Pratite nas

“Naši suparnici su u najboljem slučaju mačak u vreći”

Objavljeno

na

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u intervjuu Agenciji Fena kazao je da su u SDP-u BiH uvijek spremni razgovarati sa svima koji su spremni “da ujedinjeni govorimo o daljnjoj integraciji BiH, ujedinjeni u stvaranju funkcionalne države koja će krupnim koracima ići ka EU”, te naglasio da je sada vrijeme obnove, izgradnje i sanacije šteta nakon katastrofalnih poplava koje su u maju pogodile BiH.

zlatko lagumdzija sFENA: Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Dragan Čović Vas je proglasio glavnim krivcem zbog kojeg nije postignut dogovor o provedbi presude „Sejdić-Finci“. Osjećate li se krivim i odgovornim za nepostizanje dogovora o provedbi presude „Sejdić-Finci“?

Lagumdžija: Radi se o klasičnoj zamjeni teza. Pa čak i oni koji vrlo površno prate politiku znaju da je upravo on svojim ucjenama i nerealnim zahtjevima za podjelama i crtanjem novih karata bukvalno sahranio proces implementacije presude „Sejdić-Finci“.

Da, „kriv“ sam jer nisam pristao na nove podjele i crtanje karata po nekakvim etničkim granicama. “Kriv” sam i jer nisam pristao da hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine biraju tri županije, jer je SDP-u podjednako važan svaki Hrvat, Bošnjak, Srbin, svaki građanin Bosne i Hercegovine.

Ako je to krivica sa zadovoljstvom je prihvaćam i ne osjećam se odgovornim zbog toga. Naprotiv, ponosan sam jer nismo dozvolili dalje razbijanje ove države, nove etničke podjele, crtanje novih karata…. Mi želimo samo i isključivo ona rješenja koja vode ka daljoj integraciji BiH koja će voditi ka integraciji BiH u EU.

FENA: Jedini ste lider veće političke stranke u Bosni i Hercegovini s kojim se Čović izgleda nije sastao u proteklih mjesec dana. On tvrdi da je to zbog toga što ste Vi nedosljedni. Zbog čega se Vi niste sastali sa Čovićem?

Lagumdžija: Točno je da se nismo sastali u posljednjih mjesec dana. Međutim, imali smo on i ja tijekom posljednjih godina mnogo razgovora. Probao je on i sa mnom dogovoriti slične stvari koje ovih dana okolo dogovara. Sa mnom nije uspio i zna da ne može. Odlično zna da u SDP-u nema i nikada neće imati sugovornika za treći entitet, podjelu Mostara, crtanje novih karata i nove podjele Bosne i Hercegovine. Očigledno je da su on i njegovi politički partneri bolno svjesni da je jedina prepreka crtanju novih karata prema kojima će Bosna i Hercegovina biti podijeljena na tri nacionalna etniciteta upravo SDP.

Mi u SDPBiH smo uvijek spremni razgovarati sa svima koji su spremni da ujedinjeni govorimo o daljoj integraciji BiH, ujedinjeni stvaranju funkcionalne države koja će krupnim koracima ići ka EU.

Vjerojatno je odlučio da svoj projekt „diskontinuiteta teritorije“, kako inače tepa trećem entitetu, pokuša dogovoriti s drugima i čini mi se da je zadovoljan sa svojim novim sugovornicima i njihovom kooperativnošću. I njihova nelagoda i odbijanje da javnosti kažu na što su sve pristali, također, govori u prilog tome.

FENA: HDZBiH i SDA su postigli dogovor o rješenju statusa Mostara koji planiraju provesti nakon izbora, na zahtjev Bakira Izetbegovića. Da li je za SDPBiH prihvatljiv taj dogovor?

Lagumdžija: Bilo bi vrlo korektno da Čović i Izetbegović izađu i otvoreno kažu građanima Mostara i javnosti BiH kakvu su sudbinu namijenili gradu na Neretvi. No, odmah moraju znati da, bez obzira na to što su se dogovorili, SDPBiH neće dozvoliti podjelu Mostara.

Svi dosadašnji politički dogovori HDZ i SDA o uređenju grada su završavali dogovorom o raspodjeli preostalih javnih dobara i zemljišta u Gradu, stoga nema nikakvog razloga za sumnju da se i ovoga puta radi o dogovoru koji vodi podjeli grada na Neretvi. Jasno je da jedino HDZ i SDA odgovara postojeće stanje podjele u Mostaru i da im savršeno odgovara neracionalni paralelni sistem upravljanja s dva fiktivna grada. Građanima Mostara bez obzira iz kojeg naroda dolaze takvo stanje ne odgovara. I upravo rukovodeći se njihovim interesima nećemo pristati na dogovor koji nesumnjivo vodi novim podjelama.

FENA: Čović SDP-u BiH predviđa loš rezultat na predstojećim oktobarskim izborima. Kakva su Vaša predviđanja?

Lagumdžija: Osim lošeg rezultata SDP-a, on predviđa i da će dobiti treći entitet poslije izbora. Rekao bih da se ne radi o predviđanjima nego i o njegovim neispunjenim snovima. Jednako kao što mu se neće ostvariti san o lošem rezultatu SDP-a, tako mu se neće ostvariti ni san o novim podjelama. Mada ne sporim ni njemu ni bilo kome drugom da te dvije stvari povezuje jer to zaista zavisi jedno od drugog.

Razlika između nas i njih je što u našoj Bosni i Hercegovini ima mjesta za sve građane, a u njihovoj BiH nema mjesta za bilo koga ko je drugačiji od njih. Naša snaga je jedini garant da predstojeći pregovori o BiH, koje Čović nagovještava, ne mogu završiti podjelom BiH. Naši suparnici su u najboljem slučaju mačak u vreći.

Sada sam više nego ikada uvjeren da će narodi i građani ove zemlje to znati prepoznati na izborima.

Sada je vrijeme obnove zemlje, vrijeme kada trebamo svi zajedno da izgradimo i popravimo štete nastale nakon katastrofalnih poplava. Moramo pokazati jedinstvo svih nas da pomognemo ugroženim stanovnicima da do zime budu u svojim kućama, na svojim ognjištima, da revitaliziraju svoja uništena poljoprivredna zemljišta, da se vrate svojim poslovima. To možemo uraditi samo ujedinjeni. (Fena/Kamenjar.com)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari