Connect with us

BiH

Čović: U petak će se HNS sastati gdje ćemo raspravljati kako dalje

Objavljeno

-

Foto: HDZ BiH

U zgradi Parlamenta BiH u tijeku je događaj “Druženje uz kavu” sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, gdje se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji BiH.

‌-Žao mi je što ne mogu reći da je proces okončan. Cilj je bio da sve presude provedemo. Razgovarali smo o Domu naroda, Predsjedništvu, tehničkim izmjenama, o različitim imenovanjima, izvršnoj vlasti u FBiH i odnosima u FBiH.

Rekao je da je kandidatski status uvjetovan presudama u Strasbourgu.

‌-Imamo ograničenja sa proračunom, jer je i dalje proračun iz 2020. godine. Stabilnost je neupitna bez obzira na nezadovoljstva.

‌Poručio je da je na pregovorima dogovoreno legitimno predstavljanje u Domu naroda FBiH, način izbora članova Predsjedništva po elektorskom modelu koji se vidio u medijima.

‌-Većina je prihvatila da umjesto županija klubovi naroda biraju Dom naroda FBiH, to je stavljeno na stol, ali je uvjetovano drugim stvarima. Vezano za integritet izbornog procesa dosta je dogovoreno, ali se nije pristalo da se SIP bira i u Domu naroda, ali treba naglasiti da predstavnici Srba tu nisu nazočili – rekao je Čović.

Rekao je da ovo nije izmjena samo Izbornog zakona, jer se ovo radi u teškom trenutku, a i da Europski parlament prati što se događa ovdje.

‌-U petak će se HNS sastati gdje ćemo raspravljati kako dalje. Postoji mogućnost da se na osnovu dogovorenog to stavi u Parlament da se usvoji, ali ne vjerujem u promjene Ustava BiH, jer je za to potrebna dvotrećinska većina – izjavio je Čović.

‌Komentirajući izjavu Izetbegovića da je “naor’o” naveo je da će uvijek kulturno odgovarati, te dodao da to nije lijepo u vrijeme pregovora, a i da nije dobro za BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas