Pratite nas

Politika

Čović: Zalagati ću se za federalizaciju i obećavam tv-kanal

Objavljeno

na

”Sasvim sigurno je da će moja posjeta prvo biti Republici Hrvatskoj i Svetoj stolici, a iza toga svakako, to će biti Turska, to će biti zemlje Europske unije, zemlje s kojima sam već dogovorio ako posao završimo kako smo planirali”, rekao je u intervjuu Feni Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i kandidat HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Rekao je kako, ako bude izabran u Predsjedništvo u što je uvjeren, planira već na početku te godine posjetiti te zemlje Europske unije k”ako bi vidjeli kojim putem i na koji način možemo stvoriti malo drugačiji ambijent i prilike u BiH, uvažavajući zemlje EU-a”.

”Također sam već planirao posjetu Australiji, Novom Zelandu, Sjedinjenim američkim državama negdje u proljeće 2015. godine”, rekao je Čović.

Govoreći o mogućim kolegama u Predsjedništvu, rekao je kako vjeruje da među predstavnicima srpskog naroda bez problema može surađivati.

”Naravno, uvijek bi čovjek volio imati nekoga normalnog sugovornika s kojim možete sjesti i razgovarati o svim temama, i teškim i lakim, ali BiH je tako uređena da morate poštovati volju hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda, kao što ja očekujem da se uvažava glas Hrvata. Kod Bošnjaka imamo tri kandidata koji sasvim ozbiljno konkuriraju za to mjesto i ja ne vidim razloga da ne bi mogao sa svakim od njih surađivati”, rekao je Čović.

Dodao je kako će njegov stil rada biti da se u Predsjedništvu BiH sve odluke postižu konsenzusom, ali se osvrnuo i na uspostavu vlasti nakon izbora.

”Po redoslijedu koji je već utvrđen, on pripada bošnjačkom narodu, tako da ćemo se u svezi s tim dogovoriti sa strankama koje imaju legitimitet bošnjačkog naroda, a naše je da zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara usuglasimo i sastav toga vijeća s tri predstavnika hrvatskog naroda u Vijeću. Tako da sam siguran da će Vijeće ministara imati apsolutnu potporu za razliku od onog kojeg imamo danas, u kojemu se stalno nastoji tražiti krivac za neke probleme i uglavnom se sprječavalo njegovo normalno funkcioniranje”, rekao je Čović.

Inače, njegova stranka i kandidati HNS-a održali su predizborne skupove u Širokom Brijegu i Ljubuškom. Tom prigodom Čović je kazao kako se mora osigurati federalizacija BiH i ravnopravnost s drugim narodima.

”To nije podjela BiH, to je njezin spas. Trebamo izmjenu izbornog zakona koji će za sva vremena riješiti da jedan narod drugom ne bira predstavnike”, istaknuo je, između ostalog, Čović.

U Širokom brijegu je Čović poslao poruku onima koji su, kako je rekao, vjerovali da mogu raskomadati hrvatsko nacionalno biće i koji su na taj način mislili da Hrvate mogu istjerati iz BiH.

”Uzalud vam trud. Niste u tome uspjeli, morat ćete praviti novu strategiju, a ta strategija će biti zacrtana od predstavnika HNS-a i HDZ-a BiH”, rekao je Čović i ponovio priče o hrvatskom tv-kanalu.

”Želimo kanal na hrvatskom jeziku kao dio javnog RTV sustava BiH, i vrlo jasno ću kazati, dobit ćemo ga iduće godine kada se vratimo u vlast”, rekao je.

hdz_3

U organizaciji Općinskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg u Gradskoj športskoj dvorani ‘Pecara’, nakon 20 predizbornih tribina po temeljnim ograncima, održan je Završni predizborni skup HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora.

Na veličanstvenom i do sada najposjećenijem skupu oko 2.000 simpatizera i članova HDZ-a BiH dalo je bezrezervnu podršku listi HNS-a.

„Mi smo povezali sve što su baštinili dr. Franjo Tuđman i Gojko Šušak i slijedimo njihov put. Hrvatski narod je preponosan da bi odustao od ideje ovih velikana“, rekao je dr. Dragan Čović kandidat HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva. Čović je govorio o programu HNS-a koji je sadržan u sedam točaka, te istaknuo: „Želimo kanal na hrvatskom jeziku i dobit ćemo ga iduće godine“.

Posebni naglasak u svom govoru Čović je stavio na status branitelja rekavši: „Odavde iz Širokog Brijega krenuo je prvi redarstvenik, odavde se branio Vukovar, te stoga opravdano tražimo od Tomislava Karamarka kada dođe na vlast da izravna statuse branitelja iz BiH i Hrvatske, i to će i učiniti“.

Predrag Kožul kandidat na listi za Parlamentarnu Skupštinu BiH naglasio da je pobjedom na izborima koji slijede HDZ BiH i stranke HNS-a cilj postići vertikalu od gradonačelnika Kraljevića, kao i načelnika općina preko svih razina do člana Predsjedništva dr. Dragana Čovića. „Također tražimo većinsku hrvatsku jedinicu kako to u Sarajevu zovu treći entitet“, završio je Kožul.

Još su govorili Josipa Rimac izaslanica predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Monika Tomić nositeljica liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH, Radoslav Luburić, nositelj liste za Parlament FBiH, Milijan Nakić kandidat HSP-a dr. Ante Starčević na listi HNS-a za Parlament FBiH i Zdenko Ćosić nositelj liste HNS-a za Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke.

U programu su sudjelovali Glazbena škola ‘Široki Brijeg’, HKUD ‘Hercegovac’ i Mate Bulić, priopćeno je iz HDZ-a BiH.  (Bljesak.info)


Završni predizborni skup koalicije stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH održan je u utorak navečer u Širokom Brijegu. Uz čelnike HNS-a i HDZ-a BiH, nazočne je u ime HDZ-a pozdravila Josipa Rimac, gradonačelnica Knina i članica Predsjedništva ove stranke.

-Mi smo uistinu stranka budućnosti i razmišljamo da upravo sa svim drugim strankama koje slično vide budućnost hrvatskog naroda djelujemo kroz veliki projekt Hrvatskog narodnog sabora. Dotaknuti ću se prošlosti zbog ove dvije veličine ispred nas na slikama, dva vizionara, dva najveća sina hrvatskoga naroda u modernijoj povijesti Hrvata, dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Mi smo povezali sve ono što su oni baštinili, što su oni zacrtali u svojoj vizionarskoj misli. Danas to radimo na jedan drugačiji način, način da slijedimo njihov put, da jednostavno damo novu dimenziju budućnosti  HDZ-a i politike Hrvata u BiH – istaknuo je Dragan Čović.

Osvrnuo se i na one koji vjeruju da mogu raskomadati hrvatsko nacionalno biće i Hrvate istjerati iz BiH:

-Uzalud vam trud. Niste u tome uspjeli, morat ćete praviti novu strategiju, a ta strategija će morati ići na provjeru predstavnicima HNS-a i HDZ-a BiH – poručio je Čović.

Podsjetio je i na političku baštinu Franje Tuđmana i Gojka Šuška.

-Hrvatski narod naše Hercegovine i moga Širokog Brijega je preponosan da bi odustao od ideje ovih velikana. Stoga veliki hrvatski odgovor ste vi, taj odgovor je ovo kolo koje smo vidjeli ovdje, ono je povezalo sve, od Neuma, pa preko Sarajeva, Tuzle, Brčkog, Orašja, pa nazad kroz Središnju Bosnu, pa evo sve do Širokoga Brijega. To je i ova poruka koju smo čuli od predsjednika Tomislava Karamarka i svih naših prijatelja iz Republike Hrvatske koji stoje iza ovog velikoga projekta. Odgovor je i ovo što ste čuli od predsjednika EPP-a, koji vrlo jasno ukazuje koja je uloga HDZ BiH u ovom velikom projektu HNS-a. – istaknuo je predsjednički kandidat HNS-a.

Posebnu poruku uputio je onim dijelovima BiH gdje su Hrvati u manjini.

-Iz ovog našeg hercegovačkog kraja moramo poslati poruku za sve druge ljude kojima nije tako lako, a žele biti Hrvati, žele biti svoji na svome, jer tamo gdje nije bilo vlasti HDZ-a, gdje nije bilo onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu u odorama Hrvatskog vijeća obrane, danas Hrvata nema. Tamo gdje nije djelovala Herceg-Bosna danas su Hrvati ostali na jedan posto u svojim krajevima. Kako bi njih očuvali na njihovim prostorima, ognjištima, moramo slati ove poruke večeras odavde, a i sa svih ovih skupova – kazao je Čović.

Ukazao je i na sedam odgovora politike HDZ-a i HNS-a BiH, sročenih kao „Hrvatski odgovor“

-Prvo pitanje koje moramo riješiti je ustavna reforma BiH. Moramo osigurati federalizaciju BiH i ravnopravnost s drugim narodima. To nije podjela BiH, to je njezin spas. Trebamo izmjenu izbornog zakona koji će za sva vremena riješiti da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Želimo BiH uređenu kao modernu, pravnu i europsku državu u kojoj će biti pogodna klima i za domaće i za strane ulagače. Moramo stvoriti uvjete za ulaganja i gospodarski razvoj raznim poreznim olakšicama. No, dok ne sredimo BiH kao pravnu državu u kojoj ćemo svi biti jednaki ni gospodarstvo ne može naprijed. Želimo socijalno osjetljivu državu u kojoj ćemo svi imati jednaka prava. Moramo zaštititi naše branitelje i vrijednosti Domovinskog rata. Čuvati naš hrvatski jezik i našu kulturnu baštinu. Moramo sačuvati svoj identitet. To je hrvatski odgovor – zaključio je  Čović.

Josipa Rimac: Mi smo jedan narod koji živi u dvije države

Pred nekoliko tisuća nazočnih u športskoj dvorani „Pecara“, u ime HDZ-a RH obratila se članica Predsjedništva ove stranke i gradonačelnica Knina, Josipa Rimac.

-Možda je bilo nekih lutanja HDZ-a u odnosu prema Hrvatima u BiH. No, Tomislav Karamarko ima jasnu poruku i jasan stav – Mi smo jedan narod koji živi u dvije države! Sva pitanja koja se tiču hrvatskog naroda u BiH, tiču se i Hrvata u Republici Hrvatskoj. Ovo je trenutak u kome se morate izboriti za svoja prava u svojoj državi. Upravo, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i članovi Predsjedništva daju nesebičnu podršku ovom projektu za kojeg se zalaže Dragan Čović i svi koji su okupljeni oko HNS-a BiH kako bi dali vrlo jasan odgovor – istaknula  je Josipa Rimac.

HNS potreban kao kruh

Predrag Kožul, predsjednik ŽO HDZ BiH ZHŽ u svom obraćanju okupljenima  je istaknuo da je Hrvatski narodni sabor „potreban kao kruh“.

-Odgovor je to na, zlonamjernu i sustavnu zlouporabu političke ovlasti. Tu mislim na osam godina Željka Komšića i četiri godine platforme. U prvom redu odgovor je to na onaj hrvatski krik, stalne zahtjeve svega hrvatskog u obje naše domovine, svih relevantnih hrvatskih institucija, Sveučilišta, Crkve, kulturnih institucija, do svih angažiranih pojedinaca. To je krik i zahtjev za zajedništvom i slogom Hrvata u BiH, kao preduvjetom našeg političkog, ali i biološkog opstanka – poručio je Kožul.

Zdenko Ćosić,  nositelj liste HNS BiH za Skupštinu ZHŽ u svom se obraćanju osvrnuo na dva primjera izbornog inženjeringa.

-U našoj je županiji najviše glasova i najviše mandata osvojio HDZ BiH. Međutim, dogodilo se da HDZ BiH nije participirao u toj vlasti sve do 2010. godine. Upravo je to razdoblje kada je izuzevši ratna stradanja ova županija doživjela najveći slom, moralni, ljudski, financijski. Sjetimo se da tadašnja vlada na čijem je čelu bio čovjek koji je imao samo četiri mandata u Skupštini u odnosu na naših devet, koji smo bili u opoziciji, nije dočekao kraj mandata, pobjegao je. Drugi je događaj prošli izbori, kada je HDZ BiH dobio najviše glasova hrvatskog naroda u BiH, ali se dogodilo isto, napravila se neka platforma od ljudi koje nismo birali, koja se događa samo u totalitarnim sustavima. Upravo zbog tog su dr. Čović i dr. Ljubić  sjeli za stol i kazali idemo okupiti sve hrvatske potencijale, idemo kazati svima da hrvatski narod nikad neće pristati na odricanje svojih prava. Upravo smo mi prepreka onima koji žele podijeliti BiH na Srpsku i Bošnjačku, zato je ovo hrvatski odgovor – zaključio  je Ćosić.

Radoslav Luburić, nositelj liste HNS-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH kazao je kako platformaška vlast svakodnevno zlostavlja hrvatski narod, razvlaščujući županije.

-Svakako to ne bi bilo izvodivo bez uključenosti pojedinih Hrvata ove naše županije. Trebamo pošteniju i pravedniju raspodjelu PDV-a, koja će biti jednaka za sve u F BiH. Zar je jedan stanovnik naše županije duplo manje vrijedan nego u Sarajevu. Katastrofalno je to, da je Federalni zavod za statistiku iznio podatke da u našoj županiji živi 20 posto manje stanovništva nego što je to pokazao popis iz 2013., te je samim tim raspodjelom prihoda ovoj županiji proračun oštećen za četiri miliona maraka godišnje. Dosta je bilo politike Hercegovina radi, a Sarajevo se gradi – poručio je Luburić.

Monika Tomić, nositeljica liste za Zastupnički dom PS BiH, je ukazala na potrebu stvaranja pravednije BiH

.-Mi ne vodimo politiku prošlosti. Mi vjerujemo da se izbori odnose na sve probleme ljudi. Politici se moraju vratiti vrijednosti poput obitelji, učenja, poštenja, odricanja za čovjeka, briga za nemoćne, za umirovljenike, za branitelje, za mlade. Mi moramo živjeti vrijednosti bavljenja politikom, te na tome želim i ja raditi, te vrijednosti želim i ja afirmirati, to je prijatelji, moja i vaša zadaća, toliko vi zaslužujete od nas. Naš program je sretan Hrvat u Širokom Brijegu, u Bugojnu, Mostaru, Vitezu ili Odžaku. Naš program je bolja i pravednija BiH, BiH po mjeri tri naroda. – zaključila je Tomić.

M.J.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Peđa Grbin: Iz SDP-a odlaze ljudi koje stranka ne bi trebala gubiti

Objavljeno

na

Objavio

Gost Novog dana bio je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

Kako gledate na prijedlog o odustajanju od ustavne stanke u Saboru?

Trebali smo 2013. glasati o promjenama Ustava i jedna od točaka je bila i promjena ukidanje ustavnih stanki, no te promjene nisu usvojene. Dok je predsjednik Sabora bio Josip Leko, nije bila rijetkost da produžimo zasjedanje ili počnemo ranije. Činjenica da je ustavna stanka zapisana ne sprečava onoga koji vodi Sabor da sazove sjednicu i treba pitati gospodina Jandrokovića zašto sada stajemo s radom i zašto smo radili kao na pokretnoj traci, a čitav niz točaka koje bi trebalo raspravljati neće biti raspravljene ne samo u ovoj godini, nego poznavajući njegov način rada vjerojatno nikad.

Koliko ste zadovoljni radom Sabora u ovoj godini?

Mislim da je razina odbijanja od strane vladajućih u posljednjih nekoliko mjeseci postala smiješna, a najbolji primjer toga je bio proračun kada su u jednom trenutku prestali uopće obrazlagati zašto odbijaju prijedloge za povećanje. Sporno je kada se ne prihvaća amandmane koji su tehničke prirode i kada si dopuštaju da ne odgovaraju, to je gušenje duha liberalne demokracije.

Osipate li se u SDP-u s obzirom na odlazak nekih dugogodišnjih članova?

Zasad je to srećom pojedinačno i držim da će na vodstvu stranke biti odgovornost da to ne prijeđe u nešto masovnije, nadam se i vjerujem da će predsjednik ili tajnik stranke kontaktirati kolege Meića i Krstinića i razgovarati o njihovim motivima i je li moguće da se predomisle. To su ljudi s obzirom na njihov dosadašnji rad kakve mi ne bi trebali gubiti.

Koliko ste zadovoljni rejtinogom stranke?

On ne bi trebao nikoga zadovoljavati, kada 60 do 70 posto ljudi daje Vladi negativnu ocjenu, najveća oporbena stranka bi trebala preuzeti vodstvo što se ne događa unašem slučaju i to predstavlja razlog za zabrinutost, ne može si dopustiti da zabije glavu u pijesak. Na nama je da se zbrojimo, da počnemo raditi, davati konkretne prijedloge i odgovarati na stvarna pitanja i probleme građana i tada će i naš rejting porasti i postati onakav kakav bi trebao biti s obzirom na okolnosti. Rejting je odraz viđenja onoga što građani vide da radimo. Ne vodi se protiv SDP-a hibridni rat, kao što bi to rekao Plenković, nego treba pogledati u sebe i naći razlog problema.

Što je s programom i statutom stranke?

Rad na programu je malo zastao, očito smo se više koncentrirali na statut nego na program, to je boljka koja se često javlja. Više se bavimo formom, nego sadržajem i nadam se da ćemo nastavit rad na programu. Kao član ću intervenirati i zatražiti da to što prije krene dalje.

Koliko se promijenila radna skupina?

Neki su otišli zbog drugih obaveza, to morate njih pitati, ali nadam se da ćemo u ovom obliku u kojem smo ostali privesti posao kraju i napraviti kvalitetan dokument.

Bili ste zagovornik dosta radikalnih promjena?

Danas su tu neka sasvim druga pitanja koja su prije par desetaka godina bili teme razgovora na marginama – primjerice, neutralnost interneta, no tu je i zaštita potrošača i jednakost … to su pitanja gdje socijaldemokracija mođe dati jasne odgovore.

Kad ste se posljednji put našli oko rada na programu?

Prije nekih dva mjeseca.

U Vladi kažu da se slažu oko esencijalnih pitanja, kako je s oporbom?

Naravno da se Vlada slaže oko esencijalnih putanaj – sve je drugo za njih efemerno. Vlast je ljepilo, vlast je slast. Mi koji smo u oporbi, nismo isti, čitav smo niz različitih političkih opcija, postoji čitav niz stvari oko kojih ćemo se složiti, no u oporbi je primjerice i Hasanbegović s kojim imam malo, a i ne želim ih imati, dodirnih točaka.

Koliko dodirnih stvari imate s Mostom, je li moguća suradnja?

Most bi prvo morao unutar sebe definirati što želi pa da vidimo koliko smo blizu ili daleko. Surađivat ćemo oko mnogih stvari, to je normalno, kao opozicija, u krajnjoj liniji, činimo to i s HDZ-om i komunikacije – premda ne ide lako – trebalo bi biti više. Razlika je puno, a Most kontinuirano nastoji sebe prikazati nekime tko je izvan establishmenta i govori da su svi isti, no oni moraju unutar sebe shvatiti tko su i što žele.

Jeste li ‘amsterdamskom koalicijom’ izgubili neke partnere, IDS, GLAS?

SDP je lijeva stranka, IDS, GLAS, Pametno se deklariraju kao liberalne, stranke centra i normalno mi je da se spoje s obzirom na izborni prag. Često se podudaramo, ali i razlikujemo. Teško mi je zamisliti da bi kolege iz IDS-a ili GLAS-a mogle surađivati s bilo kime drugime nego SDP-om kada dođe u pitanje upravljanje Hrvatskom u cjelini.

Davor Bernardić je u nekoliko navrata kazao da je SDP otvorenih vrata, očekujete li da vam se pridruži Vlaho Orepić?

To je pitanje za kolegu Orepića, a ako želi pristupiti, zna se koja je procedura. Bio je ministar i bojim se da se baš i nije iskazao. Koliko sam ga upoznao, radi se o dobrom čovjeku, koliko je dobar političar, druga je stvar.

Bernardić se nedavno pohvalio da je stekao novu akademsku titulu na prestižnoj biznis školi MBA – “Chief Executive MBA”, znate li kako je to platio, možda stipendijom, je li to prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, smatrate li da će mu pomoći taj set vještina koje je stekao?

Nisam ga pitao za način kako je platio, je li prijavio Povjerenstvu provjerit ćete u njegovoj imovinskoj kartici, znam da se kontinuirano obrazuje, svako obrazovanje je dobro i može biti samo na korist, teško na štetu, a i sam sam se odlučio obrazovati dalje i jako mi koristi u radu.

 

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor nastavio je današnji rad tradicionalnim zahtjevima za stankom.

Bruna Esih (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) kazala je da želi stanku kako bi poslije govorila o cenzuri koja se provodi na facebooku posljednja dva tjedna, Goran Aleksić (Živi zid i SNAGA) rekao je da želi govoriti o slučaju franak u Grčkoj, a o aktualnoj političkoj situaciji Nikola Grmoja (MOST) i Sabina Glasovac (SDP).

Stjepan Čuraj (HNS) zatražio je stanku jer želi govoriti o energetskoj i toplinskoj sigurnosti opskrbe grada Osijeka, a Ljubica Lukačić (HDZ) o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Govoreći o tome da se cenzura provodi na facebooku Esih je rekla da se ne radi samo o automatskom postupanju facebooka već o unaprijed smišljenoj, organiziranoj i sustavno provođenoj akciji određenih skupina iz RH koje se ne mogu nikako pomiriti s drugačijim mišljenjem te koriste nimalo ne namjerne greške u sustavu facebooka, te pokušavaju gušiti slobodu izražavanja u Republici Hrvatskoj. Zloćudno i sustavno prijavljivanje određenih objava rezultiralo je time da je facebook onda te iste ili izbrisao ili blokirao profile i stranice.

Cinkaroši i denuncijatori, oni isti koji već desetljećima razapinju Hrvatsku na stup srama, koji su izravno doprinijeli Haškoj i drugim presudama i koji su generala Praljka naveli da ispije otrov žele nas očito vratiti u mračno doba Jugoslavije, doba cenzure, doba jednoumlja i ovo smatram da nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj, kazala je Esih.

 

Partijski model neprijatelja: Slobodan si i napredan ako katolike, kao što to radi Tomić, nazivaš bagrom?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari