako štete BiH kao i oni koji govore da ju treba podijeliti. Ni jedno niti drugo se ne može provesti”, zaključio je Čović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas