Connect with us

Politika

Čović: Zalagati ću se za federalizaciju i obećavam tv-kanal

Objavljeno

-

”Sasvim sigurno je da će moja posjeta prvo biti Republici Hrvatskoj i Svetoj stolici, a iza toga svakako, to će biti Turska, to će biti zemlje Europske unije, zemlje s kojima sam već dogovorio ako posao završimo kako smo planirali”, rekao je u intervjuu Feni Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i kandidat HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Rekao je kako, ako bude izabran u Predsjedništvo u što je uvjeren, planira već na početku te godine posjetiti te zemlje Europske unije k”ako bi vidjeli kojim putem i na koji način možemo stvoriti malo drugačiji ambijent i prilike u BiH, uvažavajući zemlje EU-a”.

”Također sam već planirao posjetu Australiji, Novom Zelandu, Sjedinjenim američkim državama negdje u proljeće 2015. godine”, rekao je Čović.

Govoreći o mogućim kolegama u Predsjedništvu, rekao je kako vjeruje da među predstavnicima srpskog naroda bez problema može surađivati.

”Naravno, uvijek bi čovjek volio imati nekoga normalnog sugovornika s kojim možete sjesti i razgovarati o svim temama, i teškim i lakim, ali BiH je tako uređena da morate poštovati volju hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda, kao što ja očekujem da se uvažava glas Hrvata. Kod Bošnjaka imamo tri kandidata koji sasvim ozbiljno konkuriraju za to mjesto i ja ne vidim razloga da ne bi mogao sa svakim od njih surađivati”, rekao je Čović.

Dodao je kako će njegov stil rada biti da se u Predsjedništvu BiH sve odluke postižu konsenzusom, ali se osvrnuo i na uspostavu vlasti nakon izbora.

”Po redoslijedu koji je već utvrđen, on pripada bošnjačkom narodu, tako da ćemo se u svezi s tim dogovoriti sa strankama koje imaju legitimitet bošnjačkog naroda, a naše je da zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara usuglasimo i sastav toga vijeća s tri predstavnika hrvatskog naroda u Vijeću. Tako da sam siguran da će Vijeće ministara imati apsolutnu potporu za razliku od onog kojeg imamo danas, u kojemu se stalno nastoji tražiti krivac za neke probleme i uglavnom se sprječavalo njegovo normalno funkcioniranje”, rekao je Čović.

Inače, njegova stranka i kandidati HNS-a održali su predizborne skupove u Širokom Brijegu i Ljubuškom. Tom prigodom Čović je kazao kako se mora osigurati federalizacija BiH i ravnopravnost s drugim narodima.

”To nije podjela BiH, to je njezin spas. Trebamo izmjenu izbornog zakona koji će za sva vremena riješiti da jedan narod drugom ne bira predstavnike”, istaknuo je, između ostalog, Čović.

U Širokom brijegu je Čović poslao poruku onima koji su, kako je rekao, vjerovali da mogu raskomadati hrvatsko nacionalno biće i koji su na taj način mislili da Hrvate mogu istjerati iz BiH.

”Uzalud vam trud. Niste u tome uspjeli, morat ćete praviti novu strategiju, a ta strategija će biti zacrtana od predstavnika HNS-a i HDZ-a BiH”, rekao je Čović i ponovio priče o hrvatskom tv-kanalu.

”Želimo kanal na hrvatskom jeziku kao dio javnog RTV sustava BiH, i vrlo jasno ću kazati, dobit ćemo ga iduće godine kada se vratimo u vlast”, rekao je.

hdz_3

U organizaciji Općinskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg u Gradskoj športskoj dvorani ‘Pecara’, nakon 20 predizbornih tribina po temeljnim ograncima, održan je Završni predizborni skup HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora.

Na veličanstvenom i do sada najposjećenijem skupu oko 2.000 simpatizera i članova HDZ-a BiH dalo je bezrezervnu podršku listi HNS-a.

„Mi smo povezali sve što su baštinili dr. Franjo Tuđman i Gojko Šušak i slijedimo njihov put. Hrvatski narod je preponosan da bi odustao od ideje ovih velikana“, rekao je dr. Dragan Čović kandidat HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva. Čović je govorio o programu HNS-a koji je sadržan u sedam točaka, te istaknuo: „Želimo kanal na hrvatskom jeziku i dobit ćemo ga iduće godine“.

Posebni naglasak u svom govoru Čović je stavio na status branitelja rekavši: „Odavde iz Širokog Brijega krenuo je prvi redarstvenik, odavde se branio Vukovar, te stoga opravdano tražimo od Tomislava Karamarka kada dođe na vlast da izravna statuse branitelja iz BiH i Hrvatske, i to će i učiniti“.

Predrag Kožul kandidat na listi za Parlamentarnu Skupštinu BiH naglasio da je pobjedom na izborima koji slijede HDZ BiH i stranke HNS-a cilj postići vertikalu od gradonačelnika Kraljevića, kao i načelnika općina preko svih razina do člana Predsjedništva dr. Dragana Čovića. „Također tražimo većinsku hrvatsku jedinicu kako to u Sarajevu zovu treći entitet“, završio je Kožul.

Još su govorili Josipa Rimac izaslanica predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Monika Tomić nositeljica liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH, Radoslav Luburić, nositelj liste za Parlament FBiH, Milijan Nakić kandidat HSP-a dr. Ante Starčević na listi HNS-a za Parlament FBiH i Zdenko Ćosić nositelj liste HNS-a za Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke.

U programu su sudjelovali Glazbena škola ‘Široki Brijeg’, HKUD ‘Hercegovac’ i Mate Bulić, priopćeno je iz HDZ-a BiH.  (Bljesak.info)


Završni predizborni skup koalicije stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH održan je u utorak navečer u Širokom Brijegu. Uz čelnike HNS-a i HDZ-a BiH, nazočne je u ime HDZ-a pozdravila Josipa Rimac, gradonačelnica Knina i članica Predsjedništva ove stranke.

-Mi smo uistinu stranka budućnosti i razmišljamo da upravo sa svim drugim strankama koje slično vide budućnost hrvatskog naroda djelujemo kroz veliki projekt Hrvatskog narodnog sabora. Dotaknuti ću se prošlosti zbog ove dvije veličine ispred nas na slikama, dva vizionara, dva najveća sina hrvatskoga naroda u modernijoj povijesti Hrvata, dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Mi smo povezali sve ono što su oni baštinili, što su oni zacrtali u svojoj vizionarskoj misli. Danas to radimo na jedan drugačiji način, način da slijedimo njihov put, da jednostavno damo novu dimenziju budućnosti  HDZ-a i politike Hrvata u BiH – istaknuo je Dragan Čović.

Osvrnuo se i na one koji vjeruju da mogu raskomadati hrvatsko nacionalno biće i Hrvate istjerati iz BiH:

-Uzalud vam trud. Niste u tome uspjeli, morat ćete praviti novu strategiju, a ta strategija će morati ići na provjeru predstavnicima HNS-a i HDZ-a BiH – poručio je Čović.

Podsjetio je i na političku baštinu Franje Tuđmana i Gojka Šuška.

-Hrvatski narod naše Hercegovine i moga Širokog Brijega je preponosan da bi odustao od ideje ovih velikana. Stoga veliki hrvatski odgovor ste vi, taj odgovor je ovo kolo koje smo vidjeli ovdje, ono je povezalo sve, od Neuma, pa preko Sarajeva, Tuzle, Brčkog, Orašja, pa nazad kroz Središnju Bosnu, pa evo sve do Širokoga Brijega. To je i ova poruka koju smo čuli od predsjednika Tomislava Karamarka i svih naših prijatelja iz Republike Hrvatske koji stoje iza ovog velikoga projekta. Odgovor je i ovo što ste čuli od predsjednika EPP-a, koji vrlo jasno ukazuje koja je uloga HDZ BiH u ovom velikom projektu HNS-a. – istaknuo je predsjednički kandidat HNS-a.

Posebnu poruku uputio je onim dijelovima BiH gdje su Hrvati u manjini.

-Iz ovog našeg hercegovačkog kraja moramo poslati poruku za sve druge ljude kojima nije tako lako, a žele biti Hrvati, žele biti svoji na svome, jer tamo gdje nije bilo vlasti HDZ-a, gdje nije bilo onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu u odorama Hrvatskog vijeća obrane, danas Hrvata nema. Tamo gdje nije djelovala Herceg-Bosna danas su Hrvati ostali na jedan posto u svojim krajevima. Kako bi njih očuvali na njihovim prostorima, ognjištima, moramo slati ove poruke večeras odavde, a i sa svih ovih skupova – kazao je Čović.

Ukazao je i na sedam odgovora politike HDZ-a i HNS-a BiH, sročenih kao „Hrvatski odgovor“

-Prvo pitanje koje moramo riješiti je ustavna reforma BiH. Moramo osigurati federalizaciju BiH i ravnopravnost s drugim narodima. To nije podjela BiH, to je njezin spas. Trebamo izmjenu izbornog zakona koji će za sva vremena riješiti da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Želimo BiH uređenu kao modernu, pravnu i europsku državu u kojoj će biti pogodna klima i za domaće i za strane ulagače. Moramo stvoriti uvjete za ulaganja i gospodarski razvoj raznim poreznim olakšicama. No, dok ne sredimo BiH kao pravnu državu u kojoj ćemo svi biti jednaki ni gospodarstvo ne može naprijed. Želimo socijalno osjetljivu državu u kojoj ćemo svi imati jednaka prava. Moramo zaštititi naše branitelje i vrijednosti Domovinskog rata. Čuvati naš hrvatski jezik i našu kulturnu baštinu. Moramo sačuvati svoj identitet. To je hrvatski odgovor – zaključio je  Čović.

Josipa Rimac: Mi smo jedan narod koji živi u dvije države

Pred nekoliko tisuća nazočnih u športskoj dvorani „Pecara“, u ime HDZ-a RH obratila se članica Predsjedništva ove stranke i gradonačelnica Knina, Josipa Rimac.

-Možda je bilo nekih lutanja HDZ-a u odnosu prema Hrvatima u BiH. No, Tomislav Karamarko ima jasnu poruku i jasan stav – Mi smo jedan narod koji živi u dvije države! Sva pitanja koja se tiču hrvatskog naroda u BiH, tiču se i Hrvata u Republici Hrvatskoj. Ovo je trenutak u kome se morate izboriti za svoja prava u svojoj državi. Upravo, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i članovi Predsjedništva daju nesebičnu podršku ovom projektu za kojeg se zalaže Dragan Čović i svi koji su okupljeni oko HNS-a BiH kako bi dali vrlo jasan odgovor – istaknula  je Josipa Rimac.

HNS potreban kao kruh

Predrag Kožul, predsjednik ŽO HDZ BiH ZHŽ u svom obraćanju okupljenima  je istaknuo da je Hrvatski narodni sabor „potreban kao kruh“.

-Odgovor je to na, zlonamjernu i sustavnu zlouporabu političke ovlasti. Tu mislim na osam godina Željka Komšića i četiri godine platforme. U prvom redu odgovor je to na onaj hrvatski krik, stalne zahtjeve svega hrvatskog u obje naše domovine, svih relevantnih hrvatskih institucija, Sveučilišta, Crkve, kulturnih institucija, do svih angažiranih pojedinaca. To je krik i zahtjev za zajedništvom i slogom Hrvata u BiH, kao preduvjetom našeg političkog, ali i biološkog opstanka – poručio je Kožul.

Zdenko Ćosić,  nositelj liste HNS BiH za Skupštinu ZHŽ u svom se obraćanju osvrnuo na dva primjera izbornog inženjeringa.

-U našoj je županiji najviše glasova i najviše mandata osvojio HDZ BiH. Međutim, dogodilo se da HDZ BiH nije participirao u toj vlasti sve do 2010. godine. Upravo je to razdoblje kada je izuzevši ratna stradanja ova županija doživjela najveći slom, moralni, ljudski, financijski. Sjetimo se da tadašnja vlada na čijem je čelu bio čovjek koji je imao samo četiri mandata u Skupštini u odnosu na naših devet, koji smo bili u opoziciji, nije dočekao kraj mandata, pobjegao je. Drugi je događaj prošli izbori, kada je HDZ BiH dobio najviše glasova hrvatskog naroda u BiH, ali se dogodilo isto, napravila se neka platforma od ljudi koje nismo birali, koja se događa samo u totalitarnim sustavima. Upravo zbog tog su dr. Čović i dr. Ljubić  sjeli za stol i kazali idemo okupiti sve hrvatske potencijale, idemo kazati svima da hrvatski narod nikad neće pristati na odricanje svojih prava. Upravo smo mi prepreka onima koji žele podijeliti BiH na Srpsku i Bošnjačku, zato je ovo hrvatski odgovor – zaključio  je Ćosić.

Radoslav Luburić, nositelj liste HNS-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH kazao je kako platformaška vlast svakodnevno zlostavlja hrvatski narod, razvlaščujući županije.

-Svakako to ne bi bilo izvodivo bez uključenosti pojedinih Hrvata ove naše županije. Trebamo pošteniju i pravedniju raspodjelu PDV-a, koja će biti jednaka za sve u F BiH. Zar je jedan stanovnik naše županije duplo manje vrijedan nego u Sarajevu. Katastrofalno je to, da je Federalni zavod za statistiku iznio podatke da u našoj županiji živi 20 posto manje stanovništva nego što je to pokazao popis iz 2013., te je samim tim raspodjelom prihoda ovoj županiji proračun oštećen za četiri miliona maraka godišnje. Dosta je bilo politike Hercegovina radi, a Sarajevo se gradi – poručio je Luburić.

Monika Tomić, nositeljica liste za Zastupnički dom PS BiH, je ukazala na potrebu stvaranja pravednije BiH

.-Mi ne vodimo politiku prošlosti. Mi vjerujemo da se izbori odnose na sve probleme ljudi. Politici se moraju vratiti vrijednosti poput obitelji, učenja, poštenja, odricanja za čovjeka, briga za nemoćne, za umirovljenike, za branitelje, za mlade. Mi moramo živjeti vrijednosti bavljenja politikom, te na tome želim i ja raditi, te vrijednosti želim i ja afirmirati, to je prijatelji, moja i vaša zadaća, toliko vi zaslužujete od nas. Naš program je sretan Hrvat u Širokom Brijegu, u Bugojnu, Mostaru, Vitezu ili Odžaku. Naš program je bolja i pravednija BiH, BiH po mjeri tri naroda. – zaključila je Tomić.

M.J.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari