Connect with us

BiH

ČOVIĆ: Uspostava vlasti jedini uvjet kandidature BiH za članstvo u EU

Objavljeno

on

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović kazao je u četvrtak kako se nada da će se na sastanku sa Strankom demokratske akcije (SDA), koji će se održati 7. studenoga u Mostaru, pronaći način za stvaranje ambijenta da se vlast u BiH može uspostaviti na svim razinama.

Istaknuo je kako će predstavnici HDZ-a i SDA-a na sastanku razgovarati o dvije teme.

– Prva tema je suradnja između dviju političkih opcija koje predstavljamo s ciljem osnaživanja povjerenja koje je vidno poljuljano u zadnjem vremenu, a druga izborno zakonodavstvo – kazao je Čović novinarima u Mostaru.

Pritom je izrazio mišljenje kako postoji dovoljno prostora da se u naredna dva mjeseca pokuša privesti kraju priča oko uspostave vlasti koja, po njegovim riječima, dugo traje.

– Mislim da imamo dovoljno prostora i mudrosti da na neki način stvorimo ambijent da se može uspostaviti vlast na svim razinama i da ove tri preostale godine iskoristimo na pravi način. Isto tako, razgovor sa SDA je samo prvi u nizu, bit će tu još puno razgovora sa svim drugim političkim opcijama kako bi mi u ova načela na kojima gradimo opstojnost BiH, naš euroatlantski put, ekonomsko-socijalnu stabilnost, a naravno i izmjene izbornog zakonodavstva, ugradili jednu agendu koju možemo slijediti do kraja ovog izbornog ciklusa – istaknuo je Čović.

Naveo je kako je uspostava vlasti jedini uvjet da BiH zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom postane kandidat za članstvo u EU.

– Sve druge uvjete, kad je u pitanju otpočinjanje pregovaračkog procesa, Bosna i Hercegovina je već odavno ispunila predajom upitnika i dodatnih odgovora tako da vjerujem da u naredna dva mjeseca možemo stvoriti tehničke preduvjete, a to je vlast koja normalno funkcionira i radni ambijent u BiH. Svi drugi, formalni uvjeti koji su pred nas stavljeni, potpuno su ispunjeni i ako budemo dovoljno mudri i odlučni, u svibnju, kada će se o tome odlučivati u Zagrebu, možemo biti u istom pregovaračkom procesu zajedno s dvije spomenute zemlje – kazao je Čović.

Dodao je kako je siguran da će u svibnju hrvatski premijer Andrej Plenković učiniti sve kako bi Bosna i Hercegovina dobila to svoje mjesto.

– Mi naravno moramo uraditi svoj dio posla i nitko nam ništa neće pokloniti, ali sve je u našim rukama – zaključio je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a./Fena/

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari