Pratite nas

Pregled

Čović u Vukovaru: Hrvati su jedan narod, veze se moraju jačati

Objavljeno

na

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u subotu je u radnom posjetu Vukovarsko-srijemsku županiju i Vukovaru, gdje je na pitanje o položaju Hrvata u BiH ocijenio da je stanje zahtjevno, Hrvati su najmalobrojniji od tri konstitutivna narod u BiH, a država nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda.

Čović je u Vukovaru razgovarao s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i gradonačelnikom Ivanom Penavom s kojima je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odao počast poginulima u obrani Republike Hrvatske tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu.

„Ovu županiju posjećujem godišnje više puta, no ovo je prvi put da sam u službenom i radnom posjetu, u sklopu koje sam od čelnika grada i županije upoznat s aktualnim stanjem na ovim prostorima, a ja sam ih informirao o stanju u BiH i položaju hrvatskog naroda“, rekao je Čović.

Naglasio je kako su problemi istovjetni, primarno gospodarski i demografski.

„Upućeni smo jedni na druge, a suradnja je preduvjet kvalitetnijeg života. Na globalnoj razini drugi razmišljaju kako jugoistočnu Europu preurediti, pa moramo biti obazrivi da se neke stvari iz povijesti nikada više ne bi ponovile. Jedan smo narod i danas idemo na tu dimenziju zajedništva kao posebne poruke; živimo u dvije države no gospodarski, kulturno i na svaki drugi način moramo se snažnije vezati“, rekao je Čović.

Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali ostavio dva entiteta s tri konstitutivna naroda

Na pitanju o položaju Hrvata u BiH, hrvatski član Predsjedništva BiH Čović je ocijenio kako je stanje zahtjevno, da su Hrvati najmalobrojniji od triju konstitutivnih naroda, naglasivši kako BiH država nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda.

Podsjetio je kako je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, no, naglasio je, ostavio je “dva entiteta s tri konstitutivna naroda, gdje najmalobrojniji narod, Hrvati,  moraju tražiti svoje mjesto u ambijentu kada vas svi ne razumiju”.

„Činjenica je da je u zadnjih par godina to razumijevanje u međunarodnoj zajednici došlo na svoje mjesto, da se uvažava realnost kako BiH može preživjeti isključivo kao moderno europsko društvo, u kojem će se osigurati potpora i ravnopravnost tri konstitutivna naroda“, ocijenio je Čović.

Dodao je kako se nastoji homogenizirati hrvatsko nacionalno biće u BiH i u posljednje vrijeme, uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, u tome i uspijeva, pri čemu postoje jasne smjernice kako u idućih desetak godina izgraditi društvo u kojem nitko od Hrvata neće imati razloga odlaziti.

Čović je komentirao i jučerašnje potpisivanje ugovora u Vitezu o dodjeli 24 milijuna kuna Hrvatima u BiH rekavši da se slični ugovori potpisuju već godinama.

Naime, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisao je u petak u Vitezu ugovore sa 105 dobitnika potpore za projekte Hrvata u BiH za što je iz hrvatskog proračuna u ovoj godini izdvojeno 24 milijuna kuna (blizu 6 miliona KM).

„Svaka kuna je preznačajna, to je poruka da se držimo zajedno (…), a mnogo više od novca znači naša oslonjenost jednih na druge“, naglasio je danas u Vukovaru Čović.

Dodao je kako su iznosi kojim Republika Hrvatska pomaže Hrvate u BiH daleko veći, od zdravstva pa sve do obrazovanja, “…pri čemu smo”, dodao je, “zahvaljujući Hrvatskoj, potpuno neovisni kada je riječ o sveučilištu na kojem imamo 16.000 studenata koju nemaju potrebu ići studirati u Zagreb, Split i drugdje“.

Zajednički demografski problem Hrvatske i Hrvata u BiH

Čović je istaknuo da je po zadnjem popisu stanovništva 2013. godine u BiH živjelo 545.000 ili 15, 4 posto od ukupno 3,5 milijuna stanovnika BiH. Procijenio je da danas u BiH živi oko 3 milijuna stanovnika, a broj Hrvata se smanjina na oko 450.000.

Smatra da je demografski problem i Republike Hrvatske i Hrvata u BiH zajednički, te će se napraviti zajednička demografska strategija hrvatskog naroda, koja bi u konačnici morala dati rezultate i obrnuti negativne demografske trendove.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je da se uvijek komunicira hrvatsko zajedništvo koje je neupitno pa dokazano i u Domovinskom ratu i u obrani Vukovara.   Naglasio je i važnost pomaganja Republike Hrvatske hrvatskom narodu u BiH i na simboličnoj i na konkretnoj razini, dodavši da za Hrvate u BiH treba što više važnih projekata, kao što je nedavno otvaranje Studija Hrvatske radio televizije (HRT) ili uspostava avio-veza Mostara i Zagreba.

Penava je posebno  ocijenio važnim projekt izgradnje cestovnog koridora 5 C, koji će hrvatski istok povezati praktično s cijelom BiH.

I vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je da suradnja Hrvata iz dvije države treba biti što čvršća i intenzivnija te je izrazio podršku Hrvatima u BiH u njihovoj borbi za ravnopravnost.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović u Vinkovcima se susreo s vinkovačkim gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, a susretu i razgovorima nazočila je i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac.

 

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Jandroković u Vatikanu izrazio zabrinutost za Hrvate u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Multilateralizam i jačanje demokracije odgovor su na aktualne izazove u svijetu, kazao je u subotu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon sastanka s državnim tajnikom Svete Stolice za odnose s državama Paulom Gallagherom u Vatikanu s kojim je razgovarao o situaciji u regiji i svijetu.

Jandroković je kazao da su na sastanku potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi između Hrvatske i Svete Stolice. “Izdvojio bih to da smo još jednom potvrdili izvrsne odnose koji postoje između RH i Svete Stolice”, kazao je Jandroković u izjavi za novinare nakon sastanka s nadbiskupom Gallagherom.

“Zahvalio sam još jednom na svemu što je Sveta Stolica učinila za Hrvatsku od početka naše neovisnosti. To je bila jedna od prvih zemalja koja nas je priznala i pružali su pomoć tijekom Domovinskog rata, tijekom našeg ulaska u Europsku uniju”, podsjetio je.

“Sveta Stolica je zemlja koja je prijateljska Hrvatskoj i vjerujem da će se ti odnosi produbiti i biti takvi i u budućnosti”, kazao je.

Jandroković i Gallagher razgovarali su i o situaciji u hrvatskom susjedstvu.

“Iskazao sam još jednom zabrinutost za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ali isto tako sam rekao da je Hrvatska zainteresirana za proširenje Europske unije i spremni smo pomoći svim našim susjedima koji imaju ambiciju postati članicom Europske unije”, kazao je.

Ponovno je naglasio i da hrvatski narod želi da kardinal Alojzije Stepinac bude proglašen svetim što je moguće prije te ponovio poziv Svetom Ocu da posjeti Hrvatsku.

Velik dio razgovora bio je posvećen situaciji u svijetu, raznim međunarodnim pitanjima i izazovima.

“Suglasili smo se da je najbolji odgovor na sve ove prijetnje i ugroze koje danas postoje u svijetu jačanje multilateralizma, jačanje demokracije kao odgovora na rastući populizam i, naravno, razgovori među državama, među narodima, koji jedini mogu riješiti probleme, dakle izbjegavanje nasilja i ratova na sve načine”, kazao je.

Konkretnih razgovora o mogućem potpisivanju provedbenih sporazuma za Vatikanske ugovore nije bilo, kazao je.

“O tome danas nije bilo riječi. Mi smo konstatirali da su naši odnosi izvrsni, da ih želimo produbljivati i da imamo visok stupanj razumijevanja i suglasja o mnogim temama, ali nismo išli u konkretne razgovore. To je više posao izvršne vlasti”, zaključio je Jandroković.

Jandroković je također u sklopu posjeta Vatikanu u krstionici Papinske bazilike svete Marije Velike prisustvovao misi na hrvatskome jeziku koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te je zatim otkrio klesanu kamenu ploču na hrvatskome jeziku i glagoljskom pismu.

Pločom se komemorira činjenica da je papa Hadrijan II. još 868. godine odobrio starocrkvenoslavensku liturgiju i glagoljske liturgijske knjige, čime su se jedino Hrvati koristili u kontinuitetu zapadne rimske liturgije sve do II. Vatikanskog sabora i uvođenja vernakularnih jezika u opću liturgiju.

Pokrovitelji postavljanja ploče su Hrvatski sabor i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a Jandroković je tom prigodom istaknuo kako se njezinim postavljanjem na tom svetom mjestu ostavlja neizbrisivi trag o dubokoj povijesnoj vezi Hrvata i Katoličke crkve.

Jandroković se u sklopu dvodnevnog radnog posjeta Italiji u četvrtak sastao s predsjednicom Senata Mariom Elisabetom Alberti Casellati te je posjetio Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima. U petak se pak sastao s potpredsjednicom Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Marijom Ederom Spadoni i predsjednicom Odbora za vanjske i europske poslove Martom Grande.

(Hina)

 

Bakir Izetbegović opet najavio jačanje obrambene moći BiH i pozvao Bošnjake na jedinstvo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Djevojčica u plavom kaputiću – potresan simbola Vukovara

Objavljeno

na

Objavio

Slika djevojčice u plavom kaputiću, koja u suzama izlazi iz razorenoga grada 19. studenog 1991. jedan je od najpotresnijih simbola stradanja Vukovara.

Djevojčica je danas žena, koja neumorno i dalje dijeli svoju priču, odajući tako počast svim vukovarskim žrtvama.

Najtužnije oči na svijetu djevojčice u plavom kaputiću u koloni protjeranih Vukovaraca nitko ne zaboravlja. Danas je ona 33-godišnja žena i majka. Svoju djevojčicu s ponosom će ponovno voditi na Kolonu sjećanja, prenosi HRT

Željku Mitrović Jurić danas je ugostila Ekonomsko-turistička škola u Daruvaru.  Željka je iskreno ispričala svoj potresni put.

Danas s obitelji živi u Berku pokraj Vukovara, na mjestu logora u kojemu je ubijeno 56 ljudi. Svoju rijeku suza pretočila je u zbirku pjesama i posvetila je, kaže, svojim anđelima – hrvatskim braniteljima. Jedan je od njih njezin suprug.

Mladima je poručila da vole Hrvatsku. Baš kao i Tamara Rubčić iz vukovarskog Memorijalnog centra Domovinskog rata.

Ovakav sat povijesti mladi neće zaboraviti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari